Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 477 til 43 501 av totalt 50 379 spørsmål «forrige neste»
Havre sin fuglefôr.
Hvilke fugler spiser hele havrekorn? Kan man fôre med havregryn man kjøper i matbutikken uten at det gir problemer med svelling i magen?
J.H. (27.01.2011)
Svar:
Svelling er ikke noe problem. Både gulspurv og gråspurv/pilfink pleier å like slikt for, men mänge andre kan også ta dette.
Roar Solheim (29.01.2011)
Ugle i Buvika
Hei
Vil bare si det at, det var Spurveugle som hamstret i kassen jeg har spurt en del om. Var ved kassen for 30minutter siden, og da satt spurveugla i åpningen.
Takk for god hjelp
M.K.D. (27.01.2011)
Svar:
Artig at du til slutt fikk svar gjennom egne observasjoner! Gratulerer!
Roar Solheim (29.01.2011)
fuglespørsmål
hvis du kunne valgt, hvilken fugl ville du vært for en dag?
C. (28.01.2011)
Svar:
- en vandrefalk! Tenk hvilken følelse å kunne stupe gjennom lufta opp mot 400 km/t !!!
Roar Solheim (29.01.2011)
Ugler i Stavanger?
Hei, i det siste - det begynte på førjulsvinteren - har vi hørt noe som vi tolker må være ugler. Jeg har vurdert å gå ut for å se om jeg kan lokalisere denne fuglen, men har kommet til at det er for mørkt til det. Vi hører den når vi har lagt oss - så det er før midnatt det starter. Først trodde vi det var duer, men det er det ikke selv om lyden er en slags uhu/gurglelyd. Vi bor i et boligområde utenfor Stavanger med skog og godt med fugleliv. Hva slags fugl kan dette være?
A.H. (28.01.2011)
Svar:
Jeg tror det er mest sannsynlig at dere har kattugler i nærområdet. De kan være ganske vokale når det er mye mus å finne. Både hann og hunn lager lyder.
Roar Solheim (29.01.2011)
Kjøttmeis
Jeg lurer på hvordan kjøttmeisen bruker foret sitt som er (jordnøtter)
Spiser de nøttene fortløpende eller hamstrer/lagrer de nøttene et sted for senere bruk?
T. (28.01.2011)
Svar:
Kjøttmeis og blåmeis er ikke hamstrere, det er derfor de (i utgangspunktet) er trekkfugler. Vår foring bidrar til at så mange av dem overvintrer.
Roar Solheim (29.01.2011)
Ugler
Kva slags ugler finst det i Vrådal i Kviteseid kommune?
H.K. (28.01.2011)
Svar:
Det vet jeg ikke nøyaktig, men jeg forventer at kattugle kanskje kan finnes der. Ellers kan nok både perleugle, haukugle og kanskje spurveugle være tilfeldige gjester (når det er bra med mus i terrenget). Noen steder kan kanskje hubro finnes også. Om sommeren i gnagerår kan kanskje hornugler hekke i Vrådal.
Roar Solheim (29.01.2011)
Utdannlese
Kva må eg bli for å jobbe med ugler ?
H.K. (28.01.2011)
Svar:
Du trenger egentlig ikke å bli noe spesielt, for det er mange fuglefolk i Norge som er aktive med uglestudier (spesielt ved å sette opp uglekasser). Men dersom du tenker som utdannelse/fast betalt jobb, så må du gjennom et universitetsstudium i biologi, og med hovedfag/mastergrad knyttet til fugl (gjerne innen økologi eller adferd).
Roar Solheim (29.01.2011)
Observasjon av kjernebiter på Nordvestlandet.
Hei.
22.12.2010 observerte vi en kjernebiter ved foringsplassen vår. Vi bor i Gjemnes kommune på Nordvestlandet (midt mellom byene Kristiansund og Molde). Er kjernebiteren en vanlig fugl her i distriktet?
