Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 139 til 43 163 av totalt 50 185 spørsmål «forrige neste»
foring
Har ganske mye mais som skal brukes til popping i microen, og lurer på om de kan brukes til fuglefor. De er jo helt harde, men... Kanskje om jeg popper maisen først?
Jeg er voksen og går ikke på skole, takknemlig for svar i alle fall.
B.L.C. (14.02.2011)
Svar:
Dette vet jeg ikke svar på, men jeg mistenker at popkornmais kanskje er litt salt, og at dette derfor ikke er egnet som fuglefor. Hvis det er usaltet, skulle det ikke være noe i veien for at fuglene kan spise både maiskornene og de poppede utgavene.
Roar Solheim (14.02.2011)
brilleand ??
hva slags and er dette ??
svartand ??
på forhånd takk.
N.F. (14.02.2011)
Svar:
Usikker, men hodet minner mest om hode hos en sjøorre hunn. Svartand hunner skal ha mer markert lyst kinn.
Roar Solheim (14.02.2011)
Bokfinker?
Er litt i stuss på om alle disse er bokfinker?
H.E.S. (14.02.2011)
Svar:
To bjørkefink (hann og hunn), en bokfink (/brystet mot oss), en gråspurv hann og en gråsisik!
Roar Solheim (14.02.2011)
Hva er dette
Er det er pilfink eller en gråspurv. Har observert flere på foringsplassen de siste dagene.
O.N. (14.02.2011)
Svar:
Dette er en pilfink. Merk brun over toppen av hodet, og hvitt bånd i nakken.
Roar Solheim (14.02.2011)
Ukjent
Hei.
Før jul haddde jeg besøk av en flokk på ca. 15 fulger jeg ikke har sett før og finner den ikke i fugleboka. Den er stor som en dompapp. Forholdsvis kort stjert. Gult kraftig nebb, ikke fulgt så kraftig som kjernebiter. Hode brun/rødbrun. Hasl og nakke grå(grå ring rundt hele, bred). Under: lysere rødbrun. Markert hvit vingebånd.under vingebånf mer mot svart. Litt mørkere brun på ryggen. Folkken satt i et tre. Ingen gikk på foringsbrett. Kun en av gangen var på bakken og fant noe å spise.
R.C. (14.02.2011)
Svar:
Dette hørers faktisk mest ut som kjernebiter - kan det ha vært ungfugler og hunner, og ingen gamle hanner?
Roar Solheim (14.02.2011)
Hei. Hva slags fugl er dette?
Ifjor sommer så var det en liten fugl, som var uheldig og fløy inn i stuevinduet mitt.
Jeg så den landet på gresset rett under. og det var kanskje en halv meter den datt ned.
Og jeg gikk ut og så den lå der rolig og så på meg. og jeg tok den forsiktig opp,og satte den på en grenn i nærheten, etter en stund så føy den avgårde, og jeg ble lettet at den klarte seg. Men jeg lurer på hvilken fugle-rase dette er?
Hilsen Siri på Jevnaker.
S.K. (14.02.2011)
Svar:
Bildet viser en ung dompap.
Frode Falkenberg (14.02.2011)
Spørsmål:
Hei! Har jeg tatt bilde av en grankorsnebb? Tror det, til tross for dårlig bilde. Furukorsnebb er ikke registrert i området, i år i hvert fall (Tromsøya). Det er vel ikke andre den kan forveksles med?
N.N (13.02.2011)
Svar:
Nebbtykkelsen (høyden) ser mest ut til å stemme med grankorsnebb. Furukorsnebbens nebb er høyere inne ved rota.
Roar Solheim (13.02.2011)
hvor er det blitt av småfuglene?
Jeg bor i 5.etg. rett ved Sofienbergparken. Da vi flyttet hit for ca 25 år siden var det fullt av ulike (vanlige) småfugler på verandaen. Etter noen år tok duene over og skremte nok vekk småfuglene. Nå er det satt opp duepigger for ca et år siden, men småfuglene er ikke tilbake. Ulike typer mat er plassert ut på verandaen, men småfuglene lar seg ikke friste. Har du en forklaring, og hva kan jeg eventuelt gjøre? Jeg savner "de små". Takknemlig for svar. Mvh Marit Eggum Høye
N.N (13.02.2011)
Svar:
Nei, lokale variasjoner og endringer som dette er det vanskelig å gi sikre forklaringer på. Mengden trær og busker i området som helhet kan ha blitt redusert, og det kan ta tid før noen småfugler finner maten.
Roar Solheim (13.02.2011)
Kråker
Hei.var en rusletur i Bergen sentrum i 22.30 tida på Fredag.Da kom det en flokk kråker(har aldri sett så mange på en gang i mitt 50 årige liv)som kom inn fra vest,og fløy høyt over byen mot Ulriken.Såg ikke att de landet.Antallet var ca.500,kansje mer.Hva skyldes dette fenomenet?
A.N. (13.02.2011)
Svar:
Det er vanlig at kråker samler seg i flokk om vinteren. De sitter sammen på soveplasser for å beskytte seg mot hubro og hønsehauk. Om dagen sprer de seg ut i landskapet igjen.
