Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 127 til 44 151 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Bær til fugler om vintern
Hvilke bær er best å plukke å fryse så man kan legge ut på foringsbrettet til vintern?Rips,Blåbær Rognebær??noen andre?Bruker ha svarttrost på brettet,å rødstrupe.Desse eter vel bær?
J.G. (05.09.2010)
Svar:
Rognebær kan gå fint. De kan både fryses, og eventuellt henges opp for tørking (men da slik at ikke fuglene får tak i dem mens de tørker).
Roar Solheim (06.09.2010)
Hva slags and (lik rødhodeand)?
Hei.
Nå i helgen så vi en liten flokk (6 - 8 stk) ender som så ut som rødhodeender, forutsatt at hannene var i eklipsedrakt. Endene var litt mindre enn stokkender, og dykket hyppig. De var ikke spesielt sky. Observasjonen ble gjort i Middagsbukta i Oslofjorden, ikke så langt fra Sandvika i Bærum.
Da rødhodeender er særdeles sjeldne går jeg ut i fra at det ikke var det vi så - har dere noen idé om hva det da kan ha vært?
På forhånd takk :).
Mvh Kine.
K. (05.09.2010)
Svar:
Ikke helt lett å si, men stedet du beskriver, og det at de dykker, kan tyde på at kvinand hunn er en aktuell kandidat. Toppand hunner kan kanskje også finnes i noe antall på dette stedet.
Roar Solheim (06.09.2010)
Tundralo
Beklager jeg tro det står feil i min fuglebok. Der tror jeg det står avbildet heilo hann og hunn. Istedet står det at det er tundralo.
E.G.A. (05.09.2010)
Svar:
Du ser ikke flokker med tundralo i Norge om høsten. Flokker med slike fugler er heilo.
Roar Solheim (06.09.2010)
haukugle?
Denne ugla hadde reir like ved Maskejohka (sideelv til Tanaelva) i sommer, like ved en populær fiskeplass. Området består av tett, gammel bjørkeskog og annen lauvskog. Den var aggressiv ved reiret, freste nærmest og gikk til angrep når jeg kom for nært slik at jeg holdt meg på andre sida av elva. De så ut til å være effektive jegere og kom flyvende med mus/vånd i klørne med korte mellomrom. I begynnelsen av juli hadde ungene forlatt reiret og jeg så minst 6 unger i nærheten. Hvor store kan kullene være?
E.K. (05.09.2010)
Svar:
Ja, dette er en haukugle. De kan være ganske hissige til å forsvare reir og unger, og de kan fly rett i hodet på folk som kommer for nær. Haukuglene kan få opp mot 8 unger (kanskje flere) i gode gnagerår. Det finnes beretninger fra nord-Sverige om et haukuglepar som jaget en bjørn vekk fra reirområdet sitt.
Roar Solheim (06.09.2010)
Hvilken Snipe er dette ?
Er dette en Dvergsnipe? Størrelse omtrent som en Linerle.
Å.H. (06.09.2010)
Svar:
Nei, dette er en ung myrsnipe. Den mørke flekken i buken avslører det. Dvergsnipa har også kortere nebb og kortere bein.
Roar Solheim (06.09.2010)
En kråke som høres ut som en høne..
Jeg bor midt i en storby. Jeg har bodd her i 2 mnd og har siden da hadd ei kråke (jeg tror det er ei kråke) utenfor her. Jeg har aldri sett den men lyden av den er så spesiell at jeg gjenkjenner den med engang. Andre folk som har hørt den er nesten overbevist om at det er ei høne..Men hva gjør ei høne i midtbyen lurer nå jeg på.
Jeg har ett lite opptak av denne kråka/høna om dere er int. i å høre lyden.
Jeg har aldri hørt noe lignende og jeg lurer på om det er vanlig at kråker oppholder seg på samme sted (jeg er sikker på at den sitter i det samme treet også) over lengre tid?
Dere tror kanskje dette er en tullehendvendelse men den er faktisk seriøs. Kanskje litt komisk men fullstendig seriøs.
Ps. Om dere vil høre lydopptaket så send meg gjerne en mail om dette.
M. (06.09.2010)
Svar:
Kråker KAN lage mange underlige og uvanlige lyder, men jeg har aldri hørt om noen som blir oppfattet som hønelike. Derfor vil det være interessant å kunne høre dette opptaket.
Roar Solheim (06.09.2010)
Gulerle eller Vintererle?
Hei
Jeg er ikke helt sikker på hvilken art dette er. Beinfarge og hodefarge ligner vel mest på Gulerle, men lydene på den synes jeg var lik Vintererlens.
