Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 44 249 til 44 273 av totalt 50 249 spørsmål


#Økologi og atferd

Fuglerede

Hei, jeg har fuglerede , tror det er spurv, oppunder takskjegget på huset.Kan se at det er hull inn i panelet. Dette er rett i nærheten av kjøkkenet. Jeg ønsker ikke å forstyrre og har derfor vinduene lukket. Hører at fuglene fortsatt er der. Jeg har ikke greie på småfugl og vet ikke når jeg kan forvente at de forlater redet sitt. Ønsker ikke rede samme stedet neste år og lurer på hva jeg skal gjøre for å forhindre det.Har bodd i huset i over 30 år og har aldri opplevd dette.
Svært takknemlig for råd!!

S.R. (01.08.2010)

Svar:

Dette er sannsynligvis gråspurv. Den har ofte flere kull i løpet av sommeren, men dette er helt sikkert siste kull. Du kan trygt ha åpent vindu selv om fuglene er der, spurven er lite sky og tilpasningsdyktig. Når ungene har forlatt redet kan du få tak i fluenetting og spenne over hullet, evt. noe tremateriale.

Morten Ree (04.08.2010)


#Økologi og atferd

kråkebestanden på jæren

heisan hadde en prat med en nabo av meg som er svert engasjert i vipebestanden på jæren,,
hva er deres syn på denne kråkebestanden og dens innvirkning på både viper og andre arter,
jeg er ivrig jeger og er mye ute og legger ofte merke til
att kråka i flokk tar godt for seg av andre arter.
Sålenge kråka også er flink til og jage i flokk så er andre arter omtrent sjanseløse i og verge avkommet sitt.
Greit jeg ser jo dette som Naturens gang menden virker noe ubalansert med den eneorme bestanden med kråke som vi har her nå, så det er vel rimmeligt og annta att den er en stor og kansje også en for stor predator.
Er jo klar over att jordbruk også er en stor synder for hekking, men nå spør jeg om kråka

K. (02.08.2010)

Svar:

Kråka har i sitt allsidige kosthold også egg og fugleunger på menyen. En vipe som hekker i åpent landskap vil selvsagt ofte bli predatert av kråker. I jegerkretser hører man ofte at "det har aldri vært så mye kråke som nå", mens vi ornitologer har nok et inntrykk av at bestanden er relativt stabil. I hekketiden er kråka territoriell og forsøker å holde andre kråker unna, mens den på høst og vinter opptrer i til dels store flokker. Når det gjelder balansen i naturen så er det viktig at gode kråkejegere som hubro og hønsehauk blir ivaretatt.

Morten Ree (04.08.2010)


#Økologi og atferd

fugler og høyde

hvilken fugleart i norge kan fly høyest? jeg vil tro det er en av rovfuglene?

A. (02.08.2010)

Svar:

Rovfugler, da spesielt ørner og våker, opparbeider store høyder. En stor fugl som havørn kan gå så høyt at den vanskelig lar seg se med det blotte øye. Mange fugler flyr også høyt når det er på trekk. En gåseflokk ble en gang observert i hele 16 000 meters høyde!

Morten Ree (04.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grønnspett eller gråspett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvordan ser man egentlig forskjell på disse to?

T. (02.08.2010)

Svar:

Forskjellen på disse artene er først og fremst hodetegningene. Grønnspetten har rød farge over hele toppen på hode, det gjelder begge kjønn. Hos gråspetten har hannen en rød panne, mens hunnen har ingen rødfarge. Grønnspetten har i tillegg et større felt med svart farge over øye og kinn enn gråspetten, som har bare en svart strek.
Fuglen på bildet er en grønnspett hann, som har større svart felt rundt øye og kinn en hunnen, i tillegg til en rød flekk i det svarte under øyet.

Morten Ree (04.08.2010)


#Sykdom og skader

Måseunge

Hei.
Det hopper en måseunge rundt på parkeringsplassen utenfor arbeidsplassen min, mye skog og kratt å gjemme seg i, så ingen fare for biler. Men den ene foten henger bare å dingler og han holder seg kun på samme plass.. hopper bare litt rundt. Hva gjør jeg med denne? Så han da jeg kom på jobb i morges. lar jeg han fortsette å hoppe rundt, eller er det best å avlive han?

S. (03.08.2010)

Svar:

Det er klart at fuglen er hemmet av en slik skade og har dårligere odds for å klare seg enn friske måker. Men en art som måke kan klare seg så det anbefales å gi den en sjanse, hvis skaden kun er i foten og ikke omfatter noen av vingene.

