Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 549 til 42 573 av totalt 49 835 spørsmål


#Fuglekasser

Fuglekasser

Jeg har en fuglekasse med kamera i taket.
To fugler har begynt å lage reir.
Kameraet er litt skjevt. Kan jeg rette opp det uten at fuglene gir opp redebyggingen,

O.P. (28.03.2011)

Svar:

Ja, det kan du trygt gjøre.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Økologi og atferd

Spurveugle og småfugler

Hadde på lokkelyder for Spurveugle men plutselig kom det masse Kjøttmeis og en stærflokk som satte seg i nærheten. Burde ikke disse fuglene være redde for denne lyden? Første gang jeg ser stær i år.

M.K.D. (28.03.2011)

Svar:

Nei. Småfugler mobber og forsøker å jage vekk spurveugler når de oppdager dem.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Økologi og atferd

Kurtise hos grønnfink?

Så nettopp en grønnfink-hunn som tigget mat som en ungfugl av en hann som satt ved siden av på fôrbrettet. Grønnfink-hannen skrelte solsikkefrø før den ga frøet til hunnen. Er dette en del av kurtisen mellom grønnfinkene?

J.H. (29.03.2011)

Svar:

Slik foring av hunner er vanlig kurtiseadferd hos alle fuglearter.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Fugleforing

Sidensvanser

Hei!
Jeg bor på helgelandskysten, Lurøy kommune i Nordland. For ca en mnd siden, kom det en diger flokk sidensvanser hit.( Vanskelig å telle, men det er nok rundt 150-200 stk) Meg bekjent, er dette ikke et vanlig syn på disse kanter.
Jeg har fra før en stor fugleflokk jeg mater, antar det er minst et par hundre fugler tilsammen ( meiser, spurv, finker, troster,dompap, kråkefugler ++) Jeg har lagt ut ekstra mat nå når Sidensvansene er her, men nå er jeg litt redd for om de kanskje blir værende her, og hekker, hvis jeg fortsetter å mate de? Jeg har lest at de hekker lengre Nord, så jeg håper de drar snart. Jeg har egentlig ikke noe imot å mate de, men nå begynner naboene å reagere litt, de ønsker nok ikke å ha hundrevis av fugler i trærne året rundt( og det har jeg forståelse for). I tillegg blir det jo dyrt i lengden, jeg bruker fra før av ganske mye på fuglemat. Jeg hiver alltid en god del mat på bakken, slik at dompap, trost ol skal få, da det ikke er plass til alle fuglene i beholderne som henger i trærne, og mange av fuglene spiser kun fra bakken uansett. Så problemet mitt er at jeg kvier meg veldig for å evt måtte slutte med dette, da det blir mange små, sultne mager i trærne. Tror du Sidensvansene blir værende i området da de finner mat her, eller drar de etter å ha spist seg opp? ( Litt vanskelig å følge med på hva de spiser da jeg mater med mye forskjellig, men de spiser i tillegg til frukt, iallefall meiseboler ( både hjemmelagde og kjøpte)

Å. (29.03.2011)

Svar:

Dette skal du ikke bekymre deg for. Sidensvansene flyr til egnede hekkeplasser når de skal, men kan være på slike matsteder til langt ut i april. Det er egentlig underlig dersom naboene dine er skeptiske til en flokk sidensvans - det er fugler de aller fleste setter stor pris på å ha rundt huset.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei!

For to dager siden satt opp en meisekasse med kamera på husveggen. Allerede i går begynte et blåmeispar å inspisere kassa, og i dag har de begynt å dra inn reirmateriale. Det er veldig gledelig, men jeg hadde ikke forventet at kassa skulle bli opptatt så fort, så jeg lot kabelen henge og slenge. Jeg har tenkt å feste kabelen inntil veggen for at det ikke skal se så slurvete ut, men lurer på om dette vil skremme dem bort fra kassa, siden jeg da må stå en stund ved kassa. Når er det eventuelt best å gjøre dette?

N.N (29.03.2011)

Svar:

Dette bør ikke bety noe for meisene, bare fest kabelen.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Diverse

Spørsmål:

Er det mulig å se forskjell på kjønn hos blåmeis?

