Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 936 til 43 960 av totalt 50 318 spørsmål


#Diverse

fuglerede innenfor fasade

Vi lurer på hvilke fugler som bygger rede innenfor en perforert fasdeplate.
Hvor små kan de være ?

G.M. (12.10.2010)

Svar:

Mange fugler kan velge en slik reirplass, men ofte er det meiser som hekker på og i våre bygninger.

Roar Solheim (26.10.2010)


#Fugleforing

foring av ender hele året..

Hei! jeg lurer på hva som er det beste og fore stokkender og krikkender med. skal sette ut en for automat som sprer ut for etter innstillinger på en timer, og lurer på om jeg skal bruke korn evt hva slags korn, eller kraftfor og hva slags? bør det spres ut i vannet eller på tørr bakke inne i sivet el på et berg?

M.B. (25.10.2010)

Svar:

Denne typen foring er det nok ikke mange fuglefolk som har drevet med, så her kan det hende at du får bedre råd hvis du snakker med folk som holder tamender. Ved Ottenby fuglestasjon i Sverige heller de ut bygg som legger seg på bunnen av grunt vann, til for for ender.

Roar Solheim (26.10.2010)


#Diverse

Heisann...

Vi har byttet ny kleding på huset, å jeg lurer på hvorfor småfuglene hakker så veldig på kledingen?? Å om det er noe vi kan gjøre for å få de til å slutte, er noe irriterende å høre på den hakkingen hele tiden...

A. (26.10.2010)

Svar:

Ikke mulig å si hva som gjør fuglene interesserte i akkurat denne bordkledningen. Fugler pleier ikke å hakke på bordkledning slik, så her kan jeg ikke finne noen god forklaring, dessverre.

Roar Solheim (26.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. dette bildet ble tatt på Gimse i Melhus utenfor Trondheim. Kan det være en nøttekråke?

B.Ø. (26.10.2010)

Svar:

Ja, dette er en nøttekråke. Den er hovedsakelig brun med hvite flekker, noe som ses tydelig i brystet på fuglen.

Roar Solheim (26.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva fugl er det?

Tidlegare i haust høyrde eg fleire morgonar ein spesiell, høg kvine-lyd nokså nær huset. Eg bur i eit område med spreidd busetnad med hagar og skog, helst bjørk og annan lauvskog.
Er det ein fugl eller det eit anna dyr?

T.A. (26.10.2010)

Svar:

Ikke godt å si hva du kan ha hørt. Det kan ha vært ugler, eller det kan ha vært noe helt annet.

Roar Solheim (26.10.2010)


#Økologi og atferd

Havørn som tok brødskive ut av fingrene på en mann.

En bekjent av meg var sammen med Telepensjonistene ombord på en turistbåt i Trollfjorden i juni i år.
Folk moret seg med å kaste brødbiter til måkene. Plutselig stuper en havørn og tar brødskiva ut av fingrene på en av mannskapet som sto ved rekka.
Amatørfotograf Luci Sune tok et glimrende bilde av ørna like før den slo klørne i brødskiva.
Spørsmål: Er dette en helt spesiell hendelse, eller er dette en "normal" oppførsel av en havørn?

Jeg er vokst opp i Vesterålen og har bodd i Nord Norge i mer enn 55 år. Jeg har alltid opplevd havørna som en meget sky fugl.
Med hilsen

P.B. (26.10.2010)

Svar:

Nei, dette er ikke vanlig oppførsel blant havørner - de pleier å være mer sky enn som så. Ikke pleier de å være interessert i brødskiver, heller. Det KAN ha vært en ung fugl som ennå ikke har blitt redd mennesker, eller det kan ha vært en temmelig sulten havørn, som har blitt mindre sky på grunn av sulten. Dette er ikke uvanlig blant ville dyr.

Roar Solheim (26.10.2010)


#Diverse

Avocado

Hei.

Er avocado like skadelig for utefuglene som for papegøyer?

C. (26.10.2010)

Svar:

Aner ikke. Avocado er ukjent som fuglefor, og ingen har så vidt jeg vet eksperimentert med å gi dette til ville fugler. Hvorfor er det skadelig for papegøyer, og hva skjer hvis de spiser avocado?

