Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 367 til 49 391 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Fuglelyd
Det sitter stadig noen små fugler i buskene hos oss og lager noen lyder som høres ut som om to små steiner slås mot hverandre. Sønnen min på 11 år pleier å sitte med to steiner å "prate" med dem. Men hva slags fugl er det snakk om? På forhånd takk for svaret!
B.H. (26.07.2006)
Svar:
Det høres ut som om du har en "sylvia-sanger" i buskene dine. Det kommer litt an på hvor du bor i landet, men alternativene er munk, hagesanger, møller eller tornsanger. Andre fugler som kan lage smakkende lyder er bl.a. gjerdesmett og rødstrupe, men de har en litt annen klang en sangerne.
Frode Falkenberg (26.07.2006)
fugl
er på jakt etter navn på en fugl trommer opptil 15 slag pr.
sek.navnet begynner på f??
K.A. (13.07.2006)
Svar:
Flaggspett...
Frode Falkenberg (25.07.2006)
Kråke
Hvordan ser man forskjell på en hunn og hann kråke? Har hjulpet flere skadde kråker, men ville gjerne ha visst hvilket kjønn de er.
A. (24.07.2006)
Svar:
Det er umulig å skille kjønnene hos kråke ut fra fjærdrakten. Hannene er i snitt ørlite større enn hunnene.
Frode Falkenberg (25.07.2006)
Hekketid måker
Er måker fredet i hekketiden, evt når er det?
Ø. (14.07.2006)
Svar:
Alle fugler er fredet ved lov i hekketiden. Viltlovens paragref 3 sier blant annet: "Alt vilt, herundet dets egg, reir og bo er fredet med mindre annet følger av lov eller vedtak med hjemmel i lov." Måkenes hekketid strekker seg fra og med mars til og med august. Når det gjelder jakttider må du ta kontakt med dine lokale viltmyndigheter.
Frode Falkenberg (25.07.2006)
canadagås
hei fines det en side på internett om lyder på kanadagås
S.L. (22.07.2006)
Svar:
Du finner lyden av kanadagås på http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php (alfabetisk artsliste).
Frode Falkenberg (25.07.2006)
Hængetit
Jeg er vel ikke i målgruppa, men jobber som ekstern medarbeider for et forlag. Jeg prøver å finne ut hva en Hængetit er. Det er ingen vadefugl, (ut i fra navnet tippet jeg en slektning av boltit). Det er en standfugl, og den bor i ur og kratt sammen med jernspurv og meiser. Takker for et evt svar, og ønsker dere en fortsatt god sommer.
O.B.K. (22.07.2006)
Svar:
Hengetite er et lokalt vestlandsnavn på løvmeisa. Les mer om arten på: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=510. Et gammelt lokalnavn på granmeis (en nært beslektet art av løvmeisa) i Møre og Romsdal er også hengetite. Mer om granmeisa leser du på: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=491.
Frode Falkenberg (25.07.2006)
Parasitt
Hallo! en venn av meg har funnet og tatt vare på en liten fugleunge som er forlatt. men den har et lite, svart, rundt innsekt på seg. den er så hard at man ikke kan knuse den mellom to negler hvis du skjønner. hvilket innsekt er dette, og hvordan kan vi fjærne det hvis det er farlig for ungen?
K.B.S. (24.07.2006)
Svar:
Det høres ut som om fuglen har en flått på seg. Fugler kan leve en stund med flått på seg, og flåtten vil uansett etterhvert forsvinne når den har fått det blodet den ønsker. Det kan være meget skadelig å fjerne flåtten om den er plassert strategisk, da du muligens kan rive løs fragmenter av vitale deler.
