Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 910 til 43 934 av totalt 50 312 spørsmål «forrige neste»
Konglebit?
Fikk besøk av noen ukjente fugler idag, her i Alta. Det eneste vi fant som lignet, var konglebit. Er det den? Fikk desverre ikke noe godt bilde
E.K. (30.10.2010)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en konglebit hann.
Roar Solheim (30.10.2010)
evolusjonsteorien og rypejakt
har lest flere bøker om rypejaktas påvirkning på rypebestanden. Det er åpenbart at høstjakta som drives i dag kan ha stor påvirkning.I tidligere tider i ca 8000 år har meneskene bedrvet fangst av ryper på vinteren snarer etc.Kan et tenkes at rypa har tilpasset seg denne vinterjakten slik at høstjakten er svært skadelig da denne ikke plukker ut de svakeste individene slik vinterjakten antagelig gjør ? Dagens rypeforskere hevder jo det motsatte!
T.B. (29.10.2010)
Svar:
Rypene har neppe "tilpasset" seg noen av våre jaktformer, annet enn at de kanskje kan lære at mennesker er farlige, når de stadig blir beskutt og forstyrret hele høsten. Snarejakt plukker definitivt ikke ut individer som er svake, syke eller som av andre grunner ville ha blitt selektert vekk av naturlige årsaker i løpet av vinteren. Rovfugler og uglers jakt derimot, fungerer på dette viset. Her er det de individene som er lettest å innhente og å overliste som lar seg fange, mens de som slipper unna per definisjon er overlevere, og dermed har de beste egenskapene å bringe videre til sitt avkom.
Rypejakt har definitivt store negative konsekvenser for faunaen i fjellet, fordi vi stjeler alt for stor andel av det som skulle være naturlig vintermat for arter som jaktfalk, kongeørn, fjellrev og snøugle. Svekkede rypebestander er trolig en viktigere årsak til at snøugla er nesten borte som norsk hekkefugl, enn at det er noe galt med smågnagersvigningene.Roar Solheim (29.10.2010)
Hvilken fugl
Er det sannsynlig at munk oppsøker et barlindtre for å spise
de rød bærene. Har i flere uker hatt besøk av en fugl med svart hette og en med brun, ellers grå og lys grå på brystet. Derfor er munk det nærmeste jeg kommer, og at det
dreier seg om en hunn og en hann.
Bor mellom Skien og Porsgrunn og kanskje er det ikke så
uvanlig med munk, har bare ikke registrert den tidligere.
T.J. (29.10.2010)
Svar:
Ja, det kan godt skje. Fuglene kan spise bær av både barling og tysbast - bær som er giftige for oss pattedyr, men som ikke rammer fuglene.
Roar Solheim (29.10.2010)
Hvilken rovfugl er dette?
Hei igjen!
Tusen takk for rask tilbakemelding på mitt forrige spørsmål. Det var til stor hjelp!!
Nå har jeg enda et problem:
Jeg har fotografert enda en rovfugl, men jeg er ikke helt sikker på hva slags art det er.
På en fjelltur (ca 1000 m.o.h) i september oppdaget jeg en liten rovfugl, som speidet utover landskapet fra en liten varde. Den var ikke sky av seg i det hele tatt! Jeg snek meg innpå og rovfuglen kikket på meg av og til. Den brydde seg rett og slett ikke om meg! Jeg var bare 1 m unna da jeg tok dette bildet!!! Det vil jeg påstå er uvanlig for en rovfugl...
Bildet er tatt med vidvinkelobjektiv og ikke kraftig tele slik man vanligvis bruker på slike fugler!
Jeg har følgende spørsmål:
- Hva slags art er dette?
- Hva er grunnen til at jeg kunne komme så nærme den?
- Kan dette være en ung rovfugl, da den ikke var sky av seg?
- Hvor lever denne arten? Kun i fjellheimen, eller også i lavlandet?
A.G. (29.10.2010)
Svar:
Bildet viser en dvergfalk. Du kan lese mer om dvergfalken på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3873. Hvorfor den er så tillitsfull kan ha forskjellige årsaker, men jeg vil tro dette er en ung og uerfaren fugl som ikke har utviklet skepsis for mennesker.
Frode Falkenberg (29.10.2010)
Linerle
Har satt opp en del kasser til meiser og stær, den fuglen vi har mest av på sommern som jeg ser er linerle, vet hvilken kasse type den skal ha, men di sier jo også at det er mange andre plasser di kan legge reir, mens meisene og di der har jo mye mindre alternativer enn linerle så visst jeg henger opp noen kasser til linerle, hvor stor er sjangsene får at di tar i bruk di?
N.N (27.10.2010)
Svar:
Linerlene skal ha åpne kasser, nærmest en slags plattform med en liten kant rundt. Også gråfluesnapper kan hekke i slike kasser. Det er ikke like lett å få linerlene til å ta i bruk en kasse, slik som meisene lett tar i bruk en meisekasse.
