Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 268 til 43 292 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Tjeld
Ser at tjelden er på vei tilbake. Når starter hekkesesongen? Når kan vi vente å se tjelden tilbake på taket på realfagsbygget i Bergen?
T.P.T. (24.02.2011)
Svar:
I Bergen dukker tjelden opp allerede i mars, men bruker lang tid før egglegging. Tjelden på taket av Realfagbygget ligger trolig på egg i månedskiftet april/mai: http://tjeld.uib.no/ (om de kommer tilbake).
Frode Falkenberg (25.02.2011)
Nøttekråke
Kan dette være Nøttekråke av underarten macrorchyncos ?
Har 5 stk på foringa og to av dem har betydelig lengre og smalere nebb de tre andre.
S.O.H. (23.02.2011)
Svar:
For meg kan dette godt være den smalnebbete underarten, basert på nebbform og bredden på det hvite endebåndet på stjerten. Det er riktignok overlapp på begge karakterene, så de må brukes forsiktig. Jeg ser at fuglen har en hasselnøtt i nebbet, og det passer egentlig best med den tykknebbete.
Frode Falkenberg (25.02.2011)
Ugler og overtro
Hei - for en liten stund siden leste jeg i en bok at man i gamle dager ikke skulle drepe ugler fordi man trodde at de fraktet bort nylig avdødes sjeler.
Da kom jeg til å tenke på en underlig opplevelse jeg hadde for litt over 1 år siden. Vi var på hytta inn mot Hardangervidda og opplevde at vår hund gjennom 11 år plutselig ble syk og måtte avlives. Dagen etter - idet vi skulle sette oss i bilen og kjøre hjem - fløy det en ugle rett over hodene våre - fram og tilbake, 2 ganger. Dette var i desember - midt på formiddagen - og jeg har verken før eller senere sett ugler i hyttefeltet. (Har hatt hytte der i 20 år).
Jeg er ikke veldig overtroisk, men synes det var litt spesielt å lese om i ettertid.
Finnes det andre som har opplevd noe lignende?
A.B.I. (22.02.2011)
Svar:
Dette er nik en ren tilfeldighet - ugler har ingen kobling til slik overtro, det er nok mer påfunn i våre myter og fortellinger.
Roar Solheim (23.02.2011)
Uvanlig ravn?
Sist helg i Trondheim så vi kråkefugl vi ikke klarer å finne ut hva var. Den var helt svart, som en ravn, med unntak av en hvit ring rundt nebbet. Er dette rett og slett en "misfarget" ravn? Vi har dessverre ikke bilde.
S. (22.02.2011)
Svar:
Nei, du har nok sett kornkråke - den er mindre enn en ravn, og slankere i hode og nebb.
Roar Solheim (23.02.2011)
spurvehauk
Hei, jeg bor i Nordreisa i Troms fylke. Så i dag noe som jeg trodde var en spurvehauk i toppen av et tre. Brunfarget bryst og tverrstripede halefjær, men den hadde svart maske rundt øynene, store, hvite flekker på ryggen og dreide hodet rundt slik som en ugle. Kan det istedet ha vært en haukugle eller kanskje noe helt annet?
M.R. (22.02.2011)
Svar:
Ja,det kan godt hende at du har sett en haukugle. Sitting i toppen av et tre passer også bra med haukugle, det samme gjør svarte markeringer på siden av ansiktet.
Roar Solheim (23.02.2011)
Hvilken fugl?
N.N (23.02.2011)
Svar:
Dette kan se ut som en krysning mellom et par større, gråbrune gjess - kanskje mellom grågås og tundragås, men jeg er ikke sikker.
Roar Solheim (23.02.2011)
Hvilken fugl?
Ø. (23.02.2011)
Svar:
Dette er en ung hettemåke.
Roar Solheim (23.02.2011)
"Kokosnøtter" med talg
I hagen vår får vi ofte besøk av to-tre flaggspetter som elsker å hakke talg ut av uthulte kokosnøtter som vi henger opp til dem. Men nå får vi ikke tak i slike lenger, butikkene er utsolgt, og på Felleskjøpet tar de seksti kroner pr. stykk, som vi synes blir i dyreste laget. Har du noen tips til hvor vi skal få tak i slike kokosnøtter? Vi bor i Tønsberg.
