Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 118 til 43 142 av totalt 50 356 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjelden fugl?

For noen dager siden registrerte vi 2 eksemplarer av en for oss ukjent fugl i hekken vår på Siggerud i Ski kommune. I følge vårt gamle Fugleleksikon lignet det veldig på Asurmeis. Kan det være riktig? Vi fikk desverre ikke tatt bilde av den.

N.N (30.03.2011)

Svar:

Asurmeis er faktisk ikke påvist i Norge. Den er påtruffet noen ganger i Sverige, men er meget sjelden der også. Når det er sagt så har jo fugler vinger, og alt er mulig. Vi venter forøvrig på den første norske asurmeisen, men for at den skal kunne aksepteres må man helst ha bilde av fuglen.

Frode Falkenberg (02.04.2011)


#Fugleforing

Skogsduer

Den siste uka har en stor flokk skogsduer invadert fóringsplassen vår. Skal det bli noe mat igjen til småfuglene, må vi bare jage dem bort. Etter en lang og snørik vinter ser disse duene påfallende runde og feite ut. Hva lever skogsduer vanligvis av om vinteren?

N.N (01.04.2011)

Svar:

Dette er nok fugler som har kommet tilbake fra sine overvintringsplasser på kontinentet. Duene eter vegetabilsk føde om vinteren, f.eks. korn og frø.

Frode Falkenberg (02.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Laksand i Bergen sentrum

I dag morges observerte jeg to andeliknende fugler på en gressplett ved Bontelabo i Bergen sentrum. De var begge "svarte" og hvite og hadde rødfargede nebb. Etter litt googling kom jeg frem til at det måtte være laksand. Er dette vanlig at de finnes så sentralt og hvordan er utbredelsen av denne arten i Bergensområde generelt? Har aldri sett slike ender før og ble veldig nysgjerrig!

K. (02.04.2011)

Svar:

Jeg tviler på at det er laksand du har sett. De beveger seg lite gjerne på land. Laksanda overvintrer med mindre enn 50 individer i Bergen kommune, og du ser de helst i ferskvann (blant annet i Kalandsvatnet og Nesttunvatnet). Når det gjelder det du har sett så vil jeg nesten tippe at det dreier seg om knoppand (moskusand). Dette er en innført art i Norge, og fugler som blir sett i naturen har rømt fra oppdrett eller lignende.

Frode Falkenberg (02.04.2011)


#Økologi og atferd

Pærleugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg har funnet 2 pærleugler. Ser ut til og hvere ungfugel. Ikke flyvedyktig. Forkommen, er veldig svak. Har prøvd og gi dem sokkervann.Kokt egg kjøttdeig.Men vanskelig og få de til og spise. Kan dere hjelpe meg.Er det noen i nærheten av Bjerkvik i Nordland som har mer plass. Og kan dette bedre en jeg kan.

V.D. (27.03.2011)

Svar:

Dette er overraskende nok en perleugleunge. Ekstremt tidlig hekking tyder på at det er masse smågnager i området. Ugleunger forlater redet før de er flyvedyktige. De "hopper" ut fra hekkeplassen og pleier å klatre opp i nærmeste tre for å sette seg å vente på foreldrenes mating, som foregår nattestid. Men når disse krabatene hopper ut i en verden med 2-3 meter snø, slik tilfelle er i indre deler av Nordland nå, så er det ikke enkelt. Det anbefales at slike unger bringes snarest tilbake til funnstedet, og plasseres mest mulig skjult i et bartre på en grein inn til stammen i ca. 2m høyde.

Morten Ree (28.03.2011)


#Diverse

Fjær, funnet på Nøtterøy den 25.3.2011

Bilde vedlagt spørsmålet

En slagmark, tydeligvis. Hva kan ha skjedd her?

M.H. (26.03.2011)

Svar:

En flaggspett trolig tatt av hauk, spurve- eller hønsehauk, og ribbet før den er spist.

Roar Solheim (26.03.2011)


#Diverse

Antall fugler

Hvordan teller, eller kommer man fram til antallet - det være seg små eller større fugler - ved observasjoner der det dreier seg om tusen og opp til flere titalls tusen individer?

