Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 809 til 43 833 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Hva slags brunfugl
Se tilsvarende spørsmål og bilde sendt tidligere
Her er det fugl til høyre, rakkelhøne, orrhøne eller lita røy?
T.F. (09.11.2010)
Svar:
Dette er en røy (til venstre) og to orrhøner. Orrhønene kan faktisk variere en del i farge, fra varmt brungrå til mer gråbrune.
Roar Solheim (09.11.2010)
hvilken fugl
har bilde av to fjær som er ca 25 til 30 cm lange,disse er funnet i biri med noen års mellomrom.bildet ligger på min mobil,lurer på om det er mob.nr jeg kan sende dette bildet til for å få ett svar på hvilken fuglart disse tilhører.mitt mob.nr 956513
K.D.W. (09.11.2010)
Svar:
Du har oppgitt et ufullstendig mobilnummer!
Roar Solheim (09.11.2010)
Aminosyrer og fugler
Små insekter og fulger som lever på nektar, har en kost som inneholder mye karbohydrater og ekstremt lite proteiner. Hvordan kan de lage de aminosyrene som er nødvendige for å bygge opp de proteinene kroppen trenger?
H. (09.11.2010)
Svar:
Godt spørsmål, og jeg vet faktisk ikke helt svaret. Men nektarspiserne får kanskje også i seg en del pollen, og pollen er svært proteinrikt. Kanskje er dette nok, men kanskje spiser noen av disse fuglene også noen insekter for å variere kosten.
Roar Solheim (09.11.2010)
Blod på foringsplassen
I kveld gikk jeg tilfeldigvis forbi foringsplassen i hagen. Jeg la først merke til noen blodflekker nede i snøen på bakken. Ca 2 meter unna var det flere blodflekker på en tynn stubbe. (Katten kunne umulig stått på den lille stubben...)
Hva er den mest sannsynlige årsaken til disse blodflekkene?
Kan det ha vært spurvehauken?
I tilfelle det kunne ha vært en spurvehauk:
Når vil den trolig komme tilbake for å ta flere småfugl ved foringa?
En gang per dag?
Jakter den på morgenen, midt på dagen eller om kvelden?
Takk på forhånd for svar!
A.G. (09.11.2010)
Svar:
Spurvehauk er en svært sannsynlig jeger. Den kan jakte på alle tider av dagen. Ikke godt å vite hvor ofte den kommer, men det er ikke usannsynlig at den kan sjekke opp forplassen en gang om dagen.
Roar Solheim (09.11.2010)
Jaktfalke Bytte?
Hva slags bytte fanger jaktfalken?
A. (09.11.2010)
Svar:
For det meste fanger jaktfalken fugler. På fjellet går det mest i ryper.
Roar Solheim (09.11.2010)
Kongeørn
Hei
Vi har en oppgave på skolen om å finne forskjell på Jaktflak og KOngeørn
Og derfor lurer jeg på:
Hvordan er reiret til Kongeørn?
A. (09.11.2010)
Svar:
Kongeørn bygger store kvistreir, enten i gamle (furu)trær, eller i b ergvegger. Jaktfalken hekker i gamle kvistreir, oftest etter ravn. Den bygger ikke reir selv.
Roar Solheim (09.11.2010)
Fuglekasser
Hei! Skal lage fuglekasser sammen med en del barn i en barnehage i Drammen. Lurte på hvilke kasse type jeg bør gå for? og hvilke type fugler vi kan håpe på at kommer på besøk?
N.N (09.11.2010)
Svar:
Abefaler at dere lager noen standard meisekasser (hulldiameter 32 mm), og noen stærkasser (hulldiameter ca 45 mm). Kjøttmeis, blåmeis, svarthvitfluesnapper og stær er de mest alminnelige holkrugerne.
Roar Solheim (09.11.2010)
Høyde
Jeg har en rekke fuglekasser , både for små og store fugler . Det siste året har jeg senket kassene for småfugler til mannsnivå for å forenkle inspeksjonen. Det funker bra. Men de blir brukt kun av blå / kjøttmeis og svart hvit fluesnappeer . Skulle gjerne sett at Spett / løv/granmeis tok de i bruk. Kan det ligge noe i at de siste nevnte foretrekker kassene plassert noe høyere ? Jeg ser jo disse fuglene på skogen og på fuglebrettet , men altså aldri i kassene .
Hilsen Per Beverfjord . 6630 Tingvoll
N.N (09.11.2010)
Svar:
Spettmeisen kan hekke i kasser som står så lavt som du nevner, men denne arten ser spesielt ut til å like spurveuglekasser godt. Det vil si kasser hvor frontstykket er 5-6 cm tykt, slik at inngangshullet blir som en kort tunnel. Løv- og granmeis er vanskelige å få til å hekke i golk, og jeg tror ikke det er lettere selv om kassene henger høyere. Disse meisene bruker ofte hulrom som er svært lavt over bakken.