Frode Falkenberg (25.07.2006)
frosk
hei jeg har tusen frosk i en bøte jeg fan de i skogen mange frosk unger de hoppet ned i en dam opp imosen skal de sove for vinteren kan jeg få en internet side om biolog som svarer på sone spørsmål
S.L. (22.07.2006)
Svar:
Prøv spørsmålet på denne spalten: http://www.bio.no/enbiolog/
Frode Falkenberg (25.07.2006)
Spørsmål:
Kan man klare å ruge/klekke svaleegg selv?
J. (14.07.2006)
Svar:
Det er nok mulig, men det er ikke lovlig i Norge.
Frode Falkenberg (25.07.2006)
fugle lyd hørt i hordaland
hei.. eg jobbe i en barnehage, og når vi va ute på tur i skogen hørte vi en merkelig fugle lyd vi ikkje har hørt før. den hørtes ut som en apekatt som hylte.. eller skreik.. lurte på om du hadde en ide om kalla fugel dette kunne være?
L. (08.06.2006)
Svar:
Du kan kanskje ha hørt ei nøtteskrike eller ei nøttekråke? Jeg trenger litt mer nøykatig beskrivelse av både lyden og habitatet for å kunne vurdere det nærmere. I mellomtiden kan du sjekke opp de to foreslåtte artene på denne fuglesangsiden: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php
Frode Falkenberg (06.07.2006)
Mottiltak for fugl mot vindu?
Hei! Sitter nettopp og hviler ut etter å ha fjernet rester av fugle fra mine foreldres store glassvinduer i stuen. Disse går fra gulv til mønet, ca 6 m, og vil gjerne ha tips for å unngå flere uhell. Har hørt at man kan henge opp siluetter av rovfugl? Gardiner er ikke aktuelt for mine foreldre, de vil ha utsikten. De vil ha noe diskret. Foreslo en uro som selv med litt vind kan bevege seg på et vis og dermed skape et "fugleskremsel". Tror fuglene flyr inn i vinduene fordi de ser "landskapet" der inne i speilbildet, så det må vel være noe som kan bryte opp dette. Tips mottas med takk. Hilsen Lars.
B.L. (27.06.2006)
Svar:
Rovfuglsilhuetter kan skaffes i ymse størrelser, og synes å være rimelig effektive for å hindre at fugler flyger inn i glassruter. Om det aksepteres av dine foreldre, så hadde jeg ville satset på den.
Frode Falkenberg (06.07.2006)
Ugler i rogaland
Har i år hatt kattugle i en av kassene mine. Dette var en veldig kjekk opplevelse og nå lurer jeg på om det er andre ugler som jeg kan bygge kasser for? Vet at perleugle og spurveugle også hekker i kasser, men er de skjeldne i rogaland/sandnes?
S. (24.06.2006)
Svar:
Den norske utbredelsa til uglene finner du ved å velge en art i rullegardinen på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
Frode Falkenberg (06.07.2006)
Skadet fugl
Vi var ute og gikk og fant en skadet skjære i veikanten. Den hadde ingen brudd, men så ut til å være i sjokk. Vet ikke hva det kommer av. Kanskje et sammenstøt med en bil(?). Vi tok den med hjem for å se om vi kunne hjelpe. Nå lurer vi på hva vi skal gjøre? Han er i et stort bur hjemme, med mat og ly. Men han er stort sett stille og rører ikke på seg.
N.N (05.07.2006)
Svar:
Det aller beste er om dere setter fuglen ut en plass der den kan finne mat og samtidig finne skjulesteder.
Frode Falkenberg (06.07.2006)
vadefugl
Jeg har fått i oppgave å finne ut om storker er vadefugler, og i den sammenheng lurer jeg også på hva en vadefugl er?
Vennlig hilsen Nora M. H. Høiback
N.N (04.07.2006)
Svar:
Ser man systematisk på det, så er ikke storken en vadefugl. Den tilhører en annen orden som heter Ciconiiformes (Storkefugler på norsk). Vadefuglenes orden kalles Charadriiformes og omfatter Vade-, måke- og alkefuglene: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3076.
