Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 225 til 43 249 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
fugl som spiser annen fugl
Hei! Faren min så i dag en annen fugl jakte og drepe en annen fugl. Han sier fuglen som angrep var i trostestørrelse, hvit under, svart på overkropp og kalott, og en hvit øyenbrynsstripe. Vi stusser fælt på hva slags fugl dette kan ha vært, og om det er normal oppførsel for andre "småfugler" og drepe hverandre?
L.D. (20.02.2011)
Svar:
Dette minner meg om en ung spurvehauk hann. Hannen til spurvehauken er på trostestørrelse (hunnen vesentlig større), unge hanner har dessuten lys øyestripe og er mørkebrun over hode og rygg. Buken har gråhvit bunnfarge, men er kraftig streket med mørkebrun farge.
Se bilder, utbredelseskart og les mer om spurvehauk her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3716Morten Ree (20.02.2011)
hvilken fugl er dette?
Er det noen som vet hva denne heter
N.N (19.02.2011)
Svar:
Dette er en gråspett hunn.
Roar Solheim (20.02.2011)
strusen
lever den andre steder end afrika
N.N (19.02.2011)
Svar:
Nei, bare som oppdrettsfugl (faktisk også i Norge!). Men det finnes strutsefugler (andre arter) i Sør-amerika og i Australia, noe som viser at disse kontinentene en gang hang sammen med Afrika.
Roar Solheim (19.02.2011)
Reperasjon av fuglekasser
Etter fjorårets hekkesesong er fuglekassene et sørgelis syn.
Flaggspett har hakka rundt hullene slik at alle 25 kassene rundt hytta må repareres.Nye fronter må settes inn,men vi har samlet på lokk og bunner fra hermetikkbokser.Disse bores hull i sammen med ny front,åpning pusses godt før de festes med små skruer.Vi har satt opp 3 nyrenoverte,de er svært populære.Kan dette anbefales til andre?
H.O.A. (19.02.2011)
Svar:
Ja, dette hørtes ut som en god løsning. Det er ikke alltid lett å få tak i, eller få laget, metallbeslag til å beskytte fuglekassehullene mot spetteangrep, så dette var en god ide.
Roar Solheim (19.02.2011)
Hull i foringsautomaten
Har en selvsnekret foringsautomat på hytta. Den tar ca. 20 kg. solsikkefrø - en fordel - siden jeg ikke så ofte er der vinterstid. Jeg har imidlertid opplevd at "noen" har spist eller hakket seg tvers igjennom treverket - ca. 1,5 cm. tykt - og laget et hull stort nok til at f.eks. ekorn og flaggspett kan gå gjennom. Og det er nettopp en av disse - evt. begge - jeg mistenker står bak. Jeg synes det er vanskelig å se av strukturen om det har blitt spist eller hakket. Hvem tror du det er? Kan det også tenkes andre mulige skyldige enn de 2 nevnte?
N.N (18.02.2011)
Svar:
Her er ikke noe bilde, så jeg kan ikke si hvilken art som kan ha laget hull. Men de to du nevner er nok de mest aktuelle artene.
Roar Solheim (18.02.2011)
Spurvehauk?
Heisann, jeg er en veldig stor fan av fuglevennen.no :) Jeg observerte i dag ca rundt kl 14 en fugl jeg tror var en spruvehauk... Er det vanlig med spurvehauk i Haugesund, Rogaland ? Beklager at bildet ikke er så veldig zoomet inn.. Takker for svar!
L.L. (18.02.2011)
Svar:
Ja, dette er en ungfugl spurvehauk (klekket i 2010), trolig en hann. Spurvehasuken er den vanligste rovfuglen som jakter rundt våre bosteder, på småfugl ved forplasser, i hager og parker.
Roar Solheim (18.02.2011)
Prøver på nytt
I.L. (17.02.2011)
Svar:
Trolig en krysning mellom en stokkand og en tamandvariant. Kan også være en rømt tamand, som er en avart av stokkand.
Roar Solheim (17.02.2011)
Ang. lundefugl
Viser til spørsmålet om lundefugl som slippes om dagen. Ungene som flyr ut om natten blir ofte villedet av kunstig lys fra tettsteder, og roter seg inn i bebyggelsen der de er utsatt for angrep fra katter, mennesker o.l. Det er ikke ideelt å slippe dem om dagen, men da slipper de forvirring fra menneskeskapt lys. Endel tropiske skilpaddeunger har det samme problemet.
B. (16.02.2011)
Svar:
Dette vil da si at denne slippstrategien er noe folk bruker nær bosetting. Følgelig burde det ikke vfære nødvendig dersom fuglene slippes vekk fra folk og lys.
Roar Solheim (17.02.2011)
Spørsmål:
Grankorsnebb eller konglebit?
E. (17.02.2011)
Svar:
Grankorsnebb. Hos konglebiten stikker ikke overnebbet ned i bue som hos denne fuglen.
Roar Solheim (17.02.2011)
Hva er dette ?
