Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 517 til 43 541 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Fossekall
Hei
Tidligere år har jeg alltid hatt gleden av å se fossekallen på iskanten om våren her, men i vår fikk jeg ikke se noen. Begynte derfor å se etter den, og har ikke sett noen i hele sommer før nå i oktober. Da har jeg sett en fugl et par ganger. Antar at det er noen på vei sydover som har hatt en pause.
Mitt spørsmål er derfor hvor i landet fossekallen helst hekker? De jeg har sett om våren tidligere har kanskje bare vært på gjennomreise de også? Har ikke tenkt over om jeg har sett de her om sommeren tidligere. Bør på sørlandet, et par mil fra kysten.
A. (31.10.2010)
Svar:
Siste vinter var hard for mange overvintrende fugler. Gjerdesmett, fossekall, isfugl og vintererle fikk seg kraftige bestandsnedganger. Det er trolig grunnen til at du ikke har hatt noen fossekall i området i vår/sommer. Den som er der nå, kan holde seg på stedet hele vinteren, dersom det bare er åpent vann. Fryser det til, trekker den lenger mot syd, kanskje til Danmark eller Tyskland.
Roar Solheim (05.11.2010)
Haukefarge
Hvilke hauker er brune, bare unge hønsehauker?
N.N (02.11.2010)
Svar:
Både hønsehauk og spurvehauk har brune ungfugler. Også ungfugler hos musvåk, fjellvåk og vepsevåk er brune, det samme gjelder ungfugler hos kjerrhaukene (myrhauk, sivhauk).
Roar Solheim (05.11.2010)
Kattugler i kasse
Tusen takk for svar!
Hvordan kan jeg finne ut om kattuglene faktisk har flyttet inn i kassa? Må jeg ta en stige og kikke ned i kassa? Vil ikke det skremme uglene?
Eller må jeg sitte i kamuflasjeteltet hele kvelden, natten og morgenen for å finne ut om det hekker et kattuglepar i kassa?
Sitter foreldrene vanligvis i kassa eller i en gran/furu i nærheten på dagtid i hekketida?
Takker for svar!
A.G. (02.11.2010)
Svar:
Bruk stige og kikk ned i kassa. Som regel vil kattugla fly ut når du kommer borti trestammen, men i noen få tilfeller kan hunnen bli liggende nede i kassa og ruge. da kan du få et flott syn ned på ugla!
Roar Solheim (05.11.2010)
Spørsmål:
hva spiser munken?
N.N (03.11.2010)
Svar:
Insekter og småkryp om sommeren, bær og frukt i vinterhalvåret.
Roar Solheim (05.11.2010)
Skjære som spiser døde mus
Vi legger ut gift for å ta knekken på mus. Idag fant vi en død mus i garasjen, og la den ut på plenen. Skjæra kom straks og hentet den. Mitt spørsmål er om det er farlig for skjæra å spise musa? Den har jo spist musegift!'Mvh Reidun F. Neteland
N.N (03.11.2010)
Svar:
Dere bør slutte med å bruke gift til mus, og heller bruke klappfeller. Forgiftede smågnagere som spises av andre dyr, kan i neste omgang forgifte de som spiser dem. Men et viktigere argument for ikke å legge ut slik gift, er at du da ikke har kontroll på hvor de døde musene havner. Dersom de dør inne i vegger og gulv, kan det forårsake forferdelig likstank i huset, og det kan være både komplisert og kostbart å finne de døde musene og å fjerne dem. Ved bruk av vanlige musefeller unngår du dette problemet.
Roar Solheim (05.11.2010)
Småfluer på storfugl
Hei!
Jeg har skutt 2 tiur i Trysil og en røy på Varaldskogen.
Kort tid etter at de var hengt til mørning,myldret det av små fluer på dem.Særlig i hodeområdet.De var avlange (ca 2-3mm x1mm),noen grå men mest brune.2 vinger. De var hengt kjølig med nett rundt,så jeg har vanskelig for å tro at de har kommet til etter at fuglene var felt.Vil de kunne skade kjøttet?Bør fuglene evnt. gå rett i frysern for ikke å ta skade?
