Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 613 til 49 637 av totalt 50 287 spørsmål


#Økologi og atferd

Sandsvaler

Har stillt spørsmålet før uten at det er blitt besvart. Jeg lurer på hvor mye innsekter en sandsvale spiser i løpet av et døgn eller en sommer.

P.E. (08.09.2006)

Svar:

Hei!
Det er meg ikke bekjent at det er gjort studier som viser hvor mye insekter sandsvaler tar til eget konsum i løpet av en dag eller sommer. Det er gjort mange studier på foringsrater og hvor mye/hvilke insekter som ungene blir fôret med. I et studie fra det gamle Sovjet, ble et typisk kull fôret med ca 7000 insekter (total tørrvekt ca 7 g)per dag.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Diverse

lekse

Hva gjør en ugle? Svaret begynner på bokstaven t, har fem bokstaver i ordet ( kryssord. Kan det være tuter? eller truer? eller taler?

F. (08.09.2006)

Svar:

Hei!
"Tuter" kan være løsningsordet.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd?

jeg bor på ullevål i Oslo og har i de siste ukene hørt en underlig lyd ute. oh ohohoh oh-ohh. høres ganske likt en hund, men lyden er veldig rytmisk så jeg tror det er en fuggel. har hørt på uglelyder på nettet og det høres nesten ut som en Bubo Virgianus men jeg leser at denne ikke finnes i norge. hører den stort sett på dagtid. har du noen ide om hva dette kan være?

R. (09.09.2006)

Svar:

Hei!
I og med at du har hørt lyden stort sett på dagtid, er det lite trolig at det er en ugle du har hørt. Det er ut fra din beskrivelse mer trolig at du har hørt en due. Et tips kan være å lytte til lydopptak av bydue, ringdue og tyrkerdue.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Diverse

Spørsmål:

Kan noen hoen stjålet svaleredet +egg, som hang på hytta vår på Ringebufjellet?? Er det noen som spiser eller selger/kjøper dette??? Det var veldig trist å være på hytta i sommer, siden svalene var borte, og det var hele reiret også. Det har ikke falt ned,Det er jeg nesten sikker på... etter en uke når vi var kommet hjemm fra ferie, ble vi oppringt av politiet på Lillehanner og de hadde fåt en meldimg omm at det var observert folk på taket av hytta vår.Nabohytta hadde sett hodelykter i mørket og ringte politiet. Når vi dro opp for å se hva som hadde skjedd var alt som det skulle. Vi bygde den for 40 år siden og det har hvert svaler der "altid". er det mulig at noen drar rundt å stjeler svalereir på hyttene til folk, for sp å spise eller selge det???

T.T.A.B.G. (11.09.2006)

Svar:

Hei!
Enkelte fuglearter er særlig utsatt for egg/ungerøvere, men de mest utsatte artene er rovfugler (ulovlig bestandsregulering og oppdrett i fangenskap) og arter som er sjeldne (populære arter for eggsamlere). Svaler er ikke den mest ettertraktede artsgruppen i så henseende. Det er vanskelig å si hva som er årsaken til at svalene kom bort fra hytta deres. En mulig forklaring kan være at en langvarig aktivitet på hyttetaket, har tvunget fuglene av reirene slik at eggene/nyklekte unger har blitt for kalde.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

Dyrearter

Finnes det andre dyrearter en fugler som kan fly??

N.N (11.09.2006)

Svar:

Hei!
Av høyerestående dyr utenom fugler, er flaggermus de eneste som har fullt utviklet flygeevne. Det finnes høyerestående dyr som kan fly over kortere strekninger, f.eks. flygeekorn.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

hva gjør strutsen til en fugl hvist den ikke kan fly???

Hva er det som gjør at strutsen ikke kan fly selv om den er en fugl?