N.N (26.03.2011)

Svar:

Det kommer helt an på hva slags fugleflokker man teller. I en sjøfuglkoloni kan man telle alle fuglene som ligger på reir, mens man i en flokk i lufta må telle deler av flokken, og multiplisere denne mengden med hvor mye større man anslår totalflokken til å være. Ender som ligger på vannet kan telles enkeltvis, selv om det er flere tusen. Fugleflokker kan også fotograferes og telles på foto.

Roar Solheim (26.03.2011)


#Diverse

reirbygging av skjærer

Vi har mange skjærepar boende både i trær i hagen og rundt i området. Tett til terrassen i et falsk apaltre har et par nå startet bygging av rede. Det blir ikke tett i grenene rundt reiret og vi ønsker ikke å ha det så nære oppå oss. Vi har tatt bort en tidlig start av byggingen, men nå har de på få dager bygget det opp igjen og mer. Hvordan kan vi hindre at de bygger i dette treet? er det noe vi kan henge opp som vil holde de borte herfra? har vært i kontakt med friluftsetaten men de kan ikke noe om dette.fint hvis jeg kan få et svar på. forhånd takk bjørg harding

N.N (21.03.2011)

Svar:

Dessverre har jeg heller ikke noe patentsvar på hvordan en skal få skjærer til å holde seg vekk. Det eneste som vanligvis hjelper, er at de forstyrres av folk. Hvis du har tilgang på en utstoppet ugle eller en plast-lokkehubro, så KAN du jo forsøke å sette ut en slik i treet og se om skjærene forsvinner. Men ikke la den sitte mer enn en dag om gangen - da venner de seg til at dette er en ufarlig gjenstand.

Roar Solheim (26.03.2011)


#Fugleforing

Hakkespett

Hei! Vi er så heldig å ha hakkespett i tunet vårt:) Vi har ikke fått studert den skikkelig, men den hakker og hakker og vi er blitt veldig glad i den:) Nå lurer vi på om det er noe vi kan gjøre for å holde den her? Er det noe mat vi kan legge ut? Noe annet fint vi kan gjøre for den?

C. (26.03.2011)

Svar:

De vanligste, aktuelle artene er enten flaggspett (sort og hvit) eller grønnspett (grønngrå). Flaggspetten kan komme og hakke på opphengt fett og halve kokosnøtter, mens grønnspetten er mer uvanlig på forplasser.

Roar Solheim (26.03.2011)


#Fuglekasser

Ugler!

Hei. Jeg jobber i en barnehage hvor vi har tenkt å lage uglekasser. Men hvilke ugler finnes det her på østlandet? Og der hvor vi skal sette de opp er det mest granskog.

E.H. (26.03.2011)

Svar:

Dette kommer litt an på hvor på Østlandet dette er. Både kattugle (hull diameter 10-12 cm), perleugle (hull dia. 8,5 cm)og spurveugle (diameter 5 cm, tunnellåpning på ca. 7 cm) kan være aktuelle arter. Nær kulturlandskap kan du få både kattugle og spurveugle, mens du i rent barskogslandskap mest kan forvente å få perleugle. Spurveugle kan hekke både nær folk i kulturlandskapskog og i ren barskog.Ved evt. hekking av kattugle, vis stor forsiktighet. Mange av dem angriper ved forstyrrlese av hekkeplass. Bruk skinnlue og slalombriller og solid jakke, gjerne med hette.

Roar Solheim og Morten Ree (26.03.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Et spm til.

Bilde vedlagt spørsmålet

Mange takk for raskt svar og en veldig fin og interessant tjeneste. Har et langdistansebilde til som viser noen ender som dupper i vannet utenfor Herdla. Mulig å identifisere art her?

M. (24.03.2011)

Svar:

De mørkeste endene med oransjegult nebb er sjøorre hanner, i tillegg er det kvinand hunner på bildet.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Går det an å se hvilken type fugl dette er? Litt uklart pga lang avstand.

M. (24.03.2011)

Svar:

Ja, dette er en gråtrost.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

Byfugler med spesiell lyd

Her om dagen hørte jeg en fuglelyd jeg ikke har hørt før. Lyden kan beskrives som en slags ringelyd som fra en gammeldags mobiltelefon; "Drrrrrr!" med litt grovt tilsnitt.

