Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 438 til 43 462 av totalt 50 312 spørsmål «forrige neste»
Skarv
Hva er grunnen til at skarven ikke har like vannavstøtende fjærdrakt som andre sjøfugler? Og hvordan klarer den å tørke fjærene når det er kuldegrader?
L.B. (18.01.2011)
Svar:
Godt spørsmål. Grunnen kjenner jeg ikke, men det er skrevet at skarvene slipper mer vann inn mellom fjærene når de dykker. Dette gir mindre luft i fjærdrakta under dykket, og skarvene kan dermed dykke lettere enn andre vannfugl, som drar med seg mer luft mellom fjærene. Denne dykkeferdigheten gjør skarvene til veldig effektive fiskejegere, og det er nok derfor de har utviklet fjærdrakten i denne retning. Prisen er at de må tørke når de er ferdig med fiskingen.
Roar Solheim (25.01.2011)
Spørsmål:
Hei!
Når på året (og når på døgnet) begynner kattuglene å synge?
Hvordan jakter uglene på smågnagere dypt under snøen om vinteren, og hva skjer når det dannes tykk skare?
Denne siden er forresten fantastisk for fugleinteresserte!
J.H. (18.01.2011)
Svar:
Kattugler kan synge hele vinteren dersom det er mye mus. Når det er snø, fanger de entenh mus som går oppå snøen, eller de jakter fugl. De kan ikke ta mus gjennom snøen slik lappuglene kan (men heller ikke de klarer dette når det er skare). Den største sangfaktiviteten på kattugler er vanligvis i mars-april. Første halvdel av april er nok den generellt beste tiden dersom en skal gi en standardsvar som kan passe over store deler av artens utbredelsesområder i Norge.
Roar Solheim (25.01.2011)
Snøspurv
Hei!
Jeg har tidligere spurt om de to sjeldne gjestene jeg har hatt på forplassen de siste ukene, og tipset om at det kunne være snøspurv ser ut til å stemme bra. Jeg har sjekket både bilder og lyd.
Men nå undres jeg, hvor vanlig er det at bare to snøspurv reiser sammen? Vil de bli værende her, og vil de komme tilbake? På solfylte vinterdager gir sangen deres riktig deilig vårstemning her sør i Østfold, og det er gøy å ha dem på forplassen.
N.N (21.01.2011)
Svar:
Umulig å spå om de blir værende eller ikke. I alle fall er det morsomt når litt uvanlige arter dukker opp på forplassen. Du får kose deg med dem mens de er hos deg!
Roar Solheim (25.01.2011)
Gjest på fuglebrettet på Filefjell 900 moh.
Hei! Akkurat nå har jeg observert en fugl jeg ikke kjenner på fuglebrettet. Først trodde jeg det var en dompapphunn, rosa bryst, men så har den en rød "kam" - "pute" på hodet? Det har da ikke dumpapphunnen? Jeg er ingen fuglespesialist, men en bestemor som stadig undres og er glad i naturen.
J.S. (20.01.2011)
Svar:
Vet ikke sikkert hva du kan ha sett, men lurer på om det kan være en mindre finkefugl - en gråsisik. Sjekk bilder av den.
Roar Solheim (25.01.2011)
Pilfink med lys hette
På foringsplassen har jeg gjentatte ganger observert en pilfink msom skiller seg vesentlig fra de andre pilfinkene mht hodefarge. Denne pilfinken har en mye lysere hette på hodet enn de andre artsfrendene (se vedlagt bilde). Er dette en "vanlig" fargevariant?
J.B. (23.01.2011)
Svar:
Dette ser ikke helt ukjent ut, men jeg kan ikke si noe om det er mer eller mindre vanlig med slike fargeavvik hos pilfink. Fargeavviket ser forholdsvis lite ut, sammenlignet med fuglen nærmest mot oss.
Roar Solheim (25.01.2011)
Stjertmeis og atferd på foring
De to siste vintrene ha vært veldig kalde på Vestlandet. I fjor var det en stor stjertmeisflokk som frekventerte foringsstasjonen. De var her imidlertid kort tid av gangen og spiste tilsynelatende lite før de hastet videre. På slutten av vinteren var det svært få individer igjen i flokken. I år ser det ut som at stjertmeisene har en helt annen strategi; de "bor" nærmest på foringen og får i seg mye næring (solsikkekjerner og meiseboller). Dette har vært en vellykket strategi da flokken teller like mange nå som ved inngangen av vinteren. Er dette en trend som man gjenkjenner fra andre kanter av landet?
