Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 381 til 43 405 av totalt 50 299 spørsmål «forrige neste»
Snespurv
Torsdag denne måned observerte jeg tre flokker med snespurv i Gildeskål og Meløy.
Er ikke det altfor tidlig; den pleier vel ikke trekke nord før i april?
N.N (08.01.2011)
Svar:
En del av de snøspurvene som hekker på det norske fastlandet overvintrer langs kysten av landet. Det er mye spennende å lese om snøspurvens trekkforhold. Gå inn i Norsk Fugleatlas og les mer: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=12867
Morten Ree (29.01.2011)
Foring av og til ikke bra?
Vi har ei hytte som ligger litt for seg selv i skogen,og når vi er på hytta forer vi med solsikkefrø og meiseboller.
Når vi reiser hjem så har de mat i ca 1 uke. Vi har mest dompap og div meisearter på materen. Vi er ikke på hytta hver helg så av og til går det 2-3 uker for vi får fylt oppigjen med mat. Har hørt at det er bedre å ikke mate, for fuglenen vil bruke for mye energi på å lete etter nye foringplasser, og dermed sulte. Men har også hørt at meiser gjemmer solsikke så de har et reserve lager. Så er det bedre å fore av og til eller ikke fore i det hele tatt? Synes det er så gøy å følge med alle fuglene vi har hatt på hytta, og fører oversikt over alle artene vi har hatt besøk av.
J.U. (17.01.2011)
Svar:
Det går greit å fore en gang i blant. Når det ikke er mat igjen på foringsplassen så søker fuglene mat i skogen slik de er vant til. Vi liker ofte å tro at det er de samme fuglene som besøker oss fra dag til dag, men det er stor utskiftning på hvilke fugler vi har på foringsplassen. Et sted på Nordmøre ble det igangsatt ringmerking av kjøttmeis, de hadde daglig aldri mer enn 7-8 kjøttmeis på fuglebrettet, men ennå vinteren var over var det merket over 300 kjøttmeis. Det viser at det er mye streifing på småfuglene vinters tid.
Morten Ree (29.01.2011)
Hvilken rovfugl er dette?
Denne rovfuglen var på utkikk etter et bytte. Den "stod" av og til rolig i lufta. Synes den var middels stor.
Bildet er tatt på ferieøya Kreta i Hellas.
Hvilken rovfugl kan dette være?
A.G. (25.11.2010)
Svar:
Dette ser ut til å være en musvåk.
Morten Ree (29.01.2011)
Hettemåke
Hvor overvintrer hettemåkene ?? Hvor lang tid bruker de som ca fra norge til dit de skal ?
H.P. (18.01.2011)
Svar:
Noen få hettemåker overvintrer i Norge, men de aller fleste trekker ut og da helst til De Britiske øyer og Danmark, noen lengre nedover kontinentet. Flyturen over til Norge igjen tar nok bare 1-2 døgn, deretter bruker de litt tid opp gjennom landet alt etter hvor langt de skal.
Hettmåke er av NOF valgt til Årets Fugl 2011. Les mer om hettemåke her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4660Morten Ree (29.01.2011)
Død gråsisik
Hei,
Vi har i løpet av de siste to ukene funnet 5 døde gråsisik ved foringsbrettet, idag var det 2. Vi forer med solsikkefrø kjøpt i 25 kg. sekker, men i jula hengte vi opp to kornband, (havre) som etter en ukes tid ble ganske populær, særlig hos pilfink og gråsisik. Det har vært kaldt vær, men disse siste ukene bare 10 - 15 minus. Vi lurer på om kornbandene kan ha noe med dette å gjøre, da vi aldri har sett så mange døde fugler tidligere. Det har vært masse fugl her i vinter, opptil 50 - 60 fugler i gangen, hovedsakelig gråsisik, pilfink, dompapp og grønnfink.
