Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 578 til 43 602 av totalt 50 306 spørsmål


#Fugleforing

Overvintrende stær

En flokk på 10-15 stær dukket opp på matingsplassen da kulda kom i november. De har fått brød, epler, kokosmasse, lettkokte havregryn og raspet matfett og det er aldri tomt for mat - likevel minker de i antall, og det er nå bare 2 igjen. Får de feil føde, eller er det kulden som tar livet av dem? Dette er i Sogn og Fjordane, det har vært snø et par uker og minus 7 grader på det meste. Gir varmt vann flere ganger om dagen, for at de skal få litt varme i kroppen for en stund. De andre fuglene ser ut til å klare seg, men det er trist å se at stareflokken utarmes. Er det noe man kan gjøre for at de få som er igjen skal ha en sjanse til å overleve denne harde vinteren?

J.R. (26.12.2010)

Svar:

Ikke mulig å si hvorfor det blir færre. Trolig dør de fordi vinteren er for streng, til tross for at de fores. Du har neppe gitt dem feil for. Det er lite du kan gjøre dersom fuglene gradvis blir færre.

Roar Solheim (26.12.2010)


#Fuglekasser

Ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Bor i Buvika, som er i Skaun kommune. Her har jeg hengt opp en del fuglekasser, og også av typen uglekasse. Inngangshullet er stort nok for at Spurv, katt, perle og Haukugle skal ha mulighet til å hekke der.
Men kassen ble hengt opp i August, men jeg hadde egentlig hengt den inn i ett tett kratt, i et grantre. Jeg legger ved ett bilde hvor det er 13-15 mus i kassen, bilde ble tatt for 20 minutter siden, og jeg lurte på om du kunne ha noen ide om hvilken ugle art det kunne være? Jeg har hørt, og klart å tiltrekke Kattugle ved hjelp av lyd før.
I området er det mye granskog, en liten innsjø, berg og vanlig bebyggelse.

M.K.D. (26.12.2010)

Svar:

Musene er sannsynligvis lagret av en spurveugle - det er den eneste som lagrer byttedyr i hulltrær eller kasser om vinteren. Men det er SVÆRT uvanlig (har faktisk aldri vært borti det!) at en spurveugle lagrer i en kasse med så stort hull. Dette gjør den vanligvis ikke, fordi andre arter kan stjele av lageret dens. Spurveugla foretrekker hull på 4,5-5 cm diameter for lagring, men den kan gjerne ta med et byttedyr inn i en stor kasse og spise det opp der!

Roar Solheim (26.12.2010)


#Diverse

Hvordan dreper ørna?

En liten chihuahua er tatt av ørn. Det var en hund fra mitt eget oppdrett, og jeg er nærmest i sjokk.

Derfor lurer jeg på: Hvordan dreper ørna? Dreper den i det hele tatt, eller begynner den bare å forsyne seg av det levende dyret?

Og - stemmer det at den først hakker ut øynene på dyret?

Kan det tenkes at en liten chihuahua kan få sjokk idet ørna slår ned på den, slik at den havner i koma og dør, eller blir den fortært mens den ennå er levende og bevisst?

Det er grusomme tanker som hvirvler rundt i hodet mitt, men jeg må få vite sannheten, enten den er slik eller sånn, dersom det er noen som vet noe om dette.

E.A. (26.12.2010)

Svar:

Ørn og andre rovfugler dreper byttedyrene sine med de kraftige klørne. En så liten hund som en chihuahua vil sannsynligvis bli drept temmelig omgående dersom en (konge)ørn setter klørne i den. Rovfugl hakker IKKE ut øynene på byttedyr, og som regel spiser de heller ikke av byttedyrene før de er døde. Når byttet er så lite i forhold til rovfuglen, har nok døden inntruffet temmelig raskt. Et annet forhold er at pattedyr (som vi selv) får sjokk under slike henbdelser, og sannsynligvis kjenner lite eller ingen smerte før lenge etter angrepet (dersom de overlever). Dette er rapportert mange ganger av mennesker som har overlevd angrep av store rovpattedyr, og av skuddofre.