Roar Solheim (28.10.2010)
svartetrost
Hei..Har så god oversikt til foringsplassen rett utfor kjøkkenvinduet mitt...Har lagt merke til en svartetrost med noe lyst på eine foten og lurer på om det kan ver at den er merka?skal eg melde frå til noen om det i så fall....bor i Ørsta på Sunnmøre...
I.A. (28.10.2010)
Svar:
Det er mye mulig at den er merket med en aluminiumsring rundt den ene foten. Nei, så lenge du ikke kan lese av nummeret på ringen, så er ikke dette noe å rapportere om. Dersom fuglen skulle omkomme slik at du finner den død, kan du lese av alt som står på ringen, skrive det ned og rapportere til Stavanger Museum, ringmerkingssentralen.
Roar Solheim (28.10.2010)
Hva slags ørne art er dette?
Hei, vi var på Kreta i sommer og tok dette bildet av det jeg tror er en ørn eller gribb. Kunne dere væresåsnill og gi meg et svar tilbake på hva slags type ørn dette er?
R.M. (28.10.2010)
Svar:
Dette er en gåsegribb. Flott bilde.
Roar Solheim (28.10.2010)
Observasjon
Hei, jeg observerte en stor flokk med sidensvans på ca 70-100 fugler. Er sidensvans en vanlig fugleart her i rogaland (Haugesund)? Har også en kjøttmeis på fuglebrettet, den har litt mindre nebb enn de andre og den holder solsikkefrøene med bena for å kunne spise dem. Er dette normalt, i såfall kommer den til å overleve?
L.L. (28.10.2010)
Svar:
Sidensvansene dukker opp stort sett over hele Norge om høsten. Opptredenen og hvor lenge de holder seg på et sted, er avhengig av bærmengden der de dukker opp. Meisene holder alltid solsikkefrøene mellom beina når de hakker opp skallet for å få tak i frøkjernen.
Roar Solheim (28.10.2010)
Granmeis?
Bildet viser vel en granmeis? Tror ikke den kan forveksles med løvmeis da området er Troms og her fins vel ikke løvmeis, eller?
N.N (28.10.2010)
Svar:
Dette er helt riktig en granmeis. De lyse bremmene på utfanet av armsvingfjærene er typiske for granmeisen.
Roar Solheim (28.10.2010)
Hvilken rovfugl er dette?
Hei!
Tok bilder ved foringsplassen for noen dager siden, da jeg plutselig så en stor rovfugl som så på meg, ca 50 meter unna. Den stod helt rolig i trekronene på ei stor furu. Med det samme trodde jeg det var en spurvehauk, men til tross for at denne var så stor, begynte jeg å tvile. Jeg har undersøkt litt på nettet og kommet frem til at dette kan være en ung hønsehauk. Stemmer dette??
Kan jeg senere forvente at en ung hønsehauk vil angripe småfuglene ved foringa?
Har hørt mye om spurvehauken, og at den angriper meiser og andre småfugler ved foringsplasser. Jeg ønsker å få et bilde av denne arten. Hva skal man gjøre om man ønsker å fotografere spurvehauk ved foringsplassen? Har du noen tips? Bruk av kamuflasjetelt? Hvor stor avstand bør teltet ha til foringa, for ikke å "skremme" hauken,osv?
Takker på forhånd for svar!
A.G. (28.10.2010)
Svar:
Dette er helt riktig en ung hønsehauk. Den jakter ikke så ofte på små spurvefugler, men tar dem dersom den ikke finner noen større byttedyr. Troster og duer er svært ettertraktede byttedyr, det samme gjeldre skjærer og kråker. Det kan gå å fotografere haukene fra et vindu dersom du sitter og venter ved en forplass, men en kamuflasjeduk som dekker alt unntatt fotolinsa er nok å foretrekke, for haukene oppdager lett bevegelser.
Roar Solheim (28.10.2010)
Hvilken fugl
Hvilken fugl er det jeg så i hagen min?
N.N (28.10.2010)
Svar:
En gråtrost.
Roar Solheim (28.10.2010)
Plassering av perleuglekasse
Hei!
Jeg har tidligere sendt inn spm om hvor kasser til perleugle bør plasseres, og fikk da vite at de bør henges i barskogskanter. Jeg har tenkt å henge opp noen kasser langs et hogstfelt. I den forbindelse har jeg noen spm knyttet til hvor langs disse kantene kassene helst bør henges:
Bør kassene henges i trær helt i kanten av skogen ut mot hogstfeltet, litt inne i skogen, eller i et frittstående tre litt ute på hogstfeltet?
Er det gunstig å velge beliggenhet på en kolle/bakketopp, eller i en dalbunn?
