Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 035 til 44 059 av totalt 50 011 spørsmål «forrige neste»
Er dette en Trostefugl. ?
Tidlig på morgenkvisten så jeg denne fuglen.
Men er usikker på om det er en trostetype, finner ikke noe bilde på nettet heller.
Kan dere se om det er en type bruntrost. eller hva slags fugl dette er.?
På forhånd Takk.
M.V.H.
Jorunn Helene.
J.H.P. (28.07.2010)
Svar:
Dette er en ung svarttrost.
Roar Solheim (28.07.2010)
måkeunge i hagen
Vi så brått en stor måkeunge i hagen i dag morres. Den ville ikke fly og har bare holdt seg i hagen vår. Vi har prøvd å "jage" den litt rundt for å se om den vil fly, men den strekker bare ut vingene og snubler i bakken. Den virker ikke å være så redd for oss og kom da vi spiste middag ute. Vi har gitt den litt vann og brød. Hva er det beste å gjøre med denne? Vi er redde for at den vil bli angrepet av andre dyr. Vi har to katter som er nysgjerrige på denne måka. Vi så også at en voksen måke gikk til angrep, men vi jaga den vekk. Bør vi la den være og vil den da klare seg eller bør vi få den avlivet?
T. (27.07.2010)
Svar:
Den bør nok sjekkes av en fuglekyndig persom som kan avgjøre om den er skadet, fullt utvokst, eller om den bare trenger ro og hvile. Sjekk nettsidene birdlife.no og se under organisasjon, der kan dere finne lokale foreninger eller personer som dere kanskje kan kontakte.
Roar Solheim (27.07.2010)
Mandarin ender
Har nettopp skaffet meg 3 nye ender. En mandarin andrik, en brud andrik og ei and (usikkert om det er mandarin eller brud, men antakelig brud) Har lest litt om disse endene, og ettersom jeg kan finne ut så parer disse seg kun i vann, stemmer dette? All informasjon om disse typer ender mottas med takk. Er bare vandt med Moskus fra før, så dette er litt nytt. Den Brud andrikken har en vinge som henger litt ned, men den flyr og flakser så den er ikke brukket eller skadet. Er dette et tegn på noe? misstrivsel?Der jeg kjøpte de satte de i et bitte lite bur alle tre, så tidligere eier sa at den andre andrikken hadde vært litt stygg med han. Har ikke observert dette hos meg, men nå har de et stort bur.
Håper på noen svar på noe av dette?
J.R. (27.07.2010)
Svar:
Dette bør du kontakte burfuglgruppoer for å få svar på.
Roar Solheim (27.07.2010)
Levealder vaktler
Hvor gamle kan vi regne med at vaktler i bur blir?
N.N (27.07.2010)
Svar:
Det må du spørre burfuglgrupper om - her dreier det seg mest om viltlevende fugler.
Roar Solheim (27.07.2010)
toppand?
L.Å. (27.07.2010)
Svar:
Nei, dette er nok en kvinand hunn.
Roar Solheim (27.07.2010)
Fugler og vinduer
Fugler smeller inn i vinduene her nesten daglig i det siste, noen kommer seg opp igjen ganske raskt, mens noen blir liggende igjen. Jeg har prøvd å søkt litt på utenlandske sider hvor de anbefaler flere ting, bla ultrafiolette dekaler til å klistre på utsiden av vinduene, nesten usynlig for menneskeøyne, men veldig lysende for fugler. Vet du om noen norske butikker har noe lignende?
A. (27.07.2010)
Svar:
Natur og Fritid på Lista (38 39 35 75) har silhuetter av spurvehauk til å klistre på vinduene - det kan hjelpe. Ellers må du henge bærnot eller lignende foran vinduet slik at fuglene ikke opplever det som noe de kan fly gjennom.
Roar Solheim (27.07.2010)
Fugler og reder
Hei
Jeg lurer intenst mye på om fugler har reder hele året, eller bare når de klekker barn? Hvis de ikke har reder, hvor sover de? Er de i flokker hele tiden eller helt for seg selv eller med én partner?
