Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 812 til 42 836 av totalt 49 931 spørsmål


#Diverse

Kråkejakt

Hei!
Leste at Hå kommune i Rogaland har innført skuddpremie på kråker fordi de ødelegger vipebestanden. Trodde den største trusselen mot vipe her i landet var de intensive driftsformene i jordbruket? Er kråke versus vipe et problem dere kjenner til, eller blir kråka brukt som syndebukk for et problem som egentlig har andre grunner?

B. (01.03.2011)

Svar:

Dette er et vanskelig spørsmål. Viper lokalt KAN ha problemer dersom terrenget gror til, og kråkene får gode sitteplasser hvor de kan sitte og speide etter vipenes reirplasser. I slike tilfeller kan en stor del av vipereirene mislykkes fordi kråkenbe finner dem og spiser eggene. Men det KAN også tenkes at det enkelte steder er lettere å angripe kråkene enn på gjøre noe med andre problemer (landskapsendringer) som virker negativt inn på vipene. Problemet er dersom vi som dyreart skal regulere mengden av alle andre dyrearter - da blir naturen et fjøs og ikke lenger vill natur. Vår påvirkning og endring av landskapet er derimot noe vi bedre kan gjøre noe med.

Roar Solheim (01.03.2011)


#Diverse

Lundefugl på Runde

Hej.
Vi från Sverige kommer att besöka Runde i månadsskiftet Maj/Juni. Är det en bra tid för att få se Lundefugl?

Om inte den tiden är bra, vilken tid är då bäst?

R.A. (28.02.2011)

Svar:

Vet ikke dette så godt. Søk etter Runde på nettet, og dere vil trolig finne link til websider hvor dere kan sende forespørsler. Tidligere sjef for Ringmerkingssentralen i Norge, Olav Runde, bor nå på Runde, og han kan nok svare. Leder i Norsk Ornitologisk Forening, Alf Ottar Folkestad, er også godt kjent med dette.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Diverse

Hegre-problem

Hei. Vi har hytte en km. Unna noen laksemerder. For 3-4 år siden begynte det å komme hegrer i området og dessverre har mange av disse funnet ut at det er godt ly for vær og vind på vår veranda. Resultatet er at alt er tilgriset med store mengder fugleskit og vi må ha full rengjøring av både møbler og verandagolv før vi kan bruke det. Dette er både ubehagelig og uhygienisk. Har du noen noen gode tips for ting vi kan gjøre slik at hegrene ikke skal ha lyst til å bruke verandaen vår mere.

R.M.N. (28.02.2011)

Svar:

Dessverre nei. Dette er et typisk prøve-og-feile emne, hvor du må prøve deg fram med noen ulike ting. Du KAN prøve å henge opp metallstrimler som kan rasle i vinden, større plastflak eller andre ting som kanskje kan skremme hegrene. Det kan hende at de fysisk må hindres i å kunne lande der, men det kan jeg ikke gi noen detaljerte forslag til så lenge jeg ikke er på stedet. Beklager at det ikke er mulig å gi noen mer spesifikke råd.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Økologi og atferd

Skjæra

vi hadde ei skjære som satt utenfor vinduet mitt og hakket i natt. Er dette normalt? skal ikke skjærer også sove?

N.N (17.02.2011)

Svar:

Høres litt underlig ut, men i gatebelysning kan enkelte fugler være aktive om natta.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gran eller Løvmeis.

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig for dere og se om hvilken art dette er, fra denne vinkelen?

M.K. (20.02.2011)

Svar:

Ikke lett, men den SER mest ut som løvmeis (mangler hvite ytterbremmer på armsvingfjærene).

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sykdom og skader

Gråspurv med skade.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. På foringsplassen utenfor så jeg idag en gråspurn hann som hadde en voldsom "blemme" på halsen. hva kan dette være? Tegn på salmonella?