D. (13.09.2006)

Svar:

Hei! Alle dyrearter er utviklet gjennom en kontinuerlig utvikling over svært lang tid (evolusjon), og denne utviklingen har ført til at strutsen ikke kan fly. Strutsen er verdens største fugl, og for en stor fugl vil det være energimessig kostbart å fly. Det at strutsen ikke kan fly, vil da være en konsekvens av at fordelen ved ikke å kunne fly er større enn fordelene av å kunne fly. De har bl.a. kompensert evnen til ikke å kunne fly, ved å ha fått utviklet en evne til å løpe hurtig i stedet. Pingviner er et annet eksempel på fugler som ikke kan fly.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Fuglekasser

svaler

Vi har hatt svalereir i taket. Nå skifter vi tak og ønsker å sette opp fuglekasser i stedet. vilke mål skal skal disse ha, vil svalene bygge rede i kasse istet

J.A. (12.09.2006)

Svar:

Hei!
Det er fullt mulig å lage kunstige reir for låvesvaler. I Nord-Amerika har man gjort dette over en periode, med tildels stor suksess. Det de har gjort, er å sette opp en kunstig skål (som ligner på et vanlig årsgammelt låvesvalereir), som svalene kan bygge på litt ekstra for å tilfredstille sine krav. De kunstige reirene er plassert omtrent på samme måte som svalene selv ville ha gjort det (oppunder tak, under brygger osv.). Låvesvalene liker å ha reiret under et eller annet, slik at det ikke regner rett inn i reiret.
Tårnseilere kan man også lage kasser til, og en illustrasjon av en slik kasse kan finnes på dette nettstedet:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Trekkfugler

Trekkfugl

Hvordan vet trekkfuglene når de skal dra?

A. (12.09.2006)

Svar:

Hei!
Fugler har en indre biologisk klokke som styres av lyslengde og sannsynligvis temperatur. Når nettene blir lengre og kulda setter inn, vil de fuglene som skal reise sørover gjøre det om alt fungerer. Hos en del arter vil tilgangen til næring (f.eks avtagende insektliv og snøfall som dekker næringsemnene) være medvirkende for når de drar.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Trekkfugler

trekkfugler

hvordan finner trekkfuglene veien til varmere steder?

E. (12.09.2006)

Svar:

Hei!
Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.
Hos enkelte arter som f.eks gjess og traner, vil ungene følge foreldrene til vinterkvarteret første høsten. Gjøkungene vil f.eks ikke ha denne muligheten, og må finne vegen selv.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

ravn

hvor har ravnen reiret sitt

N.N (12.09.2006)

Svar:

Hei!
Den vanligste hekkeplassen for ravn er fjellvegger som ofte er så bratt at man må utøve fjellklatring for å nå reiret. Den kan imidlertid også hekke i trær.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Økologi og atferd

Reir i fjellet?

hvilke av disse fuglene kan ha reir i fjellet? snøugle, storskarv, heilo, lunde, ravn og boltit

D. (12.09.2006)

Svar:

Hei!
Av de fuglene du nevner her er snøugle, heilo, ravn og boltit typiske fjellarter, mens storskarv og lunde er helt knyttet til sjøen.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


hva spiser stokkanda

hva spiser stokkanda?

N.N (13.09.2006)

Svar:

Hei!
Stokkender spiser mye forskjellig, bla. unge vannplanter, frø, bær, insekter, snegler, ormer og til og med brød.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


Liten fugl ???

Jeg har observert en liten fugl i blomsterkassen.
Den er bare 3-4 cm lang, med langt tynt nebb, som den
tar nektar med. Den er grå-brun, og bakparten
ser ut som et hode med to store øyne.
Vet du hva dette er ??

J.O. (13.09.2006)

Svar:

Hei!
Du har trolig sett en dagsvermer, m.a.o. ingen fugl. Det er en tussmørkesvermer som kan minne mye om kolibri på oppførselen. Les mer på: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=5165

Tore Reinsborg (13.09.2006)


Stokkand

Hei!
Vi har fått et stokkand par i dammen i hagen.. Hva skal vi gjøre for å beholde dem?? Hva spiser de??