Takk takk
K. (05.06.2010)
Svar:
Hullrugende fugler (f. eks. meiser) overnatter ofte i hule trær eller i fuglekasser gjennom hele året. Andre arter bruker bare reirene sine til å ruge ut egg og fostre opp unger. Noen bruker samme reir gjennom flere år (f. eks. ørner), mens andre alltid bygger nytt reir (alle spurvefugler med reir i trær eller på bakken).
Roar Solheim (27.07.2010)
Kjøttmeisunger
Deltar begge foreldrene i oppfostring av ungene?
"Sover" foreldrene noen ganger, eller finner de mat til ungene hele tiden?
Hva kan man gi til meisene mens de har unger, for å lette jobben dems?
N.N (06.06.2010)
Svar:
Begge meiseforeldre forer ungene, og de sover i korte perioder innimellom (kanskje mest om natta). Meiser kan få tilgang på meiseboller og jordnøtter i hekketiden. Det gir foreldrene lett tilgang til mat til seg selv, slik at de får mer tid til å finne larver til ungene sine.
Roar Solheim (27.07.2010)
Svart-Hvit fluesnapper
Hei.har en svart-hvit fluesnapper som har vært her i 14dager synger og synger men det ser ikke ut til att det er noen hunner som hører han,hvor lenge kan di synge hvis di ikke får no treff ? hilsen Egil
E.B. (06.06.2010)
Svar:
Kanskje opp mot 3-4 uker, det avhenger faktisk også av hvor god kondisjon hannen er i, og hvor iherdig han da er etter å forsøke å få seg en make. Men på et visst tidspunkt vil det være for sent for fluesnapperne å hekke, og hvis han da ikke har fått seg en hunn, gir han opp syngingen.
Roar Solheim (27.07.2010)
Kjøttmeisunger
Kan en plukke opp kjøttmeisungene i fuglekassa for å se på de? Jeg jobber i en barnehage, og vi jobber mye med fugler.
E.E. (09.06.2010)
Svar:
Det går an å gjøre dette når ungene har blitt så store at de har fått en del fjær, men en skal være litt forsiktig med kjøttmeis, for den kan være litt sky. Blåmeisen er en mye tøffere art, som nok tåler en slik håndtering bedre. Men gjør det ikke mer enn 1-2 ganger i løpet av ungetiden, og da helst med noen dagers mellomrom.
Roar Solheim (27.07.2010)
Hønsehaukens hekketid.
Er det stor variasjon i tidsrom for hekking hos hønsehauk? Jeg har lest at eggleggingen vanligvis skjer i april. Det betyr at hekkingen skjer fra begynnelsen av mai til begynnelsen av juni. Stemmer dette eller kan man være mer presis?
C. (07.06.2010)
Svar:
Vanskelig å sneve dette inn, fordi det er forskjell mellom fuglene i de enkelte leveområdene, og på hvor i landet de hekker. Dermed er det stor variasjon på hvor tidlig våren kommer, og dette er viktig for hønsehaukens hekkesuksess. Forekomst av andre fugleunger (kråkefugler og troster) betyr mye for haukens mattilgang.
Roar Solheim (27.07.2010)
Superenkelt fuglebad
... som er lett å skifte vann i og rengjøre. Alle fuglene på fóringsplassen drikker av fatet, og det er ikke dypere enn at de tør å ta seg et bad.
P.S: Usikker på om jeg fikk med bildet i det hele tatt, eller om det ble dobbelt opp. I siste fall får dere redigere. Legger ved e-postadresse i tilfelle opplasting av bildet mislyktes, da trenger jeg instruks.
N.N (09.06.2010)
Svar:
Flott ide, og viktig å tilby fuglene vann, spesielt om sommeren. Det kan trekke mange fugler til hagen, og du får flotte fugleopplevelser. Herved en ide for andre.
Roar Solheim (27.07.2010)
heisan
Hvordan i all verden greier fuglene å gå rett på marken(meitemakken) som sansynligvis ligger under jordoverflaten? Hilsen en underende fuglevenn.
I.A. (07.06.2010)
Svar:
Troster ser sannsynligvis enden av marken oppe i hull på oveflaten av bakken. vadefugler stikker nebbet ned i jord og mudder, og føler marken med nebbspissen.
Roar Solheim (27.07.2010)
Lite mat?
Hei.