O.M.V. (21.01.2011)
Svar:
Det kan lett oppstå sykdom når man har så stor ansamling av fugler som du har. Det er forskjellige sykdommer som rammer fugler, både salmonella, fuglekopper, gul knop med flere. Ofte vanskelig å si hva som er årsaken til at disse smittsomme sykdommen oppstår. Vi anbefaler at folk forsøker å holde fuglebrettet reint, for eksempel å vaske det en gang i blant med sterkt varmt grønnsåpevann. Men du kan gjerne fortsette fugleforingen. Hvis du slutter så drar fuglene til andre foringsplasser og smitter fugler også der. Visst du ønsker svar på hva fuglene har dødd av kan du kontakte Veterinærinstituttet og få en adresse der å sende fuglene til. De treffes på e-post: vilthelse@vetinst.no
Morten Ree (29.01.2011)
Hagefugle telling
Det er hagefugle telling imorgen, og på søndag.
Jeg har tenkt å sitt klar med kamera, og jeg satte ut en del mat på torsdag, og litt ikveld.
Skal prøve å sette opp noen høytalere, og forsøke å lokke til litt flere fugler (vil dette være juks?).
Har laget en spilleliste som består av:
Sidensvans
Blåmeis
Kjøttmeis
Granmeis
Toppmeis
Dompap
Grønnsisik
Svartmeis
Svarttrost
Lydene vil bli spilt av i tilfeldig rekkefølge, og jeg har noen høytalere som vil bli rettet ut i forskjellige retninger.
M.K.D. (28.01.2011)
Svar:
Fint at vil delta på Hagefugltellingen, helt OK om du bruker lydavspillinger. Håper du tiltrekker deg mange fugler som du kan legge inn på www.fuglevennen.no.
Morten Ree (29.01.2011)
meiser
skal prøve å telle fugler på brettet idag. Men vanskeloig å skille mellom bjørk- gran- og svartmeis. Spesielt er det noen av fuglene som har en hvit flekk i det svarte i nakken. er det sv art meis, eller jhvordan ser en forskell på disse. den med en hvit flekk er noe mindre muligens enn de andre med svart nakke.
N.N (29.01.2011)
Svar:
Ja, den lille meisen med hvit flekk i nakken er svartmeis. Granmeis og løvmeis er litt vanskeligere, men løvmeisa er brunlig, har liten svart strupeflekk og mangler hvitt bånd (panel) på vingene. Granmeisa er gråere, har større strupeflekk, og viser et lyst felt på vingene.
Frode Falkenberg (29.01.2011)
Hvilken art?
Hei og takker for tidligere svar!
Her er nok en fugl jeg ikke klarer å artsbestemme.
Hvilken art kan dette være?
mvh Adrian Grande
A.G. (04.01.2011)
Svar:
Dette er nok en trepiplerke.
Roar Solheim (29.01.2011)
Fire < 4 < kasser i blokk. Har hengt opp en slik å den fungerer.
Ikke lag mere enn 4 kasser i blokk.Den æ å MOV hang opp
er Pilfinken leieboer.Alle 4 er bebodd.
Ha en fin dag med å lage fuglekasser !
J.A.R. (14.01.2011)
Svar:
Interessant at dette fungerer med pilfink. Men dersom en meis slår seg ned i ett av hullene i en slik blokkasse, så vil den jage vekk alle som prøver å bruke noen av de andre, derfor anbefales ikke slike komplekser, men fritthengende enkeltkasser.
Roar Solheim (29.01.2011)
Hva skal jeg gjøre? + Dompap spørsmålet mitt
Rett etter å ha spurt om 2 spørsmål, med samme overskrift, så jeg plutselig en flokk med Dompap hunner, og en Grønnsisik.
Jeg var ikke helt sikker på om det var Dompaper, fordi jeg var et stykke una, men jeg vet at det var en Grønnsisik, den begynte å synge, og jeg søkte opp lyden til Grønnsisik på Snl.no, og det var samme lyd.
M.K.D. (13.01.2011)
Svar:
Fint at du fant lyden og kunne høre at det var samme fugl.
Roar Solheim (29.01.2011)
Rovfuglskygger
Hei!
Vi planlegger å klistre opp rovfuglskygger på arbeidsplassen vår da vi har problemer med småfuglkollisjoner. Det vi lurer på er om disse har noen vitenskapelig dokumentert effekt?