G.N. (12.05.2006)

Svar:

Hvis det har kommet et stokkand-par i hagen, er det ikke sikkert at de blir der så lenge. Stokkender stopper for å raste eller drive næringssøk på forskjellige steder, bla. slike dammer som du beskriver. En måte å få ville stokkender til å oppholde seg oftere eller over lengre tid i dammen, kan være å plante den til med vannplanter i kantene, da de vil kunne finne skjul og næring blant disse plantene. Stokkender spiser mye forskjellig, bla. unge vannplanter, frø, bær, insekter, snegler, ormer og til og med brød.

Tore Reinsborg (13.09.2006)


Spørsmål om fugl

Hei, jeg skal skrive en oppgave om 2 fuglearter og har valgt sothøne som en av artene. Jeg finner veldig lite litteratur om denne fuglen, hva kommer det av? Har du noe forslag på hvor jeg kan innhente litt informasjon.

M. (12.05.2006)

Svar:

Hei!
Her er noen nettsteder du kan lese mer om sothøna:
http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=522

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=175

Videre vil bokverket "Norsk VinterfuglAtlas" utgitt i år fortelle deg mye om hvor du kan finne sothøna om vinteren i Norge.

Tore Reinsborg (13.09.2006)


Våtmark

Hei!
Hva sier erfaringen om å bygge ei jernbanebru over et våtmarksområde? jeg antar jo at fuglene blir vettskremte i utbyggingsperioden. Når brua er ferdig; vil situasjonen da gå tilbake til normalen, eller vil brua gi varige endringer?
I så fall, hva slags endringer? Finnes det håndfast dokumentasjon i forhold til konsekvenser?

I.S.T.V. (04.05.2006)

Svar:

I anleggsperioden kan utbyggingen av jernbanebrua være negativt, særlig i hekketida. Hvor store negative konsekvenser som vil opptre, vil være avhengig av faktorer som tetthet av hekkende fugl, og hvilke arter som hekker der. I trekktiden vår/høst, vil det også kunne inntre negative konsekvenser i og med at rastende fugl kan bli forstyrret. Hvor store negative konsekvenser det vil bli i disse periodene, vil være avhengig av hvor mye fugl, og hvilke arter som raster der. Det finnes dokumentasjon som viser at utbygginger i forbindelse med samferdsel kan være negativt for fugl. Det finnes statlige retningslinjer for hvordan konsekvensutredninger skal gjøres, bl.a. i Statens vegvesen.

Tore Reinsborg (13.09.2006)


#Diverse

norges minste fugl

hvem er norges minste fugl?

H. (29.08.2006)

Svar:

Norges minst fugl er fuglekongen. Les mer om den på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=480 og på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=40.

Frode Falkenberg (08.09.2006)


#Økologi og atferd

alder på Ravn

Hei...Jeg lurer på hvor gammel en ravn kan bli..ca??

S. (06.09.2006)

Svar:

En ravn som ble ringmerket som reirunge 17. mai 1983 ble kontrollet i live ganske nøyaktig 22 år etter, og representerer den eldste ravnen i verden.

Frode Falkenberg (08.09.2006)


#Diverse

Strandsnipa

Kan du si meg litt fakta om Strandsnipa?

K. (08.09.2006)

Svar:

Du finner masse informasjon om strandsnipa på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=193 og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=387.

Frode Falkenberg (08.09.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kolibri??

Hei, jeg var i Geiranger i helgen. Der gjorde jeg et opptak av noe som lignet veldig på en kolibri. Ser at spørsmålet ang kolibri i Norge er stilt tidligere, men opptaket som er gjort med digitalt kamera viser at dette kan ha vært noe annet enn en svermer.
Jeg lurer på om dere er interessert i å se nærmere på opptaket?

H.R.G.B. (20.08.2006)

Svar:

Jeg tar gjerne en titt på opptaket. Les forøvrig også denne artikkelen om disse dagsvermerne: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=63

Frode Falkenberg (21.08.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kolibri??