Roar Solheim (26.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fulg er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg fikk tatt et bilde av en fugl som seilte så fint over Røros i våres. Lurer på hva det egentlig er.

J.E.U. (26.10.2010)

Svar:

Så langt jeg klarer å se, så må dette være en kongeørn. Den er mer enn et par år gammel (ikke ren ungfugldrakt).

Roar Solheim (26.10.2010)


#Diverse

Tårnfalk

Tårnfalker er vel relativt skjeldne ?
Denne falken ble skutt under andejakt. Det kom en stor flokk ender flyvendes i vill fart gjennnom et trangt sund. De skøyt på de 2 bakerste fuglene. Nå har den ene da beklageligvis vist seg å være en tårnfalk. Den andre fuglen var en ærfugl. Muligens falken var på jakt.
Tårnfalken ligger nedfryst. Er det noen som vil ha interesse i å få denne fuglen ?
Antar det også er ulovlig å skyte den, men slik jeg har forstått det var det et henderlig uhell.

Mvh
Øyvind

Ø. (25.10.2010)

Svar:

Ja, det er ikke tillatt å skyte noen slags rovfugler. Vil anbefale at fuglen leveres til nærmeste politi, med forklaring på det beklagelige uhellet.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sykdom og skader

Skadet Sidensvans

Hei!
Vi bor i Trondheim og i går hørte vi et pang i stuevinduet og på terrassen satt den en sidensvans i sjokk. Da den ikke flyttet seg etter et par timer, flyttet jeg den til et sted skjermet for regn & vind, katter & fugler. Samtidig som den kunne fly av sted hvis den ville. Senere på kvelden satt den fortsatt på samme sted og vi valgte å ta den inn. I dag når det ble lyst satt jeg hele "buret" ut i hagen og åpnet slik at den kunne fly ut, men nei det ville den nok ikke. Etter hvert spaserte den ut, prøvde vingene sine, men lettet ikke mer enn 10 cm over bakken. Da den ikke fløy sin veg etter 10 min tok jeg den tilbake i "buret" og satt den inn igjen. Den er betraktelig piggere i dag, så vi håper jo på at den vil klare seg. Sidensvansflokken som holdt til her i går, ser jeg ikke noe til i dag og da spør jeg; klarer den seg alene, vil den finne igjen flokken sin og hva skal jeg gjøre hvis den fortsatt ikke flyr i morgen?

Å.G. (25.10.2010)

Svar:

Prøv å fore den med bær, frukt eller syltetøy. Sidensvansene er bærspisere. Denne kan ha fått en kraftig hjernerystelse, eller den kan ha strukket muskler eller sener i smellet mot vinduet. Hold den i bur til den virker så bra at den kan fly av sted. Gi den også vann.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gul fuggel

PÅ Hitra søndag så jeg en rar fuggel. Den var helt gul på undersiden av kroppen og på vingene, større enn en trost. Den fløy i små buer opp og ned, stadig høyere, samtidig som den kom med en to-tone lyd som jeg ikke har hørt før. Først trodde jeg det var en rømt tam-fuggel, men tror den var vill. Aldri sett lignende. Den satt i et tre før den fløy vekk. Hva var det?

A. (17.10.2010)

Svar:

Klarer desverre ikke å komme på et godt forslag her.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sykdom og skader

Kjøttmeis

Jeg har tatt hånd om en skadet kjøttmeis som kolliderte mot vindu. Har hatt den i ca. 4 dager. Har prøvd å slippe den fri, da den er i god form og spiser godt. Det endte med han fløy i bakken, og forsvant under noen steiner. Etter flere timer fikk vi tak i han igjen, da den kom frem. Tok han med inn, og har han i et bur foran et vindu i et stille rom med håndkle over halve buret. Hva skal vi gjøre med han? Har virkelig ikke lyst til å avlive denne fuglen ettersom den er i såpass god form. Men jeg tror kanskje ikke vingen er helt bra? Man kan ikke se at han lider på noen måte, og han trekker vingene fint inntil kroppen.