N.N (29.03.2011)

Svar:

Nei, ikke for oss mennesker - de er like. Men meisene selv ser forskjell.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Fuglekasser

Adferd i fuglekassa

Jeg har hatt fuglekassen min i mange år, og den er veldig populær. Det har vokst opp mange blåmeis, kjøttmeis og fluesnappere i denne. Men det skjer triste ting også. Ved rengjøring tidligere denne måned fant jeg en død blåmeis i kassen. Den var tydeligvis hakket i hjel. Hadde skader i hodet. Dette har skjedd nylig. Så har det vært "visning" med fugler ut og inn. Idag lå det en ihjelhakket blåmeis der igjen! Reiret var ikke påbegynt. Hva skjer? Er det noe jeg kan gjøre? En høst fant jeg fem døde, nesten flyvedyktige blåmeis i kassa. Hvorfor har disse blitt forlatt? Ifjor begynte en hakkespett å interessere seg for fuglekassen midt i hekketiden. Den satt på åpningen og tittet inn. Den var der flere ganger. Det er beslag rundt åpningen, så den kunne ikke få utvidet denne, men hva gjorde den der? Tar den egg eller fuglunger?

I.Ø. (29.03.2011)

Svar:

Flaggspett kan hakke seg inn i småfuglreir og spise egg og unger. Døde unger som ligger igjen kan skyldes at en eller begge foreldre har dødd før ungene forlot kassa, slik at de har sultet ihjel. Døde, voksne meiser i kassene kan skyldes kamp mellom individer slik at en er hakket ihjel, eller også at de er tatt av spurveugle og lagret i kassa (hvis hullet er ca 4-5 cm slik at spurveugla kan komme inn).

Roar Solheim (04.04.2011)


#Sykdom og skader

syk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne dompappen la jeg merke til da den satt i et tre like ved huset.Den så veldig tykk ut.Litt senere fikk jeg den på fuglebrettet, og fikk tatt noen bilder av den.Den satt helt stille selvom jeg bare var et par meter unna.Normalt og se fugl blåse seg opp hvis det er kaldt, men det var det ikke i dag. Montro hva det kan feile den?

I.E. (29.03.2011)

Svar:

Denne fuglen KAN være syk, men ikke nødvendigvis. Småfugler kan ha salmonella, de kan ha andre sykdommer, eller de kan være omtåket etter kollisjon med glassruter og bare trenge tid på å komme til hektene.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Diverse

Spettmeis

Hei og takk for ei veldig bra nettside. Jeg mener å ha lest at Spettmeis har revir og jager andre Spettmeis fra sitt område. Siden nov-10 har jeg ikke sett Spettmeisen "min" på fuglebrettet i d hele tatt. Den var veldig mye der og jeg observerte den hentet frø for lagring. Er det vanlig at den forsvinner for så lang tid som nå? Vi skriver mars-11 og jeg håper å se den krabaten igjen. Uredd som den er satt den og spiste, på samme røret som jeg har meiseboller i, sammen med en Gråspett og lot seg ikke skremme. Håper den kommer tilbake når det blir varmere i været.

O.M.E. (30.03.2011)

Svar:

"Din" spettmeis kan ha blitt tatt av en hauk, katt eller noe annet, og så har det ennå ikke kommet noen nye til å overta dette levestedet. Da må du bare vente og se.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags hauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Er det mulig å fastslå hva slags hauk dette er ut fra vedlagte bilde ?
Oppdaget den da den var på flukt fra en flokk illsinte kråker :)
Mvh Oddmund Kjøsnes

O.K. (04.04.2011)

Svar:

Ja, dette er en ungfugl hønsehauk, pga lengdeflekkene i brystet. Spurvehauk har tverrstriper, både hos ungfugl og voksne.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Diverse

Sandløper og storspove på Kapp Verde

Hei!
Var i begynnelsen av mars på ferie på Kapp Verde-øya Sal. På stranda oppdaga eg ein fugl som likna på sandløper og ein storspove. Sandløperen, som eg trur det var, var merka med to gule ringar og ein firkant som var blåturkis. Sende dette spørsmålet søndag - har de ikkje fått det?
Anne-Britt i Spjelkavik

A.B.T. (30.03.2011)

Svar:

Denne observasjonen bør du rapportere til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, du finner dem på nettet. De bør vite dersom det foregår slike fargemerkeprosjekter på denne arten.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle?

