Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 095 til 43 119 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er dette?
Denne ble skutt under småviltjakta i Engerdal 12. september 2010. Kan det være en orrhanekylling som har klekt sent?
U. (16.03.2011)
Svar:
Jeg vil gjerne begynne med å si at det ikke er tillatt å skyte på fugler man ikke vet hva er... Når det er sagt, så har du rett. Dette er en ung orrhane.
Frode Falkenberg (16.03.2011)
Fuglekasse laget av plastflaske...
Jeg kom på ideen å lage en fuglekasse av en plastflaske belagt med hamptau på utsiden. Jeg har imidlertid fått tilbakemelding om at plastflasker er for glatte på innsiden og derfor lite egnet til formålet. Vil dere fraråde meg å bruke en slik fuglekasse? Eventuelt, kan jeg lage en blanding av halm og trelim som jeg smører innsiden av flasken med for å skape en ru overflate fugleunger kan klatre på?
S. (15.03.2011)
Svar:
Denne SER for så vidt spennende ut, men jeg er også usikker på om innside av plast er særlig gunstig. Plast er ikke-pustende materiale, og det kan hende at det blir for tett og varmt for fugleungene inne i denne konstruksjonen. Jeg er redd for at de kanskje kan dø hvis det blir for varmt i solsteken.
Roar Solheim (15.03.2011)
STÆR
Hadde for et par dager siden stær på fuglebrettet. Dette har jeg aldri opplevd før selv om jeg har matet fugler i mange år. Dette må vel være noen som har overvintret i og med at det er uvanlig ankomsttid her for de som bygger i huset her vanligvis.
N.N (15.03.2011)
Svar:
Nei, dette er nok mest sannsynlig fugler som har kommet hit nå - de første stærene pleier å komme til Norge io februar-mars.
Roar Solheim (15.03.2011)
hvilken fugleart har benmarg som favorittmat
N.N (14.03.2011)
Svar:
Noen gribber har stor sans for beinmarg, men det er nok også populært for andre (f.eks. kråkefugler) om de klarer å nå inn til margen.
Frode Falkenberg (15.03.2011)
Spettmeis atferd
Jeg har nettopp gjort unna vårrengjøringen av fuglekassene mine og oppdaget at spettmeisen har lagt inn litt ekstra innsats. Den har nemlig "kittet" deler av vegg og tak med et grått leireaktig materiale. Reirmaterialet er jo utelukkende bark fra furu, så hvorfor den har brukt tid og energi på å "kitte" taket ble jeg litt nysgjerrig på? Jeg har forøvrig inntrykk av at spettmeisen oppholder seg mye i og rundt fuglekassa også utenom hekkesesongen.
P.R. (14.03.2011)
Svar:
Spettmeisene har som vane å mure igjen åpninger til reir slik at reirhullet er akkurat passe. Denne adferden er så sterkt utviklet at fuglene nok også murer inne i kassene der hvor lys siver inn gjennom sprekker mellom kasse og tak.
Roar Solheim (14.03.2011)
FUGLEKASSE
Bør ikke fuglekasser lages med skrått tak ? En nabo så en katt klatre opp i et bjørketre, la seg oppå det flate taket og tok foten inngjennom åpningen, tok fugleungene en etter en og spiste dem opp. Det var kjøttmeisunger. Det var veldig trist at det skjedde.
M.S. (14.03.2011)
Svar:
Kasser kan lages både med skrått og flatt tak. For å forhindre at kattene klatrer opp, kan kassene settes på et frittstående tre. Fest deretter en metall- eller plastplate på 80-100 cm høyde rundt trestammen, ca 1,5-2 meter over bakken - da klarer verken katter eller mår å klatre opp til fuglekassene!
Roar Solheim (14.03.2011)
Hekkeplass for tjeld
I går, 13.03, observerte vi at tjeldparet som har fast tilhold i fjæra like ved hytten vår ved Sognefjorden er kommet tilbake. Herlig! Det som imidlertid bekymrer oss, er at tjeldparet de to siste årene har hatt store problemer med hekkingen, da de har plassert reiret sitt på et poststativ like ved E39! Det er mye mink i området, og det er en mulig forklaring på valg av hekkeplass. Men biler i stor fart er som kjent heller ikke alltid like bra for små fugleunger på vei ut i verden. Spørsmålet vi nå har er derfor om vi på noen måten kan hjelpe tjedene med å sette opp et stativ på et mer egnet sted?
