Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 645 til 43 669 av totalt 50 181 spørsmål


#Fuglekasser

Glava som underlag i fuglekasser ?

Hei. Jeg har forsøkt med litt glava i bunnen av kassen etter rengjøring forrige sesong. Kjøttmeisen som har holdt til der før om årene begynte både bygging, egglegging og ruging men ble fortrengt av svarthvit fluesnapper, Disse så også ut til å trives. Spørsmålet er om det er farlig (ev. unødvendig)å legge Glava i bunnen av kassa ?

A. (13.04.2010)

Svar:

Det er ikke nødvendig å legge glava i bunnen av kassen, men heller ikke farlig. En fuglekasse blir også brukt som overnattingsplass for fugler, spesielt på vinteren. Akkurat da er det jo ikke så dumt med litt glava i bunnen!
At svartkvit og kjøttmeisa sloss om hekkeplassen er ganske vanlig, oftest vinner svartkviten, men noen ganger er det kjøttmeisas tur til å vinne. Slike kamper kan ende med døden for en av fuglene.

Morten Ree (17.11.2010)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Hei!
Vi har for andre året på rad, et kjøttmeispar som kommer på våren o flytter inn i vår fuglekasse på väggen. Koselig.
Trur du det er samme fugler som året før? Pleier de returnere til samme plass?
Vi har sprosser på fönster och der sitter dem på tur o hakker på vinduet. De sitter kun på vinduene som er i stua.
Vi har lagt ut mat til dem men hakker like mye likevel.
Vil de ha kontakt med oss?
På forhånd takk for svar

N.N (11.04.2010)

Svar:

Det kan være samme kjøttmeisparet som året før, men det kan også være nye fugler. Småfuglene har relativt kort levetid.
Kjøttmeisa er en nysgjerrig fugl og driver ofte og hakker på alt mulig., Det kan også være at den finner noen insekter og insektegg rundt om glassene.

Morten Ree (17.11.2010)


#Fugleforing

Spørsmål:

Når skal man slutte og mate fuglene om våren?
Jeg har mange flere fugler på besøk nå enn i vinter.
Flokker på 20-30 grønnsisik, 10 bokfink ,8 dompap ,1 jernspurv i tillegg til kjøttmeis, blåmeis og granmeis(eller løvmeis, ser ikke forskjell).Nøtteskriker ,spettmeis og trost titter innom med ujevne mellomrom. Alle disse er der samtidig. Har aldri opplevd så mange fugler på brettet mitt før.Forer med nøtter og solsikkefrø. I den verste kulden i vinter kjøpte jeg solsikkekjerner, som naturlig nok ble mottatt med stor takk. Litt bortskjemte ble de vel gjerne men håper at det kanskje hjalp noen til å overleve den verste kulden.

K.N. (11.04.2010)

Svar:

Det er ikke noe i veien med å mate fugler også i sommerhalvåret, men behovet for å finne enkel næring er selvsagt størst på vinteren. Nesten alle frøspisere går over til å leve av larver og insekter på sommeren.

Morten Ree (17.11.2010)


#Økologi og atferd

Sterk opplevelse

Som et sikkert vårtegn har vi et andepar som har kommet og holdt til i en dam 30 m fra huset vårt. Igår kom de flygende rett over hodet mitt tok en sving og landet i dammen. Like etter kom de spaserende opp fra dammen og bort til meg der jeg sto og holdt på med hagearbeide. Jeg fikk umiddlebart en opplevelse av at de ville vise at de nu var kommet da de fløy rett over hodet mitt. Da de kom gående opp sammen var det som om at de ville hilse på. De gikk en liten runde på plassen for så å komme tilbake og holde seg like ved, 1/2 til 1 meter fra mannen min og meg uten det minste tegn til engstelse. Etter ca. 5 min. fløy de avgårde.Vi har aldri matet de eller hatt noen som helst nærkontakt med de før annet enn at de har oppholdt seg i dammen. Kan man tilegne ville fugler slike egenskaper som jeg har fortolket?

R.K.D. (11.04.2010)

Svar:

Dette er sikkert stokkender som utenfor hekkesesongen holder til i bynære strøk og er vant til å få mat fra mennesker. Når de leter opp en egnet hekkeplass som f.eks. deres dam så forventer de at de kan få mat også der, og derfor viser de slik nærhet overfor dere.