Prøver og sende et bilde på nytt , da jeg ikke har fått noe svar enda.
Lurer på hvilken sort and dette er, så den ved Nedre Leirfoss sammen en god del Stokkender, venter spent på svar.
I.L. (17.02.2011)
Svar:
Ikke noe bilde med her, dessverre.....
Roar Solheim (17.02.2011)
Lundefugl og nattflyging
Hei!
Leser i eksempeloppgaver for nasjonale prøver på 5.trinn (http://www.udir.no/upload/Nasjonale_prover/eksempeloppgaver/Lesing_5_trinn_BM_01.pdf) at lundefuglen flyr sin første, korte flygetur om natta. Jeg leser videre at det er viktig at barna som samler opp fugler som faller på bakken kaster dem i havet om dagen. I den sammenheng lurer jeg på hvorfor fuglene i utgangspunktet letter om natta, og hvorvidt det ikke vil skape problemer for fuglene å bli kasta i sjøen om dagen.
E.N. (15.02.2011)
Svar:
Dette hørtes noe underlig ut, og jeg har ikke svar på hvorfor noen har skrevet dette. Hvis fugleungene forlater reirgangene om natta, så bør de selvfølgelig også komme seg på havet om natta! Det er en økologisk sammenheng i dette. Fugler gjør ikke en ting for å oppnå det stikk motsatte (!)
Roar Solheim (15.02.2011)
Hva er dette
Beklager dårlig bilde men er dette en gråsisik eller en rosenfink.
O.N. (15.02.2011)
Svar:
Dette er en gråsisik hann. Rosenfinken er en trekkfugl som først kommer i mai.
Roar Solheim (15.02.2011)
Gråtrost?
Noen formening om hvilken fugl jeg har tatt bilde av? Synes den ligner en gråtrost. Den var sammen med grankorsnebb og dompap i blandingskog med mye gran. Troms.
G. (15.02.2011)
Svar:
Bildet er for dårlig til å si noe sikkert, men dette kan vel så gjerne være en ung/hunn grankorsnebb.
Roar Solheim (15.02.2011)
Hønshauk i Oslo?
Jeg bor i blokk 200 m fra Botaniske hage og 50 m fra Munchmuseet (Tøyenparken). Mellom blokkene er det stille og stor park. En fugl kom til et tre(40 m fra meg)og jeg kan ikke skjønne at det var annet enn en hauk. Fuglen brukte 3/4 time til å spise kjøttet den hadde med. Da den var ferdig og fløy så jeg at den hadde korte vinger. (Mens fuglen spiste forsøkte jeg i Internett å finne ut hvilken ørn eller hauk det kunne være. Til slutt kunne jeg ikke forstå annet enn at det måtte være hønshauk.)
Hva er størrelser til hønshauk? Hender det at det er hønshauk i Oslo?
T.A. (15.02.2011)
Svar:
Hønsehauk er absolutt noe du kan forvente å se inne i Oslo, på jakt etter byduer eller kråker og skjærer. En hønsehauk er mellom orrfugl og storfugl i størrelse, altså tydelig større enn en kråke, og kanskje mer i nærhet til en gråmåke (også en vanlig fugl i Oslo).
Roar Solheim (15.02.2011)
Mobbende kråker - Spurvehauk
Hvorfor mobber kråker Spurvehauken ?
Så i Trondheim, igår, en Spurvehauk som ble angrepet og hakket på i luften av 4-5 kråker. Den fløy nesten i bakken, og den fløy rett over meg (3m).
M.K.D. (10.02.2011)
Svar:
De fleste fugler mobber rovfugler, for å forsøke å jage dem vekk, og for å gi dem beskjed om at de er oppdaget.
Roar Solheim (14.02.2011)
Spurveugle kasse og Tårnfalk kasse
Hei
Har et prosjekt på skolen, og jeg skal lage en Stubbe spurveugle kasse eller en Tårnfalk kasse.
Hvor stor bør stubben være, og hvor bred ?
M.K.D. (11.02.2011)
Svar:
Spurveuglekasser kan være 30-45 cm høye, ca 20 cm innvendig mål. Det viktigste er at hullet ikke er større enn ca 4,5 cm i diameter, og at frontveggen er tykk slik at hullet blir en kanal på 6-7 cm lengde. Husk ca 10 cm stubbeflis i bunnen. Tårnfalkkasser kan være ganske grunne, men bør ha stor firkantet åpning, også disse skal ha flis i bunnen. Tårnfalkkasser kan stå høyt, 6-8 meter over bakken, gjerne på en frøfuru på et hogstfelt.
Roar Solheim (14.02.2011)
Angående toppmeis og spettmeis.
Jeg lurer påå hva grunnen kan være at jeg ikke har sett toppmeis i vinter ? Spettmeisen har jeg sett bare et par ganger,toppen tre her jeg bor på Lesja. Har det vært for ka fugleldt eller varierer det, slik at de holder til der det ikke er så mange minusgrader? Her har det vært opptil minus 30 ei periode. Jeg ha ikke kjøpt matfett i år, slik som et annnet år. Da var det mange av fuglene. Nå har jeg kjøpt "studentmix" og hakka smått. Da ble det glade fugletoner. Men spørsmålet er: Hvorfor er ikke toppmeis og spettmeisen å se? Takk for svar.
