Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 262 til 43 286 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
hunn og hann
er hunnen større en hannen når det gjelder havørn og kongeørn?
fins det noen arter der det er omvendt?
J. (22.12.2010)
Svar:
Hos alle rovfugler og ugler er hunnen større enn hannen. Hvorfor er man ikke sikre på. Hos de fleste andre fuglearter er kjønnene entenh like av størrelse, eller hannen er større enn hunnen.
Roar Solheim (23.12.2010)
Hvilken art?
Takker for tilbakemeldinger!
Denne arten tror jeg kan være en strandløper.
Stemmer dette?
mvh Adrian Grande
A.G. (22.12.2010)
Svar:
Nesten... Det er en sandløper :-)
Frode Falkenberg (22.12.2010)
Re: Tar rotter småfugl?
Takk Roar, for raskt, kortfattet, og fyldestgjørende svar. Du har nok rett. Det er kanskje bare det sensasjonelle i den motsatte muligheten som har fått meg til å fantasere i de baner. Småfuglene søler som bare det, så det er rikelig med mat nedenfor for både rotter og større fugler - de som ikke får plass ved brettet. Kan vanskelig se for meg en rotte, med rikelig tilgang til annen føde, gi seg hen på en skjære, svarttrost, bydue e.l. (kun noen få dun lå tilbake, så for et utrent øye var det ikke godt å si hva det hadde vært.) Bakgården min er en travel plass, så hauken eller ugla fant seg nok raskt et annet sted å nyte maten.
Riktig god jul, Roar. Det har du sannerlig fortjent!
A.T. (21.12.2010)
Svar:
Takk for tilbakemelding, og God Jul tilbake!
Roar Solheim (21.12.2010)
Kjøttdeig til kjøttmeis
Er det en god idé?
A.T. (21.12.2010)
Svar:
Aner ikke, men jeg antar at dee vil forsyne seg - kjøttmeis hakker gladelig på elgkjøtt slakteavfall, så kjøttdeig er nok helt topp!
Roar Solheim (21.12.2010)
Hvilken fugl er dette?
Takker for tidligere svar!
Her er enda en fugl jeg ikke klarer å artsbestemme.
Hvilken art det?
mvh Adrian Grande
A.G. (21.12.2010)
Svar:
Ser ut til å være en løvsanger.
Roar Solheim (21.12.2010)
Artsbestemmelse
Hei!
Takk for lynrask respons på mitt forrige spørsmål!
Her er nok en fugl jeg ikke klarer artsbestemme.
Hva kan dette være?
mvh Adrian Grande
A.G. (21.12.2010)
Svar:
Ung sivhøne.
Roar Solheim (21.12.2010)
Ugle ekspert
Hei...vi i Akrobaten Barnehage i Bergen jobber med et prosjekt om ugler. Vi prøver å komme i kontakt med en ugle ekspert som kan komme til oss i barnehagen for å fortelle omugler. Vet dere om noen som kunne være aktuelle?????
N.N (21.12.2010)
Svar:
Hvor er dette? Undertegnede jobber med ugler, jobber i Kristiansand.
Roar Solheim (21.12.2010)
Kattugle på ville veier.
Vi fikk inn en kattugle på dyreklinikken i dag, og det ser ut som den kan komme til å klare seg. Det vi lurer på er; er det avgjørende at uglen slippes ut i akkurat samme område som den ble funnet? Den virker ung og er ikke ringmerket. Er det mulig å aldersbestemme ut ifra utseendet på vingene?
C.D. (21.12.2010)
Svar:
Ja, det er det. Hvis du kan sende meg et foto av en utspiult vin ge, så kan jeg kanskje se hvor gammel fuglen er.
Roar Solheim (21.12.2010)
Hvilken fugl er dette?
Takker for tidligere svar!
Her er enda en fugl jeg ikke klarer å artsbestemme.
Hvilken art er dette?
mvh Adrian Grande
A.G. (21.12.2010)
Svar:
Dette er en fjæreplytt.
Frode Falkenberg (21.12.2010)
Gråsisik?
Hei!
Jeg prøver å artsbestemme denne fuglen, og er kommet frem til at det enten er en gråsisik eller en brunsisik. Kan dette stemme?
Kan dere hjelpe meg med å artsbestemme den?
mvh Adrian Grande
A.G. (20.12.2010)
Svar:
Dette ser ut som en gråsisik ja.
Frode Falkenberg (21.12.2010)
ugle?
Jeg var på tur med hunden min, og fikk se en fugl. Jeg tror det er en type ugle. Den var neste helt hvit på undersiden og mørkere på oversiden. Den laget ikke noe lyd, og var oppsøkende. Er dette trolig en type ugle? Hilsen Jarl Voster
N.N (20.12.2010)
Svar:
Helt umulig å si ut i fra denne beskrivelsen. Men noen ugler kan nok opptre uredd nær folk når det er mørkt.