Roar Solheim (26.12.2010)


#Diverse

Havørn

Hei
Vi er to naturfotografer som planlegger våraktiviteter.
Hvor bør vi reise for å finne de sikreste forekomster av havørn ? Vi vet at det er steder hvor det er tilrettelagt for foto, f.eks Flatanger, men ville gjerne finne nye steder hvor det er mer uberørt.
Hviloke metoder ville dere anbefale for å tiltrekke seg fuglen(e)?
Takker!.......God Jul og et Godt Nytt År!

M.L. (24.12.2010)

Svar:

Havørn er nå tallrik mange steder langs kysten. Ett av de enkleste stedene å komme til, er Runde. Nå kan man kjøre ut på øya, og hvis dere går opp på fjellet og sitter ved brattkanten, så kommer det ofte havørn (og vandrefalk) forbi. Mange steder fra Helgelandskysten til Bodø er det tett med havørn, men jeg er ikke lokalkjent og kan peke ut de beste lokalitetene. Det skal visstnok være mye havørn å se rundt Saltstraumen innenfor Bodø.

Roar Solheim (26.12.2010)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei!

Jeg sjekket to fuglekasser i dag for å se om de har vært brukt i våres. I begge kassene var det reirmateriale av mose, elghår og underull fra elg. Kassene er stærkasser med hulldiameter på 5cm, hengt i eldre barblandingskog med overvekt av furu, i lavland i Oslo.
Hvilke fugler kan det ha vært?

J.H. (25.12.2010)

Svar:

Mest sannsynlig kjøttmeis. Materialene er typisk for meiser, og kassestørrelsen brukes gjerne av kjøttmeis (som kan hekke i andekasser i enkelte tilfeller).-

Roar Solheim (26.12.2010)


#Diverse

Jeg vil også!

Hei!
Har en farfar som driver aktivt med ringmerking, og har vel 2-3 tusen fuglekasser. Jeg har også begynt å henge opp kasser, og no har jeg snart 30, og jeg har planer om å begynne å med ringmerking, men hvor gammel må jeg være før jeg kan ta prøven? Finnes det noen i Trondheim/Skaun/Buvika som driver med ringmerking, bare så jeg kan begynne og øve med dem?
Jeg har erfaring med ringmerking fra min farfar, som har A lisens. Har merket Ugle, Meiser, finker og lignede.

M.K.D. (25.12.2010)

Svar:

For nøyere informasjon om ringmerking kan du kontakte ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, søk better deres hjemmesider.

Roar Solheim (26.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storspove?

Bilde vedlagt spørsmålet

Takker for tidligere svar!

Kan dette være en storspove?
Dersom ikke, hvilken art er det?

mvh Adrian Grande

A.G. (23.12.2010)

Svar:

Ja, dette er en storspove.

Roar Solheim (24.12.2010)


#Diverse

SOMMERFUGL I VINTEREN?!

Jeg fant en sommerfugl igår, og jeg vet ikke hvordan den har klart å leve så lenge, siden sommmer er over.
Hva spiser sommerfugler?? Jeg vil ikke la den gå ut for da fryser den ihjel:( Mamma sa at jeg skulle bare ha den i boks med hull i, og gi den blomster:) MEN HVA SKAL JEG MATE DEN MED??

F. (24.12.2010)

Svar:

Sommerfugler suger nektar fra blomster, så du kan forsøke å gi den sukkervann, eller utvannet, lettflytende honning! God Jul!

Roar Solheim (24.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne arten traff jeg på ute ved havgapet. Den var svært langt unna, så bildet ble ikke så bra.

Hvilken art kan det være?

mvh Adrian Grande

A.G. (23.12.2010)

Svar:

Ser ut til å være en skjærpiplerke.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Fugleforing

Ang. spurver som spretter ut alle solsikkefrøene

Jeg sluttet helt med mater av samme grunn. Strør nå heller frøene rett på bakken, og alle småfuglene her virker fornøyde med bakkeservering. Men har du katt, er det kanskje ingen god løsning.

