Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 843 til 43 867 av totalt 49 926 spørsmål «forrige neste»
Svaner
Vi har nå to år på rad observert (når vi kjører forbi)et svanepar som hekker i et tjern ikke langt fra veien. I fjor fikk de (?) unger. I år fikk de 3 unger. Ikke lenge etterpå (noen dager, kanskje 1 - 2 uker) forsvant både foreldre og unger. Det samme skjedde i fjor. Er de tatt av dage eller er det foreldrene som flytter ungene? Hvor gamle er ungene når de flyr på egen hånd?
Vi er veldig opptatt av svanene "våre" og lurer på hvor de tar veien. (Vi bor i Finnmark fylke.)
K.L. (16.08.2010)
Svar:
Siden dette er i Finnmark, så er det nok snakk om sangsvaner. Det KAN hende at de flytter ungene sine lenger vekk til et bedre vann, men dette blir bare spekulasjon. Svaneunger kan også bli drept av rovdyr som mink og rødrev.
Roar Solheim (16.08.2010)
Hvilken fugl er dette?
Hei! Jeg lurer på hvilken rovfugl som er avbildet på dette uskarpe bildet?
T. (16.08.2010)
Svar:
Mistenker at dette er en spurvehauk, på grunn av flekkene på håndsvingfjærene på høyre vinge, men helt sikker kan jeg ikke være, fordi bildet viser fuglen under vanskelige lysforhold og fra en vanskelig vinkel.
Roar Solheim (16.08.2010)
Stor Veps.
Heisann ! Takk for kjapp og god hjelp ved tidligere anledninger.
Vet dere er ornitologer, men gjør et forsøk. Naboen fant denne vepsen på foten sin i dag, og vi lurer på korfor den er så stor?
Den har 4 vinger, og det ser ut som den har to brodder som begge er ute (den er død). En avrt og en gul.
Har du noen kvalifiserte forslag?
M.K. (16.08.2010)
Svar:
Dette er en kjempetreveps - den har ikke stikkebrodd, men en lang eggleggingsbrodd for å legge egg inne i trestammer. Den ser litt skummel ut, men er altså harmløs for oss.
Roar Solheim (16.08.2010)
Fjær
Har du noen ide hvilken fugl disse fjærene tilhører?
Takk for svar
J. (16.08.2010)
Svar:
Ja dette er fjær fra en grønnspett. Det kan være gråspett (fjærene er veldig like), men grønnspett er en mer vanlig art å finne slike ribberester etter. Denne er nok tatt av en rovfugl.
Roar Solheim (16.08.2010)
Hørsel på ørn
Vi sitter her og diskuterer litt rundt hørselen til ørn. Der noen mener at ørnens hørsel overgår menneskets med klar margin. Sikkert vanskelig og sette det i en målestokk, men hvor bedre/dårligere er ørnens hørsel kontra menneskets? Og er det noen ørnearter som skiller seg ut på god hørsel?
B.M. (15.08.2010)
Svar:
Hørsel hos ørner er ikke spesielt beskrevet, og vi har ikke noe som kan tyde på at de har ekstremt god hørsel. Derimot har ørner og andre rovfugler fantastisk mye bedre oppløselighet i øynene enn hva vi har, så de kan se detaljer på kanskje 10 ganger så langt hold som oss!
Roar Solheim (15.08.2010)
Vandrefalk?
Under årets ferie i Gustavsvik Camping i Ørebro Sverige fikk jeg overvært et fugleangrep der en and ble angrepet av det jeg tror er en vandrefalk. Har eventuelt flere bilder fra hendelsen. Er det vandrefalt?
K.J.T. (15.08.2010)
Svar:
Nei, dette er en ung hønsehauk. Trolig en fugl klekket i fjor, altså ett år gammel.
Roar Solheim (15.08.2010)
Er dette Grå Fluesnapper?
Eg trur dette er ein Grå Fluesnapper, men er ikkje heilt sikker! Derfor sender eg inn et bilde og får forhåpentligvis bekrefta evt. avkrefta dette.
B.S. (15.08.2010)
Svar:
Ja, dette er en gråfluesnapper. Flott bilde.
Roar Solheim (15.08.2010)
Kva fugl er dette?
Er usikker på kva fugl dette er. Kan de hjelpa meg? Fjæreplytt eller Myrsnipe?
B.S. (15.08.2010)
Svar:
Dette er myrsniper, ungfugler. Merk den mørke flekken i buken.
Roar Solheim (15.08.2010)
En slags spurv?
Denne fuglen lå død på terrassen vår i går og hadde antakelig krasjet med en skyvedør av glass. Jeg har ikke sett den typen i hagen vår tidligere, men jeg så at det var flere av dem i trærne i går. Hva slag er det? En slags spurv? Den har et temmelig kraftig nebb. Er den på trekk sørover kanskje? Takknemlig for svar!
