Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 971 til 43 995 av totalt 50 284 spørsmål


#Sykdom og skader

Utmagret havsule

Vi har kommet over en ung havsule som er utmagret fordi den hadde kommet i skade for å surre fast nebbet, og dermed så
fikk den ikke tatt til seg føde. For å redde den,så har vi prøvd å mate den med sjøvann og fisk, men den vil ikke ta til seg noe.
Trenger et tips om hvordan vi kan gå frem.

N.N (11.10.2010)

Svar:

Det kan hende at du må tvangsfore fuglen til å begynne med. Forsøk å bruke feit fisk (makrell eller sild), stapp ned i gapet på fuglen, hold nebbet igjen, og stryk forsiktig nedover halsen slik at du kjenner at fisken glir ned. Vær forsiktig, bruk hansker, for havsuler har meget skarpe nebbkanter og kan bite fryktelig. De kan også hakke for å ramme med den skarpe nebbspissen, og får du denne i et øye, er det fare for at øyet kan ryke (!).

Roar Solheim (11.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn i Hemsedal?

Vi observerte en stor fugl på kun 10 m avstand på vei ned en 200 m bratt fjellvegg. Dette var i et ikke altfor turisttrafikert område ved helsingvannet. Fuglen ble tydeligvis overasket og fløy ca 10 over hodet på oss, fulgte fjellveggen og forsvant. Det første vi tenkte var ørn men kan det evt ha vært noe annet?? Kropp på rundt 50-80 cm, vingespenn på ca 1,50m. Sprinkende håndsvingfjær.
mvh jan Henning løken

J.H.L. (09.10.2010)

Svar:

Dette høres mer ut til å ha vært en våk enn en ørn. Fjellvåk og kongeørn kan lett forveksles dersom du ikke har erfaring med begge artene ute i naturen.

Roar Solheim (11.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart fugl med gule vinger

Var en tur i fjellet og oppdaget en svart fugl med gule vinger. Veldig pen. Hva kan det være?

T.A. (10.10.2010)

Svar:

Det hadde hjulpet litt med en angivelse av størrelse. Hvis dette var en liten fugl, kan det ha vært grønnsisik - sjekk denne i en fuglebok.

Roar Solheim (11.10.2010)


#Diverse

Hakkespett i hytteveggen

En hakkespett lager store hull i hytteveggen. Når vi fyller igjen, lager den bare nytt hull. Han drar ut/spiser isoloasjonen, og gjør stor skade. Hva kan vi gjøre for å blir kvitt hakkespetten?

L.K. (10.10.2010)

Svar:

Dette er ikke lett. Forsøk å henge bærnot foran veggen slik at spetten ikke kommer til.

Roar Solheim (11.10.2010)


#Diverse

Robin i klemma

Bilde vedlagt spørsmålet

hei, jeg fant en liten Robin i hagen, eller katta mi fant den. den er ikke skadet på noe vis, og har nå kommet seg igjen, frisk og rask. men den mangler halefjær, noe som sikkert er grunnen til at den satt inni busken. Hva kan jeg gjøre med denne? tenkte å låne et bur å fylle det opp med grener og nødvenig mat og vann, og sette den i boden gjerne til halefjærene vokser ut igjen, slik jeg kan slippe den løs i naturen igjen. er det mulig? vil den klare seg? hvor lang tid tar det før fjærene vokser ut igjen? har hørt det er de fjærene som vokser senest..

E.T.H. (10.10.2010)

Svar:

Hvis fuglen kan fly og ser pigg ut, så klarer den seg bra uten stjertfjærene. De vokser ut etter hvert. Ikke hold den i fangenskap fordi fjærene vokser ut - det vil være unødig stress og fangenskap. Rødstrupa ser ut til å kunne klare seg.

Roar Solheim (11.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Uglereir på gårdsplass

Hei, vi hadde et uglerede på gårdsplassen vår i sommer men det tok en stund før vi fant ut at det faktisk var en ugle som hekket der. Lyden til ungen var veldig mekanisk så vi trodde lenge det var flaggstangen eller TV antennen som kunne være årsaken, før vi faktisk så uglen selv. Vi så den bare en gang (i midten av juni). Lager alle ugleunger de "samme" lydene? Hva slags ugleunge kunne dette ha vært? Den var aktiv både dag og kveld/natt.

Hilsen Nysgjerring...

