Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 366 til 49 390 av totalt 50 019 spørsmål


#Økologi og atferd

Måker

Hei, jeg lurer på en ting ang. måker. De er jo representert i forskjellige biotoper, som ved havet og i byen. Men maten de spiser vil jo være forskjellig da en måke som blir oppfostret ved kysten vil spise fisk og lære å fange fisk, mens en bymåke vil bli oppfostret på annen føde som er menneskeskapt. Mitt spørsmål er derfor: Vil en bymåke være like flink til å finne alternativ føde (fisk) på samme måte som en måke som er oppfostret ved havet?? Og har disse måkene forskjellige overvintringsplasser siden føden fra start av er så forskjellig??

M.I. (14.07.2006)

Svar:

Måkene tilpasser seg sine omgivelser bedre enn mange andre fuglearter. Om de finner en forekomst av et eller annet næringsemne som de kan nytte, så benytter de seg av det. Det er klart at måker fra byer har andre næringsvalg og metoder for å skaffe seg næring, enn de som finnes i andre habitater som i fjellet eller ved kysten.

Frode Falkenberg (14.08.2006)


#Diverse

hva skal jeg gjøre med svalen

fant en svale på ballkongen i dag, har gitt den insekter og vann, har den nå i et undulatbur, når vet jeg når jeg kan slippe den fri og hvordan gjør jeg det, er vel litt risikabelt å kaste den ut fra ballkongen hvis jeg ikke vet om den er klar for det. må den ha levende insekter som mat?

K.S. (13.08.2006)

Svar:

Sjekk ut om fuglen virker fysisk fin, med hele bein og fin fjærdrakt. Om den er det så bør du slippe den ut så fort som mulig. Om det er en tårnseiler du har funnet (http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=535), så klarer de ikke å lette fra bakken selv da de har for lange vinger. Om det er en svale, så burde den ha lettet av egen kraft om den var i form.

Frode Falkenberg (14.08.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Da jeg syklet rundt på en øy utenfor mo i rana hørte jeg en høy lignende tuui! eller uui(vanskelig å si), så fikk jeg øye på en fugl i gresset. Første tanke var at det kanskje var en småspove, trur ikke nebbet var så langt som storspova selv om jeg ikke så den så lenge. Men i bøker og fugleluder på nettet har den ikke noe lignende lyd, heller ikke storspove men den har jeg hørt mange ganger, så hvilken fugl kan det ha vært?

T. (23.07.2006)

Svar:

Kan det ha vært en heilo? Uten ytterligere beskrivelse (størrelse, nebbform, farger o.l.) av fuglen så kommer jeg ikke så mye lenger enn det.

Frode Falkenberg (13.08.2006)


#Diverse

Fuglereir under takstein

Hei vi har hatt endel reir under taksteiene på huset. Vi skal nå sette opp "gitter" slik at vi stenger for fuglene under taksteinen. Når på året kan vi trygt montere opp slikt, for å være sikker på at det ikke er reir under der!

M. (09.08.2006)

Svar:

Om du gjør det i perioden mellom september og mars så burde du være innenfor en sikker periode. Det er viktig at du gjør det på dagtid, da fugler kan benytte slike hullrom for overnatting også.

Frode Falkenberg (13.08.2006)


#Diverse

funnet fugleunge

jeg fant en spurvunge i nabokattens klør, og tok den inn.
den er 7-8 cm lang brun-grå og gult nebb.. lurer rett og slett på hva jeg skal gjøre med den, det er mange spurvereder omkring, men jeg vet ikke hvor den hører til..

hva skal jeg gjøre med den??

K

K. (12.08.2006)

Svar:

Sett den ut i en tett busk der du fant den, så kan vi håpe på at den blir funnet igjen av foreldrene sine.

Frode Falkenberg (13.08.2006)


#Diverse

Eigerøy Fuglestasjon

Når er det best å gå til Eigerøy fuglestasjon får å kikke på fugler???

N.N (11.08.2006)

Svar:

Eigerøy er sikkert mest artsrikt i trekktidene, altså mai og september-oktober.

Frode Falkenberg (13.08.2006)


#Diverse

Pull eller juvenil?

Lurer på når en fugl går over fra å kalles pull til juv. I en beskrivelse av juv. står det at den er flygedyktig og bærer sin første ekte / komplette fjærdrakt, og enda ikke har skiftet ut noen av disse fjærene. Hva med unger som fremdeles har dun / dunrester, men som er flygedyktige og har en godt utviklet drakt, skal man kalle disse for juv, eller må alt dun ha forsvunnet?