Mvh Jarl
J.K.A. (03.11.2010)
Svar:
Aner ikke hva dette har vært, men det kan tenkes at det er lusfluer som har sittet i fuglens fjærdrakt, og som har kommet ut etter at fuglen har blitt drept. Skogshøns har også ofte mye fjærlus i halsfjærene, men de har ikke vinger. Hvis du fryser ned fuglene, dør alle fluene kjapt.
Roar Solheim (05.11.2010)
Sjuren tar småfuglene sin mat
Hei!Vi har et vanlig rør med småfuglmat, men problemet er at sjuren (de sorte og hvite) er på røret hele tiden slik at røret heller til den ene siden når de sitter på det og maten renner ut og all maten er borte på et blunk. Dette er det første året vi opplever noe slikt. Hva kan vi gjøre for å forhindre dette, slik at småfuglene får maten sin?
H.P. (03.11.2010)
Svar:
Lag et forbur som dere henger frø- og meisebolleautomater inne i. Da kommer bare småfuglene inn, mens skjærene må nøye seg med smulene på bakken (!). Gå inn på NOF´s hjemmesider (www.birdlife.no), se under tidsskrifter og Fuglevennen, og finn PDF-dokument med Fuglevennen høstnummeret 2007, der står det om hvordan du lager et slikt forbur. Lykke til!
Roar Solheim (05.11.2010)
Hakkespett grankorsnebb.
Hei
Oppserverte noe merkelig i forige uke.En hakkespett trolig tretåspett pga størelsen, den er og vanlig på stedet,hakkespetten jaktet i luften etter grankorsnebb,den gikk i klins med grannkorsnebben og det så ut som den aktivt prøvde og ta livet av denne men uten og lykkes.Hendelsen fant sted på ca 800m i vassfaret.
N.N (04.11.2010)
Svar:
Har mer mistanke om at dette må ha vært en flaggspett. Den er kjent for å kunne hakke ihjel fugleunger, og å hakke løs på kadavere. har selv sett en flaggspett som fløy på en kjøttmeis og maltrakterte den såpass at den døde kort etter. Tretåspetten er litt liten, og er ikke kjent for slik adferd.
Roar Solheim (05.11.2010)
hjemmelaget fuglemat
Kan man bruke et matfett som heter "Flott" fra Mills?.Det er vegetabilsk fett som brukes til smultringbakst o.l. Eller skal man bare bruke delfia?
A. (04.11.2010)
Svar:
Både Flott og Delfia matfett er helt ypperlig til å lage meiseboller. Blander du dette fellet med finmalte hasselnøtter (hurtigmikser) og smører på en trestamme, får du en super matsort til meiser, trekryper og spetter.
Roar Solheim (05.11.2010)
Ukjent fugleunge
Heihei!
Jeg og min mor var ute og gikk tur, da vi så denne lille fugleungen ved veikanten. Er fryktelig nysgjerrig på hvilken art dette kan være så jeg kan bruke den til skolearbeidet mitt i biologi.
Takk på forhånd!
Mvh
Stine
S.J. (04.11.2010)
Svar:
Dette er en gråtrostunge. Den har nettopp hoppet ut fra reiret, men kan ennå ikke fly.
Roar Solheim (05.11.2010)
Svane i sjøvann
Vi har 2 svaner som med ujevne mellomrom "stikker innom".
Det er flott å oppleve, men vi er bekymret for alt sjøvannet som de drikker, og da gjerne etter at vi har matet de med brød. Har du noen råd / opplysninger omkring dette? Lurer også på om svanene har et fast rede de holder seg til om vinteren?
Mvh Jørn
J.A. (05.11.2010)
Svar:
Fuglene klarer utmerket å kontrollere om de drikker for mye eller for lite av enten ferskvann eller saltvann, så det behøver du ikke å tenke mer på eller bekymre deg om. Svaner (og de fleste andre fugler for den saks skyld) bruker ikke reir om vinteren. Svaner lager nytt reir hver vår.
