Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 444 til 43 468 av totalt 50 005 spørsmål


#Fuglekasser

Himmelretningens betydning for opphenging av fuglekasser.

Hei!

Spiller det noen rolle i hvilken himmelretning kassene peker? Kan det bli for varmt i kasser vendt mot sør? Jeg har to-tre kasser til perleugle som peker mot sørvest.

J.H. (20.11.2010)

Svar:

Nei, alle erfaringer tyder på at dette spiller liten rolle. Kassenes plassering i bterrenget er nok mye viktigere.

Roar Solheim (21.11.2010)


#Diverse

Diverse

Hvorfor "roter"spettmeisen så voldsomt når den skal ta solsikkefrø i forautomaten?Ser ut som den hiver masse frø utover bakken før den flyr avgårde.
hvilken fugle kan det være som "synger"etter det er blitt mørkt nå på denne tide.Greier ikke beskrive lyden men kommer noen tirader med samme type lyd etterhverandre borte fra skogkanten.Er ikke når det er bekmørkt med nesten.
Så et innslag på TV,n for litt siden.Der fanget di kråker å ravner i en felle fordi de ville få opp rypebestanden.Er det for mange kråker her i landet som gjør at rypene har blitt færre?har ikke alle fugler samme rett til å leve?Skal noen rypejegere få bestemme fordi de skal drive med en hobby å jakte?

J. (20.11.2010)

Svar:

Vet ikke hvorfor spettmeisene roter til slik, kanskje prøver de å finne de største eller beste frøene, for de tar som regel med seg solsikker og flyr av sted for å lagre dem. Det kan hende du hører spurveuglas høstsang - en stigende tonerekke. Forfølgelse av kråkefugler er en dårlig unnskyldning for at jegerne skyter for mange ryper - det er DET som faktisk er rypenes største problem. Naturlige rypespisere bør få gjøre det som er deres naturlige oppførsel, mens vi kan gå hjem og spise koteletter. Rypejakt er tyveri av andre arters basismat!

Roar Solheim (21.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor rovfugl med hvit hale

Observerte søndag 21 nov 2010 en stor rovfugl med hvit hale over Mjøsa ved Vingerom. Synes fuglen lignet en ørn. Kan det hende at Havørner trekker inn i landet, og at det var det jeg observerte? Fikk ikke tatt bilde da jeg kjørte bil.

A.E. (21.11.2010)

Svar:

Du har sannsynligvis sett en voksen havørn. De bør snart kunne etablere seg også langs Mjøsa, for i Sverige hekker de nå rundt alle de store innsjøene. Minst 100 par i innlandet i Sverige. Før eller siden kommer de til våre store innsjøer også.

Roar Solheim (21.11.2010)


#Fugleforing

Hvordan lokke fuglene til fuglemateren?

Vi har kjøpt oss en ny, lekker fuglemater ( eva solo) Denne har vi putta mye gogt fuglefrø i, og hengt opp utenfor kjøkkenvinduet. Ungene venter i spenning hver dag, men fuglene uteblir. Hva har vi gjort galt? Jeg ser lite småfugl generelt om dagen, og i området her er det ganske mye kråke og måke, men jeg har ikke sett at disse storfuglene har skremt vekk småfuglene før. Kan det være at når først en fugl oppdager materen, vil resten følge på? Hvordan lokker vi dem best hit?
Vi venter i spenning...

R. (21.11.2010)

Svar:

Alltid vanskelig å gi noe godt svar på slike tilfeller. Det kan være lokale forhold som spiller inn - avstand til nærmeste skjul, annen tilgjengelig mat i området osv. Meiseboller og jordnøtter pleier å være ettertraktet nær sagt over alt.

Roar Solheim (21.11.2010)


#Ringmerker

kan jeg ringmerke

kan jeg ringmerke og registrere selv?

A.Ø. (21.11.2010)

Svar:

Nei. For å ringmerke fugl må du gjennomgå opplæring med andre, registrerte ringmerkere, og så bli godkjetn av Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum. Ring gjerne dit og spøt nærmere hva du kan gjøre.

