Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 837 til 43 861 av totalt 49 823 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne på en fjelltur på nordmøre. Hvilken fugl er dette?

S.B. (31.07.2010)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Du kan lese mer om tårnfalk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3855&vis=

Magne Myklebust (02.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne så jeg på fjellet denne uka. Den hadde gulrotfarget isse, noe som gjør at jeg ikke klarer å bestemme meg for hvilke sort det er. Er det ungfugl som vil få annen farge?
Sett på Vinstra.

T. (01.08.2010)

Svar:

Du har fotografert en gråsisik.

Du kan lese mer om gråsisik her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12074&vis=

Magne Myklebust (02.08.2010)


#Sykdom og skader

Svaleunge med brukket fot

Jeg har finnet en svaleunge med brukket fot og vet ikke hva jeg skal gjøre!!! jeg har prøvt å mate den med våt brød men den ville ikke ha. Pleace svar fort!!!! vet ikke hva jeg skal gjøre!!!!!!!

N.L. (31.07.2010)

Svar:

Svaler spiser ikke brød, men må mates med insekter. Forsøk å finne ut hvilket reir den kom fra (den må ha ligget under et svalereir), og forasøk eventuellt å legge den tilbake. Ellers må du fore den med insekter, og det er ikke en enkel oppgave.

Roar Solheim (31.07.2010)


#Sykdom og skader

Skadet svaleunge

Hei der:)
Jeg fant en spurv som viste seg til å være en svaleuge på loftet idag. h*n prøvde å kome seg unna men fløy ikke eller løpte ikke så fort.
Nå har jeg hatt den i noen timer i en eske på veradaen med mat, vann og bommul. Men jeg vet ikke om den vil overleve! Broren min sier at h*n kommer til å dø men jeg leste at noen hadde funnet en svaleunge og lært den å fly. Jeg tror den har en brukket eller strekt vinge og/eller en brukket fot.
oppe på loftet der jeg fant h*n er det et rede så jeg vet ikke om den har falt når den prøvde å fly eller er syk. så pleace svar meg så fort så mulig!

N.L. (30.07.2010)

Svar:

Dersom denne ungen er skadet, så bør noen som kan bedømme slike skader se på den. Dersom den ikke er skadet, bør den kanskje settes tilbake i ett av reirene som ligger over der du fant den. Forsøk å finne fram til lokale fuglefolk nær der du bor (sjekk NOFs hjemmeside birdlife.no, under organisasjon, så finner du kanskje noen navn eller telefonnumre).

Roar Solheim (30.07.2010)


#Fuglekasser

fuglekasse renisng

hei kan eg rense fuglekassene mine uten og få parasitter på meg,no før vinteren? uten og bli sjuk??blir man sjuk av det?De Skal grave der der

F. (30.07.2010)

Svar:

Det største problemet med å rense fuglekasser uten hansker, er at du kan få fuglelopper på deg. De kan bite, men skjønner så at de har havnet på feil vertsdyr. Bruk gummihansker (oppvaskhansker) og plukk ut gamle reirrester. Hvis du ikke ser sorte små lopper på armene,så har du heller ikke fått noen på deg (det er bare noen få reir som har slike). Vanlig håndvask etter håndtering av fuglereir er vanlig, god og tilstrekkelig hygiene. Kjenner ikke til at folk har blitt syke etter håndtering av reir (jeg har gjort dettte selv i mer enn 40 år, og kanskje ikke alltid med den beste muligheten for håndvask etterpå, men har aldri blitt syk....).

Roar Solheim (30.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fiskemåke eller krykkje?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tror dette er en fiskemåke. Har vært fast gjest hos oss i 6 år. Liker seg spesielt godt på verandarekkverket. Vil gjerne ha brødbiter, men utover kvelden kan den sitte på rekkverket og bare "kose seg". Sitter gjerne til rundt midnatt. Har et helt spesielt adferdsmønster: når andre måker kommer, jager han dem vekk. Har aldri sluppet en skitt på terasseområdet! Har noen ganger jaget spurvehauken vekk fra de ca 40 - 50 spurvene som holder til på forsiden av huset.

N.H.G. (30.07.2010)

Svar:

Dette er en fiskemåke. Gule bein og hvite spisser på håndsvingfjærene. Krykkja har sorte bein, og bare hvite spisser på de ytterste håndsvingfjærene.

Roar Solheim (30.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet ved Furutangen i Åmot kommune. Hver gang vi går tur eller sykler i området kommer denne fulgen og vil jage oss unna. Hvilken fulg er det?