Fuglen, som jeg også fikk øye på etterhvert, var grå på brystet og svart ellers, så vidt jeg kunne se. Er dette en vanlig kråke, som man ofte ser i bystrøk, eller er det en annen? Har de forskjellige lyder alt etter situasjon?

Ble litt nysjerrig, ettersom den laget en litt uvanlig lyd og ikke "kra" slik som kråker/skjærer.

K.A.G. (20.02.2011)

Svar:

Kanskje du har hørt en kornkråke - den har et mer klangfullt kra-rop enn vanlig kråke.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

fugl som hekker i åker

hei, jeg er filmskaper og har skrevet en scene hvor noen barn går i en kornåker og finner egg og fuglereder. Jeg husker noe sånt fra min barndom, men minner er jo ikke alltid til å stole på. Vi er nødt til å filme denne scenen i august, september og da hekker vel ikke fugler?
Jeg har sett at det finnes fugler som hekker i åpne landskap og skulle ønske noen av dem hekket seint på året.
Noen tips?

S.J. (21.03.2011)

Svar:

Nei, her må du trolig improvisere. I kornåker kan du kanskje finne reir av åkerrikse, rapphøne (nesten ikke i Norge lenger) eller fasaner. Fasan er det beste forslaget - her kan du få tak i både egg og tamme fugler fra oppdrettere, og kanskje arrangere scenen selv om det er utenfor hekketid.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

Spørsmål:

Hei, jeg lurer på hvorfor det som regel bare er ett enkelt okular på teleskopene fuglekikkere bruker. Blir ikke dybde og avstandsbedømmelsen dårligere enn ved bruk av kikkert?

N.N (21.03.2011)

Svar:

Trolig fordi det er mye dyrere å lage dobbeltokular på teleskop. Kanskje har det heller ikke noen betydning å ha stereoskopisk virkning ved så stor forstørrelse. Dette vet jeg ikke godt nojk, fordi jeg selv ikke har stereoskopisk syn (!). Jeg vet at Zeiss lagde noen store slike "dobbeltkikkerter/teleskoper" på 1940-tallet, og noen av dem har vært brukt på fuglestasjoner.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

Hvordan telle en hettemåkekoloni.

Etter å ha lest artikkelen om hettemåka i Vår fuglefauna, der det kommer fram at det er vanskelig å fastlå eksakt hvor stor en koloni er, fikk jeg en idé. Jeg vet ikke hvor gjennomførbart det er, eller om det vil medføre større grad av nøyaktighet, men her er idéen like fullt: ved å filme/ta bilde av kolonien om natten med infrarødt kamera vil man kunne telle antall hekkende par når de ligger på reiret. Dersom bildene må tas fra luften/høyden, kan man bruke et elektrisk, stillegående modellfly med påmontert kamera.

N.N (21.03.2011)

Svar:

Ja, dette kunne kanskje være en ide. Den kan videreformidles til bl. a. sjøfuglforskere, kanskje de har vurdert metoden. Man kan også fotografere fuglene på reir om dagen, fra et fly litt oppe i lufta - det vil kunne gi samme resultat.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Økologi og atferd

Ugler

hei Lever ugler i flokk eller alene?

N.N (24.03.2011)

Svar:

Ugler lever alene, eller i par. Bare mens ungene fores opp etter at de har forlatt reiret, kan de være som en liten familie, løst samlet på ett sted. Men dette varer bare noen få uker, før ungene må finne seg egne leveområder.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette for slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har plutselig dukket opp en stor fugl her hos oss. den er svørt "tam". Vi kan ikke helt se hva dette er for noe.

K.L. (24.03.2011)

Svar:

Dette er en tiur (hannfugl av storfugl), en ung hann som er høyst 1 1/2 år gammel. Av og til kan de være lite sky og opptre nær folk. I leiktiden kan noen tiurer bli såkalt spillegale, og angripe mennesker som kommer nær dem, for å sloss med dem som om de var en annen tiur.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Økologi og atferd

Finkers diett om sommeren

Hei!

Jeg lurer på hva finker, og andre typiske frøspesialister spiser de delene av året det ikke finnes frø.

J.H. (21.03.2011)

Svar:

De spiser gjerne andre typer frø, men også insekter og bær.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei!

