Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 883 til 49 907 av totalt 49 949 spørsmål


En fugl fløy i vinduet...

Hei.
En fugl fløy i vinduet hos min far for noen dager siden.Den var merket med: 4E.66467, Stavanger, Norge. Vi kan ikke finne ut hva slags fugl det er, finnes det noe register som jeg kan lete på.(Han har gitt beskjed til noen som skal gi beskjed til rette instans ... så det er sagt, men vi lurer veldig på hva slags fugl det er).
Håper på et rask svar, da vi er veldig nysgjerrige og interesserte.
Vi bor forresten i Halden. :-)
Med vennlig hilsen
Anne-Karin Johansen

A.K.J. (04.06.2005)

Svar:

Du må sende inn informasjon om når og hvor du fant fuglen til: Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum, Muségt. 16,
4010 Stavanger. De har full oversikt over ringmerkete norske fugler, og du vil få svar etter en stund.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Har fuglereir i en vifte på kjøkken..

Hei!
Er vaktmester i b/l som har fått i oppdrag å fjerne et fuglereir med unger i en ventil for kjøkkenvifte i en leilighet. Nettingen i lyren er borte, noe som er reirplass nr 1 for noen fugler..
Beboer har veldig mye "bråk" på kjøkkenet av fugle ungene som piper og av og til fugl som flyr innover avtrekksrøret...
Hva bør jeg gjøre hvis jeg nå skal flytte/fjerne dette? Kan jeg ta reiret med unger og flytte det utenfor husveggen og plassere det på en liten"hylle" under raftet på huset? Vil de da berge tror du? Hva anbefales i slike tilfeller når man må fjerne det?
Kommer nok til å bli flere slike tilfeller etterhvert..

Takker for et svar som kan være til hjelp!

H.P. (07.06.2005)

Svar:

Jeg antar at det enten er meiser eller spurver dere har i ventilen. Om beboeren kunne ha vært litt fleksibel og latt fuglene være der en stund til, så ville det ha vært det beste. Om det er bråk nå så tyder det på at det er unger i reiret. Det vil med andre ord si at de forsvinner innen kort tid, kanskje noen få dager. Meiseungenes reirtid er på knappe tre uker. Etter hekkingen kan du fjerne reiret, og forsegle vifta for å unngå seinere etablering av fugler. Om du ikke gjør det så kommer de garantert tilbake. Å flytte fuglene vil trolig få katastrofale følger for ungene. Ikke prøv det!

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Lyseblå fugleegg med små, svarte prikker

Elevene har funnet noen eggeskall av små, lyseblå egg med mørke prikker. Vi lurer veldig på hva slags fugl som legger slike egg. Reiret lå på bakken under ei lita gran.

I.F. (06.06.2005)

Svar:

Om dere kunne ha tatt bilde av eggene mot en målestokk (linjal), så hadde det vært lettere å vurdere hvilken art det er. Mange fugler kan ha egg som likner på dette.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Hvilken fugl?

Kom forbi et reir som lå i et lyngkratt.I reiret lå det 5 egg på størrelse med meiseegg (kjøttmeis),men fargen var mørk olivengrønn.Fuglen var på størrelse med en kjøttmeis, men med lengere stjert og hvit fjærkant på stjerten,olivengrønn rygg og spilte skadet når jeg var oppdaget.

K. (07.06.2005)

Svar:

Litt vanskelig å vurdere uten bilde, men kan det kanskje være ei piplerke? Hvilket habitat fant du reiret i, og hvilke lyder laget fuglen.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


trekkfugler

Hvilke norske fugler er trekkfugler?

S. (02.06.2005)

Svar:

De aller fleste norske fuglene er mer eller mindre trekkende fugler. Noen ytterst få er helt stasjonære.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Forstyrret i fuglekassa.