Morten Ree (17.11.2010)


#Fuglekasser

Spettmeis og hakking

Vi har en spettmeis som har lagt beslag på en fuglekasse. Den ser ut til å hakke på hullet, som for å utvide det, enda hullet er mer enn stort nok til at den kan komme seg ut og inn. Hvorfor gjør den det da?

T.A. (10.04.2010)

Svar:

Spettmeisa tilpasser alltid hullet slik at den selv passer akkurat inn. Men den pleier å velge kasser med stort hull slik at den murer igjen deler av hullet. Den er i mindre grad tilpasset å hakke et hull større.

Morten Ree (17.11.2010)


#Fuglekasser

Avstand mellom fuglekassene

Hei! Jeg har hengt opp en kasse som et kjøttmeispar har begynt å rede i. En gråspurv (eller to...) er veldig nysgjerrige og henger utenpå og rundt kassa stadig. Vil det lønne seg for meg å henge opp en kasse til - til disse gråspurvene, og evt hvor langt unna kan jeg henge den? Bor i rekkehus og har liten hage, så antall meter er ganske avgjørende når de i tillegg skal henge i skyggen. Håper på et svar :) Hilsen nyklekket fugle-elsker!

H.A.R. (10.04.2010)

Svar:

Ettersom vi svarer så seint så har du sikkert gjort deg noen erfaringer angående plassering av kassene. Normalt så anbefales minimum 30 m mellom kasser til meis og fluesnapper. Gråspurv og stær kan hekke i små grupper og tåler sitt naboskap. Om ikke kassen henger i skyggen så må den ikke henge rett mot sør.

Morten Ree (17.11.2010)


#Fuglekasser

Kattugle

Eg har laga ein kattugle kasse for 1 veke siden.
Er det forseint å henge den opp eller har dei begynt/heller på) å legge egg?
Burde eg legge noe oppi kassen ? sagspon?

S.B. (10.04.2010)

Svar:

Det beste er å henge opp uglekasser før jul. Kattugla legger egg i mars/april og vil gjerne ha litt tid i forkant for å etablere seg i hekkeområdet. Det er viktig å fylle et ca. 10-12 cm lag med grov flis i kassen, ikke sagflis! HUSK å bruke beskyttelsesbriller og solide klær som dekker hals og nakke når det er ved kassen i hekketiden. Ugla kan også sky hekkeplassen i tiden den har egg hvis den blir forstyrret.

Morten Ree (17.11.2010)


#Diverse

Fuglesang på natterstier

Her en morgen våknet vi av at det satt en fugel å sang rette utenfor vårt soverommsvinduet. Det er koselig det,men ikke kl.04.40. I dag morrges hørtes den på nytt til samme tidspunk, men en litt svakere kittring. Vi lurte på hva slags fugl som begynner å synge før det er blitt lyst :-)

N.N (08.04.2010)

Svar:

Dette er nok en rødstrupe eller kanskje den lille gjerdesmetten. Begge kan synge mens det er mørkt, de har en høy klar sang, men også noen harde tikkende lyder. Etter en lang kald og mørk vinter så kanskje blir det så du lengter mot vårens fuglesang, selv om du syntes det ble vel mye lyd nå sist vår!!?

Morten Ree (17.11.2010)


#Økologi og atferd

Hvilken fulg kan fly høyest?

Hvilken fugl kan fly høyest?

N.N (07.04.2010)

Svar:

Mange fugler flyr høyt når de er på trekk, blant annet er en gåseflokk observert i hele 16 000 meters høyde. Ellers pleier ørner og gribber å fly veldig høyt.

Morten Ree (17.11.2010)


#Fuglekasser

Stærkasse

Hei! Jeg bestilte en stærkasse på nett. Type trebetong og ligner på et malingspann. :) Nå har jeg festet det ca 3 meter oppe i et tre, og det henger en anelse skjevt. Har det noe i si for stæren?

S.G. (06.04.2010)

Svar:

Det har ingenting å si at kassen henger skjevet. Fuglene bygger sitt rede i vater uansett.

Morten Ree (17.11.2010)


#Fuglekasser

Spurveuglekasse

Hei!

Jeg hengte opp ei fuglekasse i går. Den var 30 cm høy, et bunnmål på 14 x 14 cm og et innflygingshull på ca 5,2 cm. Har ikke fyllt den med sagflis enda...

Spørsmålet mitt er:

Passer denne kassa til ei spurveugle? Var det for seint å henge den opp i går? (5. april) Hvilke hakkespetter kan hekke i en fuglekasse av denne dimensjonen?