Hvordan jakter kattugla på andre fugler? De fleste fugler er jo dagaktive - betyr det at kattugla leter seg fram til fugler som sitter og sover om natta, eller må kattugla selv være dagaktiv for å få tak i dem? Hvor store byttedyr kan kattugla ta?

J.H. (21.03.2011)

Svar:

Den tar nok fugl på nattekvist, men er også aktiv i skumring og demring. Da er fremdeles en del småfugler også aktive. Kattugla kan kanskje ta fugl opp mot duestørrelse, men troster er vanligvis mest passende størrelse.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

fossekallen

Vil fossekallen være sammen med andre fossekaller, eller liker den seg best alene?Hvorfor skyller den marken før den gir den til ungene?

L.M.A. (21.03.2011)

Svar:

Fossekaller forsvarer hvert sitt jaktområde, derfor finner du dem sjelden flere sammen. De sitter fordelt langs vassdragene. De skyller ikke insektlarvene før de gir dem til ungene.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Økologi og atferd

Kattugle.

Når hunnen ligger og ruger i kassen, ligger hun der hele døgnet uten og røre på seg til ungene er klekt?

Og når hannen jakter om natten, kommer han inn til henne med mat, eller kommer hun ut? Eller jakter hun selv?

M.K. (21.03.2011)

Svar:

Det er bare hannen som jakter når hunnen ruger, men hun kommer som regel ut og tar i mot maten fra hannen. Hasn kan også levere den i kasseåpningen til hunnen. Hunnen flyr ut når hun skal skite, men ligger for det meste inne til eggene er klekt.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Fuglekasser

Seneste tidspunkt for hekking i uglekasser?

Hei, og takk for informativ svartjeneste!

Når er det blitt for sent til at det blir hekking av kattugle/perleugle i kassene? Bør det ha skjedd noe innen slutten av april? Bor på østlandet.

R.L. (21.03.2011)

Svar:

Perleugler kan faktisk legge egg i en kasse så sent som i slutten av juni, men vanligvis bør eggene være lagt innen utgangen av april.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn

Søndag studerte jeg en ørn som svevde over meg. Den svevde i ring lenge. Jeg oppfattet vingene som lyse i midten, fra kroppen og ut. Vingene mørke foran og bak og ytterst, altså som mørk kappe. Den virket stor. Skriket kunne ligne litt på måke. Skogsområde innland (Hemnes i Aurskog Høland). Ikke uvanlig syn. Tror den hekker i nærområdet

A.U. (21.03.2011)

Svar:

Du har sett en musvåk, og ikke en ørn. Skriket du beskriver er typisk våkerop, ørnene er stort sett stille. Sirklingen på denne tiden av året er også typisk for våkene. De markerer sine hekkeområder ved å vise seg fram på denne måten.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Fuglekasser

vandrefalk i kasse

hei,

jeg har daglige observasjoner av vandrefalk som partruljerer området der jeg bor. er det mulig å få denne til å flytte inn i en fuglekasse dersom jeg monterer en slik på husveggen. hvilke dimensjoner bør det være på kassen og hullet i såfall og hva er foretrukket plassering.

A. (22.03.2011)

Svar:

I utlandet hekker flere vandrefalk byer i slike kasserr. Men dette er kasser som er montert på de høyeste skyskraperne. Hvis mdet skal fungere for vandrefalk med en slik kasse i Norge, må den også opp på veggen av kanswkje det høyeste bygget der du tenker deg dette. En kasse må kanskje være 50 x 70 cm i bunnmål, og med tak over (70-80 cm opp). Den må ha jord/mull i bunnen slik at fralkene kan sparke opp en reirgrop.

Roar Solheim (24.03.2011)


#Diverse

Motacilla alba

Heisann:-) Lurer på om det finnes sagn eller morsomme historier om linerla(i overtro/eventyr feks), som det kunne være passende å fortelle for de minste i barnehagen? Jeg har søkt på nett, men kan ikke si at jeg finner noe som ligner. Blir veldig takknemlig for tips!

N.N (23.03.2011)

Svar:

Det finnes noen eldre bøker om dyr og overtro - søk i slike emner, og spør om dette på bibliotekene - der finner du kanskje noe om linerle.

Roar Solheim (24.03.2011)

««første 43 118 - 43 142 av 50 356 siste»»