L. (28.07.2010)

Svar:

Bildet har for lav oppløselighet til at det kan forstørres og bearbeides tilstrekkelig for å sikkert artsbestemme denne fuglen. Men det ser ut til å være en våk på profilen, og siden mye av stjerten ser veldig lys ut, mistenker jeg at det helst er en fjellvåk. Dette til tross for at undersiden av vingene virker veldig mørke. Hos fjellvåk er de vanligvis lysere, men morlyset kan forvrenge lys/skygge virkninger. Hvis den piper mjauende og stuper mot dere, er dere trolig i nærheten av et reir eller unger, og den forsøker da å jage vekk inntrengere eller andre, farlige dyr (som mennesker).

Roar Solheim (28.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette fiskeørn? Observert kretsende over skog i Enebakk nær Øyeren.

K.E. (28.07.2010)

Svar:

Nei, dette ser mer ut som to vepsevåker.

Roar Solheim (28.07.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Jeg har et gammelt hus hvor det er en åpen inngangi annen etasje, med tak og vindu mot veien.Her har jeg en kopperskål på en hylle helt under taket i hodehøyde.. I første halvdel av juni så jeg at et fuglepar holdt på å bygge reir i skålen,jeg brukte inngangen og trodde at jeg hadde skremt dem vekk, men nei,de la egg, og ruget ut tre små.. dette var hagesangere. Jeg har hørt at de er veldig skye..Er dette vanlig??

A.F. (28.07.2010)

Svar:

Nei, dette er ikke vanlig hekkeplass for hagesanger. Det er første gang jeg har hørt om sangere som bygger reir på/i hus på denne måten.

Roar Solheim (28.07.2010)


#Diverse

Fugler som kolliderer med vinduene mine

I fjor høst lå det en død tiur på bakken nedenfor stuevinduet på hytta. Det var tydelig avtrykk av vingeprofil + hode midt i vinduet. Utrolig at ikke vinduet ble knust ! Tidligere i sommer skjedde tilsvarende med en svartspett som kræsjet med soveromsvinduet på hytta. Hytta ligger i skogsterreng med et variert fulgle- og vilt-liv, bl.a. hekker det traner langs vassdrag i nærheten, og jeg har også obsertvert ørn.
Når jeg ikke er på hytta er det trukket for gardiner på samlige vinduer, så jeg tror ikke det kan se ut som det er mulig å ta seg en snarvei gjennom hytta. Det er også ganske stort tak-overheng, så det er mest sannsynlig at det kan ha noe med reflekser å gjøre.
Både av hensyn til fuglene og hytta (en vakker dag kommer jeg til knust vindu ?) ønsker jeg å gjøre noe med det. Har sett at det finnes profiler av rovfugl som kan klebes på vinduene, men hvor får man i så fall tak i noe slikt ?
Andre forslag ?
Med vennlig hilsen,

M.O. (28.07.2010)

Svar:

Slike rovfuglsilhuetter får du kjøpt fra NOF´s egen butikk Natur og Fritid på Lista, sjekk hjemmesidene, eller ring tlf 38 39 35 75.

Trolig ser fuglene speilbilde av skog i vinduet, og tror de kan flykte inn dit.

Roar Solheim (28.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en Trostefugl. ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tidlig på morgenkvisten så jeg denne fuglen.
Men er usikker på om det er en trostetype, finner ikke noe bilde på nettet heller.
Kan dere se om det er en type bruntrost. eller hva slags fugl dette er.?
På forhånd Takk.
M.V.H.
Jorunn Helene.

J.H.P. (28.07.2010)

Svar:

Dette er en ung svarttrost.

Roar Solheim (28.07.2010)


#Diverse

måkeunge i hagen

Vi så brått en stor måkeunge i hagen i dag morres. Den ville ikke fly og har bare holdt seg i hagen vår. Vi har prøvd å "jage" den litt rundt for å se om den vil fly, men den strekker bare ut vingene og snubler i bakken. Den virker ikke å være så redd for oss og kom da vi spiste middag ute. Vi har gitt den litt vann og brød. Hva er det beste å gjøre med denne? Vi er redde for at den vil bli angrepet av andre dyr. Vi har to katter som er nysgjerrige på denne måka. Vi så også at en voksen måke gikk til angrep, men vi jaga den vekk. Bør vi la den være og vil den da klare seg eller bør vi få den avlivet?