P.Y.L. (14.08.2010)
Svar:
Dette er en grønnfink.
Roar Solheim (14.08.2010)
Andunger
Har funnet forlatte andunger, tror det er laksand eller siland. Det er 7 stykker, har de i fjøsen min sammen med kyllinger. De får fisk og div i vand, de spiser godt, har varmelampe i buret. Hva bør jeg gjøre videre for å holde liv i dem?
A.R. (10.08.2010)
Svar:
Ja, dette er fiskandunger. De bør nok få tilgang til vann. Vet ikke hvordan slike skal eller kan fores, for de er fiskespisere av natur.
Roar Solheim (14.08.2010)
Hva kan man gjøre for å?
Noen høns går fritt ut på tunet, hva er det som gjør at de blir der og ikke rømmer? Hva må man gjøre for å få det til? Går det an å ha bare en høne og ikke noen andre høns i et bur? Blir høna ulykkelig da? Siden de som oftest går i flokker.
M.S. (14.08.2010)
Svar:
Hvis hønene får et hønsehus hvor de får mat og vann, kan sitte trygt på vagle om natta og får en kasse med tørr jord hvor de kan ta sandbad, så vil de nok holde seg rundt dette stedet når de slipper ut. Høns som skal gå ute uten beskyttelse av netting, bør nok være flere sammen, og helst også ha en hane som passer på flokken. Slike høner er alt for fristende mat for rovfugler som unge hønsehauker, og en hane vil kunne bidra til å beskytte flokken. Men hvis hønene skal gå ute uten tilsyn, så MÅ du faktisk regne med at noen før eller senere blir drept og spist!
Roar Solheim (14.08.2010)
svarthvitfluesnaper
Hei.Vi har ei fuglekasse med web-kamera i. I juni la fluesnapperen 4 egg, den la et hver dag. De rugde ikke, men de var rundt kassa. Til slutt dro hunnen og vi så henne ikke igjen, og hannen sto og plysra. Det var ingen som hadde skremt dem. Eggene klektes ikke. Hvorfor rugde de ikke?
F.O. (11.08.2010)
Svar:
Ikke mulig å si. Kanksje fant hannen for lite mat, slik at hunnen ga opp og fløy lenger mot nord, hvor vårens utvikling er senere, og forekomsten av insektlarver kan passe bedre med hekketidspunktet.
Roar Solheim (14.08.2010)
sangfugl
i sommer har jeg hørt mye "plystring/synging utenfor vinduet mitt. Tror nesten jeg vi si at samme "plystrelydene hørte jeg også utenfor vinduet i sydspania.
Hva heter denne fuglen. Har faktisk ikke sett den, bare hørt den.
S. (11.08.2010)
Svar:
Ikke mulig å besvare dette spørsmålet uten opptak av lyden, dessverre.
Roar Solheim (14.08.2010)
Går det an?
Hei, jeg lurer på om det går an å ruge et hønseegg uten rugemaskin og høne? Bare av kroppsvarmen, mener jeg. Og hva gjør jeg hvis det går an og det klekkes? Jeg har lest en del om at kyllingene sine første dager ute av egget er viktige, for da lærer de en hel del av hønemor, hva kan jeg gjøre for å utnytte de dagene best mulig? Kan du gi meg noen tips?
G.M. (14.08.2010)
Svar:
Dette KAN gå an, men er uhyre krevende, og lite anbefalelsesverdig (du må jo kroppsvarme egget hele døgnet i fire uker!) Om høner bør du kontakte hønseforeninger.
Roar Solheim (14.08.2010)
Et annerledes fuglespørsmål.
Hei!
Jeg skal lage en quiz til nye biologistudenter på UiO i anledning fadderuka, og trenger svar på følgende spørsmål:
Hvilken fugl er tegneseriefiguren Bippe stankelbein basert på?
J.H. (10.08.2010)
Svar:
Den er laget etter en jordgjøk (roadrunner på engelsk), en ørkenlevende fugl som løper på bakken og spiser insekter og små øgler.
Roar Solheim (14.08.2010)
Stokkender/Iberiaskogsnegl
Have mot elvebredd med stor tetthet av Iberia.Familie med halv
voksne unger gasser i seg store Iberiasnegler som de bærer med
seg ned til vannet og spiser.Opp og ut av nebbet kommer masse
seigt slim som de rister av seg i vannet.Målbevist jakt og
spising på kveldstid.Er dette vanlig ?
H.R. (12.08.2010)
Svar:
Har ikke hørt om spising av iberiaskogsnegler tidligere, så dette er en interessant observasjon. At denne snegletypen har naturlige fiender vil nok glede mange hageeiere.
Roar Solheim (14.08.2010)
hva?
vi mennesker må ha hjelp til å puste på mount everst viss vi når toppen, hvordan kan da en gåseflokk puste på 16000 meters høyde, når vi mennesker sliter med 7-8000?