A.C. (30.07.2006)

Svar:

Vanlig betegnelse på overgangsdrakter hos fugl er gjerne å integrere begge "draktene". Da vil det i dette tilfellet bli pullus som utvikler juvenil fjærdrakt. Siden fuglen er flygedyktig vil det trolig være mer riktig å si juvenil fugl med rester av pullusdrakt. Alle definisjoner er tøyelige, så du kan sikkert argumentere for annen bruk også.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Diverse

Måser

Jeg har ei hytte på Hitra I Trøndelag. Der har vi i minst 6 år hatt besøk av en MÅSE som vert år ved påske når vi kommer, kakker på ruten og vil ha mat. Den er veldig tam,og er i enkelte situasjoner litt for nærgående.Det må jo være samme måse når han år etter år kommer og banker på ruten. SPØRSMÅL :Hvor gammel kan en måse bli ?

J. (17.07.2006)

Svar:

Når først en måse har blitt voksen (fire til fem år) kan de fort ble veldig gamle, gjerne over 15 år. Rekorden er det dobbelte.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Uglelyder?

Har den siste tiden hørt noen spesielle fuglelyder fra skogholtet (østlandet) der vi bor. Fra ca kl. 1900 til 01.00 høres pip/rop uavbrutt fra noen fugler. Disse blir besvart av en annen fugl, som låter nesten som en liten hund som bjeffer? Hva slags fugler kan dette være?

M. (22.07.2006)

Svar:

Jeg tipper at dere har hørt et kull med kattugler som lager kontaktlyder. Slagugla, en sjelden art i Norge, har også lyd som kan minne om hundebjeffing, men jeg tviler på at det er den du har truffet på.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Økologi og atferd

Svaler

Hvordan drikker svaler vann?

E.S. (02.08.2006)

Svar:

Svalene får i seg vann både gjennom mat og ved å lande ved vannforekomster for å drikke. Seilere, som aldri lander på bakken, får sin væske gjennom maten.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Diverse

tårnseilere

vi hølder på med å rive et gammelt bryggerhus. Under taksteinen er det fremdeles noen få tårnseilerunger som ikke er flyvedyktige, men som er ganske store. Vil foreldrene finne sine unger igjen da reirplassen har blitt flyttet på? Har vi evnt. mulighet til å fore dem opp? Gode råd ønskes.

S. (04.08.2006)

Svar:

Om du kan vente med rivingen til ungene flyger ut så er det det beste. Det er veldig sannsynlig at foreldrene ikke finner tilbake til ungene om de blir flyttet på. Du klarer ikke å fore opp tårnseilerunger.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Diverse

Kikkert

Hva er best 8 eller 10 forstørrelse i kikkert hvis man skal se på fugler??

N.N (08.08.2006)

Svar:

Det avhenger litt av hvor du skal titte på fugler. I skog passer en 8x bra, mens i åpne landskap passer 10x bra. Om du ikke har teleskop så ville jeg ha valgt 10x kikkert, da du tross alt får litt bedre forstørrelse, noe som kommer godt med på observasjoner på lang avstand.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som ligner på Hegre?

På en myr på Golsfjellet i dag tidlig satt to store hegre-lignende (?) fugler med lang hals og som utstøtte elefantskriklignende lyder.

E. (11.08.2006)

Svar:

Både det du sier om lyden og beskrivelsen av fuglene passer utmerket til trane: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3211

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Sykdom og skader

fugle unger

Hei.Jeg har dvergpapugøyer hjemme og de har lagt 6 egg.Alle fugle ungene som kom ut av eggene døde,etter ei lita stund.Nå er det bare et egg igjen.Jeg forstår ikke hvorfor de dør og hva skal jeg gjøre for at ungen ikke skal dø?Hva slags mat jeg må di den og hvordan skal jeg behandle den?Skal det være varmt og fuktig?

M. (27.07.2006)

Svar:

Du bør nok ta kontakt med en veterinær. Jeg tror at foreldrene er av "dårlig kvalitet", noe som kan gjøre at ungene er svake når de klekker, eller at foreldrene ikke fikser matingsprosessen.

Frode Falkenberg (27.07.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl kan dette være?

Hei,
I dag tidlig så jeg en kjempe stor fugl ved et vann i Bergen. Den må minst ha vært på størrelse med en svane. Den var sort på kroppen med noen små hvite flekker her og der. Halsen var hvit med små sorte flekker, hodet og tuppene på vingene var hvit og rundt øynene var den rød/oransje(akkurat som en maske)med hvitt nebb.
Tok bilde av den og tror det er rett beskrevet.. føttene var sånn som endene har..
Er så kjempe nysgjerrig. Håper på et svar :-)

C.D. (27.07.2006)

Svar:

Beskrivelsen kan tyde på at det er ei knoppand du har sett. Arten kalles også moskusand, og er en innført og ingen naturlig forekommende art i Norge.

