Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 897 til 42 921 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Fuglesang i februar
Jeg var ute på skitur i marka utenfor Trondheim en dag i februar måned med sol og minus 5 grader. Fra toppen av en gran sang/lokket en fugl. Jeg hadde desverre ikke med kikert og så derfor ikke hva det var ( i tillegg var det motlys ). Størrelsen var omtrent som en trost, men den var gråaktig i farge. Sangen var hes og liknet litt på kra-kra-kra ( men fuglen difinitivt var ikke en kråke ). En annen fugl svarte i det fjerne. Hva kan det ha vært ? En grankorsnebb ? Jeg har aldri hørt den før og vet ikke hvordan den høres ut. Har også søkt på nettet, men finner ingen lydfiler for grankorsnebb.
H. (24.02.2011)
Svar:
Høres ut som om du kan ha støtt på et par nøttekråker - de har hese, surrende kra kra rop.
Roar Solheim (28.02.2011)
Fugle mat-automat
Hei :) Jeg lager en fugle mater i sløyden på skolen, jeg lurte på om det var farlig å male den, eller om fuglene ikke likte lukten av den?? Jeg lurte også på om hullet har noe å si når fugler ikke skal legge egg der, men spise??
K. (25.02.2011)
Svar:
Du kan gjerne male en forautomat, det betyr ikke noe for fuglene, men sikrer at automaten varer lenger.
Roar Solheim (28.02.2011)
Alpekråke i møre og romsdal
I dag så jeg en Kråke med rødt nebb, ved nærmere øyesyn ser det ut til å være en Alpekråke, kan ikke huske å ha sett det før, er dette en vanlig art her i Norge? Den fløy forbi meg ved Høgset på Gjemnes!
N.N (25.02.2011)
Svar:
Alpekråke er aldri sett i Norge, og er ikke kjent for å opptre på denne måten. Derfor er det mer sannsynlig at du har sett noe annet. Hvis en skal gå god for at en alpekråke skulle være sett i Norge, er det behov for et godt fotografi som dokumentasjon.
Roar Solheim (28.02.2011)
foring av fugler
Jeg mater fuglene med solsikkefrø, fett og brød. Har nå fått besøk av skogsduer og har hørt at de liker grønne tørre erter. Er det farlig for de andre småfuglene?
I. (25.02.2011)
Svar:
Nei, legg gjerne ut erter og forsøk.
Roar Solheim (28.02.2011)
Mer om solsikkefrø
Jeg mater fuglene hele året. I vinter har jeg lest om disse mørke solsikkefrøene. De jeg har er imidlertid HVITE og SVARTE. Nå har jeg de siste dagene sett at et par dompapper ikke virker helt friske. Den ene, en hann, kunne jeg plukke opp i hånden. I dag var det en hunn som også virket svært slapp. Den hadde i tillegg lagt igjen våt avføring på en plastikkstol ute. Legger ved bilde for om mulig å anskueliggjøre.
I.J. (26.02.2011)
Svar:
Dompap kan rammes av salmonella, og dette har ikke noe med maten å gjøre. Fugler som kolliderer med vindu kan også blåse seg opp og være slappe og uredde inntil de kommer til hektene. Umulig å stille diagnose bare via nettet, dessverre.
Roar Solheim (28.02.2011)
Syk kjøttmeis på fôrbrettet.
Hei!
Jeg har nettopp tatt inn en kjøttmeis som satt oppblåst og slapp midt på fôrbrettet. Jeg hadde holdt øye med den en halvtime før jeg bestemte meg for å ta den med inn for å gi den fri fra kulde og en flokk med duer. Den er tydelig slapp og dårlig. Jeg la den i en isboks med lokket delvis over, men den ble et øyeblikk senere skremt, og fløy gjennom stua, og landet i sofaen. Der satt en et halvt minutt før den fikk krampetrekninger og falt om. Den var imidlertid ikke død, og jeg la den tilbake i isboksen. Der lå den i starten helt slapp, og pustet tungt, men kviknet litt til etterhvert. Nå sitter den med hodet hevet og med lukkede øyne. Jeg vet at det i utgangspunktet ikke er lov å ta ville fugler inn, men det er bare for en kort periode for å se om den klarer seg.