Roar Solheim (09.11.2010)
Måker
Hvor vanlig er det at en villmåke sitter på hånda og faktisk tolerer kos ?
T. (09.11.2010)
Svar:
Ikke spesielt vanlig. Men dette er en ung måke, og den kan ha oppdaget at mennesker betyr mat (hvis den har blit foret av andre). Kanskje har den heller ikke lært ennå at mennesker også kan være farlige. Flott bilde!
Roar Solheim (09.11.2010)
Hvilken hakkespett er dette?
Denne hakkespetten traff jeg på sent i april. Den var travelt opptatt, så den var ikke spesielt sky av seg.
Jeg har lurt på hvilken art dette er.
Mitt forslag er at det enten er en flaggspetthunn eller en hvitryggspetthunn. Hva er riktig?
Er disse artene vanlige på fuglebrettet nå om vinteren?
A.G. (09.11.2010)
Svar:
Dette er en hvitryggspett. Det var et flott bilde!
Frode Falkenberg (09.11.2010)
Utdypning om kjøttmeis
Hva menes med at kjøttmeisa er "på trekk"? I og med at vi ser kjøttmeis hele året, innbilte jeg meg at den var stasjonær her. Hva slags trekk dreier dette seg om? I likhet med en annen innskriver opplever jeg å ha usedvanlig mange kjøttmeis på fóringsplassen nå om dagen. Flere enn jeg kan huske å ha sett tidligere år.
N.N (08.11.2010)
Svar:
Masse kjøttmeis, og særlig ungfugler, trekker ut av landet nå om høsten, til Danmark, Syd-Sverige eller nord-Europa. De trekker akkurat som andre fugler som flyr lenger (f. eks. linerler som flyr til Afrika). Men en del meiser (særlig eldre fugler) holder seg stasjonære i hekkeområdene sine.
Roar Solheim (08.11.2010)
Kattugler
Jeg har planer om å henge opp en rugekasse som jeg sannsynligvis ikke får kontrollert før etter hekkesesongen.
Derfor lurer jeg på om man tydelig kan se om det har vært hekking i kassa uten at det ligger igjen døde unger/egg. Er kattuglene renslige eller rotete med tanke på skitt, byttedyr etc.?
J. (08.11.2010)
Svar:
Hvis du får hekking av ugler, så vil det nok ligge igjen noe drit, gulpeboller og rester etter byttedyr. Kattuglene tar nesten alltid en del fugl, selv hvis det er god tilgang på mus, og da vil det ligge igjen fuglefjær i kassa. Ta et bilde ned i kassa dersom du er i tvil, og send hit, så kan vi hjelpe deg med å tolke sportegnene.
Roar Solheim (08.11.2010)
Rovfugler
Hallo, er en ivrig fuglefotograf. Går mye i skog og mark for å ta bilde av fugler. Merker at det er mest rovfugl aktivitet på sommeren, må jeg regne med og se mindre rovfugler ut på sen høsten/vinter enn om sommeren? I så fall hvilke rovfugler trekker ut av landet og når? finnes det en nettside hvor dette står om?
Takk for svar
mvh
-Per
P. (08.11.2010)
Svar:
Om vinteren er det helst spurvehauk og hønsehauk du kan treffe på i våre skogtrakter. Langs kysten av Sør-Norge kan enkelte musvåk, og kanskje fjellvåk og myrhauk forsøke å overvintre dersom det er snøbart. Mot fjellet er det mulig å se kongeørn, og langs mesteparten av norskekysten (og faktisk av og til også i innlandet) kan du se havørn hele året.
Roar Solheim (08.11.2010)
Fugleforing
Hei, har hørt at det kan være farlig for fuglene å fôre dem med havregryn. Lurer på om det stemmer? Hvorfor?
L.L. (08.11.2010)
Svar:
Nei, dersom du bruker lettkokte havregryn, så er dette helt OK: Dette er en av feiloppfatningene som det tar tid å avlive.
Roar Solheim (08.11.2010)
Nebbdyr
Hvor gammelt kan et nebbdyr ca bli?
M.E.F. (08.11.2010)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Her må du søke på nebbdyr på internett, eller på artens engelske navn: Platypus.
Lykke til.Roar Solheim (08.11.2010)
Blåmeis
Har 3 kasser til blåmeis (2,8cm hullbredde) bor i hamarøy kommune (ca 100 km nord får bodø, innlands, ikke kyst)
er det vanlig eller mulig å få blåmeis i noen av kassene, har ikke observert blåmeis, dette er første året jeg henger opp kasser så jeg vet ikke helt.
N.N (08.11.2010)
Svar:
Dette vet jeg ikke. Du bør forsøke å kontakte fuglefolk lenger nord. Søk på NOF´s hjemmeside birdlife.no og se under organisasjon, der finner du kanskje en del navn/kontaktpersoner i Tromsø som vil ha bedre lokalkunnskap om dette. Beklager at jeg ikke kan gi det bedre svar.
