Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 188 til 43 212 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Gulspurvinvasjon
Finnes det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt gulspurv fra forplassen? Er det mulig å gjøre opphold i matingen nå midtvinters i håp om at spurvene drar videre, uten at de andre fuglene tar skade?
Fuglebrettet og forplassen på bakken har gitt mye glede denne vinteren. På brettet har jeg hatt kjøttmeis, blåmeis, svartmeis, spettmeis og ett og annet besøk av dompapp, ekorn og nøtteskrike. Flaggspetten har forsynt seg av smør uten salt og melk som jeg har hengt ut i nett etter meiseboller, og den har tatt brød og frø på bakken. På bakken har jeg på tre adskilte forplasser hatt fire nøtteskriker, elleve dompapp, gråsisik, bjørkefink, bokfink, pilfink, fire svarttrost og noen få gulspurv. Det har vært i stort sett fredelig, og jeg har kunnet sitte ute få meter fra fuglene.
Men nå i julehelgen ble jeg altså "innvadert" av en gulspurvflokk som stadig øker i antall. Jeg vil tro at det snart er snakk om nærmere hundre individer. Og spurvene skremmer de andre fuglene bort. Når flokken lander og letter i ett sett, finnes det ingen andre fugler som våger seg frem. Først forsvant finkene og sisiken, deretter ble dompappene ferre for hver dag. Nå er det bare en trost som gjør et par lettskremte forsøk igjen, utover noen få meiser. En og annen dompapp lander, men blir skremt avgårde på sekundet igjen.
Jeg har forsøkt å dele korn og frø i separate "hauger", men spurvene lander overalt hele tiden. Kan jeg bli spurvefri?
N.N (30.12.2010)
Svar:
Dette var et høyst uvanlig spørsmål, og et uvanlig "problem". Jeg ville ikke ha forsøkt å endre hvordan småfuglene reagerer på hverandre, men bare akseptert den uvanlige situasjonen for øyeblikket. Tror ikke gulspurvene blir værende hele vinteren. Men du KAN forsøke å fore dem med havre fra en forbøtte (se eldre nummer av Fuglevennen) på den andre siden av huset.
Roar Solheim (30.12.2010)
Ugle i Buvika
Jeg hadde skrevet litt feil i det forrige innlegget. http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q_id=13158
Faktis var innflyvningshullet 140mm, og selve kassen henger 4,5 meter over bakke nivå. Jeg kan ikke huske å ha sett, eller å ha hørt Spurvugle her i området.
Hva er forresten de små brune merkene som er på bilde? Er det gamle inntørkede mus, eller er det gulpe boller?
Like ved kassen er det ett lite område hvor det er åpent, jeg har hengt en meisekasse der, og jeg bør vel flytte den så ikke fuglene blir tatt med det samme av uglen, når det er noen som flytter inn ikkesant?
M.K.D. (26.12.2010)
Svar:
Denne fuglekassen er helt sikkert brukt av kattugle. Den vil ha hullåpninger på over 10 cm i diameter. Spurveugla vil ha hullstørrelse mellom 4,5 og 5 cm.
Jeg fikk ikke opp ditt bilde, men det er sannsynligvis gulpeboller du har sett, men det kan også være inntørkede mus. Når det lir litt utpå nyåret kan du ut og lytte etter ugler på kveldene. Jeg vil nok tro du kan høre både kattugle og spurveugle i ditt område, kanskje også den største ugla, hubro!Morten Ree (29.12.2010)
skjære?
Finnes det nøtteskrike eller skjære i Canada? Samme som i norge?
K. (26.12.2010)
Svar:
"Vår" skjære finnes i Nord-Amerika, men ikke nøtteskrika. Men det finnes andre, tilsvarende arter av blå "skriker" i Canada.
Roar Solheim (29.12.2010)
Hva kan dette være ?
Hei
Fant dette merket i et tre i nærheten av vårt hjem på Disenå, Odalen.
Merket er gjort ca 10-15 cm over bakkenivå.
Vi antar at dette er en fugl, noen ide om hva det kan være ?
J.E.E. (28.12.2010)
Svar:
Sannsynligvis har en svartspett hakket seg inn etter stokkmaur.