B. (14.01.2011)
Svar:
Jeg tror ikke noen har gjort "vitenskapelige" studier på dette, dvs ved telling av kollisjonsfrekvens før og etter at silhuetter er klistret opp. Men jeg tror erfaringsgrunnlaget er såvidt bra at det er verdt forsøket.
Roar Solheim (29.01.2011)
Kaie bestand i Trondheimsregionen
I de siste par-tre dager har vi observert 4 kaie i hagen våres her på Lade, Trondheim. Er disse fugler vanlig i Trøndelag? Vi har ikke tidligere sett kaier her på Lade.
D.R. (14.01.2011)
Svar:
Jeg kjenner ikke de lokale forholdene i Trondheim, men ville forvente at kaier finnes der, sammen med kornkråkene i byen. Men sjekk NOFs hjemmesider birdlife.no, og søk opp kontaktpersoner/foreninger i Trondheim - de kan bedre svare. Eller forsøk å ringe museet - der finnes også folk med god lokalkunnskap.
Roar Solheim (29.01.2011)
fugleteling
Hei
Jeg lurer på om det blir fugletelling i år for oss som mater på foringsbrett ?
E.E. (16.01.2011)
Svar:
Hagefugltelling er denne helgen.
Roar Solheim (29.01.2011)
Stokkand som legger egg i januar?
Mine stokkender som bor i fjøset har begynt å legge egg i januar. Den ene har lagt egg rundt omkring i bingen, men samlet de for så begynne å ruge på alle 10stk....Blir dette and unger? De har gått sammen med begge kjønn siden i sommer, da vi fant dem, tok vare på nyklekte egg siden forhøsteren tok livet av mora.
R.E. (20.01.2011)
Svar:
Umulig å vite om eggene er befruktet. Hvis de er det, kan de ruges ut til kyllinger. Fugl i fangenskap kan legge egg på andre tider av året enn det som er vanlig for viltlevende fugler, fordi de har bedre mattilgang og kunstig belysning.
Roar Solheim (29.01.2011)
Grågås
Hvor mange egg er det meste en gås kan legge.?? For noen år siden fant jeg en på 14. Er det uvanelig ?
H.P. (24.01.2011)
Svar:
Ja, det tror jeg er uvanlig. De fleste viltlevende grågjess legger omkring 5-6 egg, kanskje opp mot 8, så et rede med 14 egg høres ut som at flere kan ha lagt egg i samme reir (det kan skje hos andefugler).
Roar Solheim (29.01.2011)
Forskjell på granmeis og løvmeis
På fugleplakaten er de veldig like. Hva er den mest synlige forskjellen?
Vi har kalt dem for hitlerfuglene, siden vi så lett blander dem. Den svarte flekken under haka er som en liten bart...
M.A. (28.01.2011)
Svar:
løvmeisen er grågrønn på rygg og vinger, mens granmeisen er mer blågrå, med lyse, hvite striper på utkanten av armsvingfjærene. Det gir den et lysere felt på vingen når den sitter med vingen sammenlagt. Dette er de enkleste tegnene å se etter. I tillegg har løvmeisen en -psjoo- lyd som skiller seg fra granmeisen (men dette bør du kanskje høre fra fugleopptak på plate for å kunne merke deg forskjellene).
Roar Solheim (29.01.2011)
Havre sin fuglefôr.
Hvilke fugler spiser hele havrekorn? Kan man fôre med havregryn man kjøper i matbutikken uten at det gir problemer med svelling i magen?
J.H. (27.01.2011)
Svar:
Svelling er ikke noe problem. Både gulspurv og gråspurv/pilfink pleier å like slikt for, men mänge andre kan også ta dette.
Roar Solheim (29.01.2011)
Ugle i Buvika
Hei
Vil bare si det at, det var Spurveugle som hamstret i kassen jeg har spurt en del om. Var ved kassen for 30minutter siden, og da satt spurveugla i åpningen.
Takk for god hjelp
M.K.D. (27.01.2011)
Svar:
Artig at du til slutt fikk svar gjennom egne observasjoner! Gratulerer!