K.F.B. (28.01.2011)
Svar:
Det vet jeg ikke, men kjernebiteren har økt i utbredelse i Norge, og forekommer helt nord til Troms. Men selv der den er ganske vanlig (f. eks. hos meg i Grimstad), så er den ikke spesielt ofte å se på alle forplasser.
Roar Solheim (29.01.2011)
fugledød
Hei
Der jeg bor har vi masse dompapp, men problemet er at så mange flyr i vindusruta og dør. Mat for andre, men det er så leit og se dem ligge der i snøen. Hva kan jeg gjøre for og hindre dette,men allikevel ikke skremme dem vekk?
I.E. (28.01.2011)
Svar:
Sjekk at fugflene ikke ser tvers gjennom huset der de flyr på. Gjør de det, bør du henge en gardin eller lignende på innsiden av ruta. Du kan også forsøke å klistre rovfuglsilhuetter på ruta - de får du fra NOF´s firma Natur og Fritid, Lista (tlf.: 38 39 35 75).
Roar Solheim (29.01.2011)
Trost
Helgeland,Lurøy,Selnes.
Trodde vi så syner da vi observert enorm flokk med gråtrost som landet på jordet her like ved huset.De beiter på snøfrie flekker langs is/snøkanten.Kuling og kov her,er meldt ekstremnedbør.Kan disse ha overvintret her nord??
H.U.E. (29.01.2011)
Svar:
Ja, det kan de. Etter hva jeg har oppfattet gjennom værmeldingene, så ser det ut til å ha vært mer mildvær (og kanskje oftere snøbar bakke?) langs kysten i den nordlige delen av landet, enn i Sør-Norge hittil i vinter. Da kan trosterne klare å overleve vinteren.
Roar Solheim (29.01.2011)
Hubro
Vi bor i Hellalia i Vestskogen, Nøtterøy og har en ordtidsskog rett bak husene i blindveien vår. Likeledes et fro område som er skog. Begge disse skogpatiene er det masser av fugler. Om våren er det et virrvar av låter. Vi har ved flere anledninger sett og oppservert Hubro når vi har sittet ute om sommeren. Det har vært et fantatisk syn og en flott opplevelse. Men nå frykter vi at en planlagt bebyggelse vil ødlegge for Hubroen.
Er det noe man kan gjøre med dette?
MVH Grethe Espelid
G.E.(.T.L. (29.01.2011)
Svar:
Dersom dette virkelig dreier seg om hubro, og ikke kattugle eller den mindre hornugla, så er dette en forekomst som utbygging må og skal ta hensyn til. Ta kontakt med lokale fuglefolk (søk i NOFs organisasjon på birdlife.no), eller ta kontakt med fylkesmannens miljøvernavdeling.
Roar Solheim (29.01.2011)
Grønnfink.
Min kone og jeg er litt over gj.sn. interessert i fugler.Vi for året rundt både hjemme og på hytta(Bamblekysten).Idag har de fått en fireretters,solsikker,rosiner,frokostblanding og kokos.Det vi har opplevd at grønnfinken har sittet i"to etasjer"på foringnsbrettet men nå er de nesten helt fraværende.Årsak?
N.N (29.01.2011)
Svar:
Årsaker til slike variasjoner er det nesten umulig å gi. Det er så store forskjeller i når fuglene kommer eller er fraværende, i tid og rom, at vi stort sett bare kan observere og merke oss forskjellene. Store værendringer (temperaturskifte og nedbør) er ofte innlysende årsaker, men ofte kan fugleforekomstene endres uten slike skiftninger, og da blir vi svar skyldig.
Roar Solheim (29.01.2011)
Diett og konkurranse hos meisene.
Hei!
Etter å ha begynt med fuglefôring i skogen la jeg merke til at toppmeisen kun søkte mat på bakken under fôringsplassen og ikke satt på meisebollen eller frøautomaten med solsikkekjerner.
Dette gjorde forøvrig blå-,svart- og kjøttmeisene.