K.O.E. (16.02.2011)
Svar:
Jeg vet ikke hvor du skal få tak i kokosnøtt.
Men du kan lage din egen fuglemat som både spetter og meiser setter pris på.
Kjøp 2 stk matfett (evt. bruk talg), en pose solsikkekjerner (uten skall!). Smelt matfettet og bland dette i en kjele. Ta 2 melkartonger og stikk to hull i bunnen på disse med ca 3 cm avstand. Kapp av en hyssing på ca. 80 cm å tre gjennom gjennom hullene slik at begge ender rekker ca 25 cm over melkekartongen. La blandingen av matfett og kjerner bli avkjølt slik at det blir en seig masse, øs denne opp i melkekartongene. Stram opp hyssingen og sett kartongene i fryseren. Når de er frosset tar du og river av kartongen bortsett fra de siste 2-3 cm av sidene som du lar bli igjen sammen med bunnen. Lag en knute av hyssingendene og heng opp "klumpen" over en grein i en busk/tre ca. 2m over bakken.Morten Ree (22.02.2011)
Gråsisik
Vi har besøk av en Gråsisik på fuglebrettet, og når den er ferdig med å spise flyr den inn i en snøfonn rundt en hagebusk. Den forsvinner rett inn i snøfonna, og man ser bare et hull etter den der den forsvant. man kan se den sitter inne i hullet, og når den kommer ut, stikker den først ut hodet en liten stund før den flyr tilbake til fuglebrettet.
Er det vanlig at fugler gjør dette?
S.S. (16.02.2011)
Svar:
Dette var svært uvanlig atferd. Rypene er kjent for å grave seg ned i snøene å ligge i "dokk" ved dårlig vær, men for gråsisik så er dette spesielt.
Morten Ree (22.02.2011)
Ringduer
Hei.Har hatt besøk av 25-30 ringduer på foringsplassen i vinter.Så det har gått med noen sekker med villfuglfrø.
Men nå er det tomt for villfuglfrø i hele Norge, men det ser ut som at duene tar solsikkefrø også.
Er det en riktig observasjon?Er det noe annet jeg kan fore duene med?
W.O. (16.02.2011)
Svar:
Bruk enten havregryn eller hel havre.
Morten Ree (22.02.2011)
mat for dumpapp
Vi har masse meiser på brettet og de spiser solsikkefrø
så nå lurer vi på hva helst dumpappen vil ha?
Er villfuglfrø bedre for dem? Vi har hatt noen på brettet
nå i det siste. Takknemlig for svar.
K.J..L. (16.02.2011)
Svar:
Solsikkefrø er den absolutte favaritten til dompap.
Morten Ree (22.02.2011)
Svalesang
Hei,
jeg lurer på kvprdan en svale synger/ kvitrer.
Vet du om det finnes det noe lytte-eksempel på internett man kan høre på?
C.L. (18.02.2011)
Svar:
På denne linken ligger korte lydsnutter av norske fugler:
http://fuglar.no/galleri/lyder.phpMorten Ree (22.02.2011)
Grankorsnebb eller Furukorsnebb?
Heisan
Hvilken art er dette?
M.K.D. (20.02.2011)
Svar:
Dette ser ut til å være en grankorsnebb hann. Furukorsnebbene har litt tykkere nebbrot og man kan også ofte se at over og undernebb krysser hverandre.
Morten Ree (22.02.2011)
Trost
Er trosten en trekkfugl?
N.N (20.02.2011)
Svar:
Alle våre trostearter er trekkfugler, men kan i varierende grad overvintre alt etter hvor stor bærproduksjonen har vært på høsten, og om snøforholdene gir tilgang til bærene. Spesielt svarttrost og gråtrost kan overvintre i ganske store antall. Dere kan lese mer om trostene under Fuglekunnskap/Norsk Fugler på NOFs hjemmeside www.birdlife.no .
Morten Ree (22.02.2011)
Syk dompaphunn
Hei!
