Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 757 til 43 781 av totalt 50 009 spørsmål


#Diverse

Skjæra

I hagen vår har vi 7-10 skjærer som ferdes. Dette er min yndlingsfugl og jeg bruker tid på å betrakte den. Men jeg har ting jeg lurer på: Først og fremst forskjellen på hann og hunnfugl, bortsett fra størrelsen. En annen ting er lydene de gir - observeres at hannen lager "papegøyelyder" og heller lavmeldte skri...? Jeg synes at fasongen på skjæra i flukt ligner veldig på papegøyer!Hvor finner jeg mere stoff om denne usedvanlig vakre fuglen?

T. (24.09.2010)

Svar:

Skjærene har en lavmælt pludring som kan være utrolig variert og flott å lytte til, men du hører den helst når skjærene ikke er klar over at du er i nærheten. Skjærer er like av utseende, og det er ikke mulig å se forskjell på kjønnene. Skjæra kan du lese om i ulike fuglebøker, men jeg kjenner ikke spesiallitteratur om denne fuglen (selv om det sikkert finnes i England). En svensk ornitolog har laget helaftens film om skjære.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Diverse

Må en være ornitolog?

Hei Ornitolog.
Jeg stilte et spmål på siden her for noen uker siden.
Jeg ser du har svart på andre spmål men ikke mitt.
Jeg er ikke udannet på fugler å brevet var stilet "grå fugler med kræ-kræ lyd".

Var det derfor det ikke ble tatt seriøst?
MÅ en ordlegge seg som en oritolog på denne siden eller kan en være en vanlig mann som liker fugler?

E.K. (24.09.2010)

Svar:

Her kan alle stille spørsmål. Men vær klar over at spørsmålene besvares av et fåtall fuglefolk på frivillig basis, og derfor kan det være enkelte spørsmål som kan bli liggende ubesvart i lengere tid. Ofte stilles spørsmål som har vært besvart tidligere, og disse har man da en tendens til å hoppe over (fordi svarene ligger i hele spørsmålsbasen og kan finnes der). NOEN stiller desverre også spørsmål som åpenbart virker fleipete, og disse havner langt bak i prioriteringsrekka. Tror ikke ditt spørsmål har blitt lagt til side på grunn av dette, det kan være rent tilfeldig. Jeg har
desverre ikke sett det (jeg er ikke alltid tilgjengelig for å sjekke sidene heller).

Roar Solheim (29.09.2010)


#Fuglekasser

Farger på fuglekasser

Jeg har en kamerat som lurer på om farger på fuglekassene betyr noe. Han har kasser som er umalte og de er det fugler i hvert år. En av disse ble malt gul og etter det blir den ikke brukt. Vet dere noe om dette?

Hilsen Odd Moen

O.M. (25.09.2010)

Svar:

Nei, her vet vi ikke så mye. Det sies at blå fuglekasser skal være lite attraktive. Selv har jeg naturfargede, brune, sorte og røde kasser, og alle ser ut til å bli brukt. Det kan være rent tilfeldig at det ikke hekket noe i den gulfargede kassa året etter.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Fugleforing

Fore med insekter?

Jobber i hagen før frosten setter inn, og finner mengder med saftige oldenborrelarver o.a. i jorda. Kan jeg bruke disse som for til fuglene "mine"? Og hvordan skal jeg ev oppbevare dem så fuglene kan få tak i dem? Meitemarkene mine får de ev finne selv, for de vil jeg gjerne beholde;-)

Mvh
Line Bergram Aas
Kristiansand

N.N (25.09.2010)

Svar:

Slike larver kan legges i en boks i fryseren, og så legges ut til fuglene utover høsten og vinteren. Det vil sikkert være kjempepopulært for mange arter!

Roar Solheim (29.09.2010)


#Diverse

mynah fugl

kan jeg få kjøpt mynah fugl her i norge og hvor kan jeg kjøpe det?

N.N (26.09.2010)

Svar:

Spør i en dyrebutikk.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storspove elle småspove?

Er det mulig å fastslå ut fra disse opplysningene: større enn tjeld, omtrent på størrelse med fiskemåke, men har en slankere kroppsbygning (har ikke tatt med lengden på nebbet). Den søkte næring sammen med disse fuglene, derfor sammenligningen. Jeg vet at man kan skille dem på nebbuen og hodetegninger, men avstanden var for stor til å bestemme den med sikkerhet. Området er fjære med leirbunn nord i landet. Har observert den flere ganger i samme området inneværende måned, den er alene hver gang.