Roar Solheim (21.12.2010)
gfjt
hva er verdens største fugl
F. (20.12.2010)
Svar:
Den tyngste nålevende fugl er strutsen, og nok også den største i volum.
Roar Solheim (20.12.2010)
Julenek
Heia!
Min kone var på torvet og skulle kjøpe julenek. Vi synes dette er en flott tradisjon. Når det er sagt så mater vi fuglene hos oss hele den kalde årstiden. Vi og mange med oss har hatt utfordringer med at fuglene ikke vil spise julenek. Jeg har da hørt at det er fordi nekene i dag blir pakket inn i plast. For meg så høres det ut som en logisk forklaring. De naturlige individene bortsett fra oss mennesker liker ikke slike "nymotens" greier. Det hun fikk til svar som årsak av de som solgte på torvet både forundret meg og skremte meg. For meg så virker dette "kjerringrådet" feil. Jeg ønsker bare å få vite deres mening. Når hun fortalte at fuglene ikke var noe særlig glad i å spise fugleneket så fikk til svar at da behandlet hun neket feil. Hun skulle sette neket på hodet i ei bøte med vann natta over. Da tenker jeg: Da vil kornet begynnet å svelle. Det gir kansje bedre fordøylse for fuglene - jeg vet ikke usikker. Vann og mat i kombinasjon det skaper mugg når temperaturen varier mellom 10 + og 10 - . Fuglene som alle andre vesner skal ikke spise muggen mat. Muggsporene er - kanskje spesielt i korn - meget giftige. Ved 10 - vil dette fryse. Fuglene må da bruke mye energi for å varme opp dette i sin lille mage. Det vil også være ekstra hardt for de og få av skal og komme inn til det spiselige. Ja, de trenger sikkert også vann så fuktigheten kan kansje være positiv. Ja, det både regner og snør ute, mens neket henger oppe, men snå og vann i så kort periode, preller av som vann på gåsa, når neket er satt opp riktig veg. Jeg er agronom utdannet og har i sin tid vært praktisk utøver av bonde yrket. Jeg er kanskje sånn middels interessert i fuglene. Nå når jeg ikke har dyr på båsen lengre synes jeg jeg kan vie noe mer oppmerksomhet til fuglene på brettet. Jeg håper på et oppklarene svar. Kanskje også dere har en forklaring på hvorfor fuglene ikke er noe glad i fugleneket lengre. Den gangen jeg var guttunge og dyrket egne nek, var ikke dette noe problem.
Med hilsen
Harald Aanensen, Sortland
H.A. (20.12.2010)
Svar:
Dette hørtes ut som et underlig råd, og jeg er helt enig - dette ville ikke jeg ha gjort. Men fugl kan vise total uinteresse i kornnek dersom det finnes mer fettrik næring å forsyne seg av i nærheten. Solsikkefrø, jordnøtter og meiseboller er mye mer energirik kost enn kornene fra et havrenek, og jeg mistenker at dette er en viktigere årsak til at kornnek kan forbli urørt, enn at det er noe galt med nekene.
Roar Solheim (20.12.2010)
Hvilken fugleart?
Takker for svar på mitt forrige spørsmål!
Her er enda en art jeg er usikker på.
Hvilken art er dette?
På forhånd takk!
mvh Adrian Grande
A.G. (19.12.2010)
Svar:
Dette er en grønnsisik, trolig ern ungfugl.
Roar Solheim (20.12.2010)
svale og fuglekasser
Hei! Jeg lurer på om det er mulig å bygge fuglekasser til svaler? Jeg finner ikke svaler blant fuglene som dere anbefaler på følgene link:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/smakasser.php#meiser
Er det en grunn til det?
C.B. (19.12.2010)
Svar:
Gå inn på hjemmesidene til NOF (Birdlife.no), se under tidsskrifter, og finn PDF-dokumenter av eldre nummer av bladet Fuglevennen. Der finner du bl. a. beskrivelse av kasser til tårnseiler. Det går også an å lage plattinger til både låvesvaler og taksvaler, og til og med kunstige murvegger med reirganger for sandsvaler.
Roar Solheim (20.12.2010)
Tar rotter fugl?
Under fuglebrettet i fjor våres så jeg fra blodspor at en fugl var blitt angrepet. Det var akkurat falt et tynt lag med snø, men ingen kattespor var å se noe sted. Derimot så jeg tydelige spor av både rotte og av fugl.
Dette skjedde i hjørnet av en bakgård på Sagene i Oslo. Kan det ha vært en rovfugl som sto bak, eller hender det at rotter tar småfugl?
A.T. (20.12.2010)
Svar:
Rotter er altetere, men jeg tviler på at de tar friske fugler, selv om det ikke fullstendig kan utelukkes. Tror det er større sjanse for at en rovfugl (spurvehauk, spurveugle) kan ha snappet en småfugl her.
