Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 540 til 43 564 av totalt 50 185 spørsmål


#Fuglekasser

Fuglekasse i Oslo

Jeg lurer på hvilken fugletype man burde lage kasse til i Oslo. Jeg ser det er en del forskjellige varianter av kasser man kan lage men er ukjent med hvilken type fugl som er mest relevant for et villastrøk i Oslo (Ekeberg omegn). Det er stort sett grønt i omerådet med hager og noen små skogsomeråder. Hvilken fugletype burde jeg bygge kasse til?

T. (06.12.2010)

Svar:

Rundt Ekeberg ville jeg ha satt opp standard småfuglkasser med 32 mm D inngangshull, noen stærkasser med 45 mm D inngangshull, og kanskje noen kasser til kattugle/skogdue/kaie.

Roar Solheim (09.12.2010)


#Diverse

Rotete svarttrost

Hei,

Vi har fått en svarttrost på fuglebrettet, og jeg har merket meg at den roter utrolig mye med maten når den spiser. Det kan virke som at for hvert frø den spiser går det 4-5 frø på bakken. "Vår" trost bruker nebbet sitt og liksom vipper ut frøene fra brettet så de faller på bakken, mens trostene hos mine besteforeldre gjerne sparker i maten.

Vet du hvorfor de gjør sånn?

M. (06.12.2010)

Svar:

De prøver nok å finne de beste eller lettest spiselige matbitene, og dermed roter de en del utover. Trostene søker i naturen mat på bakken, og særlig svarttrosten hopper mye omkring i løvskog og kaster blader og vegetasjon til side for å se etter mark og småkryp. Hvis du sitter stille når en svarttrost kommer på slikt matsøk, kan det faktisk bråke så mye at en kan bli lurt til å tro at det er et rådyr som kommer gående i skogen !

Roar Solheim (09.12.2010)


#Fugleforing

Rotter

Synes det er viktig og hyggelig med fugleforing. Har en fuglemater med solsikkefrø eller villfuglblanding, meiseboller og fuglebrett med brødrester.Har etterhvert oppdaget at rotter forsyner seg av det som fuglene søler. Er ikke interessert i å fore opp rotter og øke den bestanden. Finnes det noen spesielle fuglematere hvor man slipper søl?

L.K. (07.12.2010)

Svar:

Ikke fuglematere, men valg av fuglefor som gir lite nedfall på bakken. her må du prøve halve kokosnøtter og meiseboller (i metallnett). Hvis det er rotter i området, så er de der fra før, ikke i utgangspunktet på grunn av fugleforingen. Men reduksjon av nedfall er nok et gunstig tiltak. Solsikkefrø og andre korn/frøsorter er lite gunstig, for det gir mye nedfall på bakken.

Roar Solheim (09.12.2010)


#Diverse

Duer

Jeg skriver en liten bok om norwegian wood musikkfestivalen og under en konsert i 2000 kom det en due og satte seg ned ved Van Morrisons orgel. den satt her under hele konserten og så døde den på scena: var den syk i utgangspunktet eller døde den av lydvibrasjonene/musikken? hva tror dere?

T.S. (07.12.2010)

Svar:

Den var nok syk og skadet, og døde av det. Fugl pleier ikke å dø av lyd, og dersom lyden i utgangspunktet hadde hatt en dødelig virkning på fugl, så ville de aldri ha fløyet i nærheten av slike lydkilder.

Roar Solheim (09.12.2010)


#Fugleforing

vinterforing av småfugl

Mater småfuglene med frø og meiseboller gjennom vinteren,men prøver å unngå å fore skjærene.
Skal reise bort 2 uker i vinter og lurer på hvordan jeg skal få satt ut nok mat i den perioden. I dag spiser de 1 liter solsikkefrø pr. dag.
Vennlig hilsen
Randi Svebak

N.N (07.12.2010)

Svar:

Enten må du aliere deg med en god nabo, eller anskaffe en veldig stor solsikkeautomat, eller som siste alternativ henge ut mat som kan vare litt lenger. Halve kokosnøtter, fåretalg(fett) i metallnett, og delvis også meiseboller i metallnett, kan vare opptil 1 uke (kanskje mer for kokosnøtter).

Roar Solheim (09.12.2010)


#Fugleforing

For til ender

Hei!
Er det noe annet enn brød som man kan fore endene med nå i kulda? Ris, korn, havregryn, solsikkefrø u/skall etc.??