Frode Falkenberg (05.07.2006)
kan måkemamman ta opp måkeungen hvis den har detti i bakken?
je så en liten måkeunge løpe forran blåkka mi på kvelden. den hadde detti ned fra taket. den var helt av lene, og den gjorde fra seg mange lyder når den så en måke fly oppe ved taket. måken på taket ou ungen så til å kommunisere med hverander men det så ikke ut til at den ville jelpe til. jeg fikk skikkelig vondt av den. er det mulig at måken kan hjelpe den oppå taket igjenn?
C. (05.07.2006)
Svar:
Måkeforeldrene klarer ikke å løfte ungen opp igjen. Om du har mulighet til å hjelpe den opp, så hadde det var en god gjerning.
Frode Falkenberg (05.07.2006)
Hvilken fugl?
Hei, så en fugl jeg ikke har sett før idag i fuktig blandingskogsområde. Den hadde trostliknende prikker på magen, men ikke heldekt, bare litt under nebbet, hodet var gulgrønn med en rød hette på hodet... Hvilken fugl kan dette være?? Nebbet virket å være tynt, ikke tyktgrovt som finkene har. Har desverre ikke bilde..
E. (28.06.2006)
Svar:
Det kan nesten høres ut som om du har sett en ung grønnspett. Se bilde av en slik her: http://www.naturnett.org/nofoa/jpgs/grsp2640.jpg.
Frode Falkenberg (03.07.2006)
Kjøttmeisrede i kjøkkkenventilen
En skade i kjøkkenventilåpningen har ført til okkupasjon av en kjøttmeisfamilie med mye husbråk! Det varer vel to-tre ukers tid? Spørsmål: må jeg deretter være kjapp og få stengt adgangen straks, slik at de ikke begynner på ny frisk med nytt kull?
A. (02.07.2006)
Svar:
Du bør lukke inngangen så snart som mulig etter de har fløyet. Kjøttmeisene legger gjerne to kull, men bytter ofte reirplass mellom kullene, så det kan komme helt nye fugler inn umiddelbart etter at de gamle har flydd ut.
Frode Falkenberg (03.07.2006)
Linerle ?
Jeg så en fugl som var helt lik Linerla , men med helt hvit hette.
Jeg har prøvd å søke litt for å finne ut om den kan ha slik tegning uten å finnre svar.
Den ble observert i Taftøyan, Hemne, Sør Trøndelag
B.W.H. (03.07.2006)
Svar:
Spennende observasjon. Det kan være ei linerle som er delvis albino, eller det kan være en sjelden underart (rase). Det første er nok mest trolig, men man vet jo aldri. Har du bilder av den så hadde det vært spennende å se de.
Frode Falkenberg (03.07.2006)
Måker
Kan måker bære med seg ungene og flytte de? Har hørt at ungene kan henge på foreldrene når de flyr. Stemmer det?
H.B. (03.07.2006)
Svar:
Nei, det stemmer ikke. Foreldrefuglene kan lokke de til en plass, men de flyr aldri med ungene.
Frode Falkenberg (03.07.2006)
Duer på min veranda
På min veranda i 4.etasje på Bøler i Oslo er det et duepar som ikke vil "flytte" De har lagt egg 2 ganger som jeg har måttet fjerne, men de gi seg ikke. Finnes det noe jeg kan gjøre uten å skade dem. Og hvor lenge vil dette kunne pågå ?
R.B. (21.06.2006)
Svar:
På byggvareforretninger kan du få kjøpt anretninger som kan monteres for å unngå at duer etablerer seg.
Frode Falkenberg (03.07.2006)
enslig spurvunge
hei, det falt en spurvunge ut fra et rede i takrennen, vi tok den inn og matet den med vann og meitemark, god apetitt. innimellom tar vi den utenfor og da komme mor/far ned til den og det virker som de prøver å få den til å følge etter dem, men den kan ikke fly ennå. Hva kan vi gjøre videre? hvor mye mat kan vi gi? hvordan få den tilbake til familien? vi har allerede tatt den i omsorg så det blir vanskelig for ungene å bare overlate den til seg selv..