Roar Solheim (29.12.2010)
Svarttrost
Hei, Jeg bor midt i Oslo og en Svarttrost har flyttet inn på terrassen min. Den kommer allerede ved 7-tiden om morgenen, mens det ennå er mørkt. Setter/legger seg på bordet ute og virker ikke å være alt for redd. Den flyr ikke før jeg er helt nær bordet. Har vært ute med brød til den som den spiser, men lurer på om det er noe annet jeg kan gi den. Noe mer næringsrikt?
E.R. (29.12.2010)
Svar:
Trostene er veldig glade i frukt, og overmodne, myke epler og pærer er veldigf bra. Legg ut litt på morgenen, så får trosten spist litt før frukten fryser. Syltetøy kan kanskje også gå an.
Roar Solheim (29.12.2010)
Hønsehauk og kannibalisme
Hei, for et par uker siden oppdaget jeg en hønsehauk med et relativt stort bytte sittende i midt veien ned til gården. Jeg bor i Alvdal i Hedmark. Den flyttet seg ikke for bilen så jeg stoppet og gikk ut for å se hva som stod på. Da så jeg at byttet var en artsfrende av samme størrelse. Hauken flakset så et par meter ned i skogen med byttet. Seinere på kvelden lå den døde hauken oppspist i veikanten. Jeg regnet med at den andre hauken hadde gjort sitt og dratt sin vei men da jeg studerte kadaveret, flakset den opp bare et par meter unna og så skadet ut. Så ikke mer til den neste dag. Så spørsmålet er; er kannibalisme vanlig blant hønsehauk? Er det sannsynelig at hauken ikke stakk av når jeg kom fordi den var skadet? Trodde hauker var relativt sky fugler. Og et siste spm; tar hauker iblant kjæledyr som små hunder og katter? Takker for svar!
A.S. (28.12.2010)
Svar:
Det kan nok skje at en hønsehauk tar en artsfrende, men dette er ikke så vanlig. Kanskje var den ene skadet, og dermed lot den til å være et lett bytte for den som drepte den. Kjenner ikke til at hønsehauk har forsøkt seg på katter eller små hunder - det er det som regel bare kongeørn som prøver på, og da er det som regel snakk om utsultede ungfugler.
Roar Solheim (28.12.2010)
Hvordan komme opp og ned i trær uten besvær?
Hei!
I forbindelse med opphenging og inspeksjon av fuglekasser i høye trær kan det være tungvint å dra med seg en stor stige langt inn i skogen. Er det mulig å bruke stolpesko for å komme kjapt og enkelt opp i trær, eller kan dette bare brukes på glatte stolper? Er det eventuelt andre hjelpemidler utenom stige man kan bruke?
J.H. (28.12.2010)
Svar:
Jeg har forsøkt stolpesko for 40 år siden. De lar deg komme opp i trær uten greiner, og uten stige, men de har et par store ulemper. De lager sår i trærne, og det er ikke bra. Bruker du dem i bartrær, så vil dette føre til at stammen blir kvaeklissete, og det blir svært ubehagelig å klatre opp neste gang du skal kontrollere en fuglekasse. Jeg sluttet å bruke dem av disse grunner, og bruker i dag kun sammenleggbar stige som jeg bærer på en ryggsekkmeis (type Zarges). Det finnes også uttrekkstiger som er enda lettere enn de sammenleggbare, og en slik anbefales framfor stolpesko.
Roar Solheim (28.12.2010)
Avføring
Tisser fugler? eller forsvinner det med skiten`? Har tenkt på det lenge, og jeg har en Dvergpapegøye.
M.K.D. (27.12.2010)
Svar:
Fugler skiller ut urin, men det kommer ut sammen med ekskrementene. Det hvite i fugleekskrementene er urinsyre. Fugl har felles åpning for urin, eksrementer og kjønnsceller (egg fra hunnen). Denne felles åpningen kalles en kloakk.
Roar Solheim (28.12.2010)
Når tid jakter ørnen?
Jeg lurer på om ørna jakter om kvelden, eller når det er mørkt eller skumring? Kan den se i mørket?
Har også hørta at den ikke slår ned på byttedyr hvis det er busker og kratt der. Er dette riktig?
E. (27.12.2010)
Svar:
Kongeørn jakter ved hjelp av synet, og må derfor ha dagslys. men den kan nok jakte i svak belysning morgen og kveld. Den kan slå ned mot et byttedyr som er delvis sjult, men den kan ikke slå ned inne i et tett kratt - den slår vanligvis byttedyrene sine i lufta (fugl) eller på åpen mark (harer og mindre pattedyr).