M.K. (20.02.2011)

Svar:

Nei, denne fuglen har nok en annen slags skavank eller sykdom, men jeg ville ha sjekket med en veterinær for å høre om det finnes en klar diagnose for denne fuglen - jeg vet dessverre ikke hva dette skyldes.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Diverse

hvordan ser jeg forskjell mellom en hann- og hunnrype?

Bilde vedlagt spørsmålet

Om vinteren har jeg sett at enkelte ryper har en liten svart flekk på ryggen. Er dette forskjellen? Eller er det kun størrelsen?

N.N (21.02.2011)

Svar:

Ingen ryper har svarte flekker på ryggen, men hos fjellrype har hannen et svart felt mellom øyet og nebbet.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Diverse

Havørn

Hei dere, jeg har et par havørner som holder til utenfor hytten min som ligger nært havet. Jeg ønsker å fotografere disse og lurer på hvordan man kan legge ut åte eller lignede for å prøve å få dem innen for rekkevidde for å ta gode bilder. Finnes det noe som kan prøves?

M.J. (23.02.2011)

Svar:

Vanskelig å si. Havørner kommer gjerne på kadavere av større dyr som sauer, griser, hjortedyr o.l. Men for å legge ut slike, bør du nok klarere dette med grunneier. Fisk kan også legges ut. Hvis ørnene er vant til å hente fiskerester etter fiskesjarker, kan du rett og slett slenge ut fisk til dem når de er i lufta over deg.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Fuglekasser

Tårnseiler

Jeg har satt opp ei kasse for tårnseiler med tre rom i. Jeg har laget ei lignede kasse til naboen min og han har hat hekking i mange år . Men jeg har ikke hat nå i min kasse enda de var inni kassa og kikket i fjord sommer men det ble bare med det.Har du nå tips som jeg kan gjøre for å få de til å slå seg ned i min kasse ?.Jeg har lakt tørt gress inn i kassa .kassa henger i møne på huset mit og henger under tak utstiket

J.B. (23.02.2011)

Svar:

Nei, du må bare vente og håpe at noen seilere en dag finner din kasse attraktiv.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Økologi og atferd

Sosiale Gulspurver

Hva kan det komme av at Gulspurvene kan sitte sammen, ofte 12-15 stk. på brettet og spise sammen i fred og ro, mens Kjøttmeiser og Blåmeiser kniver hele tida om de beste plassene på foringsplassen ? Gulspurvene går også fint sammen med både Meiser og Finker på bakken. De kommer i flokk og drar i flokk.

F.K.S. (24.02.2011)

Svar:

Noen arter lever i flokk, andre er territorielle og mer agressive. Disse forskjellene i adferd er gjerne koblet til fordelingen i terrenget av de matsortene artene spiser, og hvordan de eventuellt beskytter seg mot rovfugler. Flokkfugler søker beskyttelse i antall.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Diverse

Latterduer

Hvordan ser man forskjell på kjønn på latterduer??
Hva slags mat spiser latterduer??

L. (24.02.2011)

Svar:

Aner ikke - dette er burfugler, og du må spørre burfuglfolk.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglesang i februar

Jeg var ute på skitur i marka utenfor Trondheim en dag i februar måned med sol og minus 5 grader. Fra toppen av en gran sang/lokket en fugl. Jeg hadde desverre ikke med kikert og så derfor ikke hva det var ( i tillegg var det motlys ). Størrelsen var omtrent som en trost, men den var gråaktig i farge. Sangen var hes og liknet litt på kra-kra-kra ( men fuglen difinitivt var ikke en kråke ). En annen fugl svarte i det fjerne. Hva kan det ha vært ? En grankorsnebb ? Jeg har aldri hørt den før og vet ikke hvordan den høres ut. Har også søkt på nettet, men finner ingen lydfiler for grankorsnebb.

H. (24.02.2011)

Svar:

Høres ut som om du kan ha støtt på et par nøttekråker - de har hese, surrende kra kra rop.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Fugleforing

Fugle mat-automat

Hei :) Jeg lager en fugle mater i sløyden på skolen, jeg lurte på om det var farlig å male den, eller om fuglene ikke likte lukten av den?? Jeg lurte også på om hullet har noe å si når fugler ikke skal legge egg der, men spise??

