Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 790 til 43 814 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
har pattedyr og fugler noen felles egenskaper ?
N.N (20.09.2010)
Svar:
Ja, de er varmblodige, har fire hjertekamre, de ser og hører som de fleste pattedyr, og noen fugler har også god luktesans. Fugler har ekstremt godt minne for rom, steder og hvor ting er (meiser og kråkefugler kan huske tusenvis av steder hvor de har lagret mat).
Roar Solheim (21.09.2010)
Ugler
Hvorfor sier ugla uhu?
H.V. (20.09.2010)
Svar:
Hvorfor fuglene lager akkurat den lyden som er typisk for arten, er det ikke lett å gi svar på. Men ugler (som alle andre fugler) gir lyd fra seg for å "si" noe til artsfrender og andre dyr. De forteller ting med stemmen sin, selv om de ikke kan formulere seg i ord og setninger slik vi gjør.
Roar Solheim (21.09.2010)
hva spiser markmus
hei!
jeg lurte på om dere visste hva markmus spiste?
I. (20.09.2010)
Svar:
Markmus tilhører den slekten av musene som er mest utpreget gress- og plantespisere. Mange ulike gressarter, og andre spiselige planter, er det de lever av. De to andre musene i denne slekta er fjellmarkmus (tidligere kalt fjellrotte), og vånd.
Roar Solheim (21.09.2010)
Jaktfalk
hva er vekta på en jaktfalk?
Hvordan fanger den byttet?
Hvordan er reire til fuglen?
S. (14.09.2010)
Svar:
Jaktfalken jakter i stor fart like over bakken i åpent fjelllandskap eller kystlandskap. Den lever stort sett av fugl (mye rype),den tar nesten utelukkende byttet i luften ved å fly inn i det med stor kraft. Hos rovfugler og ugler er alltid hunnen større enn hannen. Hos jaktfalk veier hunnen fra 1,3 til 1,7 kg mens hannens vekt er fra ca. 1 kg og opp til 1,3 kg.
Ingen av falkene bygger egne reir. Jaktfalken tar oftest i bruk gamle ravne reir i stupbratte fjellvegger.
Les mer om jaktfalk, se bilder og utbredelseskart på denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3887Morten Ree (20.09.2010)
hei :)
jeg lurte på om du dere vet om en butikk der man kan få kjøpt små kameraer som man kan ha inne i en fuglekasse? :)
A.O. (02.09.2010)
Svar:
Ta kontakt med http://naturogfritid.no/. De kan helt sikkert hjelpe deg.
Frode Falkenberg (20.09.2010)
Bunndekke i fuglekasser til vinteren?
Har nettop renet fuglekassene våre, for første gang på mange år. Imidlertid lurer jeg på om ikke vi må legge et lite bunndekke der for vinteren? Hva er best å bruke? Det er jo nå september, kan jeg bruke halm fra jordet, eller er det for grovt? Eller gress? Vil jo ikke at disse stakkars fuglene skal fryse til vinteren!! (Fant også forøvrig 5 kjøttmeiser som hadde sultet ihjel stakkars).
T.G. (19.09.2010)
Svar:
I småfuglkassene trenger du ikke å legge inn noe. I større kasser for ugler og endeer, bør det ligge ca 10 cm med oppsmuldret, tørr stubbeflis. Du KAN også legge slikt i småfuglkassene, men det er ikke påkrevet. Småfuglene bygger reir selv neste år. De sitter gjerne inne i kassene og sover om vinteren, uten at det ligger noe reirmateriale der.
Roar Solheim (19.09.2010)
norsk fuglenavn
Kan dere være søte å finne norske fuglenavn som begynner på b' ?Eks. blå.....etc
R.R. (19.09.2010)
Svar:
Desverre NEI. Dette er en oppgave du må kunne løse selv, ved å bruke fuglebok eller nett. Dette er ikke et fagspørsmåpl om fugl, som vi bruker vår fritid til å besvare.
Roar Solheim (19.09.2010)
Massedød grønfink
Har funnet 12-13 døde grønfinker (både årsunger og vaksne) ved foringsplassen i løpet av 5-6 dager.
Dersom det er salmonella skulle eg vel også finne døde gråspurver som det er like mange av.
Forer med solsikke og meisekuler.
Er grønfinkene spesielt følsomme for sjukdommer?
Bor på kysten av Møre og Romsdal.