Roar Solheim (28.12.2010)
Tårnfalk - Spurvehauk - Hønsehauk
Hei
Gikk en tur før idag, da jeg plutselig ble overrasket da jeg så noe som jeg var ganske sikker på at var en Tårnfalk. Jeg antar at den spiste noe, men ble skremt vekk da jeg plutselig kom gående inne i skogen.
I flukt hadde den knekk på vingen, og etter min mening en ganske lang hale/stjert. Den virket ganske gyldenbrun. Kan ikke beskrive lyden den laget, men den svevde ganske mye, og det var ikke mange vingeslag. Har sett en Spurvehauk før, og den hadde ganske lik flyve stil, men den lignet ikke like mye på en Spurvehauk.
Det var ganske tett granskog som den fløy ut av. Hendelsen fant sted på Ilhaugen, i Buvika, i skaun kommune, i Sør trønderlag.
Ps: er ikke serlig flink når det gjelder størrelse beregning, men jeg tror den var rundt 40cm. Pen fugl.
M.K.D. (27.12.2010)
Svar:
Beskrivelsen din av fuglens oppførsel, samt tiden på året, tyder mest på at dette har vært en spurvehauk. Tårnfalk er ikke spesielt vanlig her om vinteren.
Roar Solheim (28.12.2010)
ugler på sørlandet
hei :)
Jeg bor like uten for Kristiansand, (Vennesla) rett ved skogen.
Hvilke ugler har vi her? har en stor flott gran bak huset, der ingen ferdes men vi har utsyn til kan jeg være heldig å få en ugle på besøk her?
Hvilken ugle er mest sansynelig jeg får på besøk? hvis vi henger opp kasse :)
Mvh. Mari
N.N (27.12.2010)
Svar:
Kattugla er ganske tallrik og vanlig i denne delen av landet, og den mest sannsynlige å få som kassehekker.
Roar Solheim (28.12.2010)
Hvilken fugl er dette?
Hei! Julen er en fin tid for å observere fugler på brettet. Idag så vi en fugl midt blant grønnfinker og pilfinker som vi ikke klarte å finne i boken. Vi er litt spente på hva det kan være og legger ved et bilde. Fuglen er observert i Bærum i Akershus. Kan dere i fuglevennen hjelpe oss?
R.M. (28.12.2010)
Svar:
Dette er en gråsisik.
Roar Solheim (28.12.2010)
Rødstrupe
Hva kan jeg fore rødstrupene med nå i vinterkulden? Klarer den å åpne solsikkefrø? Hvis ikke, vil den da spise dersom den bare får kjernene evt malte jordnøtter?
K.N. (28.12.2010)
Svar:
Oppmalte jordnøtter vil være kjempefint. Finsmuldrete kake- og brødsmuler er også bra. Overmodne pærer og epler liker de også, før de fryser og blir harde.
Roar Solheim (28.12.2010)
Stokkand
Er det noen fugler eller andre dyr som spiser stokkand?
N.N (28.12.2010)
Svar:
Ja. Kongeørn, kanskje havørn, hubro, hønsehauk, kanskje jaktfalk og vandrefalk (i sjeldne tilfeller), rødrev, mink, for å nevne noen potensielle.
Roar Solheim (28.12.2010)
Kattuglekasser
Hei!
Jeg har hengt opp to kattuglekasser med ca 30 meters avstand, i et område der jeg stadig vekk hører kattugler. Litt lenger unna (ca 1000 meter), hører jeg også kattugler. Jeg vil nå prøve å få to hekkende par i kassene.
Mitt spørsmål er om jeg kan flytte en av kassene like over nyttår, til det andre området (1km unna). Vil dette forstyrre hekkingen for kattuglene i det første området, dersom de har bestemt seg for å hekke i den kassa jeg flytter?
Det henger som sagt en kasse 30 meter unna den kassa jeg planlegger å flytte. Vil kattuglene flytte inn i denne i stedet for den kassa jeg flytter, selv om de bestemte seg for å hekke i den kassa jeg flytter?
Burde jeg flytte den ene kassa for å få to hekkende kattuglepar? Eller er det for sent å gjøre dette i januar?
