Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 179 til 44 203 av totalt 50 012 spørsmål «forrige neste»
FUGL
Hvorfor sitter fuglen på et ben når den sover ?
B.H. (28.06.2010)
Svar:
Både fugler og pattedyr hviler ofte ett ben ved å stå på det andre. Vi gjør også dette, og "henger" på den ene siden av hoften. Se på hester - de står også ofte slik med bare ett bakbein ned på bakken - det andre hviler lett med hovspissen mot bakken. Fugler kan stå slik både når de sover og når de er våkne.
Roar Solheim (10.07.2010)
Rødstrupe
Jeg vet at rødstrupen er en sosial liten fugl, men nå som den har bygget rede i en kurv på veggen på lille verandaen min (i Oslo), lurer jeg på om jeg bør vente med å være der til ungene er ute av redet.
K.M.V. (28.06.2010)
Svar:
Fugl som hekker nær oss mennesker, pleier som regel å venne seg til vanlig trafikk/bevegelser. Fuglen kan kanskje være sky til å begynne med, men etter hvert kan den venne seg til å ligge på reiret selv når folk passerer tett ved.
Roar Solheim (10.07.2010)
stripegås?
Har kommet en flokk på 5 gjess til Marifjøra i Lustrafjorden nå. Har aldri sett denne gåsearten før, tror det er stripegås uten at jeg kan se tegningene på hodet godt nok til å være sikker.
Finnes det forvekslingsarter utover grå, canada, kortnebb og de andre vanlige? Og hvor spesielt er det å se stripegås?
E.F. (28.06.2010)
Svar:
Det finnes en del stripegjess i fangenskap og i parker rundt omkring i Europa, så det er ikke umulig at noen plutselig dukker opp her og der. I 2006 dukket en stripegås opp på Bjørnøya (!). Hvis du ser stripene på hodet, så skulle artsbestemmelsen være temmelig entydig - ingen andre av gjessene som opptrer i Norge ser slik ut.
Roar Solheim (10.07.2010)
Agresiv måke
Hei! For nen fløyoen dager siden,så jeg en måke som satt på taket av en ca 10-15m høy kontorbygning,komme dalende ned over hode på en dame som kom på fortauet.
Den fløy rundt henne og var svært aggresiv i ca 5 minutter.
fløy så opp på taket igjen og var agressiv mot to andre måker. nb! damen den var agressiv mot hadde ikke mat.
L.H. (28.06.2010)
Svar:
Måka har nok unger i nærheten - kanskje oppe på taket, og ville forsvare ungene sine. Dette kan oppleves som et problem der måker hekker på hustak inne i byer, men måkene gir seg med skinnangrepene når ungene blir større, etter 3-4 uker kanskje.
Roar Solheim (10.07.2010)
skadet fuglemamma/pappa
Har grå fluesnapperpar hekkende oppunder bjelke på terassen.
En av foreldre fuglene har ødelagt nebbet i dag. Det "gaper" hele tiden. De har fem unger,(Det hadde de i fjor også og alle forlot reiret:)
Vil den ene foreldren klare å fore opp kullet? Kan vi gjøre noe for å hjelpe? Tipper de er flyvedyktige om ca en uke. (Tror ikke vi får tak i den skadede for å sjekke om vi kan gjøre noe der dessverre.)
T.H.L. (29.06.2010)
Svar:
Her er det vanskelig å gjøre noe - dere må nok bare se om den andre klarer foringen alene.
Roar Solheim (10.07.2010)
Nødtrengende Skjur/skjære
Igår da jeg og hunden min kom hjem fra en fin tur, så vi flere kråker og to skjærer som drev på å fly opp og ned mot plenen, i hissig tempo. Jeg sprang bort for å se hva som var problemet. Dær fant jeg en skadet skjære, og det er tydelig at det er Halen/stjerten/Baken som er problemet. Jeg tok den med med inn og la den i en liten eske med mykt undelag, for å se om den kommer seg. Den kan ikke stå på bena, men bena er ikke knekt. vingene er også helt fine. Men bake på stjerten ser det ut som der er revet av et halefjær med rot. Den lille fuglen virker helt døsig og spiser dålig siden den ikke kan stå. ellers har den to ekle hull lengre bak på skallen like bak øynene , Dette er vel ørene!? Jeg vil virkelig ikke ta livet av denne søte lille skapningen, som nå ser ut som å ha et håp i enden av tunellen. Jeg har ikke råd å dra til dyrlegen :(
S. (29.06.2010)
Svar:
Skjærer er lette å fore, så du kan nok forsøke å holde denne fuglen i en stor pappeske og fore den til den kommer seg. Skjærer spiser nesten hva det skal være - matrester er OK.