N.N (20.12.2010)

Svar:

Hvis det sniker katter rundt forplassen, må maten som legges på bakken, ligge på et åpent sted slik at fuglene oppdager eventuelle snikende katter.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Økologi og atferd

Toppmeis

Hei

Jeg var ute i skogen for 15 minutter siden. Jeg tok med kameraet mitt, og fant meg et pent lite skjulested blandt noen trær.
Så tok jeg frem telefonen, og spilte av noen lokkelyder av Blåmeis, Kjøttmeis og Dompap. Noe som alltid har vært svært effektiv. Det tok ikke lang tid før dem ankom Blåmeis og Kjøttmeis, men jeg ble veldig overrasket da det plutselig kom en liten flokk med Kjøttmeis + 1 Toppmeis. Det vil si at de fløy i den samme flokken. Er dette normalt? Er ikke Toppmeis en veldig aggressiv fugl?
Jeg fikk ikke bilde av den fordi den var under 5m fra meg, og jeg ville ikke ta sjangsen på å skremme den bort i det jeg skulle føre kameraet mot den.
Fugle lydene har jeg fra Fuglesang album A og B, av Norsk ornitologisk forbund.

M.K.D. (23.12.2010)

Svar:

Meisene kan ofte opptre i blandet flokk, selv om de opptrer agressivt mot hverandre på en forplass. De har fordel av at flere fugler lettere oppdager fiender enn en enkelt fugl alene.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Økologi og atferd

Hvorfor overvintrer noen ender?

Hvorfor overvintrer noen ender, mens andre drar sørover?

I. (23.12.2010)

Svar:

Uliken arter har ulike strategier, alt etter om de kan finne mat om vinteren der de er, eller må fly lenger mot syd. I tillegg er det individuelle forskjeller innen hver art. Noen individer kan satse på å overvintre, mens andre flyr mot syd. Dette kan ha sammenheng med hvor god kondisjon fuglen er i. En fugl i godt hold med mye fett på kroppen kan forsøke å overvintre, mens en magrere fugl kanskje må fly mot syd.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Voksen myrsnipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei og takker for svar nok en gang!

Kan dette være en voksen myrsnipe?

mvh Adrian Grande

A.G. (23.12.2010)

Svar:

Nei, mest sannsynlig en ung fugl.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen er etterhvert blitt fast gjest på fuglebrettet mitt.Hva slags fugl er det?

N.N (23.12.2010)

Svar:

Dette er en gråsisik.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Økologi og atferd

Spisevaner...

Finnes det noe enkelt svar på hvordan/hvorfor fuglene, tilsynelatende enkelt og raskt, skiller mellom spiselig/ikke spiselig mat? De skiller også raskt ut favorittene. Er dette resultatet av prøve og feile under oppveksten eller blir de lært av foreldrene, eller er det andre forklaringer?

Hva gjør at enkelte arter favoriserer solsikkefrø, mens andre liker havre best? Regner ikke med at det har med smak å gjøre...?

P. (21.12.2010)

Svar:

Vet ikke svar på dette spørsmålet. Det kan tenkes at ulike fugler har ulike måter å komme fram til dette på. Noen må kanskje lære ved prøving og feiling, andre lærer av å se hva de andre artsfrendene gjør, mens noen kanskje har en medfødt forkjærlighet for spesielle matsorter.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Økologi og atferd

Due + Fiskeørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg sitter og rydder i bilder på pc'n og kom over noen jeg tok for et par år siden som kunne være artig å forhøre seg om her. Jeg satt og observerte et fiskeørnrede igjennom teleskopet da en due kom flygende og satte seg på redet sammen med fiskeørnen. De satt der i sammen rundt en time før duen tok til vingene igjen.
Jeg ville trodd at en stor rovfugl ville virke skremmende på mindre fugler uansett om den er fiskeørn eller noe annet?
Den andre ørna fløy rundt i området hele tiden uten at dua rikket på seg. Er dette godt kjent at fiskeørn er godtatt av andre arter?

Bildet er temmelig dårlig da jeg ikke fikk helt dreisen på å bruke kameraet igjennom teleskopet. Avstanden til redet er ca 500 meter fra der jeg satt.

T. (22.12.2010)

Svar:

Det er en ringdue som sitter i furutoppen, litt foran selve reiret. Dua sitter altså ikke oppe på selve reiret sammen med fiskeørna, men likevel - den sitter svært nær. Det kan hende at duene ikke anså fiskeørnene som farlige, men det kan også hende at dua gjorde en "feil", og først oppdaget at den landet ved siden av fiskeørna først etter at den hadde loandet. DA er det naturlig at den ville sitte stille og prøve å forbli uoppdaget så lenge som mulig.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken vadefugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Takker for raskt svar på mitt forrige spørsmål!