Hva burde jeg gjøre? Den har tilgang til vann, men usikker på hva slags mat jeg bør gi den. Hvilke sykdommer kan være årsaken?
N.N (27.02.2011)
Svar:
Du har gjort helt riktig! Meisen kan ha kollidert med et vindu, og trenger tid på å komme seg. De kan få alt fra lettere hjernerystelse til kraftig hjerneblørdning, og da kan de til slutt dø. Men den kan også kvikne til og bli helt OK. Det beste er at du har tatt den vekk fra katter, skjærer og andre som kan spise den. Prøv å gi den knuste hasselnøttkjerner. Hvis den kvikner til og spiser dette, er den trolig klar for å slippes. Vann er også bra.
Roar Solheim (28.02.2011)
due?
Sønn min fant en fugl som hadde skadet vingen sin. Vi har hatt den inne i huset og gitt den mat og vann. Nå er den satt ut på verandaen, det er -0.5 grader. Går det bra etter en uke inne? Vi er ikke så flink med fugler, og vi trodde det var en due. Etter noen dager begynte den å lage pipelyder. Vi har ikke hørt den kurre. Er det en due?
M. (27.02.2011)
Svar:
Ja, dette er en bydue. Temperaturen burde ikke by på noen problemer, så lenge den får nok mat og vann.
Roar Solheim (28.02.2011)
Observasjon hakadal 26.2
Fugl på størrelse med en stær eller gjøk. Tre korte striper på vingen grå/svart over ryggen,lys buk. Brun i hals og bringe med hvite flekker på siden bak mot nakken.
Observert sittende på en avsagd bjørkesamme med flere trær omkring både gran og bjørk, i hage. Ser ut som den spiser noe fra trestammen. Har forsøkt å finne ut hvilken type det kan være, men finner ingen som ligner i min fuglebok... Tips?
N.N (26.02.2011)
Svar:
Dette må være en spett. Sjekk flaggspett og de artene som ligner i fugleboka.
Roar Solheim (28.02.2011)
jakt
hei jeg lurer på hva dere ornitologer synest om jakt på lovlige kråkefugler
N.N (26.02.2011)
Svar:
Det kommer an på om fuglene jaktes fordi de er en matressurs, eller bare skytes fordi noen ikke liker kråker (syndebukk- og "slemme arter" syndromet). I siste tilfelle kan man sette store spørsmålstegn ved kråkefugljakt...
men det er nok like mange meninger om jakt på kråkefugl som det er ornitologer!Roar Solheim (28.02.2011)
en anneledes trost
Idag, 28 feb-11, har det dukket opp en trost på mitt foringssted, som ikke er helt svart. Jeg har gjennom vinteren matet fire svarttroster, som har overlevd og er nesten tamme. Idag har det kommet flere. Sammen med disse er en trost som er svart og hvitflekkete,på ryggen, mot stjerten, og på buken. Nebbet er svakt gult. Jeg finner ikke ut hva dette er for en type. Den spiser samme mat og er tydeligvis et medlem av de mykomne trostene, like stor. De andre, ca 10-12 er både er juv og voksne. Hva kan dette være? Flere småfugl ca 40, er også kommet i haven idag.
A.L.J. (27.02.2011)
Svar:
Det du har besøk av er ganske sikkert en stærflokk hvor de fleste fuglene ennå er i vinterdrakt (http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11577&vis=bilder). Stæren har en glinsende svart metallisk fjærdrakt og gult nebb på sommeren, mens den på vinteren har fullt av hvite flekker i drakten og et gråaktig nebb. Nå i overgangen mot sommerdrakt vil du kunne se forskjellige varianter av draktfarger.