Frode Falkenberg (27.07.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Det sitter stadig noen små fugler i buskene hos oss og lager noen lyder som høres ut som om to små steiner slås mot hverandre. Sønnen min på 11 år pleier å sitte med to steiner å "prate" med dem. Men hva slags fugl er det snakk om? På forhånd takk for svaret!

B.H. (26.07.2006)

Svar:

Det høres ut som om du har en "sylvia-sanger" i buskene dine. Det kommer litt an på hvor du bor i landet, men alternativene er munk, hagesanger, møller eller tornsanger. Andre fugler som kan lage smakkende lyder er bl.a. gjerdesmett og rødstrupe, men de har en litt annen klang en sangerne.

Frode Falkenberg (26.07.2006)


#Diverse

fugl

er på jakt etter navn på en fugl trommer opptil 15 slag pr.
sek.navnet begynner på f??

K.A. (13.07.2006)

Svar:

Flaggspett...

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kråke

Hvordan ser man forskjell på en hunn og hann kråke? Har hjulpet flere skadde kråker, men ville gjerne ha visst hvilket kjønn de er.

A. (24.07.2006)

Svar:

Det er umulig å skille kjønnene hos kråke ut fra fjærdrakten. Hannene er i snitt ørlite større enn hunnene.

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Diverse

Hekketid måker

Er måker fredet i hekketiden, evt når er det?

Ø. (14.07.2006)

Svar:

Alle fugler er fredet ved lov i hekketiden. Viltlovens paragref 3 sier blant annet: "Alt vilt, herundet dets egg, reir og bo er fredet med mindre annet følger av lov eller vedtak med hjemmel i lov." Måkenes hekketid strekker seg fra og med mars til og med august. Når det gjelder jakttider må du ta kontakt med dine lokale viltmyndigheter.

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Diverse

canadagås

hei fines det en side på internett om lyder på kanadagås

S.L. (22.07.2006)

Svar:

Du finner lyden av kanadagås på http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php (alfabetisk artsliste).

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Diverse

Hængetit

Jeg er vel ikke i målgruppa, men jobber som ekstern medarbeider for et forlag. Jeg prøver å finne ut hva en Hængetit er. Det er ingen vadefugl, (ut i fra navnet tippet jeg en slektning av boltit). Det er en standfugl, og den bor i ur og kratt sammen med jernspurv og meiser. Takker for et evt svar, og ønsker dere en fortsatt god sommer.

O.B.K. (22.07.2006)

Svar:

Hengetite er et lokalt vestlandsnavn på løvmeisa. Les mer om arten på: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=510. Et gammelt lokalnavn på granmeis (en nært beslektet art av løvmeisa) i Møre og Romsdal er også hengetite. Mer om granmeisa leser du på: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=491.

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Sykdom og skader

Parasitt

Hallo! en venn av meg har funnet og tatt vare på en liten fugleunge som er forlatt. men den har et lite, svart, rundt innsekt på seg. den er så hard at man ikke kan knuse den mellom to negler hvis du skjønner. hvilket innsekt er dette, og hvordan kan vi fjærne det hvis det er farlig for ungen?

K.B.S. (24.07.2006)

Svar:

Det høres ut som om fuglen har en flått på seg. Fugler kan leve en stund med flått på seg, og flåtten vil uansett etterhvert forsvinne når den har fått det blodet den ønsker. Det kan være meget skadelig å fjerne flåtten om den er plassert strategisk, da du muligens kan rive løs fragmenter av vitale deler.

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Diverse

frosk

hei jeg har tusen frosk i en bøte jeg fan de i skogen mange frosk unger de hoppet ned i en dam opp imosen skal de sove for vinteren kan jeg få en internet side om biolog som svarer på sone spørsmål

S.L. (22.07.2006)

Svar:

Prøv spørsmålet på denne spalten: http://www.bio.no/enbiolog/

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Diverse

Spørsmål:

Kan man klare å ruge/klekke svaleegg selv?

J. (14.07.2006)

Svar:

Det er nok mulig, men det er ikke lovlig i Norge.

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugle lyd hørt i hordaland

hei.. eg jobbe i en barnehage, og når vi va ute på tur i skogen hørte vi en merkelig fugle lyd vi ikkje har hørt før. den hørtes ut som en apekatt som hylte.. eller skreik.. lurte på om du hadde en ide om kalla fugel dette kunne være?

L. (08.06.2006)

Svar:

Du kan kanskje ha hørt ei nøtteskrike eller ei nøttekråke? Jeg trenger litt mer nøykatig beskrivelse av både lyden og habitatet for å kunne vurdere det nærmere. I mellomtiden kan du sjekke opp de to foreslåtte artene på denne fuglesangsiden: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php

Frode Falkenberg (06.07.2006)

««første 49 366 - 49 390 av 50 019 siste»»