Her er enda en vadefugl jeg ikke klarer å artsbestemme.

Hvilken art er det?

mvh Adrian Grande

A.G. (22.12.2010)

Svar:

Dette er en ung myrsnipe.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Økologi og atferd

hunn og hann

er hunnen større en hannen når det gjelder havørn og kongeørn?
fins det noen arter der det er omvendt?

J. (22.12.2010)

Svar:

Hos alle rovfugler og ugler er hunnen større enn hannen. Hvorfor er man ikke sikre på. Hos de fleste andre fuglearter er kjønnene entenh like av størrelse, eller hannen er større enn hunnen.

Roar Solheim (23.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Takker for tilbakemeldinger!

Denne arten tror jeg kan være en strandløper.
Stemmer dette?

mvh Adrian Grande

A.G. (22.12.2010)

Svar:

Nesten... Det er en sandløper :-)

Frode Falkenberg (22.12.2010)


#Diverse

Re: Tar rotter småfugl?

Takk Roar, for raskt, kortfattet, og fyldestgjørende svar. Du har nok rett. Det er kanskje bare det sensasjonelle i den motsatte muligheten som har fått meg til å fantasere i de baner. Småfuglene søler som bare det, så det er rikelig med mat nedenfor for både rotter og større fugler - de som ikke får plass ved brettet. Kan vanskelig se for meg en rotte, med rikelig tilgang til annen føde, gi seg hen på en skjære, svarttrost, bydue e.l. (kun noen få dun lå tilbake, så for et utrent øye var det ikke godt å si hva det hadde vært.) Bakgården min er en travel plass, så hauken eller ugla fant seg nok raskt et annet sted å nyte maten.
Riktig god jul, Roar. Det har du sannerlig fortjent!

A.T. (21.12.2010)

Svar:

Takk for tilbakemelding, og God Jul tilbake!

Roar Solheim (21.12.2010)


#Fugleforing

Kjøttdeig til kjøttmeis

Er det en god idé?

A.T. (21.12.2010)

Svar:

Aner ikke, men jeg antar at dee vil forsyne seg - kjøttmeis hakker gladelig på elgkjøtt slakteavfall, så kjøttdeig er nok helt topp!

Roar Solheim (21.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Takker for tidligere svar!

Her er enda en fugl jeg ikke klarer å artsbestemme.

Hvilken art det?

mvh Adrian Grande

A.G. (21.12.2010)

Svar:

Ser ut til å være en løvsanger.

Roar Solheim (21.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Takk for lynrask respons på mitt forrige spørsmål!

Her er nok en fugl jeg ikke klarer artsbestemme.

Hva kan dette være?

mvh Adrian Grande

A.G. (21.12.2010)

Svar:

Ung sivhøne.

Roar Solheim (21.12.2010)


#Diverse

Ugle ekspert

Hei...vi i Akrobaten Barnehage i Bergen jobber med et prosjekt om ugler. Vi prøver å komme i kontakt med en ugle ekspert som kan komme til oss i barnehagen for å fortelle omugler. Vet dere om noen som kunne være aktuelle?????

N.N (21.12.2010)

Svar:

Hvor er dette? Undertegnede jobber med ugler, jobber i Kristiansand.

Roar Solheim (21.12.2010)


#Diverse

Kattugle på ville veier.

Vi fikk inn en kattugle på dyreklinikken i dag, og det ser ut som den kan komme til å klare seg. Det vi lurer på er; er det avgjørende at uglen slippes ut i akkurat samme område som den ble funnet? Den virker ung og er ikke ringmerket. Er det mulig å aldersbestemme ut ifra utseendet på vingene?

C.D. (21.12.2010)

Svar:

Ja, det er det. Hvis du kan sende meg et foto av en utspiult vin ge, så kan jeg kanskje se hvor gammel fuglen er.

Roar Solheim (21.12.2010)

««første 43 578 - 43 602 av 50 306 siste»»