N.N (26.09.2010)

Svar:

Nei, dette er for lite til å skille mellom disse to artene.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

mystisk fugl

her om dagen, gikk jeg ute i skogen, da jeg hørte en nydelig fugle-kvitring fra toppen av en svart osp. den gikk litt sånn : kvirrevitt-kvirrevitt-kvirrevit-vitt-vitt. lurer på om du kan fortelle meg hva du tror det kan være? p.s jeg elsker fugler!

E.M.P. (27.09.2010)

Svar:

Dette er for vag beskrivelse til at arten kan bestemmes, dessverre.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent skogsfugl

Hei,
Jakt på skogsfugl med stående fuglehunder i Ytre Enebakk (Ski kommune) resulterte i stand og felling på en, for oss, ukjent skogsfugl. Den er på størrelse med ei rype (kanskje litt mindre), minner om en orrhøne på vingene. men med en underlig gråtone over ryggen. Svart skjegg på halsen under nebbet. Hodet ligner på ei rype, men føttene ligner på orrfugl.

HAr du ide om hva dette kan være?

B. (27.09.2010)

Svar:

Det høres ut som om du kan ha skutt en jerpe - sjekk denne arten i fugleboka.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl kan det være?

Jeg var i fjøren på Hildre i M&R idag, der lå en rød/orange fugl, død, ca 15cm ganske kraftig, jeg såg ikke så mye på den, for jeg skulle hente fotoapparat. da jeg kom ned igjen var fuglen hentet , bare noen fjær igjen, katt eller mink eller noe hadde tatt den. den var rød på hele ryggen litt spettet m. grå/beige. dessverre ingen foto,vet at dette er en meget dårlig beskrivelse, men jeg har aldri sett denne arten før.

K.A.H. (27.09.2010)

Svar:

Kan du ha sett en hærfugl? Sjekk denne i fugleboka. I så fall var det synd at den ikke ble ivaretatt.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl(unge?) i Enningdal rett ved svenskegrensen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, våre bøker gir ikke svar - kan du se hvilken fugl dette er? Den fløy med dype, seige vingeslag inn i skogen, men ett bilde fikk vi tatt.

M.K. (28.09.2010)

Svar:

Nei, dette bildet er for mørkt og avslører for lite til at jeg kan se hva dette er.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Diverse

Spørsmål:

kan fisken høre

N.N (28.09.2010)

Svar:

Ja, fiskene har øresteiner inne i hodet, og de hører. Mange fisker lager også selv lyder!

Roar Solheim (29.09.2010)


#Fugleforing

Solsikke automat og meiser

Jeg har en solsikkefrø-automat hengende utenfor kjøkkenvinduet. (liten sylinderformet med totalt 6 forinshull). Nå tømmer kjøtt- og blåmeis denne 2-3 ganger om dagen. Spiser de virkelig så mye, eller er de bare veldig mange? Eller hamstrer de?
Vet fra tidligere at plutselig er de borte, og automaten henger urørt full av solsikkefrø. Håper noen kan gi meg svar på dette?

K.G. (28.09.2010)

Svar:

Selv om du ser bare et fåtall meiser om gangen, så kan det totale antallet som besøker forplassen være langt større. Dersom du har spettmeis der, så lagrer de store mengder solsikkefrø. Kjøtt- og blåmeis lagrer ikke, de spiser opp frøene på stedet.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

lappmeis

Hei! Jeg er en ivrig bruker av hytta mi på Haukeli i Telemark. På fuglebrettet har besøk av mange typer meiser, også en svært tillitsfull, hvit,grå og svart meis, som i størrelse er litt mindre enn en blåmeis. Kan dette være en lappmeis? PS. Hytta ligger 940 moh.

T.E.K. (29.09.2010)

Svar:

Nei, dette er nok helst en granmeis. Lappmeisen må du helt øst eller nord i Norge for å finne.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Diverse

Kanari fugl

Hei
I dag skulle min mor hente kanari fuglene sine fra sin sønn, hun hadde vært på ferie. Når vi skal ta buret ut fra bilen går det i stykker. Begge fuglene flyr ut. Vi klarer og redde den ene, men ikke den andre. kan den klare seg ute nå?? kan vi få lokket den tibake på noe vis?

