Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 769 til 43 793 av totalt 49 821 spørsmål


#Økologi og atferd

Stokkand

Stokkender: Hvor er pappaene om sommeren?
Vær så snill å gi meg svar!

N.N (09.08.2010)

Svar:

Hos de aller fleste endene er det hunnene som står for ungeoppfostringen. Hannene flyr til andre vsteder og starter med fjærskifte.

Roar Solheim (09.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Aller først: takk for presise og raske svar ved tidligere anledninger.Utrolig bra service dere yter!Kan du si hvilken fugl dette er? Ser nærmest ut som en unge. Tatt 7 august i lauvskog på vel 900 moh i Sør-Fron.

S.L. (09.08.2010)

Svar:

Dette er en løvsanger.

Roar Solheim (09.08.2010)


#Diverse

Tårnsvale

Hei. Fant en Tårnsvale unge på bakken her om dagen og oppdaget at det var noen grønne Biller/insekter i fjærene på den. lignet lit på Flott men var mye større. hva kan dette vere??

V. (09.08.2010)

Svar:

Umulig å si uten foto av insektene.

Roar Solheim (09.08.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Kor tung er ei skjære?

T.T. (08.06.2010)

Svar:

Den veier fra 185 til 290 gram, alt etter hvor god kondisjon den er i.

Morten Ree (09.08.2010)


#Økologi og atferd

Drama i fuglekassa

Da jeg sjekket blåmeiskassa i ettermiddag var 8 blåmeisunger redusert til 2! De er ikke på langt nær flyveklare, så "noen" må ha vært på besøk. Foreldrene er ikke lenger å se, og er enten drept eller har overgitt kassa. Det er ingen spor av fjær eller dun i eller i umiddelbar nærhet av kassa. Fluesnapperen har tidligere vært på hyppige besøk utenfor kassa, men jeg aner ikke om det er den som står bak denne plyndringen. Har dere noen teori om hva som kan ha skjedd? Og, bør jeg avlive de to gjenlevende ungene?

P. (06.06.2010)

Svar:

Dette minner om at snømus evt. røyskatt har klart å komme inn i kassen. Rart de har etterlatt to unger, de pleier ofte å ta alt når de først slår til. Uansett må man bare la naturen gå sin gang.

Morten Ree (09.08.2010)


#Diverse

Meiseunger

Hei.! Jeg har en meisekasse like ved hytta mi. Dær var det 8 unger. Nå er det bare 1 i gjenn hva har sjedd ? D var bare rundt en uke gammel ? :S ?

H.P. (27.07.2010)

Svar:

Meiseungene er i kassen i 16-22 dager. Hvis du er sikker på at de kun var en uke gamle så kunne de ikke ha forlatt kassen på egen hånd.
Snømus og kanskje også røyskatt er nok slanke nok til å komme inn i en meisekasse. De pleier å gjøre rent bord, men kunne ha oversett en unge.

Morten Ree (09.08.2010)


#Trekkfugler

terne

Bruker ternene lang tid på ferden til sydishavet. ? :)

H.P. (06.08.2010)

Svar:

Rødnebbternen har det lengste trekket som er kjent av alle fugler, ca. 17 000 km en vei. Den oppholder seg i Norge i ca. 3 måneder. Trekket fra Norge starter allerede i juli, men august er hovedtrekksmåned. Allerede i midten av oktober er de første ternene å se utenfor vestkysten av Afrika. Det er rimelig å anta at de kommer inn i sydishavet i desember. Trekket motsatt vei starter i begynnelsen av mars og de første når norskekysten i slutten av april og i løpet av mai befinner de seg helt opp til nordområdene.

Morten Ree (09.08.2010)


#Trekkfugler

Fiskemåke

Når drar fiskemåken sørover?

H.P. (05.08.2010)

Svar:

Trekket starter i august, og i løpet av september er de fleste fiskemåkene reist ut av landet. Men enkelte overvintrer langs med kysten på Vestlandet.
Les om fiskemåke i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4630&vis=

Morten Ree (09.08.2010)


#Diverse

Fugle spørsmål.

Hei.
Hvilken fugle er det som kan fly høyest, og hvilken fugl kan fly baklengs?
Kjenner du til 5 fuglefjell i Norge, derav ett i Sør Norge?

M.K.D. (06.08.2010)

Svar:

Kolibriene er eneste fuglegruppe som kan fly baklengs. Mange fugler flyr høyt når de er på trekk, blant annet er en gåseflokk observert i hele 16 000 meters høyde. Ellers pleier ørner og gribber å fly veldig høyt.

I Sør-Norge har vi ett fuglefjell, og det er på øya Runde utenfor Ålesund. I Nord-Norge er det mange fuglfjell.
De fleste største fuglefjell på norsk terretorium finnes på Svalbard.