Morten Ree (04.08.2010)


#Økologi og atferd

Skjærereir

Hei.
Når på året er det best å sage ned ei gran som er blitt for stor i hagen,med tanke på at det bor en skjærefamilie der?
Mvh.Inger-Lise.

I.L.N. (03.08.2010)

Svar:

Skjærene legger sine egg allerede i april og ungene er ute av redet i løpet av juni.

Morten Ree (04.08.2010)


Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant denne rovfuglen i fjellet idag og lurer på hvilken det er :)

S. (01.08.2010)

Svar:

Dette er enten en jordugle eller en hornugle. Hvis du fant denne fuglen over tregrensa i fjellet, så er det nok en jordugle. Men hvis det var i skogbeltet kan det godt være en hornugle.
Disse to artene er ganske lik. En av grunnene til min tvil er at jeg synes å se en fjærtopp på hode. Hornugla har lange fjærtopper, mens jordugla har svært små fjærtopper som ofte er vanskelig å legge merke til.

Les om de to uglene i Norsk Fugleatlas på denne linken:

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Se bilder her:

http://naturibilder.blogspot.com/2010/02/jordugle.html

http://www.nature-pictures.org/no/foto/121/

Morten Ree (04.08.2010)


Fugleegg under trappa

Hei. I går fant jeg et lite hvitt egg under trappa ved huset vårt i Oslo. Det var lagt på sand/grus bortenfor der gresset sluttet under trappa, et sted der det ikke kommer direkte sol. Egget lignet et vanlig hønse-egg i formen, men var omtrent halvparten så stort. Hva slags egg kan dette være og hva slags fugl er det som kan tenkes å legge egg på et slikt sted? Jeg ville tro det er et unaturlig sted å legge et egg. Er det naturlig å tro at det er forlatt (egget var kaldt) eller vil det sannsynligvis bli ruget ut?

N.N (04.08.2010)

Svar:

Dette var som du sier en uvanlig plass for et fugleegg. Det er sannsynligvis et egg fra bydue. Tror neppe den vil forsøke å ruge på egget, det er nok fraktet dit av kråkefugl.

Morten Ree (04.08.2010)


lyd av musvåk

N.N (04.08.2010)

Svar:

Gå inn på denne linken å hør lyd av musvåk:
http://fuglar.no/galleri/lyder.php

Morten Ree (04.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

trosteart

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags trost er avbildet her? Bildet er tatt i England i sommer

T. (02.08.2010)

Svar:

Dette er en duetrost. I Norge er duetrosten en sky og tilbaketrukket barskogsfugl. På De britiske øyer er arten langt mer tillitsfull, og er vanlig i hager og parker.

Du kan lese mer om duetrost her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9101&vis=

Magne Myklebust (04.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde 2-3 stk. av denne fuglen i hagen i dag. Det som først gjorde meg oppmerksom på dem var den flotte røde halen. Tror dette er en ungfugl. Lurte først om det kunne være en ung svartrødstjert, men de er vel egentlig ikke å se her til lands? Så jeg lurer - hva er dette? Bildet er tatt 2/8-10 i Moss

K.K. (02.08.2010)

Svar:

Dette er en årsunge av rødstjert. Det er en vanlig art i Norge, i motsetning til svartrødstjerten. Sistnevnte finnes også i Norge i hekketida, men er svært sjelden.

Du kan lese mer om rødstjert her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9767&vis=

Magne Myklebust (04.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg lurte på om det kan være tårnseiler, veldig vanskelig å få tatt gode bilder av denne.

S. (02.08.2010)

Svar:

Dette er definitivt en tårnseiler.

Du kan lese mer om tårnseiler her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=6055

Magne Myklebust (04.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødnebbterne eller Makrellterne

Jeg så en terne her om dagen, med svart nebbspiss og trodde det var makrellterne, men her i området (Troms)prates det kun om rødnebbterne. Spørsmålet mitt er om rødnebbterna kan ha svart nebbspiss på denne tida av året(har lest at den i mai kan ha det)? Driver med fugleregistrering, men synes det ofte er vanskelig å vite sikkert hva jeg har sett.