Når det gjelder svarttrost så er du sikkert oppmerksom på at hunnen er mørkt brun i fargen, det er kunnen hannen som har helt svart fjærdrakt.
Gå inn på denne linken så får du se mange bilder av stær, i både sommer og vinterdrakt: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11577&vis=bilderMorten Ree (28.02.2011)
Hvilke fugel er dette.
N.N (27.02.2011)
Svar:
Her er ikke noe bilde.....
Roar Solheim (28.02.2011)
uglekasse
hei har nå laget 3 uglekasser og hvilken spøne kan jeg ha i og hvor mye ca 10 cm? hviss jeg henger dem ut nå tror du det er forsent til at det kan komme ugle i den i år?
N.N (27.02.2011)
Svar:
Det er ikke for sent. Litt grov flis av den typen som kommer når du bruker en motorsag, er fint. Ellers hvis du finner stående bjørk eller osp som er råtten (men tørr), og som du kan smuldre opp med fingrene, det er den beste flisa å bruke i uglekasser.
Roar Solheim (28.02.2011)
Spurvehauk?
Er dette en spurvehauk?
M.K. (27.02.2011)
Svar:
Ja, det er det.
Roar Solheim (28.02.2011)
Hvilke fugl er dette
Denne dukket opp på fuglebrettet i hagen vår i Oslo. Hva slags fugl er det?
N.N (27.02.2011)
Svar:
Dette er en stillits. Flott bilde.
Roar Solheim (28.02.2011)
Duetrost!
Hei:-) Jeg er ikke skoleelev (er voksen, men nysgjerrig:-), men håper jeg kan stille deg et spørsmål likevel?
Jeg mener jeg hørte duetrosten synge i dag, den 27. februar 2011 - i skumringen, i Bærum.
Den sang så vakkert, med svartrostens runde tone, men hadde av og til gjentagende, litt skarpere og sprelskere lyder. Jeg lyttet på et lydkutt av duetrost på internett, og den hørtes nettopp slik ut. Er ikke dette uvanlig tidlig og sjeldent å høre duetrosten synge? Særlig på en så kald og snerik vinter som denne?
Mvh Kristin:-)
K.A. (27.02.2011)
Svar:
Jo, duetrosten pleier ikke å ankomme og synge før i starten av april, så jeg mistenker at du heller har hørt en variabel svartrost.
Roar Solheim (28.02.2011)
Trost
Hei igjen!
Trosten kom tilbake så jeg fikk tatt et bilde av den.
E.A. (28.02.2011)
Svar:
... men bildet er ikke her....
Roar Solheim (28.02.2011)
Hva slags fugl er dette
Hvilken art er dette?
Kræslandet i stuevinduet
O. (28.02.2011)
Svar:
Dette er en trekryper.
Roar Solheim (28.02.2011)
Trost ??
I dag dukket det opp en fugl som lignet en svarttrost på foringsplassen. Den hadde svart kropp og gult nebb, men hodet var hvitt med svarte flekker. Hvilken fugl er dette?. Jeg kan ikke finne den i fuglebøkene jeg har.
E.A. (28.02.2011)
Svar:
Vi får mange henvendelser om svarttroster med innslag av hvitt i fjærdrakten. Det kan skyldes genetisk feil eller mangel på pigment i deler av fjærdrakten. Helt hvite individer forekommer også, disse kalles albino.
Fuglen du har observert er en såkalt partiell albino svarttrost hann. Bilder av et par slike kan du se på http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20041224.php
og http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20050219.php.Morten Ree (28.02.2011)
Nøttekråke
Observerte ei nøttekråke på foringsplassen i dag. Den kom i lag med to nøtteskriker. Har ikke sett denne fuglen her i 7170 Åfjorden før!