E.F. (17.09.2010)
Svar:
Jeg er ikke sikker på om alle fuglearter som besøker et forbrett er like hardt utsatt for slik salmonellasmitte. Det er oftest grønnfink og dompap som ser ut til å rammes hardest, av og til også sisiker. Men jeg kan faktisk ikke huske å ha hørt om massedød hos gråspurv eller pilfink på grunn av salmonella. Stopp foringen et par uker, ta ned og såpevask grundig forplassen, skyll og la tørke, før uthenging igjen.
Roar Solheim (18.09.2010)
hva slags fugl er dette?
Hei.
Vi observerer fuglen som er på bildet ganske ofte der vi bor.
noen ganger alene, men ofte med 1 annen (i år har det faktisk vært 3 stk).
Vi har nå prøvd å få tatt ett bra bilde, men det er ikke lett da den stort sett svever høyt!
vi tror nå det er en hauk eller falk (liten ørn av noe slag??), men klarer ikke finne det ut.
håper noen her kanskje kan gi oss noen svar...?
på forhånd takk
-Roger
R.B. (18.09.2010)
Svar:
Dette er en musvåk. Når dere ser flere sammen, kan det være foreldre og årets ungfugl(er).
Roar Solheim (18.09.2010)
Mosegrønn fugl....
Hei!
Satt i vinduet og så på en grønn fugl i dag.Den ligner ganske mye på gjerdesmett,men den jeg så var sterkt mosegrønn på ryggen,noe lysere grønn på buken og ganske lys under stjerten.Stjerten stod ikke opp som hos gjerdesmetten og sangen høres heller ikke ut som gjerdesmett,men mer tjiittt,tjittt++(vanskelig å beskrive fuglelyder med bokstaver)Men fin sang...men,alikevel ingen sanger,tror jeg.Heller da varsler...En livlig og sosial fugl.Nebbet var som hos insektspisende fugler,slik linerla har. Det kom flere til,og jeg tenkte dette måtte være en søskenflokk.Kan det være gjerdesmett alikevel? Bare at det var unge fugler? Har hørt samme fugl i hele sommer,men ikke sett den.Tror den har hatt rede på bakken eller i tett,lav vegetasjon i kulturlandskap.Jeg bor i skogen,helt i ytterkant av Finnskogen,i Hedmark.Nermeste tettsted er Kirkenær i Grue kommune.Habitat er hagen vår(økologisk) og ellers små beiteområder,kulturlandskap og ellers skog.Ikke gammel skog,men ca. 60 år gammelt plantefelt med mest furu,på andre siden av veien er det mer vanlig skog,med gran,noe furu,noe lauvskog.Det er forøvrig et yrende insekt og fugleliv her,da det ikke blir brukt sprøytevæske i stor omkrets her hvor vi bor.
Håper du har fått nok opplysninger om fuglen.Skal prøve å få tatt et bilde og sende inn,men ikke lett å fotografere fugler,eller dyr generellt...
E.T. (17.09.2010)
Svar:
Det er ikke helt lett å gi sikker artsbestemmelse uten fotografier, men dette høres absolutt ut som en av sangerne i gruppen vi kaller "bladsangere", dvs. løvsanger, gransanger eller bøksanger. Det er i alle fall ikke gjerdesmett - de er tydelig brune i fargen, både unge og gamle. Løvsangere er de mest sannsynlige, for dette er den mest utbredte og tallrike arten i hele Norge (!). Får du tatt et bilde, så vil jeg kunne si dette mer sikkert.
Roar Solheim (17.09.2010)
kongeørn
hva slags vingeform har jaktfalken ?
N.N (14.09.2010)
Svar:
Den har spisse vinger, lik de andre falkeartene.
Roar Solheim (14.09.2010)
Avkom, spurv og skjære
Hva slags avkom får en spurv og en skjære om de parer seg?
N.N (14.09.2010)
Svar:
Det vil de aldri kunne gjøre. Det er nesten like hypotetisk som å spørre hva slags avkom det blir hvis en elefant parrer seg med et menneske (!?).
Roar Solheim (14.09.2010)
jaktfalk
hva slags bytte tar jaktfalken ??
S.F.G. (14.09.2010)
Svar:
Den jakter for det meste fugl, og i stor grad ryper (begge arter). Men den tar også vadefugler og sjøfugler langs kysten.
Roar Solheim (14.09.2010)
hvit ørn
vi skulle ha foredrag om et tema på skolen, og jeg valgte ørner. så jeg lurte på om det finnes hvite ørner altså helt hvite. fra nebb til stjært.
S.B.B. (13.09.2010)
Svar:
Nei, det gjør det ikke. Den med mest hvitt heter hvitbukhavørn og finnes fra India til Indonesia og Australia.