B. (12.08.2010)
Svar:
Fuglene har et mye mer effektivt gassutvekslingssystem i lungene sine, og de har luftsekker ut fra lungene som pumpes opp og ned i takt med flyvemusklenes bevegelse.
Roar Solheim (14.08.2010)
Hva skjer?
Hei.
Gikk litt rundt og så om alt var som det skulle med noen av fuglekassene mine. Undervies oppdager jeg masse fjær på stien. Jeg syntes det var rart at det var så mye fjær, men ingen tegn til døde fugler. Hva har skjedd? Er det normalt?
M.K.D. (12.08.2010)
Svar:
Du har nok funnet en ribbeplass etter en rovfugl. Dette ser ut til å være stjertfjær både fra gråtrost og fra rødvingetrost (eller måltrost).
Roar Solheim (14.08.2010)
havørn
Vi bor rett sør for Drammen (skoger). Hver dag ser vi noe vi tror er havørn. Som mest har vi sett 5st på en gang. Har prøvd å se i fugelbøker å lete etter bilder på Inett men vi er litt usikre.
Mvh Peter
P. (12.08.2010)
Svar:
Jo da, det er fullt mulig å se havørn her, men fiskeørn er også en nokså vanlig hekkende fugleart (og foreløpig langt mer tallrik enn havørn) på de traktene.
Roar Solheim (14.08.2010)
Grågås med feilnavigering?
Hvert eneste år registrerer vi i Vanylven starten på gåsetrekket sørover den 4 - 6 august. I kveld den 12 august kom det en ny flokk på 26 individ i en pyntelig formasjon på ca 700 meter høyde over en fjellnabb på 600 meter. I det de er ved å forsvinne i horisonten retning sørover, snur hele formasjonen og flyr tilbake retning nordover. Vi fulgte med individene som nå hadde usymetrisk formasjon med enkelte utbryterindivider til de forsvant i horisonten retning nordover.Det var ikke antydning til rovfugl som ørn o.l. som kunne påvirke en slik adferd. Hva kan forårsake en slik kollektiv adferd når været er bra og ingen synlig trussel sees på himmelen? Vi har ikke tidligere observert lignende.
N.N (12.08.2010)
Svar:
Siden du sier at dette var om kvelden, så kan det hende at fuglene snudde for å fly tilbake til et mulig overnattingssted som de nettopp hadde passert, og som kanskje virket bedre enn det de hadde foran seg?
Roar Solheim (14.08.2010)
Fuglekasser
Skal bygge en del fuglekasser for å se om det hjelper på insektmengden rundt hytta. Hvilke arter er de "flinkeste" insekteterne? Hytta ligger i relativt åpent skogsterreng ca 350moh i N-T.
J.H.J. (12.08.2010)
Svar:
Prøv å bygge kasser til fluesnappere; svarthvitfluesnapper og gråfluesnapper.
Roar Solheim (14.08.2010)
Krysning mellom kanadagås og grågås?
Min datter og jeg så i går en fugl som jeg først trodde var en ung kanadagås, men det var noe som ikke stemte. Kanadagås har sorte ben og sort nebb, mens fuglen vi så hadde lyst nebb og lyse ben, som bildet viser. Jeg har sett på bilder av kanadagåsunger, og de har sorte nebb, akkurat som de voksne.
N.N (11.08.2010)
Svar:
Det er nok en hybrid mellom grågås og kanadagås dere har sett. De kan være ganske variable i sitt utseende, men se disse linkene:
http://www.artsobservasjoner.no/fugler/uttag_obstabell.asp?art=824&art_leaf=True&bild=true
http://www.artportalen.se/birds/uttag_obstabell.asp?art=824&art_leaf=True&bild=trueMagne Myklebust (13.08.2010)
flokk av fugler
I dag er hagen min full av fugler. Det skjer hvert eneste år på denne tiden. Flokker på 50 - 100 fugl setter seg i i de store trærne og det virker som om hele hagen "lever". Jeg har innbilt meg at dette er trost, men jeg vet ikke. Fuglene er ganske store til småfugler å være, og de er brunlige. Hva er det?
J. (13.08.2010)
Svar:
Det er nok flokker med stær du har besøk av. Ungfuglene er brunlige.
Du kan lese mer om stær her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11577Magne Myklebust (13.08.2010)
Trost?
Hei. Kan dere fortelle meg hvilke fugler dette er?
S. (09.08.2010)
Svar:
Bildet viser to grønnsisik.
Du kan lese mer om grønnsisik her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12077Magne Myklebust (13.08.2010)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl sees på vedlagte bilde? (en unge som ennå ikke kunne fly)
S.T. (10.08.2010)
Svar:
Dette er en ung stillits. Kjennetegnes ved det kraftige gule vingespeilet.
Morten Ree (12.08.2010)