Roar Solheim (05.11.2010)
Stadfeste type fugl
Jeg var på Kreta i sommer og fikk tatt et blink skudd av noe jeg tror er en ørn. Men noen venner av meg sa også at det kunne være en type av gribben. Kunne noen gitt meg et svar på dette så hadde jeg blitt glad.
R.M. (05.11.2010)
Svar:
Dette bildet har blitt besvart tidligere - det er en gåsegribb.
Roar Solheim (05.11.2010)
Hvit fugl
Kan dere fortelle meg hva dette er for en fugl? Den ser nesten ut som en helt hvit skjære. Det var flere andre skjærer der, og det så nesten ut som om de 'mobbet' den hvite. Bildet er tatt i Ålesund 30/10/2010.
T.G. (05.11.2010)
Svar:
Ja, dette er en hvit (albino) skjære. Slike "avvikere" blir gjerne mobbet av artsfrender. Flott bilde!
Frode Falkenberg (05.11.2010)
hvilken and er dette?
N.N (31.10.2010)
Svar:
Bildet viser en hunnfarget bergand.
Frode Falkenberg (05.11.2010)
hvilken fugl har jeg tatt bilde av her?
dette er fra østerrike i sommer.
A.B. (05.11.2010)
Svar:
Dette er en svartrødstjert. Mer om svartrødstjerten kan du lese her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=200
Frode Falkenberg (05.11.2010)
Hva slags fugler?
Hei. Lurer på om du kan fortelle meg hva slags fugler jeg har rundt fuglebrettet. Finner dem ikke i noen av mine fuglebøker. Trodde først det var en buskskvett, men er visst ikke det.
B.H.B. (04.11.2010)
Svar:
Bildet viser en bokfink hann.
Frode Falkenberg (05.11.2010)
Hekketid for smålom i Finnmark
Skal på fisketur vest av Hammerfest og vil fiske i ørretvann.Har hørt at det er lom i området - vil ikke forstyrre i reirtiden - når begynner eggleggingen?
E.H. (27.10.2010)
Svar:
Jeg vil tro at smålom begynner hekkesesongen i månedskiftet mai/juni i Finnmark.
Frode Falkenberg (04.11.2010)
Gransanger
Hei, jeg lurte på om dere vet når gransangeren forlater Norge og norldand og drar til et varmere strøk?
A.O. (03.11.2010)
Svar:
De fleste forlater nok Nordland i løpet av september, men en del østlige fugler som er på vei sørover er nok innom også i oktober, og en sjelden gang i november. Overvintrende gransangere er sjeldne i Norge.
Frode Falkenberg (04.11.2010)
Gul fugl, hvilken?
Det satt tre individer i toppen av ei rogn og forsynte seg med bærene. De var nesten for gule til å være grønnfink. Troms.
N.N (04.11.2010)
Svar:
Dette er grønnfink. Se flere bilder av grønnfink på:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=12072&vis=bilderFrode Falkenberg (04.11.2010)
fugler med hanekam og gul tversoverstripe bak
hei! Forleden kom en flokk uvanlige fugler og satte seg ned på en prydbusk i hagen med røde bær, som de tydeligvis spiste. Fuglene hadde en hanekam (rød, tror jeg) og en gul tversoverstripe ytterst på halen. Ellers var den grå og rød og gul, som jeg husker. Hva slags fugl kan det ha vært? Har dere noen forslag?
B.H.R. (03.11.2010)
Svar:
Dette må være sidensvansen. Vi opplever en kraftig invasjon av den arten for tiden. Les mer om det her:
http://fuglar.no/nyheter/dato/?news_id=2010_08
Husk å rapportere dine observasjoner (lenke nederst i saken). Les mer om sidensvansen på denne siden:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=155Frode Falkenberg (03.11.2010)
Hakkespett på hytta
Hei. Vi har en hytte i skogen. Når vi var der nå i helga så vi at en hakkespett hadde hakket tre ganske store hull i strømstolpen ved hytta. Vi var der forrige helg og da var ikke hullene der. Hva er sjansen for at den går til angrep på selve hytta? Vi skal ikke dit på en liten mnd igjen, og da får fuglen langt tid til å ordne opp hvis den vil det..