Roar Solheim (20.12.2010)
Spurver som spretter ut alle solsikkefrøene
Hei
Vi forer med veldig mange sorter for, men i en "formaskin" har vi bare solsikke. Hele tiden kommer det spurv som bare sitter der og drar ut frø etter frø og kaster det ned på marken og den kan tømme ut hele maskinen på en kvart kg i løpet av en dag. For for spurv finner den 2-3 meter unna. Hva kan man gjøre for at spurven ikke drar ut alle solsikkefrøene? Har prøvd med forskjellige matere men med samme resultat?
J.P. (19.12.2010)
Svar:
Nei, her har jeg dessverre ikke noen sikre råd. Spettmeis kan også søle ut store mengder solsikke i jakt på de største frøene, som de flyr vekk med for å lagre. Hvis det er for plagsomt, kan du kanskje en stund forsøke å fore med andre fortyper enn solsikke (jordnøtter, meiseboller, halve kokosnøtter osv.).
Roar Solheim (20.12.2010)
død ørn
fant en ørn idag i skogen. Er et vanlig at den er på Tyri ,i Nome kommune,Telemark. Den så ikke skadet ut.
E.W. (20.12.2010)
Svar:
Dette er en ung kongeørn, og de kan dukke opp nær sagt hvor som helst. Sannsynligvis et sultoffer.
Roar Solheim (20.12.2010)
Gåsetrekk
For to dagar sidan,den 17.des.såg både eg og min mann,på forskjellige plasser,ein gåseflokk på 15-20 gjeser flyge over området her.Dei flaug lågt,i plog,og kakla seg imellom,som grågåsa pleier gjere.Er ikkje dette uvanleg seint på året-og kvar har dei vore no det har vore snø over alt?
G.E.K. (19.12.2010)
Svar:
Ikke godt å si hva slags gjess dette kan være, kanadagjess kan overvintre, det samme kan enkelte grågjess gjøre.
Roar Solheim (19.12.2010)
http://www.youtube.com/watch?v=wQvWPCBNIhA&feature=related
kunne disse kråkene ha drept ugla? vi får jo ikke vite hvordan denne videoen slutter
N.N (18.12.2010)
Svar:
Dette er en flokk kaier som mobber en tårnugle, så opptaket er ikke gjort i Norge. Tårnugla ser uskadet ut, og kan kanskje ha tatt til vingene og stukket av, men i slike tilfeller som dette kan det ende med at ugla blir drept av kråkefuglflokken.
Roar Solheim (19.12.2010)
Hvilken fugl?
Hei!
Takk for rask respons på mitt forrige spørsmål!
Her er enda en fugl jeg ikke klarer å artsbestemme.
Hvilken art kan det være?
mvh Adrian Grande
A.G. (18.12.2010)
Svar:
Storspove, trolig en ungfugl, for nebbet ser litt kort ut.
Roar Solheim (19.12.2010)
Ukjente fugler
Det kom med feilt bilde i mitt spørsmål. Prøver igjen.
H.A.E. (19.12.2010)
Svar:
Laksender.
Roar Solheim (19.12.2010)
Ukjente fugler
Her er et bilde til
H.A.E. (19.12.2010)
Svar:
Dette er laksender, hanner.
Roar Solheim (19.12.2010)
Hvilken fugleart kan dette være?
Hei!
Denne fuglen spaserte mye nede ved vannkanten (ute ved havgapet) på utkikk etter mat.
Hvilken art kan dette være?
mvh Adrian Grande
A.G. (18.12.2010)
Svar:
En skjærpiplerke.
Roar Solheim (18.12.2010)
Hakkespettangrep på telefonstolpe
Hei!
Jeg er mye i Geiranger på Vestlandet og fotograferer fugler.
De siste årene har jeg observert noen store hull i en telefonstolpe. De er blitt større og større med tiden, og jeg har mistanke om at en hakkespett står bak.
Jeg har sett mange ulike hakkespetter i området: Grønnspett, Gråspett, Hvitryggspett og Dvergspett.
Hvilken art av de nevnte hakkespettene er det mest sannsynlig som står bak hullene i telefonstolpen?
Flaggspetten skal visstnok være vår vanligste hakkespett. Men jeg har aldri sett en Flaggspett i Geiranger, kan den finnes her?
Jeg vet det er usannsynlig, men kan det finnes Tretåspett eller Svartspett i Geiranger?
Takker på forhånd for svar!!
mvh Adrian Grande
A.G. (11.12.2010)
Svar:
Kjenner ikke svartspettens utbredelse i detalj på Vestlandet, men den finnes mange steder der det er barskog. Tror den har økt sin vestnorske utbredelse i de senere tiårene.
Roar Solheim (18.12.2010)