Les om våre fuglefjell på disse linkene:
http://www.snl.no/fuglefjell
http://no.wikipedia.org/wiki/Kategori:Fuglefjell

Morten Ree (09.08.2010)


#Diverse

Spurvehauk

Hei.
Har hørt at det er forskjell på Spurvehauken og andre rovfugler, hva er forskjellen?

M.K.D. (06.08.2010)

Svar:

Spurvehauken er som andre rovfugler, men den er den eneste som regelmessige opptrer i tettbebyggelse og byer. Den er vår nest minste rovfugl, hunnen er betydelig større enn hannen, kroppslengde ca. 40 cm mot hannens 30 cm. Hos alle rovfugler og ugler er hunnen større enn hannen, men hos spurvehauk og hønsehauk er denne forskjellen ekstra stor.
Les mer om spurvehauk i Norsk Fugleatlas på denne link:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3716

Morten Ree (09.08.2010)


#Diverse

Traner.

Kan jeg finne på nettet oversikt på ringmerkede traner? Og hvor de er observert senere.

J.K.B. (08.08.2010)

Svar:

Gå inn på linken nedenfor så finner du litt data om ringmerkede traner:
http://www.grusgrus.no/
Skulle du observere en merket trane så må du lese av ringfargene på begge føttene, les ovenfra og nedover. Send opplysningene til denne e-postadresse: Jostein.Sandvik@dirnat.no

Morten Ree (09.08.2010)


#Trekkfugler

hva kan det være?

Har nå hver kveld i en uke ved 23 tiden hørt 3 fugler som lager en 2-3 sekunder lang tsssiip lyd.Lyden er høy og i et høyt toneleie.Antar det er unger av en art.Har bare sett siluettene 2 ganger,litt større enn en trost og lyse nok til å synes i halvmørkre.Jeg bor på eidsvoll verk i akershus,område er parkskog med høye trær og plener.Område er rikt på fugler og innsekter

K.O. (08.08.2010)

Svar:

Dette er sannsynligvis rødvingetrost.

Morten Ree (09.08.2010)


#Økologi og atferd

Skjærer?

Tidlig i sommer la jeg en del hvite, runde steiner som kant i blomsterbedet mitt. De kan ligne litt på hønseegg. Ut over sommeren har jeg funnet enslige slik hvite steiner på forskjellige steder i hagen. Jeg mistenker skjærer for å ha trodd at det har vært egg, og har gjemt dem på forskjellige gjemmesteder. Eller kan det ha vært et lite dyr som har gjort det?

N.N (08.08.2010)

Svar:

Dette er sannsynligvis skjærenes verk. Kråkefugler er nysgjerrige på det meste, og spesielt ting som kan ligne på noe spiselig, i dette tifelle som ligner på egg. Vi har hørt om golfklubber som mister flere hundre golfballer i løpet av året, og de har sett at ravnen har flydd avgårde med disse.

Morten Ree (09.08.2010)


#Trekkfugler

sandsvaler

Hvor langt sydover flyr sandsvalen?

B.R. (08.08.2010)

Svar:

Europeiske sandsvaler overvintrer sør for Sahara. De holder til Sahel-området og Øst-Afrika sør til Mosambique. En sandsvale ringmerket i Norge ble gjenfunnet i Senegal.

Morten Ree (09.08.2010)


#Økologi og atferd

fiskeørn

spiser en fiskeørn annet enn fisk?
hvor vanlig er fiskeørn på østlandet?

A..M.J. (08.08.2010)

Svar:

Den lever utelukkende av fisk. Fiskørnen har først og fremst en østlig utbredelse i Norge, og er vanligst i store innsjøer omgitt av skog langs grensa mot Sverige. I de senere år har den hatt en positiv utvikling og påvises stadig lengre inn i landet.

Morten Ree (09.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fann en dunete fugleunge under en ventil på husveggen.Synest det så ut som det var i tidligste laget. Gav den en meitemark, og ventet at moren ville dukke opp i hvert øyeblikk. Hadde sett denne fuglen, som jeg mente var trost flyge ut og inn i ventilen. Så kom det plutselig trillende en fugleunge til, som også fikk en mark. Jeg la fugleungene tilbake i ventilen og regnet med at moren dukket opp. Det gjorde hun ikke. Etter flere timer bestemte jeg meg for å ta ut ventilen. Da fann jeg også en tredje unge. Kald og nesten livløs, men den pustet. Det ble til at jeg fostret de opp på badet (mye arbeid) og her er de avfotografert rett før de forsvant ut i det fri. De har kommet tilbake i over en uke og satt seg på armen min, men nå er de sky. Selv om de prøver og vil, tørr de ikke å sette seg på armen min lenger. Jeg mente det var trost, men ble usikker da jeg leser at troster ikke bor i fuglekasser. Jeg fann de jo langt inne i en ventil. Er det trost?

H. (07.08.2010)

Svar:

Nei, dette er ikke troster - det er unge stærer! De er ganske altetende, så de kan nok fores opp på alt fra mark til frukt og bær. Stæren er en hullruger.