N.N (07.12.2010)

Svar:

Ris, korn, havregryn, kokte poteter oppsmuldret - alt dette bør kunne gå bra til andefugler, særlig gressender, gjess og svaner.

Roar Solheim (09.12.2010)


#Fuglekasser

Kvinand

Har hørt at kvinanda sjekker etter hekkeplasser før de reiser sørover, så visst jeg setter opp en kasse nå på vintern er da sjangsene små får å få kvinand i kassa? (det er observert kvinand i området)

N.N (07.12.2010)

Svar:

Nå er det nok for sent for at kvinanda skal sjekke kassen i år, men du kan likevel henge opp nå, så er alt klart i god tid til våren.

Roar Solheim (09.12.2010)


#Fugleforing

vinterforing med havregryn

Kan jeg legge ut små havregryn Bjørn (gul pakke) på fuglebrettet nå i vinter? I dyrebutikken sier de nei,men i "fugleblader" står det oppskrift på meiseboller en kan lage selv og de er med havregryn.

A.B. (08.12.2010)

Svar:

Ja, lettkokte havregryn er helt topp. Bare for i vei.

Roar Solheim (09.12.2010)


#Fugleforing

fuglo-for

Har et lite problem som jeg tenkte kanskje du/dere kunne gi meg noen tips for å løse...tingen er at jeg nettopp har satt opp et foringssted på verandaen min...alt gikk fint de første par dagene..jeg hadde ''besøk'' av både kjøttmeis, blåmeis og (tror jeg) rødstrupe...men så ble stedet totalt overtatt av det jeg mener er gråspurv eller gulspurv....flokker på minst 10-15 stykker..og de ser ut til å jagge bort alt av andre arter....antar at problemet ligger i foret jeg legger ut, som er en blanding av: solsikkefrø
hirse
havre
hvete

den heter ''smart villfuglblanding''

håper dere har noen gode råd, enten angående foring, eller an
ndre metoder for å holde spurvene unna

K. (09.12.2010)

Svar:

Hvis du bare vil ha meiser, så er det fint å fore med kun meiseboller og jordnøtter (i metallnettingsrør). Villfuglblanding inneholder oftest en del korn, som blir spist særlig av gulspurv, men også gråspurv og pilfink. Du kan forsøke å legge ulik mat litt vekk fra hverandre, slik at de ulike fugleartene finner maten litt adskilt fra hverandre.

Roar Solheim (09.12.2010)


#Fugleforing

Fuglemating

Hei
Jeg er akkurat ferdig med julebaksten og har en del Delfiafett som jeg brukte til smultbaksten. Kan jeg lage meisboller av dette fettet eller må jeg kun bruke nytt fett?

N.N (09.12.2010)

Svar:

Jeg vet faktisk ikke om dette betyr noe, men hvis det ikke har kommet masse salt i smulten, så tror jeg du kan benytte det.

Roar Solheim (09.12.2010)


#Diverse

Lager gjøken apelignende lyder?

For mange vil nok dette fortone seg som et merkelig spørsmål, men kan gjøken lage ape-lignende lyder? Bor ved kysten midt i Rogaland og har hver vår 4-5 gjøker som holder til i strømledninger og trær rundt huset vårt. I begynnelsen er det riktig så koselig, men det blir så intenst at det på det verste er et ork å være ute på terrassen. For all del, det er koselig med et yrende fugleliv, men når man har det så tett innpå, døgnet rundt (sett bort i fra noen få timer om natten) blir det rett og slett litt i meste laget. Har imidlertid hatt god anledning til å studere utseende og lyd nøye, både før, under og etter parring. Og flere ganger har vi opplevd at gjøken galer sitt velkjente ko-ko samtidig som vi innimellom hører noe som minner om ape-lyder. Selv er jeg overbevist om at det er gjøken som lager denne lyden. Har dere erfaring med dette? Kan det være andre fugler som lager disse lydene?

S. (07.12.2010)

Svar:

Ja, gjøken har andre lyder enn ko-ko. De kan nok minne om apelyder som du sier.

Frode Falkenberg (09.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Hadde en uvant opplevelse på en av mine turer i skogen - tatt i betraktning at det er vinter. Så en rovfugl 06.desember, lys underside, spisse vinger, og ganske lang hale. Vingespenn på rundt 40-50 cm. Fuglen seilet i store sirkler rundt meg ett par ganger, uten å slå med vingene, for så å seile inn i skogen. Dette var i skumringen. Lokalitet trøndelag/skogsområdet/hogstfelt ca. 400 moh.
Noen ide om hva slags fugl dette kan være.