Roar Solheim (29.01.2011)
fuglespørsmål
hvis du kunne valgt, hvilken fugl ville du vært for en dag?
C. (28.01.2011)
Svar:
- en vandrefalk! Tenk hvilken følelse å kunne stupe gjennom lufta opp mot 400 km/t !!!
Roar Solheim (29.01.2011)
Ugler i Stavanger?
Hei, i det siste - det begynte på førjulsvinteren - har vi hørt noe som vi tolker må være ugler. Jeg har vurdert å gå ut for å se om jeg kan lokalisere denne fuglen, men har kommet til at det er for mørkt til det. Vi hører den når vi har lagt oss - så det er før midnatt det starter. Først trodde vi det var duer, men det er det ikke selv om lyden er en slags uhu/gurglelyd. Vi bor i et boligområde utenfor Stavanger med skog og godt med fugleliv. Hva slags fugl kan dette være?
A.H. (28.01.2011)
Svar:
Jeg tror det er mest sannsynlig at dere har kattugler i nærområdet. De kan være ganske vokale når det er mye mus å finne. Både hann og hunn lager lyder.
Roar Solheim (29.01.2011)
Kjøttmeis
Jeg lurer på hvordan kjøttmeisen bruker foret sitt som er (jordnøtter)
Spiser de nøttene fortløpende eller hamstrer/lagrer de nøttene et sted for senere bruk?
T. (28.01.2011)
Svar:
Kjøttmeis og blåmeis er ikke hamstrere, det er derfor de (i utgangspunktet) er trekkfugler. Vår foring bidrar til at så mange av dem overvintrer.
Roar Solheim (29.01.2011)
Ugler
Kva slags ugler finst det i Vrådal i Kviteseid kommune?
H.K. (28.01.2011)
Svar:
Det vet jeg ikke nøyaktig, men jeg forventer at kattugle kanskje kan finnes der. Ellers kan nok både perleugle, haukugle og kanskje spurveugle være tilfeldige gjester (når det er bra med mus i terrenget). Noen steder kan kanskje hubro finnes også. Om sommeren i gnagerår kan kanskje hornugler hekke i Vrådal.
Roar Solheim (29.01.2011)
Utdannlese
Kva må eg bli for å jobbe med ugler ?
H.K. (28.01.2011)
Svar:
Du trenger egentlig ikke å bli noe spesielt, for det er mange fuglefolk i Norge som er aktive med uglestudier (spesielt ved å sette opp uglekasser). Men dersom du tenker som utdannelse/fast betalt jobb, så må du gjennom et universitetsstudium i biologi, og med hovedfag/mastergrad knyttet til fugl (gjerne innen økologi eller adferd).
Roar Solheim (29.01.2011)
Observasjon av kjernebiter på Nordvestlandet.
Hei.
22.12.2010 observerte vi en kjernebiter ved foringsplassen vår. Vi bor i Gjemnes kommune på Nordvestlandet (midt mellom byene Kristiansund og Molde). Er kjernebiteren en vanlig fugl her i distriktet?
K.F.B. (28.01.2011)
Svar:
Det vet jeg ikke, men kjernebiteren har økt i utbredelse i Norge, og forekommer helt nord til Troms. Men selv der den er ganske vanlig (f. eks. hos meg i Grimstad), så er den ikke spesielt ofte å se på alle forplasser.
Roar Solheim (29.01.2011)
fugledød
Hei
Der jeg bor har vi masse dompapp, men problemet er at så mange flyr i vindusruta og dør. Mat for andre, men det er så leit og se dem ligge der i snøen. Hva kan jeg gjøre for og hindre dette,men allikevel ikke skremme dem vekk?
I.E. (28.01.2011)
Svar:
Sjekk at fugflene ikke ser tvers gjennom huset der de flyr på. Gjør de det, bør du henge en gardin eller lignende på innsiden av ruta. Du kan også forsøke å klistre rovfuglsilhuetter på ruta - de får du fra NOF´s firma Natur og Fritid, Lista (tlf.: 38 39 35 75).
Roar Solheim (29.01.2011)