Dette fikk meg til å lure på hva som er deres naturlige diett, hvor og hvordan de søker mat, og om det det var konkurranseforhold som holdt toppmeisen fra å spise direkte av maten.
Forøvrig lurer jeg på om nøtteskrika klarer å åpne hasselnøtter, og hvor man får kjøpt slike nøtter hele.
J.H. (26.01.2011)
Svar:
Meisene søker gjerne næring på litt ulike steder i skogen, og noen arter er dominante overfor andre. Dette kan være grunnen til at toppmeisen kanskje holder seg litt i bakrunnen. Hele hasselnøtter får en helst kjøpt til jul mi matbutikker. Nå resten av året går det mest i hasselnøttkjerner uten skall. Jeg ville ha brukt det.
Roar Solheim (27.01.2011)
Fugler som flyr i formasjon om vinteren
Hei.
Jeg har et spørsmål angående fugler som flyr i formasjon om vinteren. Fuglene jeg har sett flyr i ulike formasjoner frem og tilbake på himmelen. For meg ser det ut som det er uten mål og mening. Antallet fugler er forskjellig og det endrer seg hele tiden. Noen kommer til og noen skiller seg ut i mindre grupper. Det er så utrolig flott å se på. Nesten som en balett Spesielt flott er det når solen skinner på dem.
Det er vanskelig å angi størrelsen på dem, men jeg kan tenke meg at de er som en trost eller kanskje litt større.
Jeg lurer på hva slags fugl det kan være og hvorfor de er ute og flyr.
Hilsen Ingerlise
I.A. (27.01.2011)
Svar:
Beskrivelsen høres mest ut som stær, men det er neppe store flokker av dem i Norge nå. Finkefugler som sisiker eller bjørkefink kan være andre alternativer.
Roar Solheim (27.01.2011)
Fugler og kjønnsykdommer
Hei
kan fugler (eller andre dyr) få kjønnsykdommer som AIDS ? Hvil de da også dø av dette?
De fleste bytter vel partner hvert år?
M.K.D. (26.01.2011)
Svar:
Har aldri hørt om kjønnssykdommer hos fugl, men dette bør du søke svar på blant veterinærer.
Roar Solheim (27.01.2011)
Overvitrende rødstrupe
Ser stadig oftere rødstrupe på foringsplassen nå om dagen.
Dette er vel en trekkfugl, som normalt overvintrer på langt sørligere breddegradder. Er det gjort noen observasjoner, f.eks via hagefugltellinger eller lignende, som viser at det er en trend i økt overvintring av rødstrupe? Kan klimaendringer (til tross for at det har jo vært kalde vintre på østlandet de siste årene) påvirke høsttrekket?
J.B. (27.01.2011)
Svar:
Etter fjorårets strenge vinter gikk mengden rødstruper drastisk ned. Denne vinteren gjør ikke situasjonen særlig bedre. Etter mange milde vintre øker bestanden igjen.
Roar Solheim (27.01.2011)
Utdannlese
Er det noen spesiel linje som man kan ta innen for ornitologi for å arbeide mest med ugler? Har alltid likt ugler og ønsker en dag å jobbe med dem.
H.K. (27.01.2011)
Svar:
Hvis du søker fagutdannelswe, er det mest aktuelle å studere biologi (økologi) ved ett av landets universiteter. Gjennom et hovedfag (mastergrad) kan du kanskje studere ugler spesielt, men da må du kanskje finne en veileder som arbeider med ugler. Men du kan arbeide med og studere ugler også uten å ta en spesialutdannelse innen faget.
Roar Solheim (27.01.2011)
Spørsmål:
Kan ein fore med hasselnøttkjerner?
N.N (27.01.2011)
Svar:
Ja, det er kjempepopulært blant meisene, og mange andre også.
Roar Solheim (27.01.2011)
Skjærer rapper meisebollene
Meisebollene jeg henger ut får sjelden henge lenge. Skjærene i nabolaget ødelegger nettet rundt, og tar med seg innholdet. Finnes det "skjæresikre" meiseboller? Eller er det smarte steder jeg kan henge bollene så skjærene ikke kommer til? Eller må jeg bruke annet fôr?