Roar Solheim (10.07.2010)
Spørsmål ang tårnseilere under taksteinen
Hei!
Hva skal vi gjøre med tårnseilerungene, når vi legger om taket?
kan vi flytte dem, og så plassere dem på samme sted som de lå opprinnelig? Eller er det bedre å ale dem opp selv?
M.T. (10.07.2010)
Svar:
Dersom det blir åpning for de voksne seilerne til å komme inn på samme sted som før dere legger om taket, så er det nok best å legge ungene tilbake på samme sted, og så holde øye med de voksne slik at dere ser at de vender tilbake til ungene. Dersom de ikke vil fly tilbake (fordi taket er endret), så må ungene fores opp av mennesker dersom de skal berges.
Roar Solheim (10.07.2010)
bortkommen fugleunge
er det noen steder en kan henvende seg til i Stavanger hvis en finner fugleunger som er kommet bort fra moren sin, og åpenlyst trenger hjelp?
N.N (09.07.2010)
Svar:
Du må gå inn på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening (birdlife.no) og lete under organisasjon - da finner du kanskje noen adresser på personer i nærheten av deg.
Roar Solheim (09.07.2010)
Mysteriet med ungene som forsvant fra kassa!
I min blåmeiskasse hadde jeg 10 egg, hvorav 8 klekket til tilsynelatende friske blåmeisunger. Omlag 2 uker før ungene var flyvedyktige oppdaget jeg at 5 av ungene var borte. Ingen spor av "kamp", hverken i eller utenfor kassa. I 24 timer var ingen av foreldrene å se, og jeg var usikker på om det rette ville være å avlive de 3 gjenværende for å spare dem for å lide sultedøden. Jeg bestemte meg for å vente litt til, og dagen etter var begge foreldrene igjen i full gang med matingen. Hvem tror dere har forsynt seg av kassa og er det vanlig at foreldrene "overgir" kassa en stund for så å ta opp igjen foreldreansvaret? De tre siste klarte seg og forlot kassa på egne vinger. :-)
N.N (09.07.2010)
Svar:
Nei, slike forsvinninger er det ikke lett å vite årsaken til. Dersom innflyvingshullet er stort nok, kan både flaggspett og ekorn fjerne unger for å spise dem. Røyskatt og snømus er trolig små nok til å komme inn i et vanlig meisehull, og begge disse mårdyrene kan forsyne seg av fugleunger. Men dersom et reir blir oppdaget av slike, så pleier de små rovdyrene å tømme reiret helt for unger. Fugleunger som forsvinner uten at man kan se årsaken er et mysterium som hender hvert eneste år, og ofte blir man bare stående som et spørsmål uten mulighet til å finne årsaken bak.
Roar Solheim (09.07.2010)
Hei!
Så en kraftig, sort og hvit fugl. Var på størrelse med en gås, og den hadde en slags hanekam. Vet du hvilken fugl jeg har sett?
K.M. (30.06.2010)
Svar:
Dessverre, nei. Kan det ha vært en slags tamandform?
Roar Solheim (09.07.2010)
ukjent fugleunge
Hei, vi fant en fugleunge i veikanten som vi ikke klarer å identifisere. Relativt stor, meget spesielt nebb - relativt stort, bredt og ikke glatt, men uregelmessig. Farve grå/brungrå med fjærfjoner. Store ben med klør. Funnsted Bærum
M.B.W. (30.06.2010)
Svar:
Det beste hadde vært om dere kunne sende inn et foto - da kan dette oppklares.
Roar Solheim (09.07.2010)
Hvilken and?
Heihei! jeg har sett en and/dykker, som jeg ikke klarer å plassere.
Den er mørkbrun/sort, med bred, hvit halsring, tydelig hvit ring rundt svarte øyne, litt lysere på magen, og liten. Ikke noe annet mønster. Den har ganske lang hals, med kort nebb, og dykker lenge, samtidig ligger den veldig lavt i vannoverflaten når den svømmer.