Hei.
Jeg hadde hengt opp ei fuglekasse som jeg hadde svarthvitt fluesnappere i. Så veltet kassa delvis og den hang på "halv tolv" noen timer (ikke sikker på hvor lenge). Etter dette (3-4 dager) har jeg kun sett fluesnapperen inne i kassa en eller to ganger. Nå i dag, 3-4 dager etter at dette skjedde, sjekket jeg kassa og det lå kun to egg der. Ble de så forstyrret at de ga opp klekking/ruging? Bør jeg ta ut de to eggene som ligger der? Kan de legge egg igjen?
mvh
Tom Løkka

T.L. (29.05.2005)

Svar:

Det hender at fluesnapperne avbryter hekkingen om noe kjedelig skulle skje i en tidlig fase av egglegginga. Da hender det at de finne seg en ny plass for å lage et nytt reir og legge nye egg - forutsatt at det ikke er for seint på sesongen. De har tross alt ikke allverdens tid før de skal vende snuten sørover igjen i august og september.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


dompappegg

hvordan ser dompappeggene ut?

T.R. (30.05.2005)

Svar:

Dompapen har lyseblå egg med svarte og svartbrune flekker. Eggene er omtrent to cm. lange og 1,5 cm. brede.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


svaler

kan svalene lette hvis de lander på bakken, eller har de for langt vingespenn?

N.N (30.05.2005)

Svar:

Svalene har ikke problemer med å lette om de lander på bakken. De fleste samler faktisk reirmaterialet sitt (leire) på bakken. Tårnseileren derimot (tidligere kalt tårnsvale) vil ha problemer med å lette om de av en eller annen grunn havner på bakken.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


Hvordan skille myrsanger fra rørsanger i felt ?

Hei!
Bor i nærheten av et lte vann som er omkranset av kratt og høy sivskog. Oppdaget en sanger (kun sang, ikke visuelt) som jeg antar er myr- eller rørsanger. Denne fuglen viser seg aldri(!?) over sivet, men flytter seg nede i sivskogen, mens den synger. Jeg synes det er veldig vanskelig å høre forskjell på sangen når jeg sammenlikner med CD'n.

O.J. (29.05.2005)

Svar:

Myrsangeren er mer variert i sangen sin enn rørsangeren. Den imiterer også andre fuglearter. Rørsangeren er tregere, og har en mer statisk sang enn myrsangeren.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


rødstrupe

et rødstrupe parr har lagt reir under taket på vårt inngangsparti, ikke vanlig med hensyn til sted og det å være uskjenert. Eller?
Hører ikke noen lyder fra ungene, men de er der.

J. (28.05.2005)

Svar:

Rødstrupa kan legge reiret sitt litt hvorsomhelst, men helst slik at det litt bortgjemt og med en form for tak på det. Ungene bør være stille når foreldrene er borte fra reiret, da de blir lettere oppdaget av rovdyr om de piper i utide.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


Svaler og vær

Hei! Jeg lærte som liten at svalene flyr lavt når det blir dårlig vær. Stemmer dette? Og eventuelt hvorfor?

L. (28.05.2005)

Svar:

Det stemmer nok til en viss grad. De jakter etter insekter som gjerne holder seg i luftmassene like over bakken når det er slike værforhold.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


Hvordan fugl?

Hvordan fugl er det som det er bilde av,hvis du går inn på fuglevennen og trykker på aktiviteter?Så den på hytta i Råde i vinter,og fant den ikke i fugleboka.På forhånd takk.

K. (29.05.2005)

Svar:

Det er to kjernebitere som er avbildet der.

Frode Falkenberg (29.05.2005)


Ringmerking av fugler.

Hei, hvordan får man lisens til å merke fugler?
Er det noen kurs for slikt, som ikke er så veldig dyre, hvis det koster noe da?
Jeg kunne tenkt meg å prøve ein slik hobby.

G.B.O. (26.05.2005)

Svar:

For å bli ringmerker må du ha deltatt aktivt på ringmerking i en periode. Du må ha merket et visst antall fugler, og vise forståelse for arts- og aldersbestemming. Dessuten må man beherske å behandle fugler i nett og kunne selve merkeprosessen. Videre må du gjennom minst et ringmerkingskurs (som ikke er kostbart). Ta kontakt med ditt fylkeslag av Norsk Ornitologisk Forening for å få mer informasjon om hvor og når du kan delta.