A. (10.10.2010)

Svar:

De ugleungene du kan høre nær boligstrøk, og som er litt støyende, er gjerne kattugleunger eller hornugleunger. Kattugleungene er mer skrikende, mens hornuglene høres ut som en 17. mai trompet (!). Mest trolig har du hørt kattugleunger.

Roar Solheim (11.10.2010)


#Fuglekasser

Opphenging av Kattuglekasse

Hei!

Jeg har en kasse klar til opphenging, og har gjort meg kjent i området jeg har tenkt å henge den opp i. Det er i et jordbruksområde i Oslo.

Jeg lurer på hvordan en kattuglekasse bør henges i forhold til:

1) bebyggelse/stier/veier/bålplasser:

Langs jordene er det en del stier, grusveier og permanente bålplasser, slik at avstanden til disse er maks ca. 60-70m.
Hvor var for forstyrrelser fra turgåere og slikt er kattugla?

2) åpen mark slik som åker/eng/beitemark osv:

Skogen bak jordene er gammel barblandingskog med innslag av edelløvtrær. Bør jeg heller henge kassa der, selv om kassa da blir hengende 100-200m fra jordekanten?

J.H. (10.10.2010)

Svar:

Heng kattuglekassa litt inn i blandingsskogen, men med litt åpning foran selve kassa. Heng den ca 4-6 meter over bakken, husk 10 cm med stubbeflis i bunnen. Heng den slik at det er noen tette graner i nærheten. Kattugla liker dette for å kunne sitte i skjul. Heng ikke kattuglekasser for nær stier hvor det går mye folk, for uglene kan forsvare ungene sine ved å angripe mennesker som kommer for nær. Minst 100 m unna sti/vei er brukbar avstand.

Roar Solheim (10.10.2010)


#Fuglekasser

INNSEKTER I FUGLEKASSE

Ivår kjøpte jeg en fuglekasse beregnet for STÆR. Det kom ingen fugl i kassen , men insekter fløy inn og ut av kassen. Jeg tror det var bier.
Der kom flere og flere bier og tilslutt kastet jeg kassen. Dette var kjedelig.Hvorfor kommer der Bier og hva bør man gjøre når sånt skjer ?

M.S. (10.10.2010)

Svar:

Det er ikke så veldig vanlig å få bier i kassene, men det kan skje. Pass på når det blir kaldt, ta ned kassa og sett den i fryseboks slik at du avliver biene. Etter dette kan du rense ut kassa. Forvillede bie er ikke interessante for birøktere, siden de kan bringe sykdommer inn til bikubene, derfor blir slike samfunn avlivet.

Roar Solheim (10.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl observert i Bergen (Sandviksfjellet)

Vi observerte en fugl på størrelse med en kråke som hadde en tydelig blå ring på undersiden av hver vinge.Den fløy fra tre til tre, ikke så langt hver gang.

T.M.V. (10.10.2010)

Svar:

Dette har nok vært nøtteskrike, selv om blåfargen er på oversiden av vingen.

Roar Solheim (10.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl i skogen

På tur i skogen i helga så jeg et par fugler som ble skremt opp og fløy skrikende av sted. Så de ikke skikkelig, bare skimtet dem mellom trærne. Størrelsen kunne minne om rugde eller jerpe tror jeg. Har aldri hørt lyden før, så ble veldig nysgjerrig på hva det var. Har sett på internettsiden "fugler i Hordaland" og hørt på lyden av de jeg kan tenke det kunne være. Ingen som passer. Men finner ikke lyden av jerpe noe sted. Har du link til et sted hvor jeg kan høre lyden av jerpa?
Noe annet du kan tenke at det var? Vanskelig å beskrive lyden, men tror jeg kjenner den igjen hvis jeg hører den..
Sørlandet, oktober.

A. (10.10.2010)

Svar:

Mistenker at du har skremt opp nøtteskrike(r) - dee lager mye skrikestøy. Jerpa hører du ikke noe fra, og den ville du trolig heller ikke sett på dette stedet.

Roar Solheim (10.10.2010)


#Diverse

Terne unge

Jeg må si det ble ganske rart og gå ut og ikke at den lille terne ungen som jeg passet på ikke er der mer. Den har dratt til sydishavet ?? Eller hværtfall dratt sin vei. Jeg håper kanse den kommer i gjen neste år og kanjse kjenner meg i gjen :) Jeg gleder meg litt til neste år og se om den kommer til bake eller ikke.