K. (25.02.2011)

Svar:

Du kan gjerne male en forautomat, det betyr ikke noe for fuglene, men sikrer at automaten varer lenger.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Alpekråke i møre og romsdal

I dag så jeg en Kråke med rødt nebb, ved nærmere øyesyn ser det ut til å være en Alpekråke, kan ikke huske å ha sett det før, er dette en vanlig art her i Norge? Den fløy forbi meg ved Høgset på Gjemnes!

N.N (25.02.2011)

Svar:

Alpekråke er aldri sett i Norge, og er ikke kjent for å opptre på denne måten. Derfor er det mer sannsynlig at du har sett noe annet. Hvis en skal gå god for at en alpekråke skulle være sett i Norge, er det behov for et godt fotografi som dokumentasjon.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Fugleforing

foring av fugler

Jeg mater fuglene med solsikkefrø, fett og brød. Har nå fått besøk av skogsduer og har hørt at de liker grønne tørre erter. Er det farlig for de andre småfuglene?

I. (25.02.2011)

Svar:

Nei, legg gjerne ut erter og forsøk.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sykdom og skader

Mer om solsikkefrø

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg mater fuglene hele året. I vinter har jeg lest om disse mørke solsikkefrøene. De jeg har er imidlertid HVITE og SVARTE. Nå har jeg de siste dagene sett at et par dompapper ikke virker helt friske. Den ene, en hann, kunne jeg plukke opp i hånden. I dag var det en hunn som også virket svært slapp. Den hadde i tillegg lagt igjen våt avføring på en plastikkstol ute. Legger ved bilde for om mulig å anskueliggjøre.

I.J. (26.02.2011)

Svar:

Dompap kan rammes av salmonella, og dette har ikke noe med maten å gjøre. Fugler som kolliderer med vindu kan også blåse seg opp og være slappe og uredde inntil de kommer til hektene. Umulig å stille diagnose bare via nettet, dessverre.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sykdom og skader

Syk kjøttmeis på fôrbrettet.

Hei!

Jeg har nettopp tatt inn en kjøttmeis som satt oppblåst og slapp midt på fôrbrettet. Jeg hadde holdt øye med den en halvtime før jeg bestemte meg for å ta den med inn for å gi den fri fra kulde og en flokk med duer. Den er tydelig slapp og dårlig. Jeg la den i en isboks med lokket delvis over, men den ble et øyeblikk senere skremt, og fløy gjennom stua, og landet i sofaen. Der satt en et halvt minutt før den fikk krampetrekninger og falt om. Den var imidlertid ikke død, og jeg la den tilbake i isboksen. Der lå den i starten helt slapp, og pustet tungt, men kviknet litt til etterhvert. Nå sitter den med hodet hevet og med lukkede øyne. Jeg vet at det i utgangspunktet ikke er lov å ta ville fugler inn, men det er bare for en kort periode for å se om den klarer seg.

Hva burde jeg gjøre? Den har tilgang til vann, men usikker på hva slags mat jeg bør gi den. Hvilke sykdommer kan være årsaken?

N.N (27.02.2011)

Svar:

Du har gjort helt riktig! Meisen kan ha kollidert med et vindu, og trenger tid på å komme seg. De kan få alt fra lettere hjernerystelse til kraftig hjerneblørdning, og da kan de til slutt dø. Men den kan også kvikne til og bli helt OK. Det beste er at du har tatt den vekk fra katter, skjærer og andre som kan spise den. Prøv å gi den knuste hasselnøttkjerner. Hvis den kvikner til og spiser dette, er den trolig klar for å slippes. Vann er også bra.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

due?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sønn min fant en fugl som hadde skadet vingen sin. Vi har hatt den inne i huset og gitt den mat og vann. Nå er den satt ut på verandaen, det er -0.5 grader. Går det bra etter en uke inne? Vi er ikke så flink med fugler, og vi trodde det var en due. Etter noen dager begynte den å lage pipelyder. Vi har ikke hørt den kurre. Er det en due?