N.N (31.10.2010)
Svar:
Ikke mulig å vite noe om. Hakking på stolpe er mer identisk med reirhullhakking i trestamme, mens hakking på hyttevegg er litt annerledes. Jeg mistenker at denne hakkingen er en feiladferd som utløses fordi spetten får resonanssignaler fra hytteveggen som den tolker til at det må være insektlarver på innsiden av bordkledningen (i spettenes verden eksisterer bare forståelsen av treverk i form av trær).
Roar Solheim (02.11.2010)
Kattuglekasser
Tusen takk for nok et lærerikt svar!
Har bare et par flere spørsmål angående kattuglekasser:
Dersom jeg sitter i kamuflasjeteltet mitt på dagtid, i hekketida, ca 20 meter unna kassa, vil jeg da oppleve at kattuglene flyr ut og inn av kassa på dagtid? Eller mater de ungene kun om natten?
Har du tips om hvordan jeg kan få et glimt av kattugla dersom den sitter i kassa på dagtid? Kan jeg f.eks lage små kravselyder i barken på et tre slik at kattugla blir nysgjerrig og titter ut av kassa?
I fjor hang jeg opp ei kattuglekasse den 3. april i et område hvor jeg stadig vekk hører kattugler. Men jeg hang den trolig opp for sent. Jeg fylte den med sag mask slik at kattuglene skulle få et mykt underlag til eggene. Skal jeg fjerne den gamle sag masken nå før hekketida starter, selv om kassa ikke ble brukt? Jeg kan selvfølgelig etterfylle med ny sag mask... hva tror du er best?
Har du andre tips om hvordan jeg skal få kattugler i denne kassa nå i år?
Takker nok en gang på forhånd for svar!
A.G. (31.10.2010)
Svar:
Du trenger ikke bytte ut flis i kassene. det gjør jeg bare etter en hekking, slik at jeg fjerner gamle matrester og drit. Kattuglene er kke særlig aktive mens det er lyst, men når ungene blir store så kan det hende at du kan se dem fly ut og inn på morgensiden. Men du bør nok da sitte i et kamuflasjetelt. Hvis du krafser på en fuglekasse hvor kattuglene hekker, så farer de som regel av sted ut av kassa når de kommer opp - de blir svært sjelden sittende og kikke i hullet slik perleuglene gjør.
Roar Solheim (02.11.2010)
Hekketiden for storlom og smålom i Troms & Finnmark
Vi skal drive fiske i innsjøer i Troms & Finnmark i tiden
april & mai og vil helst ikke forstyrre disse fuglene i hekketiden. Det forekommer en del av disse vest av Hammerfest og de lokale liker ikke disse fuglene så godt pga
skrikene deres.
E.S.H.S. (31.10.2010)
Svar:
Dette skal i følge lokale folk ikke være noe problem, for isen på vann går vanligvis ikke før i slutten av mai, og fuglene legger ikke egg før etter at isen går på vannene.
Roar Solheim (02.11.2010)
Undulaten min
undulaten min river av seg masse fjær etter at vi fikk henne og hun er ikke gravid,,,.. men vet du hva det er?
B. (31.10.2010)
Svar:
Dette må du nok spørre burfuglfolk om - søk etter sider med ordet undulat. Forøvrig er det bare pattedyr som blir gravide (eller drektige), fugler legger egg, og derfor brukes ikke uttrykket om dem.
Roar Solheim (02.11.2010)
Spørsmål:
Er det jo eller lo som er sjøfugl ?
S.R. (31.10.2010)
Svar:
Det kommer litt an på. Joer er nære slektninger av måkene, og et par av disse hekker vanligst langs kysten. Loene er små vadefugler, hvor de fleste nok hekker i innlandte, men du kan også finne dem (f. eks. sandlo) langs kysten.
Roar Solheim (02.11.2010)