T. (27.07.2010)

Svar:

Den bør nok sjekkes av en fuglekyndig persom som kan avgjøre om den er skadet, fullt utvokst, eller om den bare trenger ro og hvile. Sjekk nettsidene birdlife.no og se under organisasjon, der kan dere finne lokale foreninger eller personer som dere kanskje kan kontakte.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Diverse

Mandarin ender

Bilde vedlagt spørsmålet

Har nettopp skaffet meg 3 nye ender. En mandarin andrik, en brud andrik og ei and (usikkert om det er mandarin eller brud, men antakelig brud) Har lest litt om disse endene, og ettersom jeg kan finne ut så parer disse seg kun i vann, stemmer dette? All informasjon om disse typer ender mottas med takk. Er bare vandt med Moskus fra før, så dette er litt nytt. Den Brud andrikken har en vinge som henger litt ned, men den flyr og flakser så den er ikke brukket eller skadet. Er dette et tegn på noe? misstrivsel?Der jeg kjøpte de satte de i et bitte lite bur alle tre, så tidligere eier sa at den andre andrikken hadde vært litt stygg med han. Har ikke observert dette hos meg, men nå har de et stort bur.

Håper på noen svar på noe av dette?

J.R. (27.07.2010)

Svar:

Dette bør du kontakte burfuglgruppoer for å få svar på.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Diverse

Levealder vaktler

Hvor gamle kan vi regne med at vaktler i bur blir?

N.N (27.07.2010)

Svar:

Det må du spørre burfuglgrupper om - her dreier det seg mest om viltlevende fugler.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

toppand?

Bilde vedlagt spørsmålet

L.Å. (27.07.2010)

Svar:

Nei, dette er nok en kvinand hunn.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Diverse

Fugler og vinduer

Fugler smeller inn i vinduene her nesten daglig i det siste, noen kommer seg opp igjen ganske raskt, mens noen blir liggende igjen. Jeg har prøvd å søkt litt på utenlandske sider hvor de anbefaler flere ting, bla ultrafiolette dekaler til å klistre på utsiden av vinduene, nesten usynlig for menneskeøyne, men veldig lysende for fugler. Vet du om noen norske butikker har noe lignende?

A. (27.07.2010)

Svar:

Natur og Fritid på Lista (38 39 35 75) har silhuetter av spurvehauk til å klistre på vinduene - det kan hjelpe. Ellers må du henge bærnot eller lignende foran vinduet slik at fuglene ikke opplever det som noe de kan fly gjennom.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Økologi og atferd

Fugler og reder

Hei
Jeg lurer intenst mye på om fugler har reder hele året, eller bare når de klekker barn? Hvis de ikke har reder, hvor sover de? Er de i flokker hele tiden eller helt for seg selv eller med én partner?
Takk takk

K. (05.06.2010)

Svar:

Hullrugende fugler (f. eks. meiser) overnatter ofte i hule trær eller i fuglekasser gjennom hele året. Andre arter bruker bare reirene sine til å ruge ut egg og fostre opp unger. Noen bruker samme reir gjennom flere år (f. eks. ørner), mens andre alltid bygger nytt reir (alle spurvefugler med reir i trær eller på bakken).

Roar Solheim (27.07.2010)


#Fuglekasser

Kjøttmeisunger

Deltar begge foreldrene i oppfostring av ungene?

"Sover" foreldrene noen ganger, eller finner de mat til ungene hele tiden?

Hva kan man gi til meisene mens de har unger, for å lette jobben dems?

N.N (06.06.2010)

Svar:

Begge meiseforeldre forer ungene, og de sover i korte perioder innimellom (kanskje mest om natta). Meiser kan få tilgang på meiseboller og jordnøtter i hekketiden. Det gir foreldrene lett tilgang til mat til seg selv, slik at de får mer tid til å finne larver til ungene sine.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Økologi og atferd

Svart-Hvit fluesnapper

Hei.har en svart-hvit fluesnapper som har vært her i 14dager synger og synger men det ser ikke ut til att det er noen hunner som hører han,hvor lenge kan di synge hvis di ikke får no treff ? hilsen Egil

E.B. (06.06.2010)

Svar:

Kanskje opp mot 3-4 uker, det avhenger faktisk også av hvor god kondisjon hannen er i, og hvor iherdig han da er etter å forsøke å få seg en make. Men på et visst tidspunkt vil det være for sent for fluesnapperne å hekke, og hvis han da ikke har fått seg en hunn, gir han opp syngingen.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Fuglekasser

Kjøttmeisunger

Kan en plukke opp kjøttmeisungene i fuglekassa for å se på de? Jeg jobber i en barnehage, og vi jobber mye med fugler.