Roar Solheim (13.09.2010)
Musvåge?
Hei, jeg lurer på om du kan si meg hvilken fugl dette er?
Mvh. Heidi Stangeland.
H.S. (13.09.2010)
Svar:
Dette er en fiskeørn.
Roar Solheim (13.09.2010)
Granmeis eller Løvmeis?
Lurer på om dette er Granmeis eller Løvmeis? Og hvordan ser man forskjell på dem?
A.Ø. (12.09.2010)
Svar:
Jeg klarer ikke å si med sikkerhet hvilken dette er. Granmeis og løvmeis har litt forskjell på størrelsen på den sorte strupeflekken, men viktigere er skillene i farge på rygg og vinger (som man ikke ser her). Løvmeisen er grågrønn, mens granmeisen er mer gråblå, med lyse ytterbremmer på armsvingfjærene.
Roar Solheim (13.09.2010)
Hvilken due er dette?
Denne fikk vi besøk av før helga, i Maze, en liten bygd oppå finnmarksvidda.
Vi er litt overrasket over å treffe på duer i Maze, for det er svæææært sjelden at duer lander der.
Det var bare denne ensomme sjelen som trippet utenfor butikken ..
M.L.L. (12.09.2010)
Svar:
Dette er en vanlig bydue, og jeg tror ikke det er en forvillet "brevdue", siden den ikke har noen ringer på beina. De som driver med dueslipp og flyvekonkurranser, har alltid ringer på duene slik at de kan kjennes igjen. Hva som har fått denne til å lande hos dere og å fly til uvante steder, er ikke godt å si.
Roar Solheim (13.09.2010)
Hvordan fuglekasser er det størst behov for?
Hei!
Vi tenkte å henge opp fuglekasser på huset, men lurer på for hvilke fugler vi bør henge opp? Vi har ulike meiser her.
Ellers lurer jeg på hva det skyldes at etter at vi fikk kyllinger i sommer har fått så mye fugler i hagen, alt fra flotte skogsduer til småfugler. Vi bor i Oslo ved grensen til Nordmarka. Skogsduene har jeg strødd solsikkefrø ut til, de er praktfulle. Kan jeg bygge fuglehus til disse også?
H.H. (12.09.2010)
Svar:
Alle hullrugende fuglearter har behov for reirhull i form av kasser, for slike hull er i mangel i skogen pga skogsdrift. I hagen kan du gjerne henge opp meisekasser med 32 mm inngangshull, stærkaser med 4,5 cm inngangshull, og kanskje også uglekasser (ca 10 cm inngangshull) der du bor. Duene lager spinkle kvistreir selv, så de kan du ikke bygge hus til.
Roar Solheim (12.09.2010)
Interessert amatør.
Har den senere tid observert et fugle(par)i hagen (naturtomt)som ivrig fortærer frø (nøttekjerner) fra konglene på et furutre på naboeiendommen.Muligens Sembrafuru eller noe lignende.Jeg har observert at de er borte og henter kongler for så å fly bort til en stor furu ( norsk )i min hage. Jeg trodde kansje at det kunne være en sort hakkespett ut ifra størrelse og at den har ganske langt nebb.Jeg har kansje en litt dårlig beskrivelse men skal prøve så godt jeg kan.Som nevnt har den forholdsvis langt sort nebb,jeg vil grovt beskrive den som grå,sett nedenfra så var halefjærene hvite når den utvidet stjerten.Jeg mener den er sort oppe på hodet og ellers mest gråspraglet.Størrelsen vil nok nærme seg opp mot en skjære men har ikke så lang stjert.Dette blir vel en litt diffus beskrivelse men hvis noen med viten kangi meg tips så setter jeg pris på det.Eventuelle svar kan sendes på mail til:smistadmagnar@hotmail.com eller tlf:45688229
N.N (12.09.2010)
Svar:
Du har sannsynligvis sett en nøttekråke. Det er denne arten som er spesialist på frø fra store kongler.
Roar Solheim (12.09.2010)
Perleugle på Vestlandet?
Jeg har hytte på Frekhaug i Meland kommune. Lørdag kveld, 11. september, hørte jeg en uglelåt som jeg aldri har hørt før. Jeg lyttet til en cd med fuglelyder og fant ut at dette måtte være en perleugle eller haukugle.Men så også at disse ikke skal forekomme på Vestlandet. Kan det likevel være at en har forvillet seg dit=?