Jeg og farfaren(Geir-harald Dreyer) min var 06.06 ute i skogen og så etter reir. Skogen var godt egnet mente farfar. Etter noen timer hadde vi funnet ca 50 reir og 49 av dem var ranet. Det eneste reiret som overlevde var ett måltrost reir med 4 egg.
Hvorfor er alle ranet? Er det fordi de ikke har hatt tilgang til annen mat?
Observeringen ble utført i Buvika i Trondheim.
M.K.D. (11.06.2010)
Svar:
Dette kommer helt an på hva slags arter dere har funnet reir av. Dere kan f. eks. ha funnet en del reir hvor ungene allerede har forlatt reirene, og da er de bare gamle og brukte. Noen spurvefugler bygger flere reir (såkalte "blindreir"), slik at hunnfuglen kan velge ett av dem. Også disse blir da liggende tomme og tilsynelatende besøkt av en eller annen eggspiser. Men en god del reir blir oppdaget av rovpattedyr ogegg- eller ungespisende fugler, som har slike på menyen. Dette er en naturlig del av disse artenes næringsvalg, og følgelig en naturlig del av fuglenes liv.
Roar Solheim (27.07.2010)
kuldetilpasset?
er trekkfugler beredt hvis de drar fra norge for sent?
O. (09.06.2010)
Svar:
Uttrykket "for sent", impliserer at de allerede er for sent ute, med resultat at de sannsynligvis dør. Men fugletrekket er gjerne spredt ut i tid for hver art, og individene trekker alt etter om de er klare for trekk. Ungfugler kan trekke senere enn de voksne, og voksne som har hatt mislykket hekking kan fete seg opp og skifte fjær tidligere enn de som må fostre opp ungene til de er selvstendige. I enkelte tilfeller kan sene trekkere overraskes av dårlig vær, og da kan de bli fanget opp og sulte ihjel. Genanlegg for slik sen trekktid blir da rensket ut fra bestanden, og dette justerer artens trekktid gjennom årene.
Roar Solheim (27.07.2010)
Mislykket hekking
Blåmeisen la åtte egg i fuglekassen. Etter en lang tid med tilsynelatgende ruging forlot foreldrene tilslutt eggene. Fuglene oppholdt seg fortsatt i nærområdet, men viste ingen interesse for fuglekassen. Det samme skjedde også i fjor i samme kasse. Hav kan årsaken være?
N.N (12.06.2010)
Svar:
Det kan faktisk være at hannfuglen er steril, slik at eggene ikke er befruktet. Da vil det ikke utvikles noen fostre, og fuglene forlater eggene etter å ha ruget på dem godt over vanlig rugetid.
Roar Solheim (27.07.2010)
Rosa egg
Under store blomsterpotta som hadde blitt snudd opp/ned i vinterstid, fant jeg fuglereir i 3 av dem, med små egg med rosa sjattering. Jeg finner ikke ut hvilken fugl som kan ha laget dem. Har prøvd å observere når de kommer i reiret men har ikke fått hell ennå.Stedet er kysten av Otterøya i Nord-Trøndelag.
D.G. (13.06.2010)
Svar:
Trenger foto med målestokk for å kunne finne ut hva dette er.
Roar Solheim (27.07.2010)
egg?
ein dag skulle eg ut og sjekke Fugle kassene mine.
Oppi der fant eg et egg oppi noen blader.
Det ble ikkje Unger eller flere egg desverre:( :(
T.A. (13.04.2010)
Svar:
Dette ser ut som et meiseegg, men reiret ligner hverken meisereir eller fluesnapperreir, så det ser svært uvanlig ut. Vet ikke hva som kan ha skjedd her.
Roar Solheim (27.07.2010)
Måke tok due
Hei,for et par dager siden var det en måke som gikk til angrep på en bydue. Den tok livet av denne etter en del kamp og fløy avgårde med den. Jeg har aldri sett noe lignende, og lurer på om dette er vanlig for måker?
C. (27.07.2010)
Svar:
Måker er altetere og opportunister, og de kan spise nesten hva som helst når sjansen byr seg. Både svartbak og polarmåke (Bjørnøya og Svalbard) opptrer som rene rovfugler, og tar både mindre pattedyr og fugler. Polarmåkene fanger og dreper voksne lomvier og polarlomvier, som veier ca 1 kg, så en gråmåke (som dette sannsynligvis kan ha dreid seg om) vil nok lett kunne avlive en bydue dersom den får tak i en svak eller syk fugl. Likevel er det ikke ofte en får sjansen til å se slike hendelser, og derfor kan de virke både uvanlige og groteske selv om de er dagligdagse hendelser i naturen.
