Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 129 til 44 153 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Type gås/andefugl er dette?
Hei
Leste avisen Varden, hvor det var en fugl som ingen viste helt hva var.
Jeg regner med at det er en gås/andefugl.
Vanskelig å beskrive, så legger ved det bilde som var i artikkelen.
A.E. (06.07.2010)
Svar:
Dette er en moskusand. Den finnes ikke i vill tilstand i Europa, og settes ut i parker og andesamlinger hos oss. Opprinnelig kommer arten fra Sør-Amerika.
Magne Myklebust (08.07.2010)
hva er denne lille tassen?
vet du hva er denne lille tassen er av art?unge av fuglekonge,el gjerdesmett?oppi ett skogholdt i Sandnes rogaland.
J.O.N. (08.07.2010)
Svar:
Dette er en svarttrost hann.
Du kan lese mer om svarttrost her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9084Magne Myklebust (08.07.2010)
Når forlater svaler redet sitt?
Heisann. Jeg lurer på når svaler forlater redet og er flyvedyktige? Årsaken er at jeg har kjøpt et hus hvor det tydeligvis er minimum fem reir hvor svalene lager et hysterisk leven både kveld og morgen. Reirene ligger oppunder takskjegget på huset. Har tenkt og få fjernet det, men vil først finne ut om det er fare for å ta livet av fugleunger. Det er jo ikke ønskelig. Håper du har noe info rundt dette.
S. (02.07.2010)
Svar:
I en svalekoloni som dette kan fuglene ha unger til ulik tid. Ungene er i reiret ca 24 døgn etter klekking. Det beste er å vente med å gjøre noe til det ikke er fugler i og rundt reirene, ut i august vil de trolig være ferdige med hekkingen.
Roar Solheim (07.07.2010)
Hvor bør fuglekassene henges opp?
Hei!
Jeg har kasser til kattugle, perleugle og spurveugle klar til opphenging. I hvilke habitater bør de forskjellig kassene henges?
J.H. (03.07.2010)
Svar:
Spurveuglekasser bør henges i eldre gran/barblandskog, gjerne nær kulturlandskap. Kattuglekasser kan henges i skog i kystnære områder (Mjøsdistriktet - Oslofjorden, kysten videre vestover til Trøndelag), mens perleuglekasser kan henges i barskogskanter (nær hogstflater og åpne områder i skog i innlandet, fra lavlandet og helt opp i fjellbjørkeskogen. Alle uglekassene kan henges 4-5 meter over bakken.
Roar Solheim (07.07.2010)
Pilfink og matvaner
Har mange pilfinkunger i hagen nå. De er helt ville etter meiseboller. Hele dagen henger det 5-6 skrålende unger oppe på brettet og slåss om meisebollene. Synes dette er litt snodig, i og med at de voksne individene heller velger frøene på bakken. (Solsikkefrø og villfuglblanding.)
N.N (05.07.2010)
Svar:
Kanskje fettet i meisebollene er lettere å få i seg for de unge fuglene enn frøene på bakken? Frø må "skrelles" for skall, og dette er en teknikk som fuglene må lære.
Roar Solheim (07.07.2010)
spurv
vi har flere spurveunger i fuglekassen her hos oss. foreldrene har vært ivrige med å mate disse hele døgnet. De siste dagene har vi ikke sett noe til foreldrene og vi er bekymret for om det har tilstøtt dem noe. Ungene er ganske store nå og kaftige i målet. Vi lurer på når foreldrene forlater ungene og om de har nedtrapping av matingen før ungene forlater reiret. Hva kan vi gjøre dersom de har mistet sine foreldre?
N.N (05.07.2010)
Svar:
Foreldrene kan kanskje trekke ut med matingen dersom de forsøker å få ungene til å komme ut fra kassa, men det er selvfølgelig også en fare for at en eller begge foreldre kan ha omkommet. Hvis spurveunger blir foreldreløse kan de nok mates med blanding av oppbløtet brød, knust korn, egg og kanskje andre proteiner som tilskudd.
Roar Solheim (07.07.2010)
Makrellterne
Hei. Hvor mange uker tar det før ei makrellterne unge til å bli voksen ??
B.O. (06.07.2010)
Svar:
Vet ikke sikkert, men omkring 4 uker etter klekking bør de kunne fly selv. De vil fremdeles kunne bli matet av sine foreldre mens de lærer seg å jakte selv.
Roar Solheim (07.07.2010)
FEMUNDEN
HEI!