Hei,
Vi har en kaprifolbusk som blomstrer i hagen akkurat nå.
I dag så mamma og jeg en bitteliten mørk fugl - med like langt nebb som kropp - som hadde nebbet sitt inn i blomstene og drakk nektar. Trodde ikke vi hadde kolibrier i landet vårt (bor i Tønsberg)? Hva kan dette ha vært ?

K. (15.08.2006)

Svar:

Du har formodentlig sett en dagsvermer. Det er en tussmørkesvermer som kan minne mye om kolibri på oppførselen. Les mer på: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=5165

Frode Falkenberg (16.08.2006)


#Økologi og atferd

Måker

Hei, jeg lurer på en ting ang. måker. De er jo representert i forskjellige biotoper, som ved havet og i byen. Men maten de spiser vil jo være forskjellig da en måke som blir oppfostret ved kysten vil spise fisk og lære å fange fisk, mens en bymåke vil bli oppfostret på annen føde som er menneskeskapt. Mitt spørsmål er derfor: Vil en bymåke være like flink til å finne alternativ føde (fisk) på samme måte som en måke som er oppfostret ved havet?? Og har disse måkene forskjellige overvintringsplasser siden føden fra start av er så forskjellig??

M.I. (14.07.2006)

Svar:

Måkene tilpasser seg sine omgivelser bedre enn mange andre fuglearter. Om de finner en forekomst av et eller annet næringsemne som de kan nytte, så benytter de seg av det. Det er klart at måker fra byer har andre næringsvalg og metoder for å skaffe seg næring, enn de som finnes i andre habitater som i fjellet eller ved kysten.

Frode Falkenberg (14.08.2006)


#Diverse

hva skal jeg gjøre med svalen

fant en svale på ballkongen i dag, har gitt den insekter og vann, har den nå i et undulatbur, når vet jeg når jeg kan slippe den fri og hvordan gjør jeg det, er vel litt risikabelt å kaste den ut fra ballkongen hvis jeg ikke vet om den er klar for det. må den ha levende insekter som mat?

K.S. (13.08.2006)

Svar:

Sjekk ut om fuglen virker fysisk fin, med hele bein og fin fjærdrakt. Om den er det så bør du slippe den ut så fort som mulig. Om det er en tårnseiler du har funnet (http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=535), så klarer de ikke å lette fra bakken selv da de har for lange vinger. Om det er en svale, så burde den ha lettet av egen kraft om den var i form.

Frode Falkenberg (14.08.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Da jeg syklet rundt på en øy utenfor mo i rana hørte jeg en høy lignende tuui! eller uui(vanskelig å si), så fikk jeg øye på en fugl i gresset. Første tanke var at det kanskje var en småspove, trur ikke nebbet var så langt som storspova selv om jeg ikke så den så lenge. Men i bøker og fugleluder på nettet har den ikke noe lignende lyd, heller ikke storspove men den har jeg hørt mange ganger, så hvilken fugl kan det ha vært?

T. (23.07.2006)

Svar:

Kan det ha vært en heilo? Uten ytterligere beskrivelse (størrelse, nebbform, farger o.l.) av fuglen så kommer jeg ikke så mye lenger enn det.

Frode Falkenberg (13.08.2006)


#Diverse

Fuglereir under takstein

Hei vi har hatt endel reir under taksteiene på huset. Vi skal nå sette opp "gitter" slik at vi stenger for fuglene under taksteinen. Når på året kan vi trygt montere opp slikt, for å være sikker på at det ikke er reir under der!

M. (09.08.2006)

Svar:

Om du gjør det i perioden mellom september og mars så burde du være innenfor en sikker periode. Det er viktig at du gjør det på dagtid, da fugler kan benytte slike hullrom for overnatting også.

Frode Falkenberg (13.08.2006)

««første 49 613 - 49 637 av 50 287 siste»»