Roar Solheim (08.11.2010)
ungfugl?
hei,vet du hvilken fugl dette er?kan det være en ung sisik?
ble fotografert i veikanten ved en åker for to dager siden
S. (08.11.2010)
Svar:
Litt vanskelig å se, men det kan faktisk se ut som unge bergirisker.
Roar Solheim (08.11.2010)
Dvergspett
Hvilke andre fugler er det som bruker dvergspettens reirplass året etter?
E.R.M. (08.11.2010)
Svar:
Dvergspetten lager de minste reirhullene blant spettene. Disse passer perfekt for små, hullrugende spurvefugler som kjøttmeis og blåmeis, spettmeis og svarthvitfluesnapper. Kanskje kan også løvmeis, granmeis, toppmeis og svartmeis bruke disse hullene, men jeg har ingen egen erfaring om dette.
Roar Solheim (08.11.2010)
Selskapssyk fluesnapper
I den siste uken har en fluesnapper flere ganger om dagen sittet på vinduskarmen og "banket" på vinduet mitt. Den setter seg akkurat på samme plass hver gang så nå er det merke i glasset. I dag banket den ekstra herdt på, slo litt med vingene og virket irritert - for at den ikke kom inn?? Jeg har hatt fluesnapper i akssene rundt huset i mange år, men aldri opplevd dette før? Hva skjer?
F.S. (20.05.2010)
Svar:
Dette er nok en hann som reagerer på sitt eget speilbilde. Territorielle fugler opplever slike speilbilder som inntrengere, og vil ofte reagere aggressivt.
Frode Falkenberg (08.11.2010)
FUGLELIV I TYROL
Hei!
Planlegger sommerferie i Østerrike - Wildschønau-Kitzbuhel Alpen. Ønsker opplysninger om fugler,aktiviteter mm innenfor denne regionen. Finnes slikt?? På forhånd takk
Mvh
Knut Guttormsen
N.N (07.11.2010)
Svar:
Her finner du mange tips til hvor du kan titte på fugler i Østerrike: http://www.fatbirder.com/links_geo/europe/austria.html
Frode Falkenberg (08.11.2010)
Ukjent fugl
Hei!
Kan du finne ut hva slags fugl dette er?
Observerte den på Olavsberget i sommer. Trenger også det latinske navnet, ettersom jeg studerer biologi 2 i 3.klasse.
M. (05.11.2010)
Svar:
Dette er ei knoppand. Det er en art som er innført til Norge. Du finner norske, engelske og vitenskapelige navn på alle verdens fugler på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/
Frode Falkenberg (08.11.2010)
Spørsmål:
Jeg har satt opp en del kasser, og vi har noen hunder som røyter veldig (lang håret) blir en god og full pose med hår hvis jeg grer hundene, kan jeg sette ut dette håret om våren sånn at fuglene kan bruke det? og hvordan skal jeg sette det ut, sånn at det ikke blåser vekk osv...?
N.N (07.11.2010)
Svar:
Ja, slike hår er veldig populære som reirmateriale for meiser. Heng opp noen dotter her og der på busker og greiner, så finner fuglene dem fort. Da blåser hårdottene heller ikke så lett bort.
Roar Solheim (07.11.2010)
Hva heter fuglen?
Jeg tok bilder av denne fuglen på Kongshamn i sommer, men finner ikke ut hvilken fugler det er? Om jeg skal vise fram bilder av fuglene hadde det vært greit å visst med sikkerhet hva det var? Jeg synes den ligner fiskeørn, men har aldri vært så nær den noen gang før.
R. (06.11.2010)
Svar:
Du har fotografert en flott ung vandrefalk! Utrolig at du kom så nær og fikk så bra bilde!
Roar Solheim (07.11.2010)
Hektisk aktivitet på fuglebrettet
Hei
Jeg er begynt å mate fuglene nå i oktober, mye tidligere enn jeg har gjort før. Legger merke til at det er mye mer fugl nå enn det pleier å være om vinteren, og de er mye mer aktive. Telte feks 12 kjøttmeiser på materen samtidig! Virker også som de jager mer på hverandre nå. Nesten bare kjøttmeis her.
Er det fordi de har mer energi nå om høsten og det ikke er så kaldt ennå?
A. (06.11.2010)
Svar:
Kjøttmeisene er på trekk nå, så når du ser 12 kjøttmeis ved brettet, kan det faktisk i løpet av dagen dreie seg om 30-40 forskjellige individer. Og om en uke er det kanskje 30-40 NYE kjøttmeiser som holder seg ved brettet!
Roar Solheim (07.11.2010)
lengdemål fugl
Man kan på internet lese at en fugl er "så og så lang".
Hvordan måles denne lengden?
Arvid K. Gromholt
A.K.G. (06.11.2010)
Svar:
En fugls lengde måles når fuglen ligger på ryggen mot underlaget, og måles fra nebbspiss til stjertspiss.
Roar Solheim (07.11.2010)