Frode Falkenberg (27.05.2005)


Løvsanger

Hei, er løvsangeren fortsatt norges tallrikeste fugl, eller har den blitt passert av andre?? Hvordan er bestanden på gjerdesmett nå?? Den var vel på kraftig retur for noen år siden??

med vennlig hilsen

H.S. (26.05.2005)

Svar:

Løvsangeren er nok fortsatt vår mest tallrike hekkefugl. Heipiplerka og bokfinken ligger riktignok like bak på de andre medaljeplassene.

Gjerdesmettbestanden varierer fra år til år. Antallet varierer i takt med strenge og kalde vintre, henholdsvis færre og flere individer.

Frode Falkenberg (27.05.2005)


Kjernebiter

Såg en kjernebiter i hagen 26.05.05 på Vaksdal mellom Bergen og Voss. Har aldrig sett en slik før. Hvor vanlig er dette på våre kanter på denne årstiden.

A.K. (27.05.2005)

Svar:

Det var en spennende observasjon. Kjernebiteren har aldri før blitt påvist hekkende i Hordaland, men man har mistenkt at Voss kanskje kunne ha noen få par. Som du skriver er årstiden spesiell, og det er derfor jeg nevner hekking. Følg med i løpet av sommeren, så kanskje du ser noen ungfugler. Hadde vært gøy det, og vi tar gjerne i mot en beskjed om det. Vintertid har kjernebiterene blitt vanligere i Hordaland. På Voss har det blitt observert over 15 fugler på en foringsplass, mens det i Bergen de siste åra har vært opptil 40 fugler i løpet av en vinter.

Frode Falkenberg (27.05.2005)


Gråmåke

Hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet?

M. (25.05.2005)

Svar:

Den røde flekken på måkenes nebb brukes til kommunikasjon mellom foreldrene og ungene. Når de voksne måkene kommer tilbake til reiret med mat står de over ungene og pikker med nebbet mot bakken. Dette utløser en tiggerespons hos ungen, som i sin tur stimulerer foreldrene til å gulpe opp mat foran den. Den røde flekken skal være av stor betydning når det gjelder å utløse tiggeadferd hos ungen.

Frode Falkenberg (25.05.2005)


Lyd

Jeg mener at der skal finnes lydbøker, evt.lyd m.bilde av de mest vanlige fugleartene her i Norge. Gi meg tips om det finnes.

N.N (23.05.2005)

Svar:

Det finnes. Ta kontakt med Norsk Ornitologisk Forening på e-post: nof@birdlife.no.

Frode Falkenberg (23.05.2005)


DU VEIT DEN KATTUGLA I STA?!

Kattugla bor 5 meter fra huset vårt, å vi hadde tengt og sage ned treet, men det kan vi ikkje til kattugle-ongane he flyget. Kattugla he tatt over ett reir fra skjorane...

Ø.F. (22.05.2005)

Svar:

Flott at dere viser uglene respekt og venter med å kutte ned treet til etter hekkinga. Gøy med kattuglereir i i et gammelt skjærerreir. Det er ganske uvanlig i Norge.

Frode Falkenberg (23.05.2005)


Svartmeis

Vi har en fuglekasse som det har kommet svartmeis med unger i.
En morgen var alle fuglungene vekk, og det var ikke tegn på noe spesielt.Disse var da ikke gamle nok så de kunne nok ikke fly selv.
Kan fuglemoren flytte disse ????

M.S.H. (22.05.2005)

Svar:

Trolig har kassa di hatt besøk av uønskete gjester. Svartmeisa klarer ikke å flytte ungene sine. Det kan ha vært et rovdyr (huggorm, ekorn e.l.) som har spist ungene, eller det kan være en annen fugl (f.eks. vendehals) som har kastet de ut. Det er ikke alltid like lett for småfuglene...

Frode Falkenberg (23.05.2005)


Kattugle!

Er det farlig og gå opp på reire deira mens det er dagtid?

Ø..F. (22.05.2005)

Svar:

Det kan være farlig å gå opp i ei kattuglekasse. Kattugla er en av de mer hissige uglene, og angriper ofte. De kan kjøre klørene sine inn i nakken til inntrengeren. En opplevelse de fleste vil være foruten. Når man ringmerker kattugleunger brukers verneutstyr siden de er så aggressive.