H.P. (02.10.2010)

Svar:

Håper den gjør det. Send i så fall en rapport om det - det vil være et hyggelig gjenmøte!

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

fugleklubb

Er det noen klubb for unge fulekikkere?

J. (02.10.2010)

Svar:

Det kommer an på hvor du bor. Kanskje har du et lokallag av Norsk Ornitologisk Forening nær ditt bosted. Gå inn på hjemmesidene til NOF (www.birdlife.no), og se under organisasjon - der vil du finne oversikt over lokallag.

Roar Solheim (09.10.2010)


#Økologi og atferd

Gråtrost på fjellet

Så mye gråtrost på fjellet i Tydal Sør-Trøndelag denne helgen (2.oktober). Den mesker seg tydeligvis på bær. Lurer på hvor lenge den holder seg på fjellet? Helt til snøen kommer eller trekker den ned i lavlandet før det?

S.Ø. (03.10.2010)

Svar:

Ja, trostene feter seg opp på krekling i fjellet, akkurat slik som brunbjørnene gjør nå om dagen. Trostene holder på helt til snøen dekker bærene og bakken, da rømmer de ned til lavlandet og sydover i store mengder. Etter de første kraftige snøfallene i fjellet kan en oppleve rødvingetrostene på nattrekk over store deler av Sør-Norge. De tynne pipelydene som er deres kontaktlyder kan høres mot nattehimmelen midt på Karl Johansgate i Oslo sentrum også på slike netter.

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

Storfuglen-en bevinget dinosaur ?

Har ofte lurt på storfuglens alder som art.
Dersom man ser nøye på bein og føtter har den jo et forhistorisk preg med sine mønster og skjell.
Hvor gammel er arten,og hvor lenge har arten som vi kjenner den idag eksistert ?
Håper jeg ikke setter fast fagmannen med disse spørsmålene.
Takk.

S.T.M. (03.10.2010)

Svar:

Kan dessverre ikke gi deg svar på dette, men jeg har en formening om at hønsefuglene som gruppe er en relativt gammel fuglegruppe. Hvis jeg skulle ha svart på dette, måtte jeg ha hatt tilgang på spesiell litteratur (som jeg dessverre ikke har).

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

Død hauk i blomsterbeddet

I dag tidlig fant vi en død hauk i hagen, mest sannsynlig en spurvehauk. Den har ikke flydd inn i et vindu og vi lurer på om fuglen skal rapporteres til noen. Den har ingen synlige skader.

W.R. (03.10.2010)

Svar:

Det er fint dersom dere kan pakke fuglen inn og legge den i fryseboks. Den vil som regel ha interesse ved ett av landets naturhistoriske museer. Ta gjerne direkte kontakt med meg.

Roar Solheim (09.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er nå dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, under en tur til Sognsvann i Oslo kom jeg over denne krabaten (bilde vedlagt). Vet dere hva slags fugl dette er?

T. (04.10.2010)

Svar:

Dette er nok en ung storskarv.

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei !

Jeg har lurt på hva grunnen til denne noe underlige "frisyren" til denne Svarttrosten kommer av.
Kanskje ornitologen har en naturlig forklaring ?

mvh AH

A. (04.10.2010)

Svar:

Dette ser ut som en ungfugl som er i ferd med å skifte til høstdrakt/voksendrakt. Men i tillegg kan den være pjuskete i hodefjærene, enten fordi den er våt, eller fordi den har blitt tilgriset i hodet.

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

Laksand eller siland?

Oppfører de seg på samme vis når de søker etter mat, det vil si stikker hodet ned i vannet? Og er begge like sky? Når vi åpner vinduet for å se de bedre gjennom kikkert, svømmer de fort fra land. Det er vanskelig å skille de på utseende når vi ikke kommer nær nok, selv om vi kjenner til forskjellen på dem.

B.A. (04.10.2010)

Svar:

Begge artene har nokså lik adferd, og er forholdsvis like redde for folk (dvs de stikker unna på langt hold). Hunnfuglene er veldig like, mens hannene er tydelig forskjellige (se i en fuglebok).

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

Om å forhindre at fugler setter seg

Jeg har sett at det enkelte steder, f eks i vinduer og opp under tak utendørs, er satt opp rekker med tynne stålpinner som forhindre duer/fugler i å sette seg.
Vet du hvor dette er å få tak i?