A.H. (01.08.2010)

Svar:

Rødnebbterna er nok vanligst i dine farvann, men makrellterna virker å ha blitt vanligere i Troms og Finnmark de siste åra. Jeg gjetter på at du har sett en makrellterne. Såvidt meg bekjent er det vanligere at makrellterna kan ha helrødt nebb enn at rødnebbterna har svart nebbspiss.

Frode Falkenberg (02.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har kikket i fuglebøkene mine, men klarer ikke å bestemme meg for hvilken art dette er. Ligner på en gulspurv, men jeg så ikke antydning til gult.

T. (02.08.2010)

Svar:

Du har rett i at det er en gulspurv. Fuglen er purung, så den har ikke fått utviklet gule voksne fjør enda.

Frode Falkenberg (02.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne på en fjelltur på nordmøre. Hvilken fugl er dette?

S.B. (31.07.2010)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Du kan lese mer om tårnfalk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3855&vis=

Magne Myklebust (02.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne så jeg på fjellet denne uka. Den hadde gulrotfarget isse, noe som gjør at jeg ikke klarer å bestemme meg for hvilke sort det er. Er det ungfugl som vil få annen farge?
Sett på Vinstra.

T. (01.08.2010)

Svar:

Du har fotografert en gråsisik.

Du kan lese mer om gråsisik her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12074&vis=

Magne Myklebust (02.08.2010)


#Sykdom og skader

Svaleunge med brukket fot

Jeg har finnet en svaleunge med brukket fot og vet ikke hva jeg skal gjøre!!! jeg har prøvt å mate den med våt brød men den ville ikke ha. Pleace svar fort!!!! vet ikke hva jeg skal gjøre!!!!!!!

N.L. (31.07.2010)

Svar:

Svaler spiser ikke brød, men må mates med insekter. Forsøk å finne ut hvilket reir den kom fra (den må ha ligget under et svalereir), og forasøk eventuellt å legge den tilbake. Ellers må du fore den med insekter, og det er ikke en enkel oppgave.

Roar Solheim (31.07.2010)


#Sykdom og skader

Skadet svaleunge

Hei der:)
Jeg fant en spurv som viste seg til å være en svaleuge på loftet idag. h*n prøvde å kome seg unna men fløy ikke eller løpte ikke så fort.
Nå har jeg hatt den i noen timer i en eske på veradaen med mat, vann og bommul. Men jeg vet ikke om den vil overleve! Broren min sier at h*n kommer til å dø men jeg leste at noen hadde funnet en svaleunge og lært den å fly. Jeg tror den har en brukket eller strekt vinge og/eller en brukket fot.
oppe på loftet der jeg fant h*n er det et rede så jeg vet ikke om den har falt når den prøvde å fly eller er syk. så pleace svar meg så fort så mulig!

N.L. (30.07.2010)

Svar:

Dersom denne ungen er skadet, så bør noen som kan bedømme slike skader se på den. Dersom den ikke er skadet, bør den kanskje settes tilbake i ett av reirene som ligger over der du fant den. Forsøk å finne fram til lokale fuglefolk nær der du bor (sjekk NOFs hjemmeside birdlife.no, under organisasjon, så finner du kanskje noen navn eller telefonnumre).

Roar Solheim (30.07.2010)


#Fuglekasser

fuglekasse renisng

hei kan eg rense fuglekassene mine uten og få parasitter på meg,no før vinteren? uten og bli sjuk??blir man sjuk av det?De Skal grave der der

F. (30.07.2010)

Svar:

Det største problemet med å rense fuglekasser uten hansker, er at du kan få fuglelopper på deg. De kan bite, men skjønner så at de har havnet på feil vertsdyr. Bruk gummihansker (oppvaskhansker) og plukk ut gamle reirrester. Hvis du ikke ser sorte små lopper på armene,så har du heller ikke fått noen på deg (det er bare noen få reir som har slike). Vanlig håndvask etter håndtering av fuglereir er vanlig, god og tilstrekkelig hygiene. Kjenner ikke til at folk har blitt syke etter håndtering av reir (jeg har gjort dettte selv i mer enn 40 år, og kanskje ikke alltid med den beste muligheten for håndvask etterpå, men har aldri blitt syk....).

Roar Solheim (30.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fiskemåke eller krykkje?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tror dette er en fiskemåke. Har vært fast gjest hos oss i 6 år. Liker seg spesielt godt på verandarekkverket. Vil gjerne ha brødbiter, men utover kvelden kan den sitte på rekkverket og bare "kose seg". Sitter gjerne til rundt midnatt. Har et helt spesielt adferdsmønster: når andre måker kommer, jager han dem vekk. Har aldri sluppet en skitt på terasseområdet! Har noen ganger jaget spurvehauken vekk fra de ca 40 - 50 spurvene som holder til på forsiden av huset.