Takker på forhånd for svar!
mvh Adrian Grande
A.G. (28.12.2010)
Svar:
Du kan godt flytte denne kassa nå. Hvis du ønsker muligheten for mer enn ett par, bør kassene henge omkring 1 km eller lenger fra hverandre.
Roar Solheim (28.12.2010)
Overvintrende stær
En flokk på 10-15 stær dukket opp på matingsplassen da kulda kom i november. De har fått brød, epler, kokosmasse, lettkokte havregryn og raspet matfett og det er aldri tomt for mat - likevel minker de i antall, og det er nå bare 2 igjen. Får de feil føde, eller er det kulden som tar livet av dem? Dette er i Sogn og Fjordane, det har vært snø et par uker og minus 7 grader på det meste. Gir varmt vann flere ganger om dagen, for at de skal få litt varme i kroppen for en stund. De andre fuglene ser ut til å klare seg, men det er trist å se at stareflokken utarmes. Er det noe man kan gjøre for at de få som er igjen skal ha en sjanse til å overleve denne harde vinteren?
J.R. (26.12.2010)
Svar:
Ikke mulig å si hvorfor det blir færre. Trolig dør de fordi vinteren er for streng, til tross for at de fores. Du har neppe gitt dem feil for. Det er lite du kan gjøre dersom fuglene gradvis blir færre.
Roar Solheim (26.12.2010)
Ugle
Hei
Bor i Buvika, som er i Skaun kommune. Her har jeg hengt opp en del fuglekasser, og også av typen uglekasse. Inngangshullet er stort nok for at Spurv, katt, perle og Haukugle skal ha mulighet til å hekke der.
Men kassen ble hengt opp i August, men jeg hadde egentlig hengt den inn i ett tett kratt, i et grantre. Jeg legger ved ett bilde hvor det er 13-15 mus i kassen, bilde ble tatt for 20 minutter siden, og jeg lurte på om du kunne ha noen ide om hvilken ugle art det kunne være? Jeg har hørt, og klart å tiltrekke Kattugle ved hjelp av lyd før.
I området er det mye granskog, en liten innsjø, berg og vanlig bebyggelse.
M.K.D. (26.12.2010)
Svar:
Musene er sannsynligvis lagret av en spurveugle - det er den eneste som lagrer byttedyr i hulltrær eller kasser om vinteren. Men det er SVÆRT uvanlig (har faktisk aldri vært borti det!) at en spurveugle lagrer i en kasse med så stort hull. Dette gjør den vanligvis ikke, fordi andre arter kan stjele av lageret dens. Spurveugla foretrekker hull på 4,5-5 cm diameter for lagring, men den kan gjerne ta med et byttedyr inn i en stor kasse og spise det opp der!
Roar Solheim (26.12.2010)
Hvordan dreper ørna?
En liten chihuahua er tatt av ørn. Det var en hund fra mitt eget oppdrett, og jeg er nærmest i sjokk.
Derfor lurer jeg på: Hvordan dreper ørna? Dreper den i det hele tatt, eller begynner den bare å forsyne seg av det levende dyret?
Og - stemmer det at den først hakker ut øynene på dyret?
Kan det tenkes at en liten chihuahua kan få sjokk idet ørna slår ned på den, slik at den havner i koma og dør, eller blir den fortært mens den ennå er levende og bevisst?
Det er grusomme tanker som hvirvler rundt i hodet mitt, men jeg må få vite sannheten, enten den er slik eller sånn, dersom det er noen som vet noe om dette.
E.A. (26.12.2010)
Svar:
Ørn og andre rovfugler dreper byttedyrene sine med de kraftige klørne. En så liten hund som en chihuahua vil sannsynligvis bli drept temmelig omgående dersom en (konge)ørn setter klørne i den. Rovfugl hakker IKKE ut øynene på byttedyr, og som regel spiser de heller ikke av byttedyrene før de er døde. Når byttet er så lite i forhold til rovfuglen, har nok døden inntruffet temmelig raskt. Et annet forhold er at pattedyr (som vi selv) får sjokk under slike henbdelser, og sannsynligvis kjenner lite eller ingen smerte før lenge etter angrepet (dersom de overlever). Dette er rapportert mange ganger av mennesker som har overlevd angrep av store rovpattedyr, og av skuddofre.