Den holdt til i et habitat som passer for begge arter (eng med elv/foss ved siden av) så det hjalp meg jo ikke med å bestemme meg.
Takk! :-)
N.N (02.09.2010)
Svar:
Dette er en gulerle. Gulerlene har litt variabelt utseende alt etter hvor de holder til i Europa. Det er den nordiske underarten med det latinske navnet Motacilla flava thunbergi. Gulerla har gulbrun rygg, vintererla helt grå. Gulerla har lys gulaktig strupe, mens vintererla har mørk strupe, helt svart hos hannen. Vintererla er også litt større med lengre stjert.
Morten Ree (06.09.2010)
Stor svart fugl av ukjent art
Jeg så en stor, svart fugl ved et skogstjern i Telemark. Den hadde hvitt bryst og kraftig, gult nebb. Fuglen var sikkert 40-50 cm når den satt. Den kom først flyende i voldsom fart ut fra en stein ved vannet, berørte vannet på veg opp, og landet til slutt på vannet litt lenger bort. Litt seinere kom den motsatt veg, og den gled da i stor fart inn mot land. Den satte seg så på en stein som stakk opp av vannet, og da vi så på den i kikkert, liknet den mest en skarv av størrele og fasong. Nebbet var svært kraftig, og gult på farge. Det liknet nebbet til en skarv, på fasongen. Den satt lenge på steinen, kanskje i en time eller mer. Jeg kan ikke si at jeg noen gang har sett noen liknende fugl, hverken ved dette vannet (Veletjønn i Notodden kommune) eller noe annet sted.
R.K.K. (05.09.2010)
Svar:
Du har nok høyst sannsynlig sett en storskarv, som ofte kan lande på ferskvann langt fra kysten, kanskje bare enkeltfugl, og nokså overraskende hvis man ikke kjenner til fenomenet.
Roar Solheim (05.09.2010)
Hvilken fugl er dette
En død fugl, påtruffet i Sulitjelma i Nordland. Ser ut som en terne, men hvilken? (Jeg har flere bilder av fuglen i tilfelle det er av interesse.)
K.L.O. (03.09.2010)
Svar:
Dette ser ut til å være en ung dvergmåke. Legg den i plastpose og frys den ned - denne bør sikres for museale samlinger.
Roar Solheim (05.09.2010)
Haukugle?
Heisann. Hørte og observerte en ugle ved huset i bergen vest forleden dag.
Har tro på at det kan være haukugle p.g.a lydene stemmer bra med fugleboka, men er ikke sikker.
Varslelyden var noe som "huitt, huitt, huitt" , og ulingen var ca 2-3 sekunder lang og vibrerende "ho-o-o-o-o-o-o"
Den blandet stadig mellom disse lydene og holdt på i en halvtime fra både hustak og en flaggstang.
Lydene lagde den ca kl 23.15 en kveld i stummende mørke.
Er dessuten haukugle en utbredd art her i bergen?
M.K. (04.09.2010)
Svar:
Nei, dette er ikke haukugle. Du beskriver lyden til kattugle hunn og hann, som er vanlig art i Bergenstraktene.
Roar Solheim (05.09.2010)
Sort, stor fugl ved ferskvann
Hei!
Jeg så en gruppe med store, sorte og hvite fugler ved et vann.
De kunne likne litt på storker på avstand.
De satt og lagde noen rare lyder, kunne kanskje likne litt på kortskarvlyder.
Men de var kjempedigre disse fuglene, kanskje på størrelse med en gås.
Det som var så rart var at de satt i furutrær.
Jeg fikk bare tatt et veldig uklart og dårlig bilde av fuglen, men man ser litt av den.
Håper jeg får svar!
N.N (05.09.2010)
Svar:
Dette er nok storskarv, eller kanskje den underarten som kalles mellomskarv, og som i Europa også hekker ved ferskvann. De sitter og hekker gjerne i trær.
Roar Solheim (05.09.2010)
Laksand
Idag, 5.9.10, var Tanamunningen full av laksender. Så mange flokker med noen hundre ihver. Må ha vært tusenvis i hele elvedeltaet. Hva skjer? Hva gjør den her? Hvor kommer alle fra? Desverre fikk jeg ikke noe nærbilde siden de var sky og tok til vingene straks jeg kom for nært (som bildet viser)
E.K. (05.09.2010)
Svar:
Laksendene flyr til dette stedet for å skifte vingefjær. De føler seg nok trygge i det store deltaet. Dette har de gjort i uminnelige tider.