B.B. (07.02.2011)
Svar:
Spennende! Nøttekråka har etablert seg som hekkefugl i Trøndelag i løpet av de siste 15 årene, og rapporteres oftere fra foringsplasser i regionen av den grunn. Du kan se kart over de foringsplassene som har hatt besøk av nøttekråker her: http://www.fuglevennen.no/data/ut/land/natur/ln9/?or_id=4232.
Frode Falkenberg (25.02.2011)
snøugla
Hvor i verden kan man finne snøugla?
A. (16.02.2011)
Svar:
Global og norsk utbredelse er omtalt her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=5739
Frode Falkenberg (25.02.2011)
Tjeld
Ser at tjelden er på vei tilbake. Når starter hekkesesongen? Når kan vi vente å se tjelden tilbake på taket på realfagsbygget i Bergen?
T.P.T. (24.02.2011)
Svar:
I Bergen dukker tjelden opp allerede i mars, men bruker lang tid før egglegging. Tjelden på taket av Realfagbygget ligger trolig på egg i månedskiftet april/mai: http://tjeld.uib.no/ (om de kommer tilbake).
Frode Falkenberg (25.02.2011)
Nøttekråke
Kan dette være Nøttekråke av underarten macrorchyncos ?
Har 5 stk på foringa og to av dem har betydelig lengre og smalere nebb de tre andre.
S.O.H. (23.02.2011)
Svar:
For meg kan dette godt være den smalnebbete underarten, basert på nebbform og bredden på det hvite endebåndet på stjerten. Det er riktignok overlapp på begge karakterene, så de må brukes forsiktig. Jeg ser at fuglen har en hasselnøtt i nebbet, og det passer egentlig best med den tykknebbete.
Frode Falkenberg (25.02.2011)
Ugler og overtro
Hei - for en liten stund siden leste jeg i en bok at man i gamle dager ikke skulle drepe ugler fordi man trodde at de fraktet bort nylig avdødes sjeler.
Da kom jeg til å tenke på en underlig opplevelse jeg hadde for litt over 1 år siden. Vi var på hytta inn mot Hardangervidda og opplevde at vår hund gjennom 11 år plutselig ble syk og måtte avlives. Dagen etter - idet vi skulle sette oss i bilen og kjøre hjem - fløy det en ugle rett over hodene våre - fram og tilbake, 2 ganger. Dette var i desember - midt på formiddagen - og jeg har verken før eller senere sett ugler i hyttefeltet. (Har hatt hytte der i 20 år).
Jeg er ikke veldig overtroisk, men synes det var litt spesielt å lese om i ettertid.
Finnes det andre som har opplevd noe lignende?
A.B.I. (22.02.2011)
Svar:
Dette er nik en ren tilfeldighet - ugler har ingen kobling til slik overtro, det er nok mer påfunn i våre myter og fortellinger.
Roar Solheim (23.02.2011)
Uvanlig ravn?
Sist helg i Trondheim så vi kråkefugl vi ikke klarer å finne ut hva var. Den var helt svart, som en ravn, med unntak av en hvit ring rundt nebbet. Er dette rett og slett en "misfarget" ravn? Vi har dessverre ikke bilde.
S. (22.02.2011)
Svar:
Nei, du har nok sett kornkråke - den er mindre enn en ravn, og slankere i hode og nebb.
Roar Solheim (23.02.2011)
spurvehauk
Hei, jeg bor i Nordreisa i Troms fylke. Så i dag noe som jeg trodde var en spurvehauk i toppen av et tre. Brunfarget bryst og tverrstripede halefjær, men den hadde svart maske rundt øynene, store, hvite flekker på ryggen og dreide hodet rundt slik som en ugle. Kan det istedet ha vært en haukugle eller kanskje noe helt annet?
M.R. (22.02.2011)
Svar:
Ja,det kan godt hende at du har sett en haukugle. Sitting i toppen av et tre passer også bra med haukugle, det samme gjør svarte markeringer på siden av ansiktet.
Roar Solheim (23.02.2011)