C. (16.10.2010)

Svar:

Hold fuglen i bur opptil 1-2 uker, og for med meiseboller og jordnøtter. Den kan ha forstrukket en vinge/muskel, og slike skader kan ta litt tid. Men siden den allerede har overlevd noen dager, er det mulig at den kan klare seg og bli helt fin igjen.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Diverse

Svaneunger

Vi bor ved Steinsfjorden og her har vi hatt et svanepar som har fått brød som tillegg til det de finner i vannet. De har en unge igjen, men nå har foreldrene reist fra ungen og den er igjen alene. Det første bildet jeg har av ungen er tatt 15/6 så den er litt over 4 mndr. Vi forer fortsatt den "lille", men er bekymret for om den lærer seg å fly før fjorden fryser til. Har ikke sett at den har forsøkt å fly enda. Er det vanlig at foreldrene forlater ungen på dette tidspunktet og at den greier seg fint på egenhånd?
I tillegg har vi egen forplass for småfuglene og har satt ut 7 fuglekasser som alle har vært brukt.

E.S.G. (24.10.2010)

Svar:

Det er veldig spesielt dersom svanene har etterlatt en unge som er klekket i sommer nå på høsten. Som regel holder foreldre og unger sammen helt til neste vår, så her høres det ut som om noe galt kan ha skjedd. Det er fint hvis dere fortsetter å fore ungen, for det er usikkert om den kan klare seg alene hele vinteren.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Ringmerker

Ringmerket grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har hatt denne ringmerkede grønnfinken på foringen vår i midt-Hordaland i vår og sommer. Ved å forstørre opp ser det ut som det står "098" på ringen. Resten klarer jeg ikke tyde. Er det mulig å si når eller hvor denne fuglen er blitt merket?

T. (22.10.2010)

Svar:

Nei, det kan ikke jeg klare. Men det er stor mulighet for at den er ringmerket lokalt i Hordaland.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Diverse

Tiurleik

Hva skjer med tiuren dersom den gjentatte ganger blir forstyrret på leikplassen.

L.L. (22.10.2010)

Svar:

Vanskelig å si. For mye forstyrrelse kan kanskje drive fuglene bort, men det som mest sannsynlig skjer er at forstyrrelser i selve parringstiden kan få røyene til å fly til en annen tiurleik. Da hindres sjefstiuren på den forstyrrede leiken i å få avkom det året. Den vil mest sannsynlig holde seg til stedet og komme tilbake.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleobservasjon 23.10.2010

Jeg så i dag, lørdag 23.10. en fugl jeg ikke har sett før, tror jeg! Den kom flyvende, satte seg i en løvløs kastanje, satt der i bare fem sekunder og fløy videre i rett flukt med ganske raske vingeslag.

Den var i størrelse mellom skjære og ravn, med vingene plasserte på midten av kroppen, 90 grader ut fra denne.
Ganske brede vinger, jevne, og med jevnt avrundete vingespisser, med fjærene sprikende på vingeendene.
Jeg mener også at den var rustfarget i buken.

Har en følelse av at det kunne være en hauk av noe slag, men er langt fra sikker på dette!

Hilsen på en småkald høstlørdag fra


Johan M R Falch, Hærland i Eidsberg i Indre Østfold

J.M.R.F. (23.10.2010)

Svar:

Det høres faktisk mer ut som om du kan ha sett en musvåk, men det kan også være at du har sett en ung hønsehauk. Den er imidlertid mer lys enn rustfarget i buken, derfor mistenker jeg musvåk som mer aktuell art.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bestemor og bestefar fant denne fuglen utenfor kjøkkenvinduet sitt i dag, den er død. Har lagt den i fryseren. Fuglen veide 375 g den har et vingespenn på ca 50 cm, Den er funnet i Svatsum, Gausdal Kommune i Oppland. Bestemor og bestefar mener det er en spurvehauk. Men vi er ikke sikre på det.
Er dette en fredet ful? Må det varsles noe sted og i tilfelle hvor. Kan vi beholde den og evt. stoppe den ut? Hvordan går vi frem?

S.E.B. (23.10.2010)

Svar:

Dette er en jerpe, altså en hønsefugl knyttet til barskog! Det er lov til å beholde den for utstopping. Dersom dere ikke vil stoppe den ut, er den interessant i museal sammenheng. Ta i så fall direkte kontakt med svarer.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette? nr 2

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! jeg jobber med en objektsamling og har problemer med å artsbestemme to fuglearter. Jeg har kun internett som kilde, og kildene er litt diffuse, så jeg trenger hjelp!