På forhånd takk!

mvh Adrian Grande

A.G. (06.04.2010)

Svar:

Kassen passer ypperlig for spurveugle med to viktige justeringer. For det første krever spurveugla en en form for åpning som er som en "tunell". Dvs. at du må lage frontveggen ca.7-8 cm. Det andre er at du må fylle kassen med et 8-10 cm tykt lag med grov flis, ikke sagflis. Spurveugla hekker i april, men det er en fordel å henge opp kasser for ugler allerede før jul. Det begynner tidlig å se etter aktuelle hekkeplasser og det er større sjanse for at den hekker dess bedre tid den har til å finne kassen.
Ingen hakkespetter, bortsett fra vendehals, hekker i fuglekasser, men de kan brukes til overnatting.

Morten Ree (17.11.2010)


#Økologi og atferd

Hegre

Det er to hegrer som bygger rede i hagen, i et stort tre. De er store, min datter tror det er dinosaurer. Jeg har lest at dette er svært sjeldent, at de er svært sky og helst hekker ved sjøen. Jeg bor i Bergen sentrum. Er dette svært uvanlig?

N.N (06.04.2010)

Svar:

Gråhegren er relativt sky og dette må sies å være svært uvanlig. Hegrene hekker også som regel i kolonier i tett storvokst granskog.

Morten Ree (17.11.2010)


#Fuglekasser

Perleugle

Hei eg har hengt opp ein perleuglekasse 4 m meter over bakken På os Vestlandet i ein barskog.Eg lurer på om eg kommer til å få perleugle i den??vist ikke kan nokken andre ugler/Fugler ta den i bruk????

F. (02.04.2010)

Svar:

Perleugla hekker i kasser, vil helst ha en hullåpning på ca. 8 cm. Ofte kan det være lurt å sette kassen i ei enslig furu som står åpent til på f.eks. ei myr. Da er det mindre sjanse for at måren kommer inn i kassen og tar ungene. Høyde på 4 m over bakken skal være OK. Husk å fylle kassen med grove fliser i et ca. 10 cm tykt lag. Av andre arter som kan komme i slik kasse er kjøttmeis.

Morten Ree (17.11.2010)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Eg bur på på Bømlo i Sunnhordaland.
Eg lure på kven som har laga ditta redet i ein av kattuglekassane mine? Eg har berre hat vanlige spon i kassen. Mosen kan jo vera ein Meisefugel so har frakta inn i kassen, men syntes dei kvistane er i størsta laget til at ein Meisefugel kunne ha frakta dei inn i kassen.

M.N. (06.04.2010)

Svar:

Kjøttmeisa bruker mose som reirmateriale og tar ofte i bruk slike store kasser til sitt rede. Den vil da oftest lage en reirskål i ett av hjørnene i kassen, noe jeg ikke kan se er gjort her. Kvistene har jeg en mistanke om at ekornet har dratt inn, de kan også ta bolig i uglekasser, evt. mår.

Morten Ree (17.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

S. (16.11.2010)

Svar:

Bildet viser en ærfugl hunn med sine fire små unger.

Frode Falkenberg (16.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan dere hjelpe meg med denne fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi lurte på om det kan være en liten ørn, evt en våk?

O. (16.11.2010)

Svar:

Dette ser ut til å være en våk, men når jeg forstørrer bildet, blir det for pixellert til at jeg kan si om det er musvåk eller fjellvåk. (Jeg kopierte bildet og behandlet det i Photoshop, og da kan jeg se at det er en fjellvåk. Frode).

Roar Solheim og Frode Falkenberg (16.11.2010)


#Fuglekasser

Hvilke fuglekasser?

Hei,

Vi er en gjeng som camper i Plurdalen hver sommer. Det er mye mygg og knott der. Vi har diskutert 'co2 myggdreper' rundt leirbålet, men som gammel fallskjermhopper vet jeg hvorfor fuglene synger så i stede for å ta maten fra dem tenkte jeg på litt samarbeid :)

Det jeg trenger å vite er hvilke fugler bør vi satse på.

Hvordan bør kassene plasserers? Hvor tett/høyde/etc.
Kan vi ha flere kasser i ett område om vi blander type kasser?
Hvor stort område rundt campen er det vits i å henge kasser?