M. (27.02.2011)

Svar:

Ja, dette er en bydue. Temperaturen burde ikke by på noen problemer, så lenge den får nok mat og vann.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Observasjon hakadal 26.2

Fugl på størrelse med en stær eller gjøk. Tre korte striper på vingen grå/svart over ryggen,lys buk. Brun i hals og bringe med hvite flekker på siden bak mot nakken.
Observert sittende på en avsagd bjørkesamme med flere trær omkring både gran og bjørk, i hage. Ser ut som den spiser noe fra trestammen. Har forsøkt å finne ut hvilken type det kan være, men finner ingen som ligner i min fuglebok... Tips?

N.N (26.02.2011)

Svar:

Dette må være en spett. Sjekk flaggspett og de artene som ligner i fugleboka.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Diverse

jakt

hei jeg lurer på hva dere ornitologer synest om jakt på lovlige kråkefugler

N.N (26.02.2011)

Svar:

Det kommer an på om fuglene jaktes fordi de er en matressurs, eller bare skytes fordi noen ikke liker kråker (syndebukk- og "slemme arter" syndromet). I siste tilfelle kan man sette store spørsmålstegn ved kråkefugljakt...

men det er nok like mange meninger om jakt på kråkefugl som det er ornitologer!

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

en anneledes trost

Idag, 28 feb-11, har det dukket opp en trost på mitt foringssted, som ikke er helt svart. Jeg har gjennom vinteren matet fire svarttroster, som har overlevd og er nesten tamme. Idag har det kommet flere. Sammen med disse er en trost som er svart og hvitflekkete,på ryggen, mot stjerten, og på buken. Nebbet er svakt gult. Jeg finner ikke ut hva dette er for en type. Den spiser samme mat og er tydeligvis et medlem av de mykomne trostene, like stor. De andre, ca 10-12 er både er juv og voksne. Hva kan dette være? Flere småfugl ca 40, er også kommet i haven idag.

A.L.J. (27.02.2011)

Svar:

Det du har besøk av er ganske sikkert en stærflokk hvor de fleste fuglene ennå er i vinterdrakt (http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11577&vis=bilder). Stæren har en glinsende svart metallisk fjærdrakt og gult nebb på sommeren, mens den på vinteren har fullt av hvite flekker i drakten og et gråaktig nebb. Nå i overgangen mot sommerdrakt vil du kunne se forskjellige varianter av draktfarger.
Når det gjelder svarttrost så er du sikkert oppmerksom på at hunnen er mørkt brun i fargen, det er kunnen hannen som har helt svart fjærdrakt.
Gå inn på denne linken så får du se mange bilder av stær, i både sommer og vinterdrakt: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11577&vis=bilder

Morten Ree (28.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugel er dette.

N.N (27.02.2011)

Svar:

Her er ikke noe bilde.....

Roar Solheim (28.02.2011)


#Fuglekasser

uglekasse

hei har nå laget 3 uglekasser og hvilken spøne kan jeg ha i og hvor mye ca 10 cm? hviss jeg henger dem ut nå tror du det er forsent til at det kan komme ugle i den i år?

N.N (27.02.2011)

Svar:

Det er ikke for sent. Litt grov flis av den typen som kommer når du bruker en motorsag, er fint. Ellers hvis du finner stående bjørk eller osp som er råtten (men tørr), og som du kan smuldre opp med fingrene, det er den beste flisa å bruke i uglekasser.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurvehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en spurvehauk?

M.K. (27.02.2011)

Svar:

Ja, det er det.

Roar Solheim (28.02.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne dukket opp på fuglebrettet i hagen vår i Oslo. Hva slags fugl er det?

N.N (27.02.2011)

Svar:

Dette er en stillits. Flott bilde.

Roar Solheim (28.02.2011)

««første 42 812 - 42 836 av 49 931 siste»»