Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 505 til 43 529 av totalt 50 018 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken hakkespett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette er en flaggspetthann eller en hvitryggspetthann?

A.G. (15.11.2010)

Svar:

Dette er en hvitryggspett.

Roar Solheim (15.11.2010)


#Diverse

Jaktfalken

Hva er vingespennet til jaktfalken?

N.N (15.11.2010)

Svar:

Det er omkring 110-130 cm (hanner minst, hunner størst).

Roar Solheim (15.11.2010)


#Diverse

Hornslørugle

Hei

Jeg lurer på om dere kan si meg hvor gammel en hornslørugle kan bli

E.S. (14.11.2010)

Svar:

Nei, det er det nok ingen i Norge som kan svare deg på. Men dersom den blir omtrent like gammel som mange av våre egne uglearter, så kan den kanskje bli 10-20 år gammel.

Roar Solheim (15.11.2010)


#Diverse

Katten min skiter inne

Heisann.
Jeg har en hunn katt på snart 2 år,hun er sterilisert.
Men hun skiter inne på gulve,hun går ikke i kassen sin.
Ikke liker hun å gå ut,vi må bære henne ut,å da står hun å mjauer hele tiden.
Har tadd henne vær gang hun skiter inne,men ingenting nytter.
Hva kan dette være?
Vær så snill å hjelp meg,jeg må gå åver hele huse å se etter skit :(

N.N (12.11.2010)

Svar:

Dette må du kontakte en veterinær, eller en katteforening om. Her svarer vi primært på spørsmål om viltlevende fugler, så dette vet vi nok ikke svaret på, dessverre.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan fanges byttet til kongeørnen?

A. (12.11.2010)

Svar:

Kongeørnen tar byttet med klørne, slik de fleste andre rovfugl og ugler jakter. Den kan ta fugler og pattedyr på bakken, men den kan også ta fugler i flukt. Har selv sett en kongeørn som tok en stokkand i lufta.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ugler og katter

Hei!Vi bor på en gård med katter og en hund i nordland..Vi ser om kveldene to ugler som er veldig oppatt av kattene og hunden,de ser store ut og er bra lys i fargen.Er ikke redd oss heller.Når vi tar inn dyrene så flyger de rundt huset,ser dem gjennom vinduene.Hvilken ugle arter er det som holder til her nord?

N.N (13.11.2010)

Svar:

Ikke helt lett å si, dette avhenger av årstiden (er det f. eks. nå eller bare om sommeren?), høyde over havet, hvor i Nordland dette er, og hva slags terreng (skog, myr annet) som omgir huset deres. Hvis det er nå nylig, så kan kanskje haukugle være en aktuell art.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Diverse

Artsobservasjoner av rovfugl

Rapporterer av og til fugleobservasjoner på artsobservasjoner.no. Noen rovfugler er som kjent truet av utryddelse og samlere skyr ingen midler for å få fatt i sjeldne eksemplarer. Bør man av den grunn være restriktiv med å legge ut opplysninger som avslører tilholdssted til sjeldne rovfugler, eksempelvis hubro?

F. (13.11.2010)

Svar:

Ved innlegging av observasjoner i Artsobservasjoner går det an å legge inn reservasjon om hvor nøyaktig opplysningene skal kunne leses av andre brukere. F. eks. kan det være at observasjon begrenses til kommune eller fylke, men dette kan du finne nærmere ut ved å kontakte de som er ansvarlige for artsobs-sidene.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Diverse

Hvor overvintrer fluesnapperen?

Jeg boer i Hattfjelldal og har stor glede hver vår og sommer og følge med fluesnappere i mine to fuglekasser i hagen. Synes at det er utrolig avslappende å følge med fra de kommer, flytter inn og får unger. Jeg kunne faktisk godt tenke meg å ta en tur til der hvor de overvintrer, Afrika en plass, ikke sant? Skule vært utrolig gøy og også litt sprøtt å oppleve dem der. Vet dere noenlunde omtrent i hvilke lande at de er om vinteren, og om hvor det er størst sannsynlighet for å observere dem, og evt. når?
Jeg er klar over at mailen kan oppfattes som en fleip, men jeg mener det faktisk. Selvfølgelig har vi lyst på en utenlandstur også, men jeg er faktisk veldig glade i fluesnappere.

C.S. (13.11.2010)

Svar:

De fleste Afrikafunn av ringmerkede svarthvitfluesnappere er fra Marokko, kystnære områder av Vest-Afrika, og tropisk Vest-Afrika mot Sierra Leone. Det er ikke nok kunnskap til å si hvilket land det er størst mulighet for å se denne fuglen i om vinteren, dessverre. Kanskje kan du se arten i Gambia, som er et land det er forholdsvis enkelt å reise til som turist fra Norden.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Diverse

kvit and helt aleine

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er komt ei helt kvit and på det store ferskvatnet nedenfor huset vårt. Det er blitt oss fortalt av ein anna ornitolog at det er ei tam and, og den kjem i mot meg når eg går ned til vatnet. Så mitt spørsmål er: kva gjer vi med den? Lar eg den vere i fred, ringer viltnemda, gjer den mat (i så fall, kva slags mat?) Dette vatnet frys til is om vinteren, og i fjor døydde det nokre svaner, og eg vil ikkje at det skal skje med denne anda også. Den er heilt aleine.