L. (08.12.2010)

Svar:

Jeg synes at dette høres ut som en hauk. Størrelsesmessig passer det med spurvehauk. Ta en titt på bilder av arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3716&vis=bilder. Merk at lyshet på undersiden varierer mye i forhold til lys (snø o.l.).

Frode Falkenberg (09.12.2010)


#Økologi og atferd

Livslang partner?

Hei!

Jeg ser at spettmeisen har ett revir og én partner gjennom hele vinteren. Har de samme partner gjennom hele livet eller hender det at de bytter? Hvordan er det med de andre vanlige småfulgene,- er det noen av dem (kjøttmeis, bokfink, blåmeis osv) som har livslange partnere?

L.B.H. (09.12.2010)

Svar:

De aller fleste fugleartene har ikke livslange partnerforhold, og det gjelder også for de artene du nevner. Ofte har hanner en eller flere hunner i tillegg til "primærhunnen", og de kan snike seg til å parre hunner i andre parforhold også. Hunner på sin side lar gjerne andre hanner enn sin etablerte partner komme til om hun vurderer hannen til å være av god kvalitet. Når dette er sagt er det ofte slik at hovedpartneren (gjerne den første de etablerte seg med om våren) får mest oppmerksomhet gjennom hekkesesongen.

Frode Falkenberg (09.12.2010)


#Fugleforing

Hjemmelaget fuglemat

Hvilken type fett er best hvis man skal lage fuglematen (boller)selv? Hvilke typer nøtter, frø er best?

M.N. (09.12.2010)

Svar:

Flott plantefett uten salt eller Delfiafett anbefales. De er tilgjengelige på vanlige daglivarehandler. Se forøvrig en knallgod oppskrift på fett"boller" her: http://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=750

Frode Falkenberg (09.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok et bilde av en fugl ute i hagen min. Trodde først det var en trost, men den har ikke det oransje nebbet. Så hva slags fugl er dette ?

H.N. (06.12.2010)

Svar:

Din første antakelse er nok rett. Dette er en svarttrost hann. Grunnen til at nebbet ikke er gult, er at den er en ungfugl - altså født i vår.

Frode Falkenberg (06.12.2010)


#Diverse

Lappmeis i finnmark

I følge flere artikler på slutten av 70 tallet, og utover 80 tallet har bestanden av lappmeis gått ned på grunn av intensivt skogbruk og lite død ved i skogen. I de siste årene har det vært store mengder bjørkemålere og liten høstmåler på finnmarksvidda. Jeg lurer på om invasjonen av målerlarver har hatt en positiv effekt på lappmeisbestanden i finnmark.

T.D. (04.12.2010)

Svar:

Dette kan jeg dessverre ikke svare deg på, jeg kjenner ikke forholdene godt nok. Kanskje noen lokale ornitologer i Finnmark eller Troms kan svare. Let etter lokalkontakter under hjemmesidene til NOF, og fanen organisasjon (www.birdlife.no).

Roar Solheim (05.12.2010)


#Sykdom og skader

Skadet Spurv

Hei:
Jeg plukket opp en skadet spurv for noen måneder siden... trodde den kom til å dø, men så kom den seg etter hvert... den spiser, drikker og bader seg... jeg vil gjerne slippe den ut i naturen (og det vil nok fuglen også), men den kan ikke fly. En av vingene hans henger litt på siden.
Jeg antager at den kanskje aldri vil klare å fly igjen. Tar jeg feil?
Og hvis jeg ikke tar feil, hvordan kan jeg gi den et godt liv i et bur?

A.J. (02.12.2010)

Svar:

Du må la fuglen prøvefly inne i et stort rom, hvor den ikke kan kollidere mot et vindu (da kan den fly seg i hjel). Hvis den ikke klarer å fly opp mot taket, så kan den nok ikke fly slik at den klarer seg utendørs. Da er alternativet enten å avlive fuglen, eller å forsøke å holde den innendørs (selv om dette er noe man strengt tatt ikke har lov til).

Roar Solheim (05.12.2010)


#Fuglekasser

Nødvendig å skifte himmelretning på kasse?

Hei!

Jeg har flere kasser til perleugle hengende i sør eller sørvestlig retning. De er beiset med mørkebrun beis. I en bok om fuglekasser jeg nettopp har kjøpt står det at man ikke burde beise dem mørke og heller ikke henge dem opp mot sør på grunn av varmen.