Vi er så bekymrte, håper du kan svare oss.
Mvh Laila og Loke

L.H.T. (29.09.2010)

Svar:

Den kan neppe klare seg særlig lenge når frosten kommer. Dersom du ser fuglen ute, så sett ut buret med åpen dør og mat i - det kan kanskje lokke den ned igjen.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Fuglekasser

spettmeis

jeg fikk spettmeis i ei kasse i sommer . Bør jeg ta bort det den har murt i åpningen og ta bort reiret?

N.N (29.09.2010)

Svar:

Ja, ta det bort. Det kan komme andre arter neste år. Dersom spettmeisen vil bruke kassa igjen, murer den bare på nytt.

Roar Solheim (29.09.2010)


#Trekkfugler

spørsmål trenger hjelp med å finne informasjon

hvor langt reiser Rødnebbternen, linerle, munk, bokfink, tjeld, vipe, grågås og svarttrost? værsåsnill å hjelp oss med dette:)

F.Ø.M. (27.09.2010)

Svar:

Ta turen innom http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/, så finner du svar på alt dette selv.

Frode Falkenberg (27.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Temmincksnipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig ut fra et dårlig bilde å si sikkert hvilken fugl dette er? Først var det en flokk på ca 20 fugl, deretter kom en flokk til og da var det ca 50 fugler. De vadet, svømte og hoppet oppå steiner, men for det meste gikk de rundt med plan kropp på søk etter føde. Fuglene var lite sky, kom ca 2-3m innpå dem, ville ikke utfordre dem ved å komme enda nærmere og trakk meg unna. Låt omtrent som tirr, tirr, ikke særlig høylydt, men ensformig, mykt, fint å høre på. De laget mye lyd, tror det var mange unger blant dem, mange var små. De største var ca 15cm. Gråbrun oppå, lys under, lys brun med litt spetter på brystet, gulaktige bein (gulgrønn?), nebbet var ganske mørkt, så ut som det var litt gulaktig ved rota. De minste fuglene var mere brun enn gråbrun. Hvite smale kanter på fjærene. Ikke så lett å få øye på disse fuglene, da den gråbrune fargen gikk i ett med fjæresteinene. Området er Troms.

N.N (26.09.2010)

Svar:

Bildet viser en fjæreplytt. Les mer om arten på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=37

Frode Falkenberg (27.09.2010)


#Trekkfugler

Fugler

nevn 10 fugler sooom trekker sydover om vinteren?

C. (24.09.2010)

Svar:

Da kan jeg jo nevne grågås, vipe, tjeld, heilo, linerle, rødstrupe, munk, løvsanger, bokfink og sivspurv. Men det er veldig mange flere arter enn disse som trekker sørover...

For mange av artene som trekker sørover gjelder det at noen få kan forsøke å overvintre i Norge. Et godt eksempel er rødstrupe. Mange norske hager har besøk av rødstrupe om vinteren, selv om de aller fleste rødstruper har trukket sørover for å overvintre.

Magne Myklebust (24.09.2010)


#Trekkfugler

trekkfugler, prosjekt

hvor mange fugler fra norge flyr til afrika om vinteren? vi har et prosjekt

F.Ø.M. (23.09.2010)

Svar:

Det er grovt regnet omkring 70 arter.

Roar Solheim (23.09.2010)


#Diverse

Spørsmål:

edderkopper og skorpioner hører til samme rekke, men hvilken rekke er de i?

N.N (23.09.2010)

Svar:

De tilhører eddekoppdyrene, og er leddyr.

Roar Solheim (23.09.2010)


#Økologi og atferd

Hubro

hei jeg har fått i oppgave på skolen å skrive en oppgave om en dyreart i norge som er utdryddningstruet. jeg har valgt å skrive om om hubro, fordi jeg er veldig glad i ugler av en eller annen grunn, kanskje p g a at de har så fantastiske øyne ,og man sier jo gjerne at øynene er "sjelens speil". uansett så ønsker jeg å lære mer om den. i denne oppgaven er jeg nødt til å si noe om hva slags økosystem den lever i, og hva slags rolle den har i økosystemet? jeg har vært på biblioteket å leid noen bøker med meg hjem, men der står ikke noe beskrevet der om disse to forholdene der. hadde satt veldig pris på å få litt hjelp fra en fagperson her. mvh stian

S.E. (23.09.2010)

Svar:

Hubroen har en veldig vid utbredelse, fra treløs kyst til skoglandskap, kulturlandskap og fjellnære skoger. Den må ha åpent til halvåpent landskap å jakte i (den jakter ikke inne i tett skog). Hubroen er en næringsgeneralist, dvs at den jakter på alt mulig, fra mus og brunrotter til store fugler som f. eks. fiskeørn og kongeørnunger (!). Hubroene har mange steder problemer med å finne nok næring til å kunne hekke og få fram unger. De største tetthetene av hubro i Norge finnes på Helgelandskysten. her jakter fuglene fra både havøkosystem og landøkosystem, og har derfor bedre næringsgrunnlag enn i innlandet.