T. (23.01.2011)
Svar:
Vet ikke - du er såvidt jeg vet den første som rapporterer om stjertmeis fast på forplass over lengre tid.
Roar Solheim (25.01.2011)
Tidlig trekk eller overvintring?
Jeg observerte en ringdue på foringsplassen i dag, 24. januar. Har hvert år hekkende ringduer her, men har aldri sett den på vinteren før. En venn av meg observerte 9-10 stær i dag også.
Vi har nå hatt mildvær en stund - etter en uvanlig kald måned i Trøndelag. Synes det er rimelig tidlig for trekkfugler nå - men kan det være slik at vi har fått fastboende duer/stær eller er trekket blitt kortere (de overvintrer nærmere) og mildværet "lurer" de?
B.S. (24.01.2011)
Svar:
Dette er nok ringdue som har overvintret. Det er stadig flere av dem som overvintrer i Norge, men i strenge snø- og kuldevintre som i år kan nok mange omkomme. Stær er mer uvanlig på denne tiden.
Roar Solheim (25.01.2011)
Fugletrekk i Troms og Nordland
Jeg har fått så lyst til å se et stort fugletrekk med store fugler, for første gang. Hvor skal jeg dra? Og når? Er det et nettsted som viser disse oversiktene?
Jeg bor i Troms.
E. (24.01.2011)
Svar:
Du bør kontakte lokale fuglefolk. Sjekk hjemmesidene til NOF (birdlife.no), og søk under organisasjon etter kontakter i Tromsø.
Roar Solheim (25.01.2011)
Uvenner?
Jeg koser meg slik med foringsplassene mine. Idag ser jeg at på den ene plassen på den ene siden av huset er der nesten bare meis av forskjellige typer og noen finker.På den andre siden av huset er der nesten bare forskjellige spurver. Har svar du på hvorfor de har delt seg slik? Ellers har vi en intens fuglekvitter i hagen, skulle tro det var vår, veldig koselig:-))
M.E. (25.01.2011)
Svar:
Nei, slike forskjeller er det nesten umulig å fastslå årsakene til - man må observere og tolke, og KANSKJE kan man finne en sannsynlig årsak (eller flere).
Roar Solheim (25.01.2011)
Fuglefôring i skogen vs. ved bebyggelse.
Hvordan, og med hva slags fôr, kan man fôre med på en fôrplass i skogen? Vil det å bruke solsikkefrø og villfuglblanding kunne medføre at man innfører disse plantene der de ikke hører hjemme?
Hvilke arter kan man tiltrekke seg på en fôrplass i skogen sammenlignet med fôring i hagen?
J.H. (25.01.2011)
Svar:
Du kan fore med all slags fuglemat som er vanlig over alt, det er ikke noe stort problem med å spre nye planter via fuglefrø. I skog vil du lettere få skogsmeiser, nøtteskrike, flaggspett (og kanskje noen andre spetter), ekorn, og kanskje også kunne få besøk av jaktende hønsehauk. I by er det mest spurvehauk som jakter.
Roar Solheim (25.01.2011)
Hei.
Vi har en løvmeis med helt hvit stjert. Er det normalt?Har ikke fått tatt bilde av den.
L. (25.01.2011)
Svar:
Ikke helt vanlig, men en del fugler har av og til hvite fjær i deler av drakten, genetisk avvik - fjærene tar ikke til seg farge under utvekst.
Roar Solheim (25.01.2011)
Rehabilitering
Driver noen med rehabilitering av ugler i norge?
H.K. (25.01.2011)
Svar:
Ja, Helge Grønlien på Lillehammer har lang erfaring med ugler og rovfugler. Hva slags ugle og hva har hendt med den?
Roar Solheim (25.01.2011)
Tårnugle
Driver noen med rehabilitering av tårnugler i Norge
H.K. (13.01.2011)
Svar:
Tårnugla er en meget sjelden art i Norge, som kun påtreffes helt tilfeldig fra år til annen. Arten hekker ikke hos oss, så det finnes ingen spesifikk rehabilitering av den arten.
Frode Falkenberg (25.01.2011)
Spurveugle
Har netopp sett "ut i naturen", mandag 17 jan.
Der viser de en spurveugle-kasse med nesten 50 mus oppi, men det jeg reagerte på var at den hang bare 1 - 1.5 meter over bakken, men allikavel tydeligvis var bebodd. Er de ikke så nøye på hvilken høyde den er i?