A.V. (14.03.2011)
Svar:
Ja, det kan dere absolutt gjøre! Når tjeldene først har lært seg til å bruke en så uvanlig hekjkeplass, er det gode sjanser til at de kan ta i bruk en tilsvarende som er satt opp litt lenger unna veien. Lykke til med prosjektet og tjeldene! Send gjerne en rapport med bilder om hvordan dette går til Fuglevennen!
Roar Solheim (14.03.2011)
Hva slags fugl
Hei denne var på fuglebrettet, kan ikke finne ut hva den heter. Sender ved 2 bilder som er tatt igjennom vinduet. Den er litt mindre enn en Svarttrost
F.G. (13.03.2011)
Svar:
Dette er en svarttrost, men den har en del hvite fjær i drakten. Dette skyldes en genfeil som forårsaker at enkelte fjær under utvekst ikke tar til seg fargestoffer.
Roar Solheim (13.03.2011)
sibirsisik
I vinterferien fikk jeg besøk av sibirsisik på hytta i Valdres. Hadde aldri sett eller hørt om fuglen før. I fugleboken jeg har stod det lite og jeg finner ikke noe på nettet. Kan du fortelle meg litt om fuglen?
S.R.E.L. (04.03.2011)
Svar:
Jeg antar at du mener polarsisik? Den kan du i alle fall lese mer om på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=138
Frode Falkenberg (13.03.2011)
Klagesang
Jeg var på Henningvola ved Steinkjer forrige helg, og så en fugl som fløy fra tre til tre inne på vola, som har en blandet vegetasjon; myrer barskog, lauvskog vann og åser.
Fuglen var på størrelse med en trost, ganske mørk, og jeg mener kanskje den var litt burgunder på ryggen/stjerten. Den hadde en helt spesiell klagesang, og fløy også litt spesielt. Den tok noen vingeslag, dalte litt, tok nye vingeslag osv. Hvilken fugl kan det ha vært?
L.L. (06.03.2011)
Svar:
Jeg er ikke sikker, men det kan nesten høres ut som om du har truffet på den artige lavskrika. Det er den minste kråkefuglen vår, og den lever gjerne i habitatet du beskriver. Les mer om lavskrika på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=111
Frode Falkenberg (13.03.2011)
Hvilke ender?
Den forreste i bildet er en ærfuglhunn, den bakerste kanskje praktærfuglhunn, men er ikke sikker. Det var mange praktærfuglhanner i området. Den i midten har jeg ikke forslag på.
G. (13.03.2011)
Svar:
Artig bilde. Foran ser man en ærfugl hunn, i midten en ung ærfugl hann, og bakerst en praktærfugl hunn. Flott og illustrativt bilde.
Frode Falkenberg (13.03.2011)
Enda en ukjent andefugl
Hva kana dette være?
G. (13.03.2011)
Svar:
Nok en ung ærfugl hann.
Frode Falkenberg (13.03.2011)
Spørsmål:
Hvilken andefugl er dette?
G. (13.03.2011)
Svar:
Bildet viser en ung ærfugl hann.
Frode Falkenberg (13.03.2011)
Fuglekasse
Hei,eg har ca 4 fuglekasser på samme plass som i fjor.Det eg lurer på er om eg kan renske de og henhe de opp igjen opp på nøyaktig samme plass.Kortid bør eg hels begynne og henge opp fuglekasser for BLÅMEIS::KJØTTMEIS::STÆR:: ???
F. (12.03.2011)
Svar:
Renhs alle kassene nå, og heng dem opp igjen der de hang i fjor. Det er bra å henge dem ut nå, så mer de på plass i god tid før hekkesesongen.
Roar Solheim (13.03.2011)
kråke v.s. skjære
observerte idag de to skjærene "mine" jage en kråke som var meget nærgående mot reiret fra ifjor. Hva gjorde kråka der på denne tiden av året? Henter den pinner fra gamle reir for å bygge sitt eget? Har jo selv sett skjærene hente kvister fra gamle reir når de flytter, men det er jo deres egne gamle reir. Er kråka rett og slett litt "lat" og henter pinner som andre har samlet, fremfor å samle pinner selv?
E.S. (13.03.2011)
Svar:
Det kan tenkes. Det er mye lettere å ta en pinne i passe lengde fra et annet reir, enn å hente enkeltpinner som kråkene må finne i passe tykkelse og lengde.