B. (04.10.2010)

Svar:

Dessverre, nei. Jeg ville ha laget til noe selv, enten av sølvpapir, bærnot eller andre ting slik at duer ikke kan sette seg der.

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

Havørn / drukning

I forbindelse med en båttur på yttersia av Troms så vi en havørn som bakset i sjøen, men kom seg ikke opp. Vi hadde ikke mulighet til å redde den, og etter kort tid ble den borte. Når jeg fortalte om dette på jobben, var det noen som sa at klørne låste seg og at ørnen ble dratt ned på grunn av vekta. Er dette riktig?

G.S. (04.10.2010)

Svar:

Denne fuglen KAN ha slått ned på et for stort bytte, og ha blitt trukket ned. Men vanligvis kan fuglene slippe taket i det de prøver å fange, dersom byttet blir for voldsomt. En stor fisk kan kanskje ha bitt seg fast i en ørnefot, og DA blir saken ganske annerledes.....

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

Reir til Ærfugl - karakteristisk utseende?

Hei - Jeg skal lage en utstilling hvor jeg skal gjenskape reir av Ærfugl og hvordan dunet blir plukket for å lage dyner etc.
Ser slike reir "vanlige" ut, i den forstand av kvist og kvast, eller er det noen karakteristiske trekk ved disse reirene som skiller dem klart ut fra andre reir?
Hvilke er så disse trekkene?

Med vennlig hilsen Kine

K.L. (05.10.2010)

Svar:

De inneholder ikke kvist og kvast, er bare en fordypning i vegetasjonen som så fores med ærfugldun.

Roar Solheim (09.10.2010)


#Økologi og atferd

Føde for fiskender

Lurer på hvor mye og mer konkret hva fiskender (laksand/siland) spiser, annet enn bare svaret fisk? Spesielt ifht til laksunger, hvor stor andel det utgjør av dietten.

B.A.B. (05.10.2010)

Svar:

Dette vet jeg dessverre ikke. De spiser nok alle typer fisk (stingsild, ørekyt og yngel av ulike fiskeslag), samt vanninsekter og deres larver, og også amfibier (salamandere, frosk og deres larver).

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

Kortnebbgås

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Lurte på om det er mulig og redde ei Kortnebbgås som ikke har trekt sørover, av en eller annen grund!
Kan jeg ta den inn i uthuset, (der jeg har hat høns tidligere)og gi den mat og ly, over vinteren.Om jeg kan det, hva kan jeg da fore den med?

J.S. (05.10.2010)

Svar:

Hvorfor flyr den ikke sin vei? Er den skadet? I så fall kan den nok hjelpes med foring innendørs, men hvis den er i stand til å fly, bør du ikke fange den inn. Dette er da heller ikke tillatt. Men du kan legge ut mat til den der den holder seg.

Roar Solheim (09.10.2010)


#Diverse

fugl som lager storslått hus får å kurtisere sin make

Jeg har hørt at et eller annet sted i verden finnes en type fugl som kurtiserer sin make ved å bygge storslåtte leilighet lignende kreasjoner. Disse fuglene skal visstnok ofte lage sine slott på rekke etter hverandre, slik at en make kan beundre slottene fra avstand, og deretter velge sin make utifra hvilket byggverk hun foretrekker. Finnes denne fuglen og i så fall hva heter den og hvor holder den til?

E.K. (05.10.2010)

Svar:

Det finnes en rekke slike fugler, løvhyttefugler, hvor hannene bygger forskjellige byggverk som de pynter med fargede gjenstander for å lokke til seg hunner.

Roar Solheim (09.10.2010)


#Sykdom og skader

skadet skjære

Jeg fant en skjære på terrassen i dag tidlig,den har antagelig fløyet i vinduet på vinterhagen.jeg finner ingen synlige skader på den,den har ligget på ett pledd i hele dag,og kikket rundt seg.den er helt stille,men nappet meg i fingeren da jeg sjekket den. Hva gjør jeg videre,skal jeg forsøke å gi den litt fuglemat? Vil jo gjerne redde den:)

L.G. (07.10.2010)

Svar:

Den bør få vann, mat og ro. Trolig har den fått kraftig hjernerystelse. Den kan komme til hektene om noen dager, eller plutselig bare falle død om (hvis skadene i hodet er for store).

Roar Solheim (09.10.2010)

««første 43 971 - 43 995 av 50 284 siste»»