Jeg skal oppholde meg i Femundmarka - med "base" i Drevsjø -
noen dager i siste del av juli. Jeg ønsker info om storlom og hvor de hekker i dette området. Jeg har DNT turkart "Femunden",og det kan vises/ref til dette. Kan dere hjelpe???
Mvh
Knut
N.N (06.07.2010)
Svar:
Dessverre, så detaljert kunnskap har jeg ikke, annet enn at arten nok hekker flere steder knyttet til de store sjøene. Bare kikk ut over vann etter lommene.
Roar Solheim (07.07.2010)
Hvordan observere ugler?
Hei!
Er det mulig å observere ugler når de jakter i åpent terreng nå om sommeren (kattugle feks.)? Når på natta jakter de, og hvordan bør man gå fram for å få sett dem uten å forstyrre dem?
J. (06.07.2010)
Svar:
De uglene du har størst sjanse til å observere på jakt, er hornugle og jordugle. I år hekker det en del jordugler i fjelltrakter ra midt-Hedmark og til Valdres/Golsfjellet, så hvis du reiser ut i disse områdene og kikker etter jordugler sen kveld og tidlig morgen, så har du sjanse til å se dem nå i juli når de jakter mat til ungene sine. Jorduglene jakter ved å fly fram og tilbake i lav høyde over enger, myrer eller hogstflater uten særlig mye vegetasjon. Kattugler vil du ikke klare å se i aksjon på jakt, for de er svært sky og stikker vekk fra folk.
Roar Solheim (07.07.2010)
kajenes kommunikasjon
hei. da jeg satt ute i solen her om dagen,hørte jeg noe fascninerende,nemlig kajene.de kommuniserte med mye forskjellig i lydene,og jewg lurer på om du kan fortelle litt om kommunikasjon og hva de mente. de virker redde og oppspilte...jeg er svaksynt og så derfor ikke hvor mange de var og hvor nære. men det var en eller to til venstre, og en større flokk til høyre. er kjafene en truet art? tror du jeg vil klare å forstå hva de uttrykker og føler kun ved hjelp av lyd?finnes det cd med kajelyder? så jeg kan "studere" dem..
E.J. (06.07.2010)
Svar:
Alle kråkefuglene er kjent for å lage mye lyder, og de kommuniserer ganske sikkert mye av sine følelser og reaksjoner til hverandre gjennom lyd. Men jeg er ikke kjent med hva de ulike lydene betyr, og tror nok ikke det finnes CD-er med slike mangfoldige lydopptak som du etterspør. Dersom det finnes noen som har jobbet med kaier som tamme studiefugler (kanskje i England?), så ville nok de være de beste til å kunne gi deg slik informasjon som du spør etter.
Roar Solheim (07.07.2010)
Fluesnapperkatastrofe (?)
I 40 år har jeg hatt fuglekasser ( ca. 12) rundt på gården min og jeg har hvert år observert hekking og klekking av flere fluesnapperpar. I år er det en (1) hekking, men ikke registrert klekking. Det kom mange hanner i mai og jeg observerte en del kurtise med hunner uten at det ble hekking.For første gang er det ikke hekking/klekking hos meg. Er det den sene våren? Har dere andre observasjoner fra Salten?
S.M. (06.07.2010)
Svar:
Har ikke andre observasjoner fra dette området, men fluesnapperne kan faktisk ha problemer dersom tidspunktet for vårens utvikling med bladsetting og larveforekomst i trærne ikke stemmer overens med fuglenes hekkestart. Hunne kan ha fløyet videre til andre steder hvor vårutviklingen er mer gunstig, og ha overlatt de fleste hannene til seg selv.
Roar Solheim (07.07.2010)
Hvem har hekket i min fuglekasse ?
Jeg har satt opp en fuglekasse i en barskog med noen løvtrær og åpent område i nærheten. Kassen var tiltenkt spurveugle og er tilpasset denne arten når det gjelder utforming/mål. Jeg fant 6 døde fugleunger for noen uker siden. I bunnen av kassen la jeg et tykt lag spon, men fuglen hadde lagt et ca 15 cm tykt lag av mose og et reir bestående av hår og fjær oppå der igjen.
Hvilken art kan det være snakk om ? Kan ungene ha hatt problemer med å komme seg opp og ut av kassen ? Åpningen er ca 4,5 cm og ca 6 cm lang.