Tenkte og henge opp en kasse her hos meg og, men er det spurveugler her? Bor et kvarter utenfor Bergen...
Ellers setter jeg stor pris på at dere tar dere tid og svare på spørsmålene våre =)
M.K. (19.01.2011)
Svar:
Uglene er nok noe mer kristisk til plassering av kassen i hekketiden, men i utgangspunktet er det ikke noe i veien for at de skal hekke bare en drøy meter over bakken heller. Det er dessverre ikek spurveugler nær Bergen. Du må helt inn til Voss (på grensa til Granvin kommune) for å finne arten i Hordaland. Her observeres den årlig i den naturlige granskogen i området. Et bilde av ei spurveugle fra Voss finner du på: http://cyberbirding.no/photo/g_passerinum_01.php
Frode Falkenberg (25.01.2011)
Hvilken type uglekasse
Heisann !! Eg er leder i ungdomsgruppa til Osterøy (utenfor Bergen) Jakt og fiskelag. Vi tenkte å henge opp noen uglekasser i nærområdet. Da jeg i utgangspunktet ikke har så mye greie på ugler lurer jeg på hva for ugler jeg kan regne med å få i kassene, hvor det er best å henge opp kassene og hvor jeg kan finne tegninger til kassene...
O.L. (19.01.2011)
Svar:
På Osterøy er det nok helst kattugla du kan være heldig å få i fuglekasse. Du finner mål og tegninger på denne nettsiden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php. Last også ned fuglevennen nummer 1 - 2005. Der finner du mye godt stoff om ugler og fuglekasser; http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/
Frode Falkenberg (25.01.2011)
Fugletelling
Når en skal telle fugler i løpet av en time på fòringssted så kommer ofte de samme fuglene flere ganger tilbake for å hente fòr. Finnes det regler for å telle disse? Telles de hver gang de er innom brettet blir det jo mange etter hvert?
D.S.V. (21.01.2011)
Svar:
Du skal telle det høyeste antallet du ser samtidig på foringsplassen, og registrere det etterpå. Lykke til!
Frode Falkenberg (25.01.2011)
spørsmål
Hvor tidlig kan vi se trekkfuglene i år?
Z. (22.01.2011)
Svar:
Kan ikke svare annet enn å si "vent å se!", for dette kan ingen svare på på forhånd!
Roar Solheim (23.01.2011)
Hva slags and?
Vi så en and som var helt sort på kroppen, litt brunere på hodet, og den hadde en hvit flekk på brystet. Den var sammen med en flokk stokkender. Vi finner den ikke i fugleboken.
S.J. (23.01.2011)
Svar:
Trolig en tamvariant av stokkand, mørk med hvitt bryst.
Roar Solheim (23.01.2011)
Spørsmål:
ET ANNET ORD FOR Å SKIFTE FJÆR
N.N (23.01.2011)
Svar:
Myte
Roar Solheim (23.01.2011)
Hva slags fugl er dette?
Hva slags fugl er dette? Har bare vært en her i vinter, og han er jo så spesiell og fin, men lurer veldig på hva slags fugl det er og om den er vanlig her. Jeg bor i Halden i Østfold i sentrale strøk.
S.A. (23.01.2011)
Svar:
Dette er en stillits - en finkefugl. Flott bilde!
Roar Solheim (23.01.2011)
hønsehauk
hvor bor hønsehaukeng
H. (20.01.2011)
Svar:
Hønsehauk lever i skog.
Roar Solheim (22.01.2011)
Spørsmål:
Hei! Er dette kråke eller ravn? Troms.
E.A. (20.01.2011)
Svar:
Ravn.
Roar Solheim (22.01.2011)
hva slags fugl?
Hei!
jeg heter Fredrik og er 8 år. jeg fant dette kraniet i fjæra og skal vise det fram på skolen.jeg lurer på hva slags fugl det er?
F.L. (20.01.2011)
Svar:
Det ser ut til å være av fisken Horngjel.
Roar Solheim (22.01.2011)
Laksand
Hvorfor har laksanden fått det navnet? Den spiser vel mye mindre fisk enn laksen?
B. (22.01.2011)
Svar:
Kanskje fordi hannene om vinteren har litt laksekjøttrødaktig farge på buken, men vet ikke sikkert.
Roar Solheim (22.01.2011)