E.A.F. (14.11.2010)

Svar:

La den ganske enkelt være for seg selv. Dere kan gjerne fore den. Hvis den ikke viser tegn til å fly selv om vannet skulle fryse til, er det selvfølgelig mulig å ta den inn i innhegning under vinteren og å mate den til våren kommer. Dette er trolig ikke en sak for viltnemnder.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Økologi og atferd

forsamling av ender og måser

hei! oppdaget i dag ca 500-600 ender og måser som svømte i formasjoner i sjøen. så ut som det var en lederfugl først. alle fuglene svømte etter og det dannet seg flere fugler etterhvert. helt tilslutt så svømte de etterhverandre på en linje på ca 500 m. hva kan dette være?

K.G. (14.11.2010)

Svar:

Ikke godt å si. Kanskje svømte de omkring fordi det var mat å finne i vannet under dem. Kanskje var det mer tilfeldig at en av fuglene så ut til å "lede" hele flokken. Som regel er det tilfeldig dersom noen er i en slik tilsynelatende lederposisjon.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Den er gulstripet langs vingene, og er omtrent halvparten så stor som en gråspurv.
Har ikke funnet ut hva det er. Har også bilde av fuglen fra siden dersom det er nødvendig.

A.L. (14.11.2010)

Svar:

Dette er en grønnsisik, fint bilde!

Roar Solheim (14.11.2010)


#Økologi og atferd

Jerpe flukt

Hei. Jeg lurer på hvorfor jerpa flyr så kort i forhold til de andre skogsfuglene når de blir støkt? Lett etter info men finner ingenting.

J. (14.11.2010)

Svar:

Ikke godt å si. Kanskje har det å gjøre med at de mest stoler på kamuflasjen sin, og siden de er såpass små, så smetter de raskt unna i vegetasjonen. Da trenger de ikke å fly så langt for å kunne raskt smette vekk.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Diverse

Oslofjorden og dødmannshånd

Hei!
Hvordan er det maritime miljøet i Oslofjorden?mattilgang,saltkonsentrasjon osv.
Er dødmannshånd giftig for andre arter i havet? Fordi den er et nesledyr, eller om den har noen slags forsvarsmekanismer?

T. (14.11.2010)

Svar:

Dette må du søke svar på hos marinbiologer, her kan vi mest om fugl.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Diverse

Sangsvaner

Hei! Jeg bor på Stovner i Oslo. Har hørt at det overvintrer store mengder Sangsvaner i Nitelva. Kan jeg få svar på eksakt hvor i Nitelva de pleier å oppholde seg?

N.N (14.11.2010)

Svar:

For å finne dette ut, bør du kontakte de lokale ornitologene i Oslo-regionen. Let under OA-fugl, eller Oslo og Akershus ornitologiske forening.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Polarsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en polarsisik?

E. (14.11.2010)

Svar:

Kanskje, men bildet er ikke detaljrikt nok til å fastslå dette. Den ser litt vel mørk ut på overgumpen, nedenfor den lyse delen av ryggen, så jeg mistenker heller vanlig gråsisik.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Diverse

linerle i november

Hei
Vi har observert en linerle utenfor huset vårt, 13 november 2010. Vi bor på Haslum i Akershus.
Er det noe vi kan gjøre slik at den overlever vinteren her i Norge? Tror det er en hunfugel.

T.G. (13.11.2010)

Svar:

Trolig vil også denne trekke sydover, selv om den er ute i seneste laget. Linerler spiser insekter, men kan kanskje plukke fine kakesmuler på en forplass, men dette er neppe nok for at en linerle skal overleve hele vinteren i Norge.

Roar Solheim (13.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Donald Duck?

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg bur ved eit vatn, som plutseleg har fått besøk av ei einsleg,kvit and. Den er, som Donald, heilt kvit med gule føter og gult nebb.
Kva er dette?

L.S. (13.11.2010)

Svar:

Dette er en tamand.

Roar Solheim (13.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fuglerase er dette?

Hadde en fugl på verandaen min som spiste fuglemat jeg hadde lagt ut. Den var sort og hvit hovedsakelig, men den var rød ved stjerten (eller nederst). Fuglen var ca 15-20 ca lang ut fra hva jeg så. Er større en meiser, spurver etc. Lurer veldig på hva slags fugl jeg hadde besøk av som koste seg med fuglenøtter. :-) Har dessverre ikke bilde av den.

K.M. (13.11.2010)

Svar:

Det høres ut som at du kan ha hatt besøk av en flaggspett.

Roar Solheim (13.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne rovfuglen kretset rundt over meg på utkikk etter mat. Den hadde raske vingeslag, etterfulgt av glideflukt.