H. (06.07.2010)
Svar:
Dette er nok meiseunger, høyst sannsynlig kjøttmeis. Jeg tipper at en av foreldrefuglene har omkommet (påkjørt, tatt av katt, hauk el.l.), og så har den andre ikke klart foringen alene, og ungene har dødd. Dette er dessverre slikt som skjer regelmessig i naturen. Rens ut kassa slik at den er klar for neste sesong.
Roar Solheim (07.07.2010)
Hornugle?
De siste to nettene har det vært en del ugler utenfor huset vårt som sitter og roper på hverandre, men jeg strever veldig med å finne ut hvilken ugle det er, da jeg ikke har greid å se fargene på den pga. mørket ute. Lyden kan vel sammenlignes med plystrelyden man har om man er tett i nesa, eller en liten hylerakett. Den er flat i ansiktet, og har avrundede vingespisser. Hvilken ugle kan det være? Jeg bor i Selbu, om det er av noen nytte.
A. (07.07.2010)
Svar:
Du har nok et kull med hornugleunger utenfor huset - når de har blitt flyvedyktige, tigger de etter mat med en lyd som en 17. mai trompet!
Roar Solheim (07.07.2010)
Gamle skjærer.
Hvor gamle kan skjærer bli ?
Her på Ravnestølen har vi et skjærepar som har vært her i ca. 20-25 år.
De bygger redet sitt vekselsvis i tre furutrær som står på en lekeplass utenfor huset vårt og innenfor en radius på 20 meter og holder seg i dette området hele året gjennom.
De får fire unger ut hvert år.
Er det det samme paret som ha bodd het i alle disse årene eller er det etterkommerne deres som fortsetter å bo der, det er ikke så lett å se.
Hva tror ornitologen ?
N.N (07.07.2010)
Svar:
Den eldste ringmerkede skjæra i Norge ble litt over 14 år, så det er nok sannsynlig at en eller begge av disse fuglene har vært "byttet ut" minst en gang i løpet av disse årene. For å være sikker må en egentlig ringmerke (helst fargemerke) skjærene. Men det er sannsynlig at fuglene har holdt sammen i territoriet så lenge de har vært i live.
Roar Solheim (07.07.2010)
Reddet troste unge
Hei
For to dager siden reddet søsteren minen trosteunge fra og bli spist av katten vår. Jeg er ikke sikker,men tror den fikk skadet den ene vingen. Vi tør ikke å sette den ut i og medat det kryr av katter i nabolaget vårt,og vi selv har katter gående ute. Vi fant ut hvordan den kan mates og har gitt den loff oppbløtt i vann og litt kokt eggehvite. Det virker som den sånntsett trives. Vi var ute med den også og den virket glad og nysgjerrig, vi satt den litt for seg selv i grasset,ogtror den ville ha løpt sin vei,men vi tok den opp igjen siden det var en katt i nærheten.
Hva er lurt og gjøre? Vi kan ikke bare sette den ut, for da er den sikret døden. Men vil den overleve om vi gir den vann og mat og varme?
E. (07.07.2010)
Svar:
Dere kan klare å fore den opp, men oppbløtet brød er ikke nok. Gå inn på NOF´s hjemmeside birdlife.no, og se under Fuglevennen og Tidsskrift, da finner du PDF-filer av gamle Fuglevenn-blader. Let i nr 1 2007, der finner du beretningen om rødvingetrostungen "Tuppen", der ser du en del tips om foring.
Roar Solheim (07.07.2010)
Trosteunge var gjøkunge...
Ref nylig innlagt spørsmål om trostereir i et felt tre... etter googling på tregt mobilt bredbånd,har vi fastslått at trostungen er en gjøkunge. Den ligger nå der vi fant den, i en pappeske foret med gress, og gaper når vi nærmer oss. Den har spist en mark... Skal vi la den ligge i fred?
B. (07.07.2010)
Svar:
Dere må holde utkikk med gjøkungen fra litt avstand, og se om foreldrefuglene (fosterforeldrene) kommer og forer den. Hvis de ikke gjør det, klarer den seg ikke uten foring med insekter.
Roar Solheim (07.07.2010)
Tårnseilere
Hei.
Har flyttet til toppetasje i en bygård i Oslo som ligger på en høyde. Her kryr det av tårnseilere som virker som de er i aktivitet på morgenkvisten og utover kvelden. Fantastisk underholdning! I dag morges var aktiviteten mer intens en tidligere - mye skriking og ut og inn av alle hullrom under takene. Jeg opplevde til og med at en tårnseiler flakset bort i hodet mitt da jeg stod på verandaen. Er denne intense aktiviteten tegn på at ungene er på vei ut av rede?