Vi har fuglebrett på verandaen, og de siste dagene har vi hatt besøk av en dompaphunn som virker å være syk. Den blåser seg opp, spiser snø og sitter helt rolig på verandagulvet. Den virker rett og slett litt apatisk. Man kan komme veldig nære den, opp til en halv meter unna, uten at den reagerer eller flyr opp. Den virker heller ikke å merke seg med andre fugler på brettet. Den spiser solsikkefrø som har falt ned fra brettet, men flyr aldri opp og setter seg på brettet som de andre fuglene. Er det noe vi kan/bør gjøre for å hjelpe den, eller skal vi bare la naturen gå sin gang? Hva med eventuell smitte for oss eller de andre fuglene? Har du noen ide om hva det kan være som kan feile den?
Tusen takk for svar!
C. (20.02.2011)
Svar:
Dette er typisk tegn på at fuglen er alvorlig syk. Det kan være salmonella evt. annen fuglesykdom. Det er best å la naturen gå sin gang. Finner dere fuglen død må dere legge den i en plastpose og hive den i søpla, evt. levere den til Veterinærinstituttet hvis dere ønsker å vite dødsårsaken.
Morten Ree (22.02.2011)
kråkesverm
i disse dager er det mange kråker og se nord-øst i Oslo som flyr i flokker og prater. De er ikke som de valige Oslokråkene
og er litt mindre. Hvor kommer disse fra og hvorfor her nå. Ser ikke at de slår seg ned noe sted så det ser ikke ut som de finner mat
A.B. (20.02.2011)
Svar:
Dette er kaie. Det er registrert flokker opp mot 1000 individer i Oslo denne vinteren.
Les mer om kaie her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11464Morten Ree (22.02.2011)
Spurvehauk
Hei.
Har tatt hånd om en skadet spurvehauk. Dvs., jeg tror ikke den er mye skadet, men den klarte bare å flakse litt, uten å kunne lette fra bakken. Vil gjerne prøve å redde den, men vet ikke helt hva jeg skal fore den med. Har prøvd kattemat med kylling og et sammenvispet egg, og selvsagt vann, men det ser ikke ut som om det frister den. Den virker ganske pigg. Har et håp om at den bare er utslitt, evt. utsultet, slik at jeg skal kunne få den på vingene igjen. Har du noen gode råd om hva jeg kan gi den? Vet at den lever av småfugler, men det er selvsagt ikke aktuelt!! Driver jo og mater fuglene gjennom hele vinteren, og ikke for at de selv skal bli mat, selv om det er naturens gang. Men klarte ikke å gå fra den, for jeg var redd den ville bli tatt av en katt eller ei kråke. Har hjulpet fugler før, og noen har klart seg, men har aldri hatt en rovfugl i pleie. Er veldig takknemlig for hjelp. På forhånd mange takk! Mvh. Janne
J.L. (20.02.2011)
Svar:
Spurvehaukene jakter ofte i bebyggelsen med de farer som er for å kollidere mot hus, vindu og biler med mer. Spesielt de unge fuglene blir ofte utsatt for ulykker. Fuglen kan være forslått og kanskje ha indre skader. Hvis det er snakk om vingebrudd er det kun veterinærer som er spesialisert på fugl som kan få den til, og det er en kostbar affære.
Mulig den bare trenger litt tid for å komme til hektene. Rovfugl og ugler må som regel tvangsfores. Kattemat i form av kjøttboller, evt. vanlig kjøttdeig vil fungere. Det som er meget viktig er at når nebbet er tvunget opp, må maten legges langt bak oppe på tungen. Det er snart gjort å stappe den under tungen noe som kan føre til kvelning.Morten Ree (22.02.2011)
Småfugl-jeger
På hytta i Rendalen for et par uker siden var vi vitne til en dramatisk jakt på en av småfuglene vi forer (kjøttmeis, granmeis, toppmeis, svartmeis, blåmeis og spettmeis da, ellers også dompap). Innefra så vi to fugler i rask flukt under taket på overbygd terasse. Gikk ut, og jakten fortsatte, så intenst at de nesten fløy på oss, flere runder mot furuer i nærheten og rundt hytta. Tenkte på spurvhauk, men jeg fikk ikke de fargene jeg mente å se til å stemme. Størrelse omtrent som en trost, men jeg mener vingene hadde hvite striper rundt i ytterkant, og jeg så også rødt på jegeren. Kan flaggspett, som vi ser og hører ofte, ha slik adferd. Den som ble jaget, klarte seg antagelig, gjester vi fikk kort etterpå, observerte en liten sittende under trappa på motsatt side av hytta.
Sp. må gjerne brukes i bladet om det har interesse.