Hvor alvorlig er dette, og vil det være særlig aktuelt for ugler som hekker relativt tidlig på sesongen?
Vil ikke fugler i naturlige hulrom få samme problem?
Når på våren vil perleugla være ferdig med hekkingen?

J.H. (02.12.2010)

Svar:

Lurer på hva slags bok du da har kjøpt, for dette er ren og skjær feilinformasjon! I Hedmark har fuglefolk beiset uglekasser i en årrekke, og aldri hatt problemer for uglene av den grunn. Det har heller aldri vært noe problem at kassene vender mot sør. I gode museår kan perleugler legge egg i februar-mars, og ha unger som forlater reirhullet i overgangen april-mai.,

Roar Solheim (05.12.2010)


#Diverse

Stellers and

Kan det skaffes et bilde av denne fuglen. En naturfotograf har hørt at det skal finnes sådanne her på Andenes, men selv om eg bor på Andenes så kan æ ikke erindre å ha hørt den ande typen nemt.
Hvilke fugl er det der og hvor har den sin naturlige tilholdsplass ?

H.P. (02.12.2010)

Svar:

De fleste stellerendene overvintrer i Varangerfjorden, men det opptrer enkelte fugler spredt langs kysten helt ned til Trondheimsfjorden om vinteren. Stellerendene hekker lenger øst på arktisk tundra i Russland.

Roar Solheim (05.12.2010)


#Fugleforing

Sulten svarttrost

Hva forer man svart trosten med når det er vinterkaldt?

T.E. (04.12.2010)

Svar:

Mange ting. Bløt frukt (overmodne epler eller pærer), gammelt syltetøy, finsmuldrete kakesmuler og brødsmuler, men også hønsefor går bra, for det er såpass småsmuldret at både trostene og rødstrupa fint kan spise det.

Roar Solheim (05.12.2010)


#Fugleforing

Flaggspett

Hva skal en fore Flaggspetten med

N.N (04.12.2010)

Svar:

Flaggspetten er glad i fett og halve kokosnøtter. Meiseboller i nettingbur går også bra.

Roar Solheim (05.12.2010)


#Økologi og atferd

Hvordan bruker fiskespisende fugler nebbet?

Hei!

Jeg har flere steder både lest og hørt at fiskespisende fugler, slik som hegrer, spidder fisken når de fanger dem.
Stemmer dette? Er det ikke upraktisk å ha en fisk hengende rundt enten over- eller undernebbet før den skal inn i munnen?

J.H. (04.12.2010)

Svar:

De prøver nok som regel å få tak i fisken med nebbet, men det kan hende at de kan feilberegne litt, og slik spidde fisken på over- eller undernebbet. Da bare kaster hegra på hodet slik at fisken løsner, og griper den i lufta med nebbet, slik at den kan svelge fisken.

Roar Solheim (05.12.2010)


#Diverse

Hvilke fugler lever i flokk om vinteren? - oppfølgingsspørsmål

Ref svar fra Morten Ree (04.12.2007 10:34)

http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?offset=2188&antall=50&q_id=5583

«...Flere arter meiser kan slå seg sammen og drive leting etter mat, ofte er det også noen trekrypere med i flokken.»

Dette likner på fenomenet beskrevet i http://en.wikipedia.org/wiki/Mixed-species_feeding_flock

Hva kan vi kalle «Mixed-species_feeding_flock» på norsk?

N.N (04.12.2010)

Svar:

Jeg ville ganske enkelt kalt det en flerartsflokk (!) for å gjøre det enkelt og forståelig.

Roar Solheim (05.12.2010)


#Økologi og atferd

Flaggermus vs. Ugler

Hei!

Kan ugler ta flaggermus?

J.H. (05.12.2010)

Svar:

Ja, det kan de. Muligens kan noen klare å ta flaggermus i flukt, men jeg tror særlig at spurveugle og kanskje kattugle kan ta flaggermus som de kommer over inne i hule trær. Ellers er det spurvehauk, lerkefalk og kanskje noen andre rovfugler som kan klare å fange flaggermus i lufta.

Roar Solheim (05.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hubro?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei eg fant nokre fjær kan dette være hubro?

K. (05.12.2010)

Svar:

Nei, dette er håndsvingfjær (øverst) og stjertfjær (nederst) av kattugle.

Roar Solheim (05.12.2010)

««første 43 540 - 43 564 av 50 185 siste»»