R.B.B.L. (11.02.2011)
Svar:
Dette er det helt umulig å svare på, for det kan være så mange forskjellige faktorer som ligger til grunn, og lokale forhold, at det ikke er gitt å finne en god forklaring.
Roar Solheim (14.02.2011)
foring
Har ganske mye mais som skal brukes til popping i microen, og lurer på om de kan brukes til fuglefor. De er jo helt harde, men... Kanskje om jeg popper maisen først?
Jeg er voksen og går ikke på skole, takknemlig for svar i alle fall.
B.L.C. (14.02.2011)
Svar:
Dette vet jeg ikke svar på, men jeg mistenker at popkornmais kanskje er litt salt, og at dette derfor ikke er egnet som fuglefor. Hvis det er usaltet, skulle det ikke være noe i veien for at fuglene kan spise både maiskornene og de poppede utgavene.
Roar Solheim (14.02.2011)
brilleand ??
hva slags and er dette ??
svartand ??
på forhånd takk.
N.F. (14.02.2011)
Svar:
Usikker, men hodet minner mest om hode hos en sjøorre hunn. Svartand hunner skal ha mer markert lyst kinn.
Roar Solheim (14.02.2011)
Bokfinker?
Er litt i stuss på om alle disse er bokfinker?
H.E.S. (14.02.2011)
Svar:
To bjørkefink (hann og hunn), en bokfink (/brystet mot oss), en gråspurv hann og en gråsisik!
Roar Solheim (14.02.2011)
Hva er dette
Er det er pilfink eller en gråspurv. Har observert flere på foringsplassen de siste dagene.
O.N. (14.02.2011)
Svar:
Dette er en pilfink. Merk brun over toppen av hodet, og hvitt bånd i nakken.
Roar Solheim (14.02.2011)
Ukjent
Hei.
Før jul haddde jeg besøk av en flokk på ca. 15 fulger jeg ikke har sett før og finner den ikke i fugleboka. Den er stor som en dompapp. Forholdsvis kort stjert. Gult kraftig nebb, ikke fulgt så kraftig som kjernebiter. Hode brun/rødbrun. Hasl og nakke grå(grå ring rundt hele, bred). Under: lysere rødbrun. Markert hvit vingebånd.under vingebånf mer mot svart. Litt mørkere brun på ryggen. Folkken satt i et tre. Ingen gikk på foringsbrett. Kun en av gangen var på bakken og fant noe å spise.
R.C. (14.02.2011)
Svar:
Dette hørers faktisk mest ut som kjernebiter - kan det ha vært ungfugler og hunner, og ingen gamle hanner?
Roar Solheim (14.02.2011)
Hei. Hva slags fugl er dette?
Ifjor sommer så var det en liten fugl, som var uheldig og fløy inn i stuevinduet mitt.
Jeg så den landet på gresset rett under. og det var kanskje en halv meter den datt ned.
Og jeg gikk ut og så den lå der rolig og så på meg. og jeg tok den forsiktig opp,og satte den på en grenn i nærheten, etter en stund så føy den avgårde, og jeg ble lettet at den klarte seg. Men jeg lurer på hvilken fugle-rase dette er?
Hilsen Siri på Jevnaker.
S.K. (14.02.2011)
Svar:
Bildet viser en ung dompap.
Frode Falkenberg (14.02.2011)
Spørsmål:
Hei! Har jeg tatt bilde av en grankorsnebb? Tror det, til tross for dårlig bilde. Furukorsnebb er ikke registrert i området, i år i hvert fall (Tromsøya). Det er vel ikke andre den kan forveksles med?
N.N (13.02.2011)
Svar:
Nebbtykkelsen (høyden) ser mest ut til å stemme med grankorsnebb. Furukorsnebbens nebb er høyere inne ved rota.
Roar Solheim (13.02.2011)
hvor er det blitt av småfuglene?
Jeg bor i 5.etg. rett ved Sofienbergparken. Da vi flyttet hit for ca 25 år siden var det fullt av ulike (vanlige) småfugler på verandaen. Etter noen år tok duene over og skremte nok vekk småfuglene. Nå er det satt opp duepigger for ca et år siden, men småfuglene er ikke tilbake. Ulike typer mat er plassert ut på verandaen, men småfuglene lar seg ikke friste. Har du en forklaring, og hva kan jeg eventuelt gjøre? Jeg savner "de små". Takknemlig for svar. Mvh Marit Eggum Høye
N.N (13.02.2011)
Svar:
Nei, lokale variasjoner og endringer som dette er det vanskelig å gi sikre forklaringer på. Mengden trær og busker i området som helhet kan ha blitt redusert, og det kan ta tid før noen småfugler finner maten.
Roar Solheim (13.02.2011)