L.B.H.(. (12.09.2010)
Svar:
Både haukugle og perleugle kan dukke opp langt utenfor sine vanlige hekkeområder om høsten, og det er derfor ikke umulig at du kan se eller høre en av disse. Haukuglene lager imidlertid ikke mye lyd om høsten, så dermed er det større sannsynlighet for at du har hørt en perleugle. Haukugla er dagaktiv og sitter nesten alltid i toppen av trær, og er derfor lett å oppdage. Perleugla er nattaktiv og gjemmer seg nede i trær og busker, og det er derfor svært sjelden å oppdage den ute i naturen. Men lydene fra den hører du lett.
Roar Solheim (12.09.2010)
struts/emu
Er det andre navn for struts?
N.N (12.09.2010)
Svar:
Nei, ikke meg bekjent. Men i Australia finnes kasuarer, og i Sør-Amerika nanduer og reaer, og alle disse er strutsefugler.
Roar Solheim (12.09.2010)
spesiell drakt på sanger
Hei
Kan du/dere bekrefte eller avkrefte om dette er en løvsanger? Det mørke hodet var spesielt i felt - på Revekaien i Klepp.
A.H. (11.09.2010)
Svar:
Dette er nok en løvsanger, men den er våt i hodet. Derfor ser fjærene mørkere ut enn når de er tørre. Enten har den badet og er våt, eller så har den fått noe i hodefjærene som klistrer sammen fjærene.
Roar Solheim (11.09.2010)
dompap
hvorfor må dompapen være en alteter? det spørsmålet står i boken, men finner ikke svaret.
M. (08.09.2010)
Svar:
Dette kan jeg ikke svare deg på, for jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal tolke spørsmålstillingen. Har spørsmålstilleren ment å spørre om hvilke bygningstrekk hos dompapen som gjør at den er alteter, eller en bakenforliggende årsak til at den MÅ leve som alteter og ikke KAN være noe annet?
Dompapene er først og fremst frøspisere, og det har de utviklet et kraftig finkenebb til. Men i tillegg spiser de en del knopper på trær og busker om våren, nør frø kanskje ikke er så lette å finne. Dette gjør at dompapene ikke alltid er like velkomne i frukthager, hvor de kan forsyne seg av frukttreknoppene i mars-april.Roar Solheim (11.09.2010)
Fant min undulat plutselig død.
Hei. Jeg fant min undulat (jente, 1,5 år) død i dag på toppen av buret. Hun lå med øynene halvveis oppe og var kald. Har nok ligget et par timer. Jeg har i tilegg til denne en hann undulat. Disse har vært kjærester. Jeg har alltid vært flink til å gi mat og drikke. Fuglene mine er aktive da jeg har buret oppe hele tiden. Fuglen har ingen tegn til fysiske skader. Kan du hjelpe meg om hva du tror kan være dødsårsaken? Vet det kan være vanskelig å svare på. Dolly som døde var veldig ung, har når jeg tenker over det vært litt slakk de siste to dagene.
M.A. (11.09.2010)
Svar:
Det er vanskelig å spekulere i dødsårsaker hos slike fugler, uten at man kunen foreta en veterinærmedisinsk obduksjon av fuglen i ettertid. Men fugler og andre kjæledyr som vi holder i hus, kan faktisk bli rammet av en del av de samme velferdssykdommene som vi mennesker. Undulater kan ofte bli veldig fete (selv om det kanskje ikke er synlig utenpå fjærdrakten), og det er ikke umulig at plutselig hjertestans også kan opptre hos slike fugler. Noen individer kan kanskje også ha dårlige nedarvede egenskaper, og være mer utsatt for sykdom eller plutselig død enn andre individer. Små papegøyer som undulater har trolig et naturlig livsløp på 5-10 år (kjenner ikke dette i detalj, dessverre). Du bør nok prøve å finne en ny partner til den gjenlevende undulaten slik at den har selskap av en annen fugl, for undulater er sosiale flokkfugler i naturen.
Roar Solheim (11.09.2010)
Ukjent fugl
Da jeg tilbragte min sårt fortjente sommerferie i Dublin besøkte jeg Phoenix Park med et uhyre rikt dyre- og fugleliv. Det var særlig én fugl som fanget min oppmerksomhet. Men jeg er slett ikke kar om å finne ut hva slags fugl dette er. Jeg la ved noen bilder av den aktuelle fuglen, slik at du kan fortelle meg mer om den.
H.W. (11.09.2010)
Svar:
Dette er en gråhegre. Den er stort sett fiskespiser, og holder seg nær vann, både langs kysten og ved ferskvann. Hegrene hekker i store kvistreir, som regel i trær, og de hekker i kolonier.
Roar Solheim (11.09.2010)