Roar Solheim (21.11.2010)


#Diverse

Stær i havet

Hei! I dag berget jeg en stær på Giske som lå i sjøen på ei småbåtforening og holdt seg i et tau.
Jeg tok den med hjem og plasserte den på badet der det er varme. Den var tydelig våt og kald,men nå er den i form og sitter under taket. Lurer på om den bør være der over natten
og om den må ha mat og vann. Drikker den vann selv i fangenskap? Den har ingen synlige tegn til skade.

K. (21.11.2010)

Svar:

Du har handlet helt riktig. Ikke godt å si hvorfor den havnet i vannet, men din varmebehandling hjelper garantert. Du kan sikkert holde den i bur eller i et rom noen dager. Gi den en skål med vann, litt mat i form av bløte eplebiter, annen frukt, eller kanskje også syltetøy kan gå (stær er egentlig veldig altetende - har selv hatt stær som åt fårikålkjøtt!!!). Når den kommer seg, kan du slippe den ut dersom det ikke er for surt og kaldt.

Roar Solheim (21.11.2010)


#Fuglekasser

Kvinand kasse

Hvordan skal jeg lage en kvindand kasse? bord bredden skal vel være på en rundt 30cm, og har ikke bord som er 30 cm brede, hvis jeg legger 2 bord sammen så blir den ikke helt vanntett, går det bra eller er det noen andre måter jeg kan gjøre det på?

N.N (21.11.2010)

Svar:

Slike store kasser lager du best ved å legge to bordbredder (eller tre) ved siden av hverandre, og skjøte med tverrgående bord eller lekter oppe og nede. Det gjør ikke noe for endene (eller ugler) om det blir smale sprekker mellom bordstykkene når kassebordene tørker.

Roar Solheim (21.11.2010)


#Diverse

Tjeld

Hei. Jeg fannt en død tjeld i Meløy kommune, i Vassdal(svik) 8170 Engavågen i fjor. Den lå inne i en gammel fraukjeller, ringmerket , skal prøve å tyde ringen. 0 BRITISH ..... T HIST..... FA40972. Har dere interesse av ringen, så oppfi adresse.

T.H. (18.11.2010)

Svar:

Det aller beste er om du skriver inn dette i skjemaet til British museum:

http://blx1.bto.org/euring/lang/pages/recovery_form.jsp

De svarer utolig kjapt. Det hadde vært gøy å høre hvor den ble merket når du får svar.

Frode Falkenberg (19.11.2010)


#Fugleforing

Hvorfor kommer det ikke fugler?

For noen dager siden begynte vi å fore fugler. Vi hang opp foringsautomat med solsikkefrø, meisebolle og et nett med nøtter utenfor kjøkkenvinduet.Hittil har det ikke kommet en eneste fugl! Vi bor i nærheten av skogen så vi vet at det er fugler i nærheten. Hvorfor kommer de ikke?

F.R.S. (18.11.2010)

Svar:

Alltid vanskelig å vite hvorfor fugler kommer til en forplass og ikke til en annen. Det kan skyldes tilfeldigheter, eller at de ikke har oppdaget maten ennå.

Roar Solheim (18.11.2010)


#Diverse

Hakkespett

jeg har glemt navnet på Norges største hakkespett. Er det grønnspetten? På forhånd takk.

H.O. (18.11.2010)

Svar:

Nei, det er svartspetten som er størst. Grønnspetten er nr 2, sammen med gråspetten.

Roar Solheim (18.11.2010)


#Fugleforing

Meiseboller

Er det best å ta av plastnettingen på meisebollane? Eg har skaffa meg slike kjekke spiralar for å henge opp bollane i og da tek eg av nettingen først for den blir ganske skarp når det er kaldt.Såg ein artikkel om fugleforing i eit dyreblad (Buddy) og der hadde kulene nettingen på inni spiralen.. Kanskje fugleforeningane kunne lage eit lite ark om foring og legge det ut der fuglemat blir seld?