Roar Solheim (13.02.2011)
Spørsmål:
Hei! Lurer på om fuglen til høyre er en grønnfink?
En hunn, kanskje?
G. (12.02.2011)
Svar:
Ja, en hunn eller en ungfugl.
Roar Solheim (13.02.2011)
Fikk besøk i hagen i Drøbak
Lurer på hva slags fugl dette er. Er stor som en måke. Ikke vanlig å se i hagen vår.
T.A. (13.02.2011)
Svar:
Dette er en fasanhøne.
Roar Solheim (13.02.2011)
Bilde av en hubro.
Dette er ikke et spørsmål,men jeg sender inn et bilde av en hubro som jeg tok i Scotland i fjor sommer. Jeg synest det ble et fint bilde,men etter at bildet ble tatt rygget jeg bakover, fallt og braut lårhalsen. Det ble sykehusopphold i Scotland på ei uke. Jeg har mye glede av å fotografere, så det er blitt min hobby utifra rekovalesensen.
R.B.B. (09.02.2011)
Svar:
Det var litt av en kostnad for å få hubrobilde!!! Men hubroen er også litt av en fugl. Dessverre kommer ikke bildet opp sammen med ditt spørsmål/melding.
Roar Solheim (12.02.2011)
Måltrost?
er dette en måltrost?
N.N (09.02.2011)
Svar:
Ja, dette er en ung måltrost.
Roar Solheim (12.02.2011)
Ugle?
Hei, i skumringen i dag (februar) hørte jeg en låt jeg ikke dro kjensel til ute i gran/furuskogen. Det var en myk plystring som gikk omtrent hooot (pause på tre fire sekunder) hooot osv.
Har prøvd å høre på forskjellige fuglelyder men finner ingen som ligner. Nærmeste jeg kommer lyden er perleugla.. Kan det være perleugla som har begynt å låte så tidlig?
B. (09.02.2011)
Svar:
Beskrivelsen med det lange mellomrommet minner mest på spurveugle. Noen av de små uglene har allerede begynt å synge.
Roar Solheim (12.02.2011)
kan du hjelpe? Hauk\Falk
Lurte på om dere kan hjelpe med å si hva det var som landet på fuglebretter?
Torsdag 10 februar flyktet all fuglene fra fuglebrettet. Etter en stund landet det en Hauk\Falk på størrelse med en Due på brette. Samme farge som en due på ryggen, (By-due) Gråblå, ingen spetter,
med orange bryst. Den har spisse vinger. Kan dette være en Enghauk? Den er vel ikke en Norsk art? Kan dere hjelpe?
Bor i Nittedal. Like utenfor Oslo
MVA Erland Granheim.
E.G. (10.02.2011)
Svar:
Mest sannsynlig har du hatt besøk av en voksen spurvehauk hann.
Roar Solheim (12.02.2011)
Grrønspett.
I vinter da det var på det kaldeste var det en grønspett på meisebollene mot nord ovenfor kjøkkenvinduet her. Den satt også på en bjørkelegg og hakka. Den virket ikke skremt og lot småfuglene være omkring seg.Den trengte nok maten og var opptatt med sitt. Siden kuldeperioden har de ikke vært her. Jeg lurer på om det er andre observasjoner av grønspett her Nord Gudbrandsdalen.( Lesja). -Takker for svar.
R.B.B.L. (10.02.2011)
Svar:
Jeg mistenker at det heller er en gråspett du har hatt på besøk. Samme størrelse og farger som grønnspetten, og langt mer vanlig både på forplasser og i Nord Gudbrandsdalen.
Roar Solheim (12.02.2011)
Sanger på Leka
I slutten av juli i fjor var jeg på seilferie nordover og var innom Skei på Leka. På en tur ved kulturstien kom jeg over en sanger jeg ikke har greid å identifisere. Håper på dere kan hjelpe meg. Sender bilde av fuglen vedlagt.
Mvh
Knut Johansen
K.J. (11.02.2011)
Svar:
Dette ser ut til å være en løvsanger.
Roar Solheim (12.02.2011)
Vendehals i februar?
Hei. Vi bor i Østfold, nært sjøen. Igår (11.februar) så vi en mørk grålig fugl i furutrærne ved foringsplassen. Den hakket i furubarken etter insekter, men prøvde seg også på meisebollene. Den så ut og oppførte seg akkurat som flaggspetten, som vi kjener godt fra før. Men denne hadde bare grå farger, litt lysere grå på bryst og mage, mørkere på ryggen. En svart tverrstripe neders på halefjærne. Vi har bladd gjennom alle bilder vi finner av spettefugler, og det er egentlig bare vendehals den lignet på. Men i bøkene står det om det at vendehals er i tropiske strøk om vinteren. Hva slags fugl er det vi kan ha hatt besøk av?
T. (12.02.2011)
Svar:
Det er garantert ikke en vendehals, for den overvintrer aldri i nord, og er heller aldri rapportert fra Norge på denne tiden av året. Men jeg klarer ikke å komme på et forslag til hva dere kan ha sett.