Roar Solheim (13.03.2011)
Ang. lyn og torden
Villfuglene på min fóringsplass lar seg ikke affisere av verken lyn eller torden. I fjor sommer var det en periode hyppig og kraftig tordenvær her (Trøndelag). Det drønnet og blinket skarpe lyn omkring oss i alle himmelretninger. Vi tobeinte trakk i hus. Den brokete forsamlingen av småfugler fortsatte derimot å spasere omkring på fóringsplassen og nyte sine frø med uforstyrret appetitt. De brydde seg katten! Et forunderlig skue som ble samtaleemne her i huset. Først da floskura kom plaskende, hoppet fuglene i ly inntil husveggen. Der satt de som perler på en snor til regnet dabbet av. Men lyn og torden var dem tydeligvis uinteressant. Dette fikk vi anledning til å observere gjentatte ganger i løpet av sommeren.
N.N (13.03.2011)
Svar:
Takk for opplysningen. Dette var en interessant observasjon.
Roar Solheim (13.03.2011)
Fugl under takstein
Vi har fugl under taksteina og har hatt det noen sesonger nå. De hakker i taket og forstyrrer søvnen vår på morrakvisten. Hva kan vi gjøre for å bli kvitt dem?
H.L. (13.03.2011)
Svar:
Det eneste jeg kan foreslå er å tette igjen hull/åpninger som tillater disse fuglene å komme seg inn under taksteinene.
Roar Solheim (13.03.2011)
Spørsmål:
hvilke fugl kaster knokler mot fjell for å knuse de
N.N (11.03.2011)
Svar:
Lammegribben gjør dette.
Roar Solheim (12.03.2011)
LYN OG TORDENVÆR
Er fugler redd i lyn og tordenvær?
M..S. (11.03.2011)
Svar:
Aner ikke hvordan dette er med ville fugler, men folk som har fugler i bur, eller folk som har høner eller duer, kan kanskje ha erfaring med dette.
Roar Solheim (12.03.2011)
Spørsmål:
Laaangt hold, men, kan dette være en laksand hann?
G. (12.03.2011)
Svar:
Ja, det er det!
Roar Solheim (12.03.2011)
Spørsmål:
Svært langt hold, men, kan dette være alkekonge? Eller kan det også være noe annet? Troms.
G. (12.03.2011)
Svar:
Bildet viser to haveller. Les mer om havella på http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=68
Frode Falkenberg (12.03.2011)
Fugleart
Hvilken fugleart knuser knokler ved å slippe dem ned fra stor høyde ned mot fjell for derved å kunne spise favorittfødenbenmark?
L.E. (11.03.2011)
Svar:
Det er det bare lammegribben som gjør.
Roar Solheim (11.03.2011)
Hvilken fugl er dette?
Har tittet i forskjellige fuglebøker for å identifisere denne uten hell. Fuglen ble observert på Geilo. Den virker mindre enn en blåmeis, er helt hvit i brystet og spettete i gråtoner på ryggen. Nebbet er langt og spisst.Den "klatrer" liksom rett oppover trestammer. Vi har sett denne ene fuglen utenfor hytten flere ganger i vinter, og er veldig nysgjerrige på hva slags fugl det er.Fuglen er den til venstre på det vedlagte bildet.
F.F.R. (11.03.2011)
Svar:
Det er en trekryper som sitter på bakken i sentrum av bildet.
Roar Solheim (11.03.2011)
Ang.flaggspetten.
Flaggspetten har en erterlignende utvekst over nebbet og jeg lurer på om det er pusteorganet til fuglen, eller puster den med nebbet? Hvis ikke så lurer jeg på hvilken funksjon den erterlignende utveksten har. På forhånd takk for svaret.
R.B.B.L. (10.02.2011)
Svar:
Jeg tror det må være nebbhuden du sikter til. Dette er mykere hud omkring neseborene, og fuglen puster gjennom disse.
Roar Solheim (10.03.2011)
Hvit due
Hei, jeg fikk i dag se en hvit due med rødlige føtter og rødlig nebb..går ut i fra at den er albino, men det spesielle er at det på vinterstid ikke er duer i området her. Nærmeste by er Molde, 6 mil unna(noe kortere i luftlinje selvsagt). Den virket nokså uredd og reagerte da jeg plystret til den.
T. (02.03.2011)
Svar:
Dette er sannsynligvis en tamdue som har kommet på avveier.
Roar Solheim (10.03.2011)