T. (18.11.2010)

Svar:

Meiseboller fores best ved å henge dem i nettingbur som tar flere boller. Da SKAL ALLTID plastnettingen tas av. Dersom du bare henger opp meiseboller i plastnettingen de kommer i, får småfuglene hakket løs biter av dem, men da kan også skjære og nøtteskrike hakke løs hele bollen i løpet av kort tid. De tar med seg store deler og lagrer, så da forsvinner bollen fort. Ved å henge ut i metallnettrør, varer bollene lenger. Plastnettet er da til hinder for småfuglene, og må fjernes.

Roar Solheim (18.11.2010)


#Økologi og atferd

Nøtteskrike

Jeg lurer på hvorfor nøtteskrika hermer etter musvåkens "skrik"?

M. (19.04.2010)

Svar:

Det er nok ikke noe forsøk på å herme andres lyder, men nøtteskrika i likhet med sin slektning lavskrika har et stort lydspekter og veldig kraftige varsellyder.

Morten Ree (18.11.2010)


#Økologi og atferd

tjeld

hvorfor har tjelden så lange bein

N.N (22.04.2010)

Svar:

Tjelden er en vadefugl og de har lange bein. De søker næring langs strender og i fjæra og derfor er det gunstig å "vade" med lange bein.

Morten Ree (18.11.2010)


#Diverse

Bjørkefink eller grønnfink?

Har problemer med å skille disse på lyd. Grovt, hest djyy-djyy, ikke særlig vakkert egentlig. Holder en knapp på grønnfink da jeg tror bjørkefinken har trekt lenger sør nå. Stedet er Troms.

N.N (28.10.2010)

Svar:

Dette er ganske sikkert grønnfink, den har mye lydytring året rundt og er som du antyder langt mer vanlig i Troms enn bjørkefink nå vinterstid. Gå inn å lytt på disse lydfilene: http://fuglar.no/galleri/lyder.php

Morten Ree (18.11.2010)


#Diverse

S-V-A-N-E-R

JEG LURTE PÅ OM JEG KUNNE FÅ NOE FAKTA OM SVANER

O. (09.11.2010)

Svar:

Gå inn på nedenstående link så kan du lese, se utbredelseskart og bilder av svaner.
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3426

Morten Ree (18.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tror dette er siland. Kan dere bekrefte/ avkrefte dette?

N.N (17.11.2010)

Svar:

Ja, dette er hann og hunn av siland.

Roar Solheim (17.11.2010)


#Fugleforing

Mørketid

Hei!
Jeg lurer på om fuglene er mindre aktive gjennom mørketiden? Jeg synes det er så koselig å følge med på fuglene utenfor vinduet mitt, men ser sjeldent noe fugl ved foringsautomaten min etter at det har blitt mørkt..

N.N (16.11.2010)

Svar:

Alle fugler, bortsett fra uglene, er dagaktive. Etter mørkets frembrudd så forsøker de å hvile og sove. Men på vinteren hender det at de kommer på foringsplassen mens det nesten er mørkt om morgenen, da viktigheten av nok næring er svært stor for å holde varmen etter en lang vinternatt.

Morten Ree (17.11.2010)


#Økologi og atferd

Dompap

Hvem er dompapens naturlige fiender?
Hvilke utbredelser har dompapen i Norge?
Hvorfor er ikke dompapen en trekkfugl?

L. (17.11.2010)

Svar:

Dompapen er utbredt over hele landet, men er først og fremst knyttet til barskog. Dompapens fiender er i første rekke spurvehauk og spurveugle. Dompapen er en av mange fuglearter som velger å overvintre her nord, derfor må den spise frø og bær i vinterhalvåret, mens den om sommeren spiser mye larver og insekter.

Morten Ree (17.11.2010)


#Økologi og atferd

Kjernebiter!

Hei Fuglevennen!
Hadde i går 18 april, fornøyelsen av å sjå Kjernebiter i hagen vår for første gang! (Vinnes i Fusa, Hordaland). Beklageligvis låg batteriene til mitt kamera på lading, så eg fekk ikkje tatt bilde! Kjernebiteren er etter det eg forstår skjelden på desse kanter! Mitt spørsmål er: Er Kjernebiteren påvist hekkende på Vestlandet og kvar lager dei reir og av kva materiale bruker dei! Det var uansett en fantastisk opplevelse å få sjå denne fuglen i vår hage!