Hvor vare er de for turgåere?
Takk for svar på tidligere spørsmål. Det har vært til stor hjelp!
J.H. (27.10.2010)
Svar:
Litt ut på frittstående tre ut på flata er helt OK for perleugle, da er kassene litt mindre utsatt for at måren skal finne dem. Turgåere betyr lite, for når perleuglene etablerer seg i februar-mars, er det nok ikke mange som er ute og går i skogen.....
Bakketopp eller dalbunn - helt uvesentlig forskjell.Roar Solheim (27.10.2010)
Renhold av fuglekasser til vinteren
Hei,
Er i tvil om jeg skal ta ut reirene fra fuglekassene, eller om jeg skal bare fjerne rester etter egg ol.? Har lest begge deler. Vil gjøre kassene klare til overvintringsgjester, men da må jeg vite om de foretrekker at reirene er der fremdeles, eller om fuglene vil ha det helt tomt.
K.L. (27.10.2010)
Svar:
Reir og rester etter hekking bør alltid fjernes - fuglene sitter like gjerne i en fuglekasse uten reirmateriale. Vinteren er en fin tid for slik rensing, for i kulda er eventuelle fuglelopper mindre hoppedyktige.
Roar Solheim (27.10.2010)
perleugle
Ei perleugle fløy inn i min bil i gårkveld i Folldal kommune. Da jeg stoppet og undersøkte fant jeg henne død. Jeg tok henne inn i bilen, la den på gulvet. Da jeg kom hjem oppdaget jeg ugla sittende i setet i bilen.Jeg strøk henne over hodet og hun kikket på meg, svingte på hodet, og var ikke noe aggressiv. Jeg plasserte henne oppå stabburstaket. Der sitter hun enda, jeg har strøket henne over hodet, men hun er bare rolig. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre med henne, vet ikke om det er noe galt med vingene. Hvem kan eventuelt kontaktes? På forhånd takk.
V.H. (27.10.2010)
Svar:
Det spørs om fuglen har fått seg en hjernerystelse, og bare bør sitte i ro et par dager. Ta den med inn i et uthus eller lignende, slik at den er beskyttet mot skjærer, katter eller rovfugler som kan spise den opp. Prøv å gi den litt van (dypp fingeren i vann og hold den gjentatte ganger borttil nebbet på fuglen). Hvis den skulle dø, pakk den da i plastpose og legg den i fryseboks slik at den kan ivaretas for musealt bruk.
Roar Solheim (27.10.2010)
Fare ved avocado
Avocado er giftig for papegøyer og i verste fall kan de dø.
Visstnok inneholder avocadoen noen kjemikalier som kan forårsake hjerteproblemer og svekker muskelceller.
Denne giften ligger for det meste i bark, grener og rett under skallet, om den ligger i selve fruktkjøttet er det ikke klarhet i. Hvor farlig avocado egentlig er er det delte meninger om, men for å være på den sikre siden advares det alltid mot å gi avocado til fugler.
Eplesteiner er og giftig ettersom de inneholder cyanid. Bør vi da unngå å kaste ut epleskrotter til utefuglene?
C. (26.10.2010)
Svar:
Dette var interessant nytt om avocado. Men legg for all del ut epler til fuglene om vinteren. De spiser kun fruktkjøttet, og tar ikke frøene. Men kjernebiteren knekker kjerner/steiner fra kirsebær og moreller uten at den får problemer, og disse nøttene skal også inneholde cyanid.
Roar Solheim (27.10.2010)
Merkelig meiseadferd
Hadde besøk av en blåmeis og en kjøttmeis på terrassebordet som begge hakket på en avis. Kunne ikke se om de svelget avrevne stykker eller ikke. De holdt på i minst 10 minutter. Dette var under en meter fra en meisbolle, som de spiser fra, og hvor de kunne ha vært istedenfor. Hva gjør de??
Da jeg gikk ut for å se på avisen, oppdaget jeg at meis har hakket på isolering rundt rør fra varmepumpen. Hæ?? Lurer på om de er blitt lurt av noen kjemikalier i isoleringen og i avisen som er tiltrekkende, men kanskje de tror at bokstaver (evt den ruggete overflaten til isoleringen) er frø?? Men hvis så, hvorfor hakker blåmeisen på kantene til avisen som er helt blank? Veldig rart...
Se bilder på:
http://www.zoo.uib.no/~arild/ymse/meis/
N.N (26.10.2010)
Svar:
Dette er det ikke mulig å gi et fornuftig svar på, dessverre. Av og til gjør fuglene slike litt uvanlige ting, uten at vi umiddelbart kan se årsaken til adferden.
Roar Solheim (27.10.2010)
En død fugl
Hei! Jeg så en fugl fly rett i garagen vår og brakk nakken (den er død).