H.W. (23.10.2010)

Svar:

Dette er en grønnfink.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! jeg jobber med en objektsamling og har problemer med å artsbestemme to fuglearter. Jeg har kun internett som kilde, og kildene er litt diffuse, så jeg trenger hjelp!

H.W. (23.10.2010)

Svar:

Dette er en sivspurv.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøugle?

Først så jeg skyggen i snøen fra måneskinnet opptil flere ganger, hørte ikke noe vingeslag for så å se en litt større fugl fly forbi en hytte og inn mellom trærene i skogen.
Størrelsen ca. en stor måke. Den var helt hvit med spetter.
Ca. 600m over havet. Bortelid, Åseral kommune.
Kan dette være en snøugle? Den ble også oppservert i tidlig i vår.

M.G. (24.10.2010)

Svar:

Du har neppe sett snøugle i dette terrenget. Derimot kan du godt ha sett jordugle på dette stedet. Jorduglene er helt lyse på undersiden, og i dårlig lys ser de helt hvite ut. Dette forårsaker mange feiltolkninger slik at folk tror de ser snøugler.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Diverse

Albinisme?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er ikkje dette ein svarttrast som er delvis albino?
(evt ein som har gløymt å rista snøen av seg....)

B. (24.10.2010)

Svar:

Den er ikke delvis albino, men har en annen genetisk skavank som gjør at en del fjær ikke tar opp fargepigmenter under utveksten. Disse fjærene blir hvite. Dyr som er albino, er helhvite, og de kan ikke være delvis albino.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Diverse

Hvilke fugler er det lov å ha "holde" som man sier?

Har lurt litt på om det er lov til å holde kråkefugler slikt som ravn o.l? Kan du gi meg en liste over hvilke fugler man kan ha?

H.S. (24.10.2010)

Svar:

Det er ikke tillatt å fange inn og holde viltlevende fuglearter i fangenskap i Norge, og dette gjelder alle arter.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjelden matgjest i Samanger

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen kom på besøk i dag, 24 oktober, på mateplassen vår i Samnanger, Hordaland. Bildet er uskarpt for det er tatt gjennom vindu, men fuglen var ca tre ganger så stor som kjøttmeisene. Den hadde mange farger, blå, oransje, hvit og svart/grå. Hva slags fugl er det?

E.A. (24.10.2010)

Svar:

Dette er en nøtteskrike, en veldig utbredt kråkefugl (slektning av skjærene).

Roar Solheim (25.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Kom til å treffe på denne fuglen her forleden. Vet du hvilke fugl dette er ?

Mvh
Øyvind

Ø. (24.10.2010)

Svar:

Dette er en falk, og etter rødfargen på ryggen å dømme, så må det være en tårnfalk. Men fuglen er våt slik at fargene og tegningene på hodet ikke synes. Har den havnet i sjøen???

Roar Solheim (25.10.2010)


#Fugleforing

Fuglemating og katter

Hei!Vi bor i rekkehus, ca 10 m foran ligger en liten "kolle"
med trær. Har bodd her i fire år og matet fuglene hver vinter med meiseboller, fugle/ solsikkefrø i automater og frø på bakken. I år har det kommet katter til borettslaget og de liker seg godt på " kollen". Har lagt ut Neudorff ( luktstoff mot katter) men de kommer igjen etterhvert. Vil gjerne mate fuglene i vinter også men er redd kattene skal ta dem. Har dere noen råd! På forhånd takk.
Vennlig hilsen Catherine

C. (12.10.2010)

Svar:

Katter er et stort problem i forhold til fugl. Hvis en ikke kan bli kvitt kattene (eller henge bjelle på dem slik de gjør i Danmark), så kan en forsøke å henge ut fuglematen så høyt over bakken som mulig, og slik at ikke busker og andre terrengformasjoner kan skjule snikende katter (dvs. maten bør henge der det er åpent på bakken). Da får kattene mindre sjanse tril å fange fugl.

Roar Solheim (22.10.2010)

««første 43 936 - 43 960 av 50 318 siste»»