Roar Solheim (23.09.2010)


#Diverse

Svane Avføring

På stranden vår er det mye avføring og jeg lurer på om det er svane avføring? Hvordan ser den ut?

V.E.A. (10.08.2010)

Svar:

Både svaner og gjess lager store ekskrementer som er fingertykke, men jeg tror ikke du vil se forskjell på hvilke arter disse kommer fra. Kanadagjess kan ofte legge fra seg store mengder skitt på plener og strender.

Roar Solheim (23.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyder

Hei!
Jeg så en fugl som jeg først trodde var furukorsnebb, siden størrelsen passet.
Men lyden var ukjent, først en lav "tikkå-tikkå" etterfulgt av en fløytende "plyy-plyy"
Satt i toppen av en gran, og gjentok lyden. "tikkå-tikkå, plyy-plyy"
Kan korsnebben ha denne lyden? Har hørt på fugle-CD, og får det ikke til å stemme.

E. (20.08.2010)

Svar:

Jeg kjenner ikke lydene så godt til at jeg kan si dette sikkert. H vis du så fuglene så godt at du konstaterte at det var korsnebb, så har du i grunnen bare gran- og furukorsnebb å velge blant. Lignende arter er konglebit og båndkorsnebb. Lydbeskrivelsen "tikkå-tikkå" kan alene minne om lydene fra en enkeltbekkasin, så det er ikke enkelt å artsbestemme fugler bare ut i fra beskrivelse av lydene. Vi oppfatter lyder subjektivt, derfor er dette vanskelig. beklager.

Roar Solheim (23.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

For ca 3 uker siden så jeg et for meg helt ukjent fuglepar i Aurskog Høland kommune. De var ca på størrelse med en gråspurv, men slankere.Men avgjort en spurvefugl. Han og hun så ganske like ut. Brystet var spettet, men ikke særlig markert. Farvene var gråaktige stort sett, men litt brun/svart her og der i fjærdrakten. Men ingenting var særlig markert. På avstand ville en si det var en ganske ensfarvet fugl.

Men mest merkelig var "sangen". Det var en sang helt uten tone. Ikke noe som lignet fløyt eller småfuglpip. Jeg vil nærmest ai det var en "grynting".
Hva slags fugl kan dette være?

B.L.O...T.2. (17.08.2010)

Svar:

Kan du ha sett gråfluesnappere? Sjekk disse i fugleboka.

Roar Solheim (23.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rovfugl

i går så jeg en rovfugl som satt på ett steingjerde på jæren.Jeg gikk rolig mot den for å se hvor nærme jeg kunne komme.Den satt helt rolig og jeg stoppet da jeg hvar ca. 3 meter fra den. Jeg ville ikke forstyrre den så jeg gikk meget irritert at jeg ikke hadde kamera med meg.Da kom jeg på at jeg hadde mobilen i lommen. Jeg gikk rolig tilbake,stoppet 2 meter fra og tok 3 bilder. Jeg har lurt på hvilken rovfugl det hvar. Den hvar mørkebrun over hele ryggen,oppå vingene og oppå halen. I buken var den lys med langsgående brune striper,kun brystet og magen. Halen hvar lys under uten striper.Oppå hodet og nakken hvar den mørkebrun lik rygg og vinger. Den hadde gule ben med svarte klør.Nebbet var svart og rundt øynene og kinn var samme lysfarge som buken. Høyde uten hale sånn ca.23-28 cm.Da den fløy så jeg at vingene var mer lik en falks vinger med en hale som var vifteformet og omtrent like lang som resten av kroppen.

J.Ø.L. (27.08.2010)

Svar:

Ikke helt lett å si. men jeg mistenker at du kanskje kan ha sett en ung myrhauk. Sjekk denne i fugleboka.

Roar Solheim (23.09.2010)

««første 43 757 - 43 781 av 50 009 siste»»