Noen idé om hvilken fugl dette kan være?
- Når fuglen stellet fjærene lagde den en ''klapprelyd'' med nebbet. som ser ut til å være ganske kort, bredt også sort.
- Har sjekket på kvinand-hunn, men den er mye lysere, og har ikke den hvite ringen rundt øynene. Fargen heller også mer mot brun og ikke sort.
Er veldig nyskjerrig, for har fulgt med på denne raringen en stund nå. Den er alltid alene, og virker sky. Håper du kan svare meg! :)
H.M. (30.06.2010)
Svar:
Denne klarer jeg ikke direkte, men den mest aktuelle jeg kan tenke meg, er en havelle hunn. Sjekk denne i bøkene. Ellers hadde et foto hjulpet mye.
Roar Solheim (09.07.2010)
Alder på fiskemåke
Hei, Vi har hatt et måkepar boende hos oss på Sørlandet i flere år. Det vi lurer på er hvor gamle kan fiskemåker bli? Ta gjerne med havmåka eller svartbaken også?
N.N. (07.07.2010)
Svar:
Fuglenes høyeste levealder avsløres best ved funn av ringmerkede fugler. De eldste ringmerkede måkene i Norge oppnådde følgende minimumsaldre:
Fiskemåke: 22 år og 4 mnd, gråmåke: 33 år og 10 mnd,
svartbak: 20 år og 4 mnd, sildemåke: ca 15 år.
Havmåke er ikke en artsbetegnelse, men jeg antar at du kanskje har gråmåka som referanse.Roar Solheim (09.07.2010)
Et fuglerede fulgte med veden
Hei!
Vi fikk ved i dag, og sammen med den fulgte et halvt rede med tre nyklekkede fugleunger i. Vi har tatt de inn og har de stående varmt på badet. Fått matet de med meitemark. Er det best for de å bli satt ut og bli mat for andre dyr fremfor å bli forsøkt alt opp av mennesker?
R. (07.07.2010)
Svar:
Vanskelig å si. Mistenker at dette er et kull linerleunger - linerlene er typisk reirbyggere på slike steder. Hvis du har mulighet til å fore opp ungene, så lar det seg gjøre. Det enkleste ville trolig være å finne et annet linerlereir og såplassere ungene i dette hos noen fosterforeldre. Men dette er ikke lett å få til i praksis - det krever en del leting å finne et ekstra linerlereir.
Roar Solheim (09.07.2010)
Hvorfor har stæren to kull unger i år?
Lurer på hvorfor stæren har to kull unger i år? Første kull forlot buret for ca.4 uker siden.Vi har fire bur som den har unger i. Nå har den klekt ut unger på ny og er i full gang med matingen. Jeg bor på Hitra. Har aldri opplevd dette før og jeg er over 50 år.
G.R. (08.07.2010)
Svar:
Alle fugler forsøker å få fram flest mulig antall unger, og dersom de har tilgang til nok mat eller er i god nok kondisjon, så vil mange spurvefugler forsøke å få fram to ungekull i løpet av sommeren. Disse fuglene har trolig hatt ekstra gode betingelser i sommer.
Roar Solheim (09.07.2010)
Spørsmål:
Hva spiser fasaner
N.N (08.07.2010)
Svar:
Fasaner er frøspisere, men om sommeren spiser de nok også insekter og småkryp, lik de fleste ande hønsefugler. Korn og mais er flott for til fasaner.
Roar Solheim (09.07.2010)
Due med brukket vinge?
Vi har flyttet en due som satt på trappa ute ved trafikkert fate, opp til verandaen og gitt den mat og vann så den ikke skal bli tatt av katt. Når vi skulle flytte den prøvde den å fly, men klarte bare løfte vingene og la heller på sprang. Den ene vingen "henger" litt og han blåser seg opp når han sitter.. Han ser pjuskete ut, er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe den? Han han mulighet til å fly fra verandaen hvos han sitter nå, men han gjemmer seg bare.
Er vingen brukket når han klarer å løfte den opp, men klarer ikke fly? han skrek litt i smerte så det ut som. Tenkte den bare har fått seg et slag (det lå fjær på trappa, og han har tydeligvis bæsjet litt mens han flyttet seg til en krok) etter en krasj i døra med glassvindu.