Roar Solheim (05.09.2010)
Hei
Jeg lurer på om strandsnipen spiser mer en insekter, bløtdyr og insektslarver?
N.N (03.09.2010)
Svar:
Det du nevner i tillegg til krepsdyr er det den finner når den beiter langs med vannkanten.
Morten Ree (04.09.2010)
Storlom
Hvor stor kan en storlom bli?
B. (03.09.2010)
Svar:
Storlomen er ca. 75 cm lang og veier vanligvis mellom 1,5 til 2 kg. Ringmerking har vist at den kan bli nesten 30 år gammel.
Les mer om storlom her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3076Morten Ree (04.09.2010)
Storlom
Hvor lever storlommen?
Hva spiser den?
A. (03.09.2010)
Svar:
I hekkesesongen søker storlomen tilhold i ferskvann. Den foretrekker gangske store innsjøer hvor det er mye fisk i motsetning til smålomen som hekker i mindre tjern/innsjøer, ofte som er fisketomme.
Storlomen overvintrer langs den sørlige kysten av Norge og i Nordsjøen.
Storlommen spiser nesten utelukkende fisk, mens kan også ta litt krepsdyr.Morten Ree (04.09.2010)
Hvordan ser fugler
Jeg lurer på om fugler må snu på hodet for å se oss eller ser de rett frem?
L. (04.09.2010)
Svar:
Fuglene ser rett frem, øynene er skråstilt slik at fuglenes naturlige posisjon når den for øye på noe er å se rett fram slik som oss mennesker. Selvsagt har plasseringen av øynene også den fordel at den oppdager godt det som skjer på sidene.
Morten Ree (04.09.2010)
Ender
Hender det at ender parer seg med andre fuglearter?
Kom nemlig over en "and" som skilte seg ganske så ut i mengden, som du kan se på bildet.
S. (03.09.2010)
Svar:
Bildet viser en mandarinand hann i såkalt eklipsedrakt. Ender kan forsåvidt parre seg med hverandre. De er faktisk av de hyppigste fuglegruppene i så måte, men avkommet blir gjerne sterilt.
Frode Falkenberg (03.09.2010)
FURUKORSNEBB
Finnes det observasjoner av furukorsnebb(og andre korsnebber) i området Birkelundstoppen,Sedalen,Midttun,Nesttun???
Jeg har tenkt å lage et prosjekt for artsstudier i dette området,spesielt i omgivelsene til Helgeseter.
K.O.G. (21.08.2010)
Svar:
Korsnebbenes opptreden er variabel fra år til år. I Bergensregionen har det vært et moderat år så langt i år, men utpå høsten vil det nok komme en del. Da er det grankorsnebben som er mest tallrik. Furukorsnebb er sjelden i de områdene du nevner, men finnes i furuskog, både ved kysten og inne i fjordene.
Frode Falkenberg (01.09.2010)
Hvilken fugl er dette?
Ble sette i Egersund forrige helg
N.N (01.09.2010)
Svar:
Dette er en tamform av svanegåsa.
Frode Falkenberg (01.09.2010)
heisann!:)
Lurer og på denne?
J.O.N. (31.08.2010)
Svar:
Sivspurv.
Frode Falkenberg (01.09.2010)
Hvilke fugl
Hei,
lurer på hvilke rovfugl dette kan være. Fløy over et vann ca 400-500 meter over havet på vestlandet.
O.J.L. (31.08.2010)
Svar:
Jeg synes dette ser ut som en hønsehauk, men bildet er ikke helt topp, så 100% er jeg ikke.
Frode Falkenberg (01.09.2010)
heisann!:)
Lurer på hvilke art dette er? :)
J.O.N. (31.08.2010)
Svar:
Dette er også en sivspurv.
Frode Falkenberg (01.09.2010)
heisann!:)
Er dette en gulerle?
J.O.N. (31.08.2010)
Svar:
Dette er en skjærpiplerke. Erler og piplerker er ganske nær hverandre systematisk.
Frode Falkenberg (01.09.2010)
ukjent fugl i hagen
Hei. I dag så jeg en fugl jeg ikke hadde sett før. Jeg bor syd på Sotra. Fuglen var litt større enn en trost. Gul/grønn på kroppen med grått hode. Spisst nebb.
N.N (31.08.2010)
Svar:
Det kan høres ut som om du har sett en gråspett. http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=7071&vis=bilder
Frode Falkenberg (01.09.2010)
heisann!:)
Lurer på hvilke art dette er? :)
J.O.N. (31.08.2010)
Svar:
Bildet viser en sivspurv.
Frode Falkenberg (01.09.2010)