Roar Solheim (27.07.2010)
Nattergal
God morgen.Vi har en hytte på Nesodden ved Bunnefjorden. Hytta ligger i ett myr område med tett vegitasjon.tidlig om morgenen har det de to siste sommerne sittet på plenen tre eller fire store fugler. de er så stille at du ikke hører de kommer. De er mørke brune ensfarget med store øyne. De leter i komposten vår og spiser bær. Det er og mye edderkopper der. jeg kaller dem spøkelsefugler for de er så vare. Bare en bitteliten lyd får de til å forsvinne uten en lyd.Ser de kun på morgene. har sett i fuglebok ,men det er vanskelig å finne gode bilder. har kommet til at det må være Nattergal. Den har samme farge på ben og nebb brunt.Kan det stemme?
G.H. (27.07.2010)
Svar:
Vanskelig å si, men det høres ikke spesielt nattergal-aktig ut med hensyn til oppførsel. Derimot høres det mer ut som svarttrost adferd. Dersom det er hunner eller unge hanner av svarttrost, så har disse mørke nebb (ikke gulorange nebb slik gamle hanner har).
Roar Solheim (27.07.2010)
Hvilken fugl er dette?
Fant denne ungfuglen mens han hold på å bli spist av en katt.
Tok den med hjem og etter en natts hvile flyr den og lager masse pipelyd. Hvilken art er dette og hva skal jeg gjøre med den? Er det best å sette den ut der vi fant den eller kan vi slippe den rett ut?
M. (27.07.2010)
Svar:
Dette er en rødstrupe ungfugl. Den er KANSKJE stor nok til at den kan finne mat selv, men ser ut som om den kanskje fremdeles mates noe av sine foreldre. Sett den tilbake der den ble funnet. Hvis foreldrene mater ungene sine, vil de høre tiggelyder fra denne og finne den igjen.
Roar Solheim (27.07.2010)
Type fugl?
Hvilken type fugl er dette? Finner den ikke i Gyldendals store fugleguide. Sett ved Akerselva. Mye større enn en stokkand, som man også ser på bildet.
Mvh Trine
T. (26.07.2010)
Svar:
Dette er en rømt tamand, eller en krysning etter en rømt tamand og en stokkand. Den har mye stokkand i seg, men også gener fra hvite tamender.
Roar Solheim (26.07.2010)
Hjelp!
Er det noen som vet hvilken fugl dette er? Denne spaserte i hagen 26.07.2010 i Karasjok. Jeg har aldri sett denne fuglen her tidligere.
N.N (26.07.2010)
Svar:
Dette ser ut til å være en bjørkefink.
Roar Solheim (26.07.2010)
Spørsmål:
Er det forsvarlig å gi en skadet måke sovetablett for å drukne den mens den sover. Eller er det best å levere den til veterinærkontoret for avlivning?
N.N (26.07.2010)
Svar:
Dersom man MÅ avlive en skadet fugl, er det mest humant å holde den fast og å slå den i hodet med en kraftig stokk, stein eller lignende. Da knuses kranie/hjerne, og det blir som å slå av bryteren på en maskin. Dette kan være for brutalt å utføre dersom du ikke har erfaring med å avlive skadde dyr, men er faktisk mer skånsomt for dyret enn å forsøke deg med sovepiller og drukning. Dersom du ikke orker å gjøre dette selv, bør du ta med fuglen til en veterinær, eller få hjelp av en som klarer å avlive fuglen.
Roar Solheim (26.07.2010)
hei.
hei. så en liten spurvelignende fugl med rødt på hode.halve str. av en vanlig spurv. har du noen forslag til ka det e.
L. (26.07.2010)
Svar:
Vanskelig å si når du ikke kan angi mer hvordan rødfargen var fordelt på hodet (panne, strupe, hodekalott el. lignende). Hvis fuglen var grågrønn med rødbrun hette/kalott på toppen av hodet, så var dette trolig en munk, hunn eller ungfugl.
Roar Solheim (26.07.2010)