Roar Solheim (12.02.2011)
Munk som regjerer foringsplassen
Hei, vi har en foringsplass i en liten bakhage hvor det har vært et yrende fugleliv hele vinteren, både kjøttmeis, blåmeis,gulspurv, gråsisik, grønnfinker og den siste tiden også dompap. De gikk bra overens, med minimal kamp om maten. Men så dukket Munken opp. Først spiste den sammen med de andre, men etter et par dager dominerte den hele foringsområdet, og nå er det stort sett tomt for andre fugler. Enhver annen fugl som prøver å få tak i noe mat blir jaget. Den bruker det meste av sin tid til å hindre andre fugler i å spise. Vi synes det er veldig trist. har prøv å sette opp flere foringsstasjoner, men i vår lille hage råder den over hele området. Den er alene, men et tidligere år var det to av dem. Da jaget de også bort alle andre. Det er vel ingen ting å gjøre ¨med det, men har noen opplevd noe lignende?
K.N. (12.02.2011)
Svar:
Nei, dette var veldig spesielt. Jeg har ikke hørt om at munk kan være så dominerende som dette. Dessverre ikke mye en kan gjøre, annet enn å observere fenomenet.
Roar Solheim (12.02.2011)
Svartrosten
Også i vinter har jeg hørt svarttrosten synge allerede i begynnelsen av februar og i 5-6 tiden om morgenen; altså mens det er mørkt. Jeg tenker meg da at lyset fra byen gjør at de blir forvirret slik at de synger i mørket. Men allerede i februar? Hva kommer dette av?
F. (11.02.2011)
Svar:
Allerede nå i februar så kan man faktisk oppleve at noen fuglearter synger, spesielt meisene kan være tidlig ute med sin "vårsang".
Det er riktig som du sier at fuglene blir litt forvirret i bebygde strøk med masse lys. Her kan de faktisk synge midt på natten.Morten Ree (11.02.2011)
Rødstrupe
er det vanlig at disse opptrer alene
Tror den som er her har vært tilstede i 3 - 4 år
J. (10.02.2011)
Svar:
Rødstrupen er trekkfugl, men noen få hanner overvintrer i Norge. Disse er terretoriell hele året og forsvarer sitt område på vinteren på samme måte som om sommeren. Derfor er det svært ofte kun en enkelt rødstrupe å se på foringsplassen.
Det kan selvsagt være den samme rødstrupen du har hatt alle disse årene, men dødeligheten blant slike småfugler er stor, så det trenger ikke være den samme.
Les mer om rødstrupe her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9703Morten Ree (11.02.2011)
Nøttekråke
Jeg så et program på fjernsynet der de fikk se Nøttekråke et sted ved Hardangerfjorden. Skulle gjerne vist hvor dette stedet er.
J.A. (10.02.2011)
Svar:
Nøttekråka finnes langs hele Hardangerfjorden der du finner forekomster av hassel.
Frode Falkenberg (11.02.2011)
Hvilken fugl er dette?
Obeservert på kamera utenfor hytta (ca. 830 moh)...
Ø. (11.02.2011)
Svar:
Skjæra igjen...
Frode Falkenberg (11.02.2011)
Hvilken fugl er dette?
Observert på kamera på hytta ca 830 moh
Ø. (11.02.2011)
Svar:
Bildet viser en skjære.
Frode Falkenberg (11.02.2011)
PILFINK/KONTRA GRÅSPURV
Resultatet fra fugletellingene i vinter er gjengitt i Aftenposten. Der fremgår det at det er registrert er visst anrall gråspurv, men ingen pilfinker. På min mateplass er det til enhver tid minst like mange pilfinker som gråspurv. Jeg er ikke sikker på om folk flest er klar over at dette er to helt forskjellige fugler. De er jo svært like, men når man vet forskjellen er det lett å se den. Så mitt spørsmål er: ER DERE SOM MOTTAR DISSE DATAENE FRA OSS KLAR OVER AT DET KAN VÆRE NOEN GALE TALL UTE OG GÅR HER? hva kan gjøres for at folk skal bli klar over dette? Jeg vil påstå at av over 20.000 gråspurv er halvparten pilfink!!!
N.N (10.02.2011)
Svar:
Jeg kjenner ikke til artikkelen i Aftenposten, men se nærmere på resulatetene fra i år: http://www.fuglevennen.no/data/ut/land/natur/ln9/?c=hagefugl&periode=2011-01-22/2011-02-06&side=arter
Her ser du at det ble observert noe over 23 000 gråspurv og noe over 16 000 pilfink. Pilfinken er litt mindre utbredt i norske hager, men ekspanderer sin utbredelse nordover. Det ville ikke forundre meg om pilfinken går forbi gråspurven om noen år. Her ser du kart over hvor de to artene ble funnet under hagefugltellingen:
Gråspurv: http://www.fuglevennen.no/data/ut/land/natur/ln9/?c=hagefugl&periode=2011-01-22/2011-02-06&or_id=217
Pilfink: http://www.fuglevennen.no/data/ut/land/natur/ln9/?c=hagefugl&periode=2011-01-22%2F2011-02-06&or_id=3975Frode Falkenberg (10.02.2011)