Det er strengt tatt ikke lov til å forstyrre fuglene i hekketiden, så jeg anbefaler at du ikke tar turen opp i kassa.

Frode Falkenberg (22.05.2005)


fuglekonge

jeg har et hekkende fuglekongepar i hagen og de bor i treet som er rett vedsiden av huset. er det vanelig at de hekker så nært?

H. (09.05.2005)

Svar:

Om terrenget i området er greit for fuglekongen, så tror jeg at den kan finne på å hekke der det måtte passe. Fuglekonger er ikke særlig sky for mennesker. Uansett, en spennende opplevelse. Jeg har fortsatt til gode å finne et fuglekongereir...

Frode Falkenberg (20.05.2005)


Fugl på 6 egg i en vedstabbel

Hei, vi har en fugl som ruger i et rede den har lagd i år. Vi fikk ikke observert den mens den lagde reiret, men det er lagd i år av mose og kvist. Den har 6 små egg (ca 2-3 cm), og ligger helt stille når vi nermer oss. Jeg har tatt bilde av den på bare 15-20 cm avstand, og den er bun, og har en gul flekk som går over begge øynene. Det er ikke mye infomasjon, men jeg finner den ikke i den eneste fugleboken jeg har

T.N. (16.05.2005)

Svar:

Send gjerne bilde av fuglen, så skal vi nok få bestemt krabaten. Har du kanskje foto av reiret også?

Frode Falkenberg (20.05.2005)


rødstrupe

Hei igjen
Nå lurer vi på om hvordan det går med rødstrupen vår som har bygget rede i et skap i garasjen vår. Vi har bare sett denne ene rødstrupen, aldri to sammen, men nå ligger den tilsynelatende der og ruger....helt alene fortsatt. Er dette normalt, er det befruktet egg der ? Skal ikke hanfuglen mate hunnen mens hun ruger ?
Hvis alt går bra, er det en sjanse for at vi får se fuglungene når de øve-flyr, eller er det rett ut av redet og bort ?
Vi titter svært forsiktig inn om småprater litt med den mens den ruger - er det dumt ?

Hilsen fra Juni og mamman

J.P. (19.05.2005)

Svar:

Det er riktig som du sier at rødstrupe hunnen blir matet av hannen. Det står i litteraturen at den blir matet i rugepausene, så jeg antar at den går av da. Men jeg vil tro at hannen stikker innom reiret iblant også. Eggene har det helt sikkert fint. Vær forsiktig med besøkene, siden fuglene kan forlate reiret om det blir for mye forstyrrelser. Det er vanskelig å si hva du får se etter at ungene har hoppet ut av reiret. Muligens vil de oppholde seg i nærheten i en periode.

Frode Falkenberg (20.05.2005)


Fuglekasse

Har hatt blåmeis på fuglebrettet i hele vinter.Jeg satte ut en fuglekasse for blåmeis (inflygingshull 28m/m),men nå har kjøttmeisen erobret kassen og har faktisk lagt 8 egg.Det jeg lurer på er om hullet er for lite til kjøttmeisen?

K. (18.05.2005)

Svar:

Hullet er nok ikke for lite om kjøttmeisa kommer seg inn. Hullrugere vurderer slike ting før de legger eggene, siden det ville ha vært lite lurt å legge egg i ei kasse ungene ikke kommer seg ut fra.

Frode Falkenberg (19.05.2005)


Fugl på døra

Vi har en krans på døra der det er kommet et rede med 6 egg i. Problemet er bare at fuglen blir skremt hver gang vi kommer nærme døra (1-2 m), gjør dette noe? Kan jeg evn. flytte rede lenger bort på veggen, finner den da rede igjen?

N.N (19.05.2005)

Svar:

Et kinkig problem. Jeg tror ikke jeg ville ha flyttet reiret sånn uten videre. Fuglen kan fort forlate reiret om eggene er nylagte. Vet du hvilken art det dreier seg om?

Frode Falkenberg (19.05.2005)

««første 49 883 - 49 907 av 49 949 siste»»