Hva skal jeg gjøre med den??
Jeg vet ikke men det antagelig en rødstrupe
M.H. (26.10.2010)
Svar:
Begrav den, eller legg den ute slik at skjærene eller andre kan få spise den opp.
Roar Solheim (27.10.2010)
observasjon av sjelden fugl
Hei, vi observerte en mellomstor fugl på ledningen utenfor huset i dag. Den var mellomstor med et langt svakt buet nebb med en stor fjærtopp på hodet. På sidene tror jeg den hadde striper med hvitt og grått.Det var en fugl vi aldri har sett før.Vi var helt i ekstase over synet. Hvilken fugl ?
E.O. (26.10.2010)
Svar:
Beskrivelsen din stemmer helt med hærfugl. Den hekker ikke i Norge, men hver vår og høst dukker det opp noen her og der. Denne var imidlertid veldig sent ute. Hærfuglene spiser insekter og småkryp på bakken, men med frost og snø rett rundt neste hjørne, vil denne fuglen lett få problemer.
Roar Solheim (27.10.2010)
Klippestær
Hei
Har du noen forslag til fugler som ligner på Klippestær, og
som man sannsyneligvis kan finne i ytre Oslofjord området nå i Sep-Okt?
A. (04.10.2010)
Svar:
Dessverre, nei.
Roar Solheim (26.10.2010)
Påkjørt fugl (rødstrupe)
Hei! Jeg kjørte på en rødstrupe i går kveld, dvs den fløy inn i frontruta mi. Tok den med hjem og den lever ennå, ser ikke skadet ut, men flyr ikke ennå. Flakser litt med vingene, virker litt trøtt. Det jeg lurer på, om den blir bra igejn, skal jeg slippe den fri der den var, eller spiller det ingne rolle? Den ser voksen ut. Har lagt inn frø til den, men tror ikke den vil spise.
V. (12.10.2010)
Svar:
Håper denne fuglen kom seg. Fugl som kolliderer med bil eller vinduer, kan få indre skader som ikke er synlige. De kan se forholdsvis OK ut, men så dør de plutselig. Hvis de ikke har store, indre skader, pleier fugler å kunne komme til hektene igjen etter en slik kollisjon. Det tar fra noen timer og opptil noen dager.
Roar Solheim (26.10.2010)
fuglerede innenfor fasade
Vi lurer på hvilke fugler som bygger rede innenfor en perforert fasdeplate.
Hvor små kan de være ?
G.M. (12.10.2010)
Svar:
Mange fugler kan velge en slik reirplass, men ofte er det meiser som hekker på og i våre bygninger.
Roar Solheim (26.10.2010)
foring av ender hele året..
Hei! jeg lurer på hva som er det beste og fore stokkender og krikkender med. skal sette ut en for automat som sprer ut for etter innstillinger på en timer, og lurer på om jeg skal bruke korn evt hva slags korn, eller kraftfor og hva slags? bør det spres ut i vannet eller på tørr bakke inne i sivet el på et berg?
M.B. (25.10.2010)
Svar:
Denne typen foring er det nok ikke mange fuglefolk som har drevet med, så her kan det hende at du får bedre råd hvis du snakker med folk som holder tamender. Ved Ottenby fuglestasjon i Sverige heller de ut bygg som legger seg på bunnen av grunt vann, til for for ender.
Roar Solheim (26.10.2010)
Heisann...
Vi har byttet ny kleding på huset, å jeg lurer på hvorfor småfuglene hakker så veldig på kledingen?? Å om det er noe vi kan gjøre for å få de til å slutte, er noe irriterende å høre på den hakkingen hele tiden...
A. (26.10.2010)
Svar:
Ikke mulig å si hva som gjør fuglene interesserte i akkurat denne bordkledningen. Fugler pleier ikke å hakke på bordkledning slik, så her kan jeg ikke finne noen god forklaring, dessverre.
Roar Solheim (26.10.2010)
Vilken fugl
Hei. dette bildet ble tatt på Gimse i Melhus utenfor Trondheim. Kan det være en nøttekråke?
B.Ø. (26.10.2010)
Svar:
Ja, dette er en nøttekråke. Den er hovedsakelig brun med hvite flekker, noe som ses tydelig i brystet på fuglen.
Roar Solheim (26.10.2010)
Kva fugl er det?
Tidlegare i haust høyrde eg fleire morgonar ein spesiell, høg kvine-lyd nokså nær huset. Eg bur i eit område med spreidd busetnad med hagar og skog, helst bjørk og annan lauvskog.
Er det ein fugl eller det eit anna dyr?
T.A. (26.10.2010)
Svar:
Ikke godt å si hva du kan ha hørt. Det kan ha vært ugler, eller det kan ha vært noe helt annet.
Roar Solheim (26.10.2010)