M. (02.07.2006)
Svar:
Jeg vil nok anbefale det du selv skriver i siste setning - å overlate fuglen til seg selv. Du skriver at foreldrene kommer ned til den. Det vil si at de finner den om du setter den gjemt inni et tre eller liknende, så får vi bare håpe på det beste. Spurven vil ha liten sjanse til å utvikle de egenskapene som trengs om dere holder den borte fra andre foreldrene.
Frode Falkenberg (03.07.2006)
spurveforeldre angriper
hei!jeg har fått spurvunger i rede i taket på verandaen.Før de ble klekket,var spurvene tamme og bare hyggelige.Nå går de regelrett til angrep-kan ikke være ute i 5 min.Hva kan jeg gjøre??Vil jo de bare godt,men trist å ikke kunne benytte verandaen.Sommeren er så kort.Takknemlig for svar
G.A. (30.06.2006)
Svar:
Spurvene flyger nok ut veldig snart. Ungene er bare et par uker i reiret før de forsvinner. Om dere vil unngå flere hekkinger bør dere tette igjen inngangshullet til spurvene når ungene har forlatt reiret. Gråspurven har gjerne flere kull i løpet av en sesong.
Frode Falkenberg (03.07.2006)
Spørsmål:
Det kome en skjære inn i stua mi i dag. Satt i vinduskarmen. I kveld flyr den stadig hit til verandaen og kikker inn. Og tripper på taket. Hva er dette for noe rart, vil den bo her?
Å.B. (02.07.2006)
Svar:
Skjærene er av de mer nysgjerrige og oppsøkende fugleartene. De er såkalte opportunister, som leter etter alle former for mat nærmest hvor som helst.
Frode Falkenberg (03.07.2006)
Bogfinke han
På min adresse er der en Bogfinkehan, som fra solen står op
til solen går ned konstant flyver på samtlige ruder i huset
og pikker med næbet. Fra side til side. Dette er blevet til lidt af et marerit for familien og har nu stået på i en uge. Hvad skyldes dette ? Og endnu bedre, hvad kan jeg gøre for at stoppe dette uudholdelige probelm ? På forhånd tak!
J. (19.06.2006)
Svar:
Bokfinken ser nok speilbildet sitt i vinduene, og anser dette for å være en inntrenger. Mange fugler brysker seg mot vinduer og hakker på de når de ser slike speilbilder av seg selv. Du kan lime opp en rovfuglsilhuett på vinduet ditt, det kan kanskje hjelpe.
Frode Falkenberg (03.07.2006)
Sibirspurv?
Jeg er bosatt på Kolbotn og lurer veldig på hvilken fugl som besøkte hagen min for ca. en mnd. siden. Den satt på bakken og spiste gamle rester fra søl fra fuglebrettet i vinter. Den var ca.15cm og hadde svart hode. Det var det første jeg la merke til: Det så ut som en svart hette, men da jeg så den bakfra så det ut til at hetten strakte seg bakover mot ryggen. Den var rød/oransj på brystet og hadde to hvite vingebånd som var veldig tydelige. Jeg syntes den likner på sibirspurv i "Våre fugler" (NKS-forlaget 1981) men ser jo på bilder på internet at det ikke kan være den... eller?
M. (08.06.2006)
Svar:
Sibirspurv er en meget sjelden fugl i Norge. Den sees som regel i september, når feilnavigerende ungfugler skal trekke til overvintringsplassene sine. Jeg synes riktignok det høres mest ut som om du har sett en bjørkefink. Det er relativt en vanlig art på foringsplasser, og passer bra til beskrivelsen du har gitt. Du kan se et bilde av en bjørkefink på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=221.
Frode Falkenberg (03.07.2006)