Roar Solheim (26.12.2010)
Havørn
Hei
Vi er to naturfotografer som planlegger våraktiviteter.
Hvor bør vi reise for å finne de sikreste forekomster av havørn ? Vi vet at det er steder hvor det er tilrettelagt for foto, f.eks Flatanger, men ville gjerne finne nye steder hvor det er mer uberørt.
Hviloke metoder ville dere anbefale for å tiltrekke seg fuglen(e)?
Takker!.......God Jul og et Godt Nytt År!
M.L. (24.12.2010)
Svar:
Havørn er nå tallrik mange steder langs kysten. Ett av de enkleste stedene å komme til, er Runde. Nå kan man kjøre ut på øya, og hvis dere går opp på fjellet og sitter ved brattkanten, så kommer det ofte havørn (og vandrefalk) forbi. Mange steder fra Helgelandskysten til Bodø er det tett med havørn, men jeg er ikke lokalkjent og kan peke ut de beste lokalitetene. Det skal visstnok være mye havørn å se rundt Saltstraumen innenfor Bodø.
Roar Solheim (26.12.2010)
Spørsmål:
Hei!
Jeg sjekket to fuglekasser i dag for å se om de har vært brukt i våres. I begge kassene var det reirmateriale av mose, elghår og underull fra elg. Kassene er stærkasser med hulldiameter på 5cm, hengt i eldre barblandingskog med overvekt av furu, i lavland i Oslo.
Hvilke fugler kan det ha vært?
J.H. (25.12.2010)
Svar:
Mest sannsynlig kjøttmeis. Materialene er typisk for meiser, og kassestørrelsen brukes gjerne av kjøttmeis (som kan hekke i andekasser i enkelte tilfeller).-
Roar Solheim (26.12.2010)
Jeg vil også!
Hei!
Har en farfar som driver aktivt med ringmerking, og har vel 2-3 tusen fuglekasser. Jeg har også begynt å henge opp kasser, og no har jeg snart 30, og jeg har planer om å begynne å med ringmerking, men hvor gammel må jeg være før jeg kan ta prøven? Finnes det noen i Trondheim/Skaun/Buvika som driver med ringmerking, bare så jeg kan begynne og øve med dem?
Jeg har erfaring med ringmerking fra min farfar, som har A lisens. Har merket Ugle, Meiser, finker og lignede.
M.K.D. (25.12.2010)
Svar:
For nøyere informasjon om ringmerking kan du kontakte ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, søk better deres hjemmesider.
Roar Solheim (26.12.2010)
Storspove?
Takker for tidligere svar!
Kan dette være en storspove?
Dersom ikke, hvilken art er det?
mvh Adrian Grande
A.G. (23.12.2010)
Svar:
Ja, dette er en storspove.
Roar Solheim (24.12.2010)
SOMMERFUGL I VINTEREN?!
Jeg fant en sommerfugl igår, og jeg vet ikke hvordan den har klart å leve så lenge, siden sommmer er over.
Hva spiser sommerfugler?? Jeg vil ikke la den gå ut for da fryser den ihjel:( Mamma sa at jeg skulle bare ha den i boks med hull i, og gi den blomster:) MEN HVA SKAL JEG MATE DEN MED??
F. (24.12.2010)
Svar:
Sommerfugler suger nektar fra blomster, så du kan forsøke å gi den sukkervann, eller utvannet, lettflytende honning! God Jul!
Roar Solheim (24.12.2010)
Hvilken art?
Denne arten traff jeg på ute ved havgapet. Den var svært langt unna, så bildet ble ikke så bra.
Hvilken art kan det være?
mvh Adrian Grande
A.G. (23.12.2010)
Svar:
Ser ut til å være en skjærpiplerke.
Roar Solheim (23.12.2010)
Ang. spurver som spretter ut alle solsikkefrøene
Jeg sluttet helt med mater av samme grunn. Strør nå heller frøene rett på bakken, og alle småfuglene her virker fornøyde med bakkeservering. Men har du katt, er det kanskje ingen god løsning.
N.N (20.12.2010)
Svar:
Hvis det sniker katter rundt forplassen, må maten som legges på bakken, ligge på et åpent sted slik at fuglene oppdager eventuelle snikende katter.
Roar Solheim (23.12.2010)