S.N. (27.01.2011)
Svar:
Meiseboller bør ikke henges ut i de plastnettene de swelges i. Nettet bør tas av, og bollen puttes i en bolleholder av metallnett (et rør av metallnetting). Slike får du kjøpt mange steder. Prøv å finne en med lokk av metall, og ikke med plastdeler på.
Roar Solheim (27.01.2011)
Hvor er skjæra blitt av?
I alle år siden tidlig 70 tall har vi bodd på Hellerud i kanten av Østmarka i Oslo og har i perioder vært plget av mye skjære både sommer som vinter. Den har robbet fuglebrettet for alt spiselig. Men i høst og vinter er det ikke en skjære å se. Ikke inne i marka heller. Kan noen si meg hva som kan ha hendt?
G.H. (27.01.2011)
Svar:
Dessverre, nei. Dette kan være lokale forhold, og ikke mulige å gi noe svar på, siden det nok ikke er et generellt bilde fra hele landet.
Roar Solheim (27.01.2011)
Fuglekonge
Vi har i vinter funnet 3 Fuglekonger som er døde.
Leser i fuglebok at den kan overvintre. Det er hanner vi har funnet for den har en oransje flekk på hodet.
Hva kan grunnen til at den dør være ?
A.R.Ø. (27.01.2011)
Svar:
Ikke godt å si, men trolig er det pga for streng vinter.
Roar Solheim (27.01.2011)
sangleke eller toppleke?
Er dette en Topplerke?
bilde er tatt på Brusand 02-07-2010
N.F. (27.01.2011)
Svar:
Nei, dette er nok bare en sanglerke som bruser med toppfjærene på hodet.
Roar Solheim (27.01.2011)
Hva slags fugle er dette ?
Hei.
Bor sør i Østfold , og har massevis av fugler i hagen , som jeg mater.Hovedsaklig Gråspurv og Gulspurv. Men det er en "raring" som har kommet på besøk helt siden i fjor høst.Det er kun denne ene , og har aldri sett noe lignende. Den er ca. 2(3) ganger så stor som gråspurven. Er mørkbrun spettete over hele kroppen. Ganske rund i kroppen , ser litt "forkommen" ut , nesten som en fuglunge.
Tok et bilde i dag , men det ble dessverre dårlig fordi blitzen virket mot glassruta , legger det ved alikevel.
På forhånd takk for svar.
Vennlig hilsen
Hilde Jakobsen
N.N (27.01.2011)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn. Den har nok blåst seg opp litt i kulda, for å fange isolerede luft i fjærdrakten.
Roar Solheim (27.01.2011)
Hei
Jeg har i dag hatt besøk av 3 fugler som jeg aldri har sett tidligere. De minnet litt om en blanding av undulat og linerle. De var ca 20 cm store. Nydelige helt hvite på undersiden med antydning til gammelrosa skjær i brystet. Lange stjerter ca 7-8 cm med sorte og hvite langsgående tegninger. Oversiden var grå og sort men jeg tror hodet var hvitt. De var ikke på foringsplassen men "turnet" rundt ytterst på grenene i seljetrærne våre. Hva tror du dette kan være? Vi bor litt nord for Bergen
N. (27.01.2011)
Svar:
Du har nok sett noen stjertmeiser - sjekk disse pånettet.
Roar Solheim (27.01.2011)
ugle
En ugle (tror det er en kattugle) kræsjet i garasje veggen, og jeg fant den død da jeg kom hjem. Så spørsmålet er om det er noe å ta vare på eller gi den bort til utstopping? Den ligger ute nå, men det er 10 minus.
P.S.S. (27.01.2011)
Svar:
Legg fuglen i plaqstpose mi en fryseboks, så får du nærmere kontakt fra undertegnede for musealt bruk.
Roar Solheim (27.01.2011)