B.S. (19.04.2010)

Svar:

Kjernebiter har hatt en enorm økning i utbredelsen de siste 30 år. Fra før var den vanlig bare på Østlandet og rundt Oslofjorden, nå strekker utbredelsen seg både vestover og langt nord i landet.

Morten Ree (17.11.2010)


#Diverse

hvilken fugl har lagt dette egget

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg gikk opp mot hvittingen og ved orrbergvann står det en grill hytte og inne i hytta var det et rede og i redet lå det et blåspraglete egg

J.A.L. (18.04.2010)

Svar:

Selv om det er vanskelig å bedømme størrelsen på egg og reir så mener jeg at dette er grå-fluesnapper.

Morten Ree (17.11.2010)


#Diverse

Måltrost ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tilhører dette reiret en måltrost ? Har ikke sett måltrost i området, men det var svarttrost i området rundt. Bildet er tatt 14-04 2010 ved Lyderhorn, Bergen.

M.K. (15.04.2010)

Svar:

Dette er et måltrostrede med ett egg. Kjennetegnes med at bunnen av rede i all hovedsak består av tilglattet jord, og at egget har en sterk blåfarge med svarte prikker.

Morten Ree (17.11.2010)


#Økologi og atferd

Kattugle på taket

Hei vi har fått en hekkende sansynligvis kattugle på hytte taket,lurer på hvor skvetten den er, om den vil forlate reiret helt hvis vi er i nærheten eller om vi bare må prøve og ikke gå så mye på den siden?Den har kommet tilbake når jeg jobbet nedforbi hytten.

A.S. (14.04.2010)

Svar:

Vært morsomt å hørt hvilke erfaringer du gjorde med ugla? En kattugle hekker som regel i hulrom eller i gamle kvistreir etter f.eks. skjære. Derimot bruker den ofte piper som oppholdssted på dagtid. Vi har enkelte ganger fått inn brann- og røykskadde kattugler som har sittet nedi pipa. Kanskje hyttepipa var et dagleie for ugla?

Morten Ree (17.11.2010)


#Diverse

En klo?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
fant denne en forleden dag. Kan det være en ravne- eller ørneklo?

Ø.B. (14.04.2010)

Svar:

Dette ser ut til å være en klo fra en havørn.

Morten Ree (17.11.2010)


#Fuglekasser

Spettmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

hallo:D
Igår skulle eg sjekke en av fuglekassene mine og der låg det ein fugel oppi men det var ikkje reir eller Noe oppi.
Hvilken fugel er detter og Skal den bygge reir/legge egg i kassen visst den var oppi?
Det var i ein vanlig Stær kasse

T. (13.04.2010)

Svar:

Dette er en spettmeis og den bygger rede av flak av furubark. Fuglekasser bruker også som oppholdsrom for fugler også utenfor hekketid, så her har du truffet på en spettmeis som kanskje inspiserte kassen nettopp for å bygge et reir senere, eller som rett og slett har funnet en trygg hvileplass.

Morten Ree (17.11.2010)


#Diverse

Vekst på troster.

Her på foringsplassen er det en trost som er mindre enn de andre. Mener den er slankere også. Lurer på om dette er en som er født i fjor, om det er slik at disse ikke er ferdig utvokst, det første året? Og når får de gult nebb?

N. (13.04.2010)

Svar:

Trostene oppnår full størrelse allerede på høsten, men det kan være små individuelle forskjeller på størrelsen innenfor en art. Når det gjelder nebbet så har svarttrosten, som jeg går ut i fra at vi snakker om, guloransje nebb på sommeren når det gjelder hannen, mens hunne har mørkt brunt nebb. Den er i tillegg mørk brun i fjærdraketen og ikke svart som hannen.

Morten Ree (17.11.2010)

««første 43 444 - 43 468 av 50 005 siste»»