G.D. (07.07.2010)
Svar:
Det vet jeg ikke, men jeg tror ikke det. Tårnseilerungene pleier ikke å være på vingene før ut i august. Tårnseilerne hekker ofte flere på samme sted, og det kan være aktivitet blant nyetablerte par selv om de ikke får lagt egg. Derfor kan det være mye skriking og skråling ved reirplassene, selv om det ikke er store unger på vei ut ennå.
Roar Solheim (07.07.2010)
Nebb, men til hvilken fugl?
Hei.
På en øy like utenfor Tønsberg tok mitt barnebarn (7) denne nebbspissen fra et fuglekranium og nå luren vi begge på hvilken fugl nebbspissen kan ha tilhørt.
Takknemlig for svar.
Med vennlig hilsen,
Johan Harper Olsen
J.H.O. (05.07.2010)
Svar:
Jeg tar ikke denne i farten - det hadde vært bra dersom hele kraniet var avbildet.
Roar Solheim (05.07.2010)
Meir om den nattaktive fuglen
Eg høyrer den berre om kveld/natt, og den sit i alle fall ikkje i ro lang tid om gangen. Det verkar som om den flyg frå tre til tre. Den verkar vere særleg aktiv seint på hausten.
M.M. (05.07.2010)
Svar:
Desverre, det er ikke nok til å finne fram til riktig art. Beklager.
Roar Solheim (05.07.2010)
Moskusender
Hvor lenge ruger moskusendene før det kommer andunger?
I.O. (05.07.2010)
Svar:
Vet ikke, du bør kontakte burfufglmiljøene, men trolig er det omkring 4 uker, lik mange andre andearter.
Roar Solheim (05.07.2010)
Identify this bird please
Hi,
Please can someone identify this bird that I saw on a recent holiday in Norway? It was in the forest below the cable car in Tromsø. Sorry for the fuzzy picture and posting in English.
N.F.E. (05.07.2010)
Svar:
This looks like a fieldfare.
Roar Solheim (05.07.2010)
Rovfugl
Hei. Jeg tok dette bilde fra balkongen på ferie i Egypt.Er det mulig å fastslå hvilken art det er?
T.K. (27.06.2010)
Svar:
Det ser ut til å være en liten falk, men jeg klarer ikke å finne riktig art ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (05.07.2010)
Rovfugl
Hei. Takk for forrige svaret, det var nok en bokfink. Har en fugl til jeg lurer på. Har oppservert en del musvåk i området, men på denne så jeg ingen tegninger under vingene. Kan godt hende att det var lyset som var litt feil og att det er tatt på lang avstand med en 500mm. Har lyssatt alle bildene men ser ikke noen tegninger. Bildet er tatt vest på Hurumlandet.Takk!
T.T. (30.06.2010)
Svar:
Bildet er veldig mørkt, men det KAN se ut som at dette kan være en sivhauk, hunnfugl. Den har mørk fjærdrakt med lyst hode. Stjerten på denne fuglen er lenger enn hos musvåk, så dette trekker også i retning av en kjerrhauk, og sivhauken er i denne gruppen.
Roar Solheim (05.07.2010)
rovfugl
Vi har observert en falk lignende fugl ved hjemmet vårt flere ganger. Det kan se ut som det er ett par da de er 2. Klarer ikke å finne ut hvilken fugl det er, men det er en rovfugl da vi i dag så den tok en mus. Den er orangeaktig både over og under og minner om en "liten?" falk i størrelsen.(Er ingen stor fugle kjenner men den er mindre enn en skjære)Vi bor i fjellstrøk, helt øverst i hedmarken, grenser til Røros. (Os i Østerdalen) Har du noen formening om hvilken rovfugl det kan være, så kan vi søke på noen navn for å få bilde? Har gått igjennom diverse fuglebøker og på nettet uten hell. Har da søkt på falk og hauk, og gått igjennom hvert eneste bilde uten resultat.
håper du kan hjelpe oss.
M.W. (01.07.2010)
Svar:
Dette høres mest sannsynlig ut til å kunne være en tårnfalk - den er orangefarget i fjærdrakten.
Roar Solheim (05.07.2010)
størrelse på hull
hvor stort hull skal det være på fuglekassen til kjøttmeis?
V.T. (05.07.2010)
Svar:
Det bør være 32 mm, men kjøttmeisen kan også hekke i kasser med hulldiameter 4-5 cm, og av og til også i store ugle- og andekasser.
Roar Solheim (05.07.2010)