N.H.G. (30.07.2010)

Svar:

Dette er en fiskemåke. Gule bein og hvite spisser på håndsvingfjærene. Krykkja har sorte bein, og bare hvite spisser på de ytterste håndsvingfjærene.

Roar Solheim (30.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet ved Furutangen i Åmot kommune. Hver gang vi går tur eller sykler i området kommer denne fulgen og vil jage oss unna. Hvilken fulg er det?

L. (28.07.2010)

Svar:

Bildet har for lav oppløselighet til at det kan forstørres og bearbeides tilstrekkelig for å sikkert artsbestemme denne fuglen. Men det ser ut til å være en våk på profilen, og siden mye av stjerten ser veldig lys ut, mistenker jeg at det helst er en fjellvåk. Dette til tross for at undersiden av vingene virker veldig mørke. Hos fjellvåk er de vanligvis lysere, men morlyset kan forvrenge lys/skygge virkninger. Hvis den piper mjauende og stuper mot dere, er dere trolig i nærheten av et reir eller unger, og den forsøker da å jage vekk inntrengere eller andre, farlige dyr (som mennesker).

Roar Solheim (28.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette fiskeørn? Observert kretsende over skog i Enebakk nær Øyeren.

K.E. (28.07.2010)

Svar:

Nei, dette ser mer ut som to vepsevåker.

Roar Solheim (28.07.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Jeg har et gammelt hus hvor det er en åpen inngangi annen etasje, med tak og vindu mot veien.Her har jeg en kopperskål på en hylle helt under taket i hodehøyde.. I første halvdel av juni så jeg at et fuglepar holdt på å bygge reir i skålen,jeg brukte inngangen og trodde at jeg hadde skremt dem vekk, men nei,de la egg, og ruget ut tre små.. dette var hagesangere. Jeg har hørt at de er veldig skye..Er dette vanlig??

A.F. (28.07.2010)

Svar:

Nei, dette er ikke vanlig hekkeplass for hagesanger. Det er første gang jeg har hørt om sangere som bygger reir på/i hus på denne måten.

Roar Solheim (28.07.2010)


#Diverse

Fugler som kolliderer med vinduene mine

I fjor høst lå det en død tiur på bakken nedenfor stuevinduet på hytta. Det var tydelig avtrykk av vingeprofil + hode midt i vinduet. Utrolig at ikke vinduet ble knust ! Tidligere i sommer skjedde tilsvarende med en svartspett som kræsjet med soveromsvinduet på hytta. Hytta ligger i skogsterreng med et variert fulgle- og vilt-liv, bl.a. hekker det traner langs vassdrag i nærheten, og jeg har også obsertvert ørn.
Når jeg ikke er på hytta er det trukket for gardiner på samlige vinduer, så jeg tror ikke det kan se ut som det er mulig å ta seg en snarvei gjennom hytta. Det er også ganske stort tak-overheng, så det er mest sannsynlig at det kan ha noe med reflekser å gjøre.
Både av hensyn til fuglene og hytta (en vakker dag kommer jeg til knust vindu ?) ønsker jeg å gjøre noe med det. Har sett at det finnes profiler av rovfugl som kan klebes på vinduene, men hvor får man i så fall tak i noe slikt ?
Andre forslag ?
Med vennlig hilsen,

M.O. (28.07.2010)

Svar:

Slike rovfuglsilhuetter får du kjøpt fra NOF´s egen butikk Natur og Fritid på Lista, sjekk hjemmesidene, eller ring tlf 38 39 35 75.

Trolig ser fuglene speilbilde av skog i vinduet, og tror de kan flykte inn dit.

Roar Solheim (28.07.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en Trostefugl. ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tidlig på morgenkvisten så jeg denne fuglen.
Men er usikker på om det er en trostetype, finner ikke noe bilde på nettet heller.
Kan dere se om det er en type bruntrost. eller hva slags fugl dette er.?
På forhånd Takk.
M.V.H.
Jorunn Helene.

J.H.P. (28.07.2010)

Svar:

Dette er en ung svarttrost.

Roar Solheim (28.07.2010)

««første 44 249 - 44 273 av 50 249 siste»»