O.S.(.M.6. (21.02.2011)
Svar:
Din beskrivelse stemmer med en spurvehauk hann, bortsett fra de hvite ytterkantene på vingefjærene som du beskriver. Enkelte hanner har meget sterk rustbrune kroppssider, som nok var det rødaktige du nevner. Ellers så har stjertfjærene litt hvitt ytterst og undersiden av vingene kan også fremstå som litt lysspraglet.
Se bilder, kart og les om spurvehauk her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3716&vis=bilderMorten Ree (22.02.2011)
Gutt/Jente?
Hei!
jeg har to dvergpapegøyer som jeg ikke aner om er gutt eller jente. jeg har sett i en bok en gang at man kunne se forskjell på hvordan de satt til vanelig og hvordan halen var den ene erspiss den andre firkantet så jeg lurte på om du kunne si om F.EKS. den med spiss hale var jente!
O. (20.02.2011)
Svar:
Sjekk ut dette på www.papegoye.no .
Morten Ree (22.02.2011)
Sangsvaner
Hei. Her i Enebakk i børterelva kommer det hver vinter sangsvaner. Nå har det meste av elva frosset, noe som er helt uvanlig. Forrige dagen ble to svaner funnet døde, frosset fast i elva. De gjenlevende har nå store problemer med å finne mat. Hva kan vi best gjøre for å hjelpe dem?
T.L. (21.02.2011)
Svar:
Aliere dere med en butikk/baker å få tak i gammel brød som dere river opp. Dere kan også kjøpe hel havre eller havregryn å strø ut på nærliggende område.
Les om svaneaksjonen i Bergen i vinter:
http://www.fuglar.no/fugleforing/svaner2011.phpMorten Ree (22.02.2011)
ROVFUGL,men hvilken?
Denne fortærte en måke i gården vår i løpet av et par timer en iskald og folketom søndagsformiddag. Vi bor 200 m fra Oslofjorden og har skogkledde åser bak huset. Den var grå/lys på undersiden og mærk på oversiden, kraftig buet nebb, tipper på 40 cm fra stjert til hode. Det er dog ukvalifisert gjetting.
N. (22.02.2011)
Svar:
Dette er en ung hønsehauk, født i fjor vår. Ut fra din beskrivelse av størrelse er det en hann. Hunnen er vesentlig større.
Se bilder, utbredelseskart og les mer om hønsehauk her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3727&vis=Morten Ree (22.02.2011)
Hva heter denne fugelen.
Vi tok bilde av denne fuglen i Harstad.
Vi lurer på hva den heter.
vh
K.T. (22.02.2011)
Svar:
Dette er en sidensvans.
Les mer om fuglen her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8832&vis=Morten Ree (22.02.2011)
Rar fugl på meisebolle
Hva slags fugl kan dette være? Satt og hakket intens på meisebolle utenfor kjøkkenvinduet i Stavern. Den var på størelse med en flaggspett, men den var mørk / svart over det hele og gulgrønglinsende under gompen. Finner den ikke i fugleboka.
A.M. (21.02.2011)
Svar:
Her er ikke noe bilde med. Kan du ha hatt besøk av en gråspett eller grønnspett?
Roar Solheim (22.02.2011)
Hvilken fugl?
Er det mulig å se hvilken fugl dette er? Mitt forslag er fuglekonge. Den var bitteliten og svært rastløs, umulig å få noe bra bilde av den. Den søkte etter næring i grantrær og var svært lydytrende, ikke veldig sky. Andre arter småfugler som jeg har sett her er granmeis, kjøttmeis, blåmeis, trekryper og grønnfink, denne ser ut som noe helt annet. Troms.
E. (21.02.2011)
Svar:
Dette kan se ut til å være en fuglekonge, men det er ikke lett å være helt sikker, siden fuglen er så skjult av baret.
Roar Solheim (22.02.2011)
Hvilken fugl er dette?
Jeg var en tur på isen i helgen, da fikk jeg øye på denne fuglen, den satt ved en liten øy og spiste på en måke. Den var ikke spesielt sky heller, men fin var den. Har ikke klart å finne ut hvem art det er, så nå venter jeg i spenning.
S.L. (21.02.2011)
Svar:
Dette er en voksen vandrefalk.
Roar Solheim (22.02.2011)