Roar Solheim (08.08.2010)


#Diverse

Hvor blir det av stæren?

Hei,
Jeg ser at flere melder færre observasjoner av stær. Ved huset vårt i Aure på Nordmøre har det bestandig vært mye stær. I år så jeg noen få på vårparten, men nå (i august) kan jeg ikke se noen. Dette kan underbygge antakelsen om at det ikke bare er lokale variasjoner i bestanden.

N.N (07.08.2010)

Svar:

Vanskelig å si. Tellinger fra hele landet bør gjøres for å trekke slike konklusjoner. Andre steder ser folk mye stær.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødbrun flott stert

Hei,
På multetur på fjellet i helgen, Nord Torpa (myrområde og litt høyfjellskog), fløy det opp en fugl(ganske stor - som en nøtteskrike) med rødbrun flott stjert - litt gjennomsiktlig på en måte. Det kunne virke som den "lekte" med meg og fulgte etter meg i ca. 400 meter - fløy fra tre til tre, lite med lyd. Mulig det var et rede i nærheten. Lurer på om dere vet hva slags fugl dette kan være? Mvh. Taran

T. (07.08.2010)

Svar:

Du har sannsynligvis blitt fulgt av en lavskrike - de er som regel svært nysgjerrige og lite sky.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er disse ungene?

Bilde vedlagt spørsmålet

De hekket i en kurv med en potteplante for noen år siden.

R.K. (07.08.2010)

Svar:

Litt dårlig bilde, men mistenker at dette er et kull med gråfluesnapper unger.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gås

Jeg var ute med båten og dær var det en flokk meg grågås.. Men inni den flokken var det også en hvit gås ? Er det grågås.?

B. (07.08.2010)

Svar:

Umulig å si. Det kan ha vært en feilfarget grågås, og det kan ha vært en rømt tamgås sammen med grågjess.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Diverse

terne

Hei. Siden den terne unge jeg sa at jeg måtte mate for moren og faren var borte. Klarer den seg selv ?

Etter den flyr sin vei? Vet de at d skal fange mat selv ?

B. (06.08.2010)

Svar:

Når fuglen er flyvedyktig, vil den sannsynligvis forsøke å stupe og fange fisk på egen hånd - dette er trolig en medfødt adferd (de må ikke lære fisking av sine foreldre). Fuglen bør settes ut der den ble funnet, hvor det er andre terner.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Fuglekasser

Forlatte egg

Hei Eg har ein fuglekasse som henger p[ veggen Men i dag ligger det nokken forlatte st're egg ka skal eg gj;re med de..n[r eg skal fjerne reirmateriale++

F. (07.08.2010)

Svar:

Rens ut alt innholdet, både gamle reirrester og de uklekte eggene.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Munk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Tok eit par bilder av ein fugl som spiste moreller i morelletreet i hagen. Bildene er tatt gjennom stuevinduet. Trudde først det var ein hagesanger, men ved nærmere undersøkelse ligner det også svært på ei munkedame (tydelig brun hette ) Bildene er tatt på Nesjestranda i Molde kommune den 5.08.10. Har aldri observert munk her før. Er det mulig å fastslå med sikkerhet hvilken art det er ?

N.N (07.08.2010)

Svar:

Ja, dette er en munk. Men sannsynligvis er det en ungfugl - de har samme farge som hunnene.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sykdom og skader

Due i vinduet

Hei,
I går kveld fløy en due inn i vinduet mitt med et høyt dunk. Etter det har den sittet på balkonggulvet med hodet "nede" i kroppen, slik de gjør når de sover/hviler. Jeg er usikker på om den er skadet, eller bare har fått et sjokk. Jeg prøvde å skvette litt vann på den, men den flyttet seg ikke. I går kveld la jeg ut en skål med firkorn og en med vann, og dua flyttet seg da under hagemøblene da jeg nærmet meg (gikk med flaksebevegelser). Der stod den i dag tidlig også. Spørsmålet er: Hva skal jeg gjøre? Se om den kommer til hektene? Hvor lang tid kan det ta? Eventuelt ringe noen som kan ta livet av den? Isåfall, hvem? Har ikke hjerte til å drepe den selv...

B.O.B. (06.08.2010)

Svar:

La den bare sitte, og gi den eventuellt litt vann. Den har fått hjernerystelse, og trenger tid til enten å komme til hektene igjen, eller så dør den etter en tid. Det viktigste er at den får sitte i ro, og beskyttet slik at ikke katter eller andre kan ta den mens den er svekket.

Roar Solheim (06.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg kjørte i bil med familien da vi plutselig så 2 fugler sveve over området. Jeg hoppet ut av bilen og tok fram kameraet å fikk følgende bilde. Hvilken fugl er det? Bilde er tatt i sverige.

M.K.D. (06.08.2010)

Svar:

Dette er en vepsevåk. Flott bilde!

Roar Solheim (06.08.2010)

««første 43 769 - 43 793 av 49 821 siste»»