Hva gjør jeg?
L. (08.07.2010)
Svar:
Hvis du har mulighet til å la den sitte på verandaen, så er det det beste. Sett ut mat og vann til den, og la den være i fred. Det er flere mulige forklaringer til at den er svekket. I verste fall er vingen brukket, men den kan også ha fått muskelstrekk, sårskade etter katte- eller rovfuglangrep, eller indre skader etter påkjørsel. Den må bare få nta tiden til hjelp. For med brødsmuler og knust korn - det er bra for duer.
Roar Solheim (09.07.2010)
Høyt til fjells
En venn av meg ville ha hjelp til identifisering av fugl.Han er på hytta si i Sunndalsfjellene i en høyde av ca 700 m . Han har iaktatt en fugl, grå/svart. Stor som en gås. Reir på bakken . Egg brun/grønn og som digre hønseegg på størrelse. Kan det virkelig være Storskarv og i den høyden og så langt inne i fjellet ?
Mvh Per Beverfjord . Tingvoll
N.N (09.07.2010)
Svar:
Nei, absolutt ikke. Dette høres mer ut som en eller annen andeart - her er det flere som har slik eggfarge som beskrevet. Men jeg kan ikke si hvilken art dette er ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (09.07.2010)
Islom i Hamarøy
Er islom en sjelden gjest?
Denne ble observert over en 10-dagers periode fra 22. juni 2010 nært Skutvik i Hamarøy.
N.N (09.07.2010)
Svar:
Dette var et flott bilde av islom, gratulerer! Islom er en nord-amerikansk art som regelmessig observeres langs hele norskekysten, men den er ikke spesielt tallrik. Det er helst i sommerhalvåret den observeres, og observasjon av fugl i sommerdrakt på denne tiden av året langs norskekysten er meget interessant! Det er nemlig mistanke om at den kan hekke eller gjøre hekkeforsøk i Norge.
Roar Solheim (09.07.2010)
Duer
Hvor mange kull får byduer i året? Jeg hørte en ornitolog på radioen som sa 9, men på wikipedia står det 3-4...
S.U.L. (09.07.2010)
Svar:
Wikipedia er nok nærmere det riktige svaret her...
Roar Solheim (09.07.2010)
Sjelden fugl
Hva er dette slags fugl?
N.N (08.07.2010)
Svar:
Det ser ut til å være en gråmåke, men den er enten tilgriset med noe som får fjærdrakten til å bli sotgrå, eller så har den avvikende farge. Fjærene på nakke og hals tyder på at den er tilgriset med noe, og det er nok årsaken til den avvikende fargen.
Roar Solheim (09.07.2010)
Hvilken fugl er dette?
Min 7-årige sønn er blitt ivrig fugletitter, og en dag gjorde vi en observasjon av et hekkende fuglepar som vi ikke finner i fugleboka vår. Kan du hjelpe oss med hvilken fugl dette er?
E. (08.07.2010)
Svar:
Dette er en gulerle.
Roar Solheim (09.07.2010)
hva slags fugl ?
H. (08.07.2010)
Svar:
Dette er en heipiplerke.
Roar Solheim (09.07.2010)
hvilken rovfugl?
H. (08.07.2010)
Svar:
Dette har en gang vært en haukugle - nå ser den ikke ut i det hele tatt, dessverre.....
Roar Solheim (09.07.2010)
Stær og kjøttmeis
Hei! Hvorfor dør så mange unger i kassene til stæren og kjøttmeisen ? Hvert år er det bestandig noen som dør i kassene. Ungene er nesten flyvedyktige å så dør mange av de. Men det er noen som lever åver.
H.P. (08.07.2010)
Svar:
Ikke lett og svare på. Dette kan ha flere årsaker. I de tilfellene hvor en av de voksne (eller begge) dør, vil ungene sulte ihjel i reiret. Noen ganger virker det som om antallet døde unger er høyere når det er dårlig vær, dvs når foreldrene har vanskeligheter med å finne nok mat til dem. Ofte er det alderswforskjell på ungene i et meisekull, med 1-2 unger som er litt mindre enn de andre. Disse kan bli liggende igjen i reiret når de andre hopper ut, og da dør de nesten ferdig utviklet.
Roar Solheim (08.07.2010)