E.E. (09.06.2010)

Svar:

Det går an å gjøre dette når ungene har blitt så store at de har fått en del fjær, men en skal være litt forsiktig med kjøttmeis, for den kan være litt sky. Blåmeisen er en mye tøffere art, som nok tåler en slik håndtering bedre. Men gjør det ikke mer enn 1-2 ganger i løpet av ungetiden, og da helst med noen dagers mellomrom.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Diverse

Hønsehaukens hekketid.

Er det stor variasjon i tidsrom for hekking hos hønsehauk? Jeg har lest at eggleggingen vanligvis skjer i april. Det betyr at hekkingen skjer fra begynnelsen av mai til begynnelsen av juni. Stemmer dette eller kan man være mer presis?

C. (07.06.2010)

Svar:

Vanskelig å sneve dette inn, fordi det er forskjell mellom fuglene i de enkelte leveområdene, og på hvor i landet de hekker. Dermed er det stor variasjon på hvor tidlig våren kommer, og dette er viktig for hønsehaukens hekkesuksess. Forekomst av andre fugleunger (kråkefugler og troster) betyr mye for haukens mattilgang.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Diverse

Superenkelt fuglebad

Bilde vedlagt spørsmålet

... som er lett å skifte vann i og rengjøre. Alle fuglene på fóringsplassen drikker av fatet, og det er ikke dypere enn at de tør å ta seg et bad.

P.S: Usikker på om jeg fikk med bildet i det hele tatt, eller om det ble dobbelt opp. I siste fall får dere redigere. Legger ved e-postadresse i tilfelle opplasting av bildet mislyktes, da trenger jeg instruks.

N.N (09.06.2010)

Svar:

Flott ide, og viktig å tilby fuglene vann, spesielt om sommeren. Det kan trekke mange fugler til hagen, og du får flotte fugleopplevelser. Herved en ide for andre.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Økologi og atferd

heisan

Hvordan i all verden greier fuglene å gå rett på marken(meitemakken) som sansynligvis ligger under jordoverflaten? Hilsen en underende fuglevenn.

I.A. (07.06.2010)

Svar:

Troster ser sannsynligvis enden av marken oppe i hull på oveflaten av bakken. vadefugler stikker nebbet ned i jord og mudder, og føler marken med nebbspissen.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Diverse

Lite mat?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Jeg og farfaren(Geir-harald Dreyer) min var 06.06 ute i skogen og så etter reir. Skogen var godt egnet mente farfar. Etter noen timer hadde vi funnet ca 50 reir og 49 av dem var ranet. Det eneste reiret som overlevde var ett måltrost reir med 4 egg.
Hvorfor er alle ranet? Er det fordi de ikke har hatt tilgang til annen mat?
Observeringen ble utført i Buvika i Trondheim.

M.K.D. (11.06.2010)

Svar:

Dette kommer helt an på hva slags arter dere har funnet reir av. Dere kan f. eks. ha funnet en del reir hvor ungene allerede har forlatt reirene, og da er de bare gamle og brukte. Noen spurvefugler bygger flere reir (såkalte "blindreir"), slik at hunnfuglen kan velge ett av dem. Også disse blir da liggende tomme og tilsynelatende besøkt av en eller annen eggspiser. Men en god del reir blir oppdaget av rovpattedyr ogegg- eller ungespisende fugler, som har slike på menyen. Dette er en naturlig del av disse artenes næringsvalg, og følgelig en naturlig del av fuglenes liv.

Roar Solheim (27.07.2010)


#Økologi og atferd

kuldetilpasset?

Bilde vedlagt spørsmålet

er trekkfugler beredt hvis de drar fra norge for sent?

O. (09.06.2010)

Svar:

Uttrykket "for sent", impliserer at de allerede er for sent ute, med resultat at de sannsynligvis dør. Men fugletrekket er gjerne spredt ut i tid for hver art, og individene trekker alt etter om de er klare for trekk. Ungfugler kan trekke senere enn de voksne, og voksne som har hatt mislykket hekking kan fete seg opp og skifte fjær tidligere enn de som må fostre opp ungene til de er selvstendige. I enkelte tilfeller kan sene trekkere overraskes av dårlig vær, og da kan de bli fanget opp og sulte ihjel. Genanlegg for slik sen trekktid blir da rensket ut fra bestanden, og dette justerer artens trekktid gjennom årene.

Roar Solheim (27.07.2010)

««første 43 837 - 43 861 av 49 823 siste»»