Lurer på hvilken art dette er, i tillegg om det er en hann eller hunnfugl.

Tusen takk for all hjelp!

A.G. (13.11.2010)

Svar:

Dette ser ut som en spurvehauk. Kjønnet er jeg ikke sikker på, men fuglen ser relativt kraftig ut så det kan være en hunn.

Frode Falkenberg (13.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

dette egget!

Bilde vedlagt spørsmålet

dette egget var på størrelse med et svartbak egg. håper du finner det ut :) takk for svar :)

A.O. (26.06.2010)

Svar:

Det er alltid vanskelig å artsbestemme egg bare ut i fra fotografier. dersom egget er så stort som et svartbakegg, så spørs det om det ikke er et egg av enten svartbak eller gråmåke. Det ser i alle fall helt ut som et måkeegg bare ut i fra bildet.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Diverse

Grankorsnebb og rugetidspunkt

Er fugleinteressert, og i går kom jeg over to grankorsnebber som varslet noe helt enormt i tett granskog. Her i Saltdal er ikke grankorsnebben vanlig, og jeg kjenner ikke til noe hekkeobservasjoner. Jeg trodde at korsnebbene kun ruget midtvinters.
Ser nå på et nettsted at de kan ruge fra september og utover. Er dette vanlig, hvor sannsynlig er det at jeg var i nærheten av et reir i går?

B.K. (11.10.2010)

Svar:

Korsnebbene både synger og pludrer i ett sett når de flyr omkring på jakt etter kongler, så det behøver ikke å være noe tegn til hekking der du hørte og så dem. Korsnebbene hekker når det er mye modne frø å finne, og det er som regel midtvinters. De få gangene jeg har hørt om folk som har funnet korsnebbreir, så har dette vært på vinteren på nyåret.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Diverse

Svaneunge på egen hånd

Vi ser stadig en svaneunge på egen hånd i det området vi bor, og lurer på om den kan ha mistet foreldrene? Den er ganske stor, men ikke full størrelse og den er fortsatt grå. Vi har ikke sett unger alene her før, og lurer på om det er normalt at de ikke er med foreldrene sine lenger midt i oktober? Har sett flere andre svanefamilier med unger som fortsatt holder sammen. Den oppfører seg normalt, men virker litt rastløs. (Den svømmer fort innom vågen her og ut igjen, slår seg ikke til ro. Men vi har også sett en famile som i hele sommer har hatt 5 unger og som nå har 2-3, så vi lurer på om dette er en normal tid for dem å forlate familien. (dvs vi TROR det er den samme gjengen). Vi lurer også på om vi kan ungen eller om vi gjør den avhengig av oss da?

T.S. (16.10.2010)

Svar:

Svaneunger pleier å holde seg sammen med foreldrene hele den første vinteren, så når grå svaneunger opptrer alene på høsten, kan det være et tegn på at noe galt har skjedd. Det er ikke noe i veien for å legge ut mat til en slik fugl. Om den blir håndtam så vil den ikke miste evnen til å finne mat og å klare seg selv neste vår av den grunn.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kattugle?

Heisann, prøver igjen og legge ved video. Spørsmålet er det samme, er det en kattugle som lager lyd på slutten av denne videoen .

M.K. (02.11.2010)

Svar:

Ingen vedlegg dukker dessverre opp.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugletrekk over Nilen

Hei

Jeg har vært så heldig å ha sett gåsetrekk over Nilen i Egypt. Trekket var på vei sørover. Hvilke gess kan dette være?

T. (04.11.2010)

Svar:

Ingen vedlegg dukker dessverre opp.....

Roar Solheim (12.11.2010)


#Diverse

hva ellers??????

Lyder som jeg tror er Mårhund... Hva ellers kan det være. Kattespor vet jeg hvordan ser ut, disse var som av en liten hund. I Sverige er det Mårhund, jeg bor få km fra grensa.
Fins det fugler som lager så rare lyder, har tenkt på Hubro..Men den er jo også sjelden....Spurveugle er det en del av her, men jeg synes det er ulogisk at en så liten fugl kan lage så kraftig lyd.
Hvor skal jeg gå på nettet for å finne fuglelyder av mange slag å lytte på??

P.S. (11.11.2010)

Svar:

Jeg kjenner dessverre ikke lydene til en mårhund, og har heller aldri hørt opptak av slike. Derfor lurer jeg på om du har slike opptak selv, for ellers er det litt spesielt å tenke at en ukjent lyd nødvendigvis skulle komme fra et såpass uvanlig (i Norge) dyr som mårhund? Spurveugla kan faktisk lage ganske kraftige lyder, men de vil vel være nokså forskjellige fra det jeg forventer at en mårhund burde kunne lage (?). Denne observasjonen lar seg ikke artsbestemme sikkert uten fotografier av spor og oppak av selve lyden, dessverre.

Roar Solheim (12.11.2010)

««første 43 505 - 43 529 av 50 018 siste»»