Stedet det er snakk om er i Mo i Rana, innover i landet, ca 400moh. Vegitasjon i nærområdet til campen er hovedsakelig løskog og kratt. Endel gran videre rundt samt dyrket mark/gårdsbruk. Campen ligger i en dal, like ved en elv.

mvh
Robert

R. (15.11.2010)

Svar:

Du kan gjerne lage småfuglkasser for svarthvitfluesnapper og meiser - de kan spise insektene, men de klarer nok ikke å hindre at mygg og knott plager dere. De klarer ikke å redusere insektene så mya at det gjør utslag, dessverre. Men et kjøttmeispar fanger ca. 10 000 insekter/larver i løpet av ungeperioden, så litt hjelper det nok. Anbefalt avstand mellom slike kasser er 30 m, det hender at det går med kortere mellomrom. Hullåpningen bør være 32mm.

Roar Solheim (16.11.2010)


#Økologi og atferd

Heiloen

Hva spiser heiloen??

N.N (15.11.2010)

Svar:

Insekter og virvelløse småkryp som lever i mudder i grunne vannområder.

Roar Solheim (16.11.2010)


#Økologi og atferd

Ugler og bier

Jeg holder på med research til et teaterstykke, og i den forbindelse lurer jeg på om ugler kan spise bier/veps?
Vennlig hilsen
Kjersti

N.N (16.11.2010)

Svar:

Tror ikke det er vanlig. I Norge har vi ingen fugler som spiser bier, men vi har vepsevåken som spiser veps. Av og til får vi besøk av bietere - de jakter både bier og veps.

Roar Solheim (16.11.2010)


#Trekkfugler

linerla

hvor er linerla om vintren ????

G. (16.11.2010)

Svar:

De fleste er i Afrika.

Roar Solheim (16.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugllåt, hvilken fugl?

Stadig vekk når jeg er ute å går så hører jeg en fugl som jeg ikke kjenner lyden til. Har lyttet til lyd-cd av fugllåter, men klarer ikke å gjenkjenne den. Lyden går omtrent slik: djyu-djyu-djyu-djyu. Ensformig, ingen variasjon i lyden. Tror ikke det er noen småfugl. Vanskelig å lokalisere nøyaktig hvor lyden kommer fra, den høres alltid ut til å være langt borte, men høres skarpt allikevel. Området er Tromsøya og fastlandet rundt, altså nært til havet. Har hørt den så langt fra strandsonen som ca 500m. Noen formening om hva slags fugl jeg hører, men aldri ser.

N.N (16.11.2010)

Svar:

Kan det være at du hører spettrmeis? Beskrivelsen kan passe til denne arten.

Roar Solheim (16.11.2010)


#Fugleforing

FUGLENES ATFERD PÅ FORINGSPLASSEN.

Jeg lurer på hvorfor noen arter foretrekker maten på brettet,mens noen arter foretrekker maten på bakken.

M.S. (14.11.2010)

Svar:

Ikke godt å si, men det kan ha sammenheng med hvordan de ulike artene søker næring ute i naturen. Både rødstrupe, troster og gulspurv plukker ofte mat på bakken, og de foretrekker da også ofte å plukke mat på bakken på en forplass. Meiser og mange finkefugler søker vanligvis mat i trærne, så derfor er det naturlig for dem å hente mat oppe på et brett, i en forautomat eller lignende. Men ingen er så spesifikke at de ikke kan hente mat på mer uvanlige steder når de kniper.

Roar Solheim (15.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nytt bilde av polarsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Polarsisk ? her ser du nok en gang den hvite gumpen

E. (15.11.2010)

Svar:

Fuglen har vanskelig belysning, og det er ikke lett å se alle karaktertrekk godt. Fuglen er som tidligere nevnt, lys på nedre del av ryggen, men selve overgumpen (dekkfjærene over stjerten) virker mørke, så det er ikke mulig å si sikkert hvilken dette er, selv om jeg personlig heller mer mot gråsisik enn polarsisik.

Roar Solheim (15.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken hakkespett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette er en flaggspetthann eller en hvitryggspetthann?

A.G. (15.11.2010)

Svar:

Dette er en hvitryggspett.

Roar Solheim (15.11.2010)


#Diverse

Jaktfalken

Hva er vingespennet til jaktfalken?

N.N (15.11.2010)

Svar:

Det er omkring 110-130 cm (hanner minst, hunner størst).

Roar Solheim (15.11.2010)

««første 43 645 - 43 669 av 50 181 siste»»