Hei, Jeg gikk i skogen i Stange kommune i Hedmark i dag og hørte en fugel som jeg trodde var en ugle. Den hadde "skarrende ul", og hørtes ut som en perleugle. Men når jeg kom hjem fikk jeg øye på en fugel i treet her hjemme som lagde den samme lyden, og den så ikke ut som en ugle. Den var grå og hadde mørkere hodet. På størrelse med en stor kråke. Vet du hva dette kan være?

H. (30.03.2011)

Svar:

Du kan ha hørt kattugle - den finnes flere steder i Stange og på Hedemarksbygdene.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Sykdom og skader

Syk blåmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har en foringsplass, og jeg forer masse fugler hele vinteren. Nå har jeg oppdaga ei blåmeis som er helt annerledes enn de andre. Den ser ut som en oppblåst dunball.Av bena er det bare klørne som synes, for resten er dekket av dun. Det ser ut som om den har en enorm dunvekst. Den spiser og flyr og beveger seg som de andre fuglene, så det ser ikke ut som om den er syk.Men jeg spør likevel, om du vet hva det kan være. Er redd for at det er noe som kan smitte på de andre fuglene, og da må jeg jo bare forsøke å få fjernet den.
Jeg legger ved et par bilder, de er desverre litt uklare, men håper du ser hvordan den er likevel.
Med vennlig hilsen Gerd Odberg

G.O. (31.03.2011)

Svar:

Denne blåmeisen ser ganske normal ut på dette bildet, så jeg ville ikke bekymre meg for den.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Jeg har satt ut 3 kasser til stær, 5-6 meter ifra hverandre (har hørt at de kan henge ganske nærme hverandre) men hvordan er det hvis jeg setter en kjøttmeis kasse i nærheten av stærkassene, hvis de ikke bør henge ved stærkassene, hvor langt unna kan kjøttmeis kassene stå unna stærkassene?

V.E. (31.03.2011)

Svar:

Dette bør ikke være noe problem. Kjøttmeisen kan også gjerne hekke i en av stærkassene.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl var det????

HEI! jeg lurer på hva slaks hakkespettart dete er?

jeg så en fugl som var knal rød på topen av hode.
jeg så at det var en hakkespett.
den hade beigehvit underside.
den hade også stort knall røt undergumpfelt
i tileg hade den en knall stiv stjert.
den hade en stor hvitt skulderflek.
den haket ut konglefrø på en roten grein.
plutselig fløy den opp på topen til et tre.
den hade en spesijel flukt:fløy i rask fjærende sprang sterkt bølgede med korte innslag av svirrende vingeslag.
og lakte noen spesijele rop:kikk!
hvet du hvilken hakkespettart det er?

K. (31.03.2011)

Svar:

Du har nok sett en flaggspett, trolig en hann.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Snekkra sammen 11 nye kasser i helga.Alle med mellom 2,7 til 3,2cm åpning.
Er det 30meter som er avstanden som anbefales mellom desse kassene?
Beisa dem for t par dager siden.Er forsåvidt tørka nå,men lukter ganske sterkt enda av beis.Hadde tenkt henge dem opp nå til helga.Er malingslukta skadelig for fugl?,mener å ha lest det et sted.beisa dem naturligvis bare på utsiden,å på undersiden.

J. (31.03.2011)

Svar:

Bare heng dem opp nå - de lufter seg ut raskt, og beisen betyr ikke noe for fuglene. Slike småfuglkasser kan henges opp inntil 10-15 m fra hverandre på mindre eiendommer, men ute i skogen er 30-50 m mellom kassene en god regel.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Fuglekasser

Spettmeis

Skal man rense fuglekassene til spettmeisen, flisen i bunnen virket ren og fin.

I.L. Østfold

N.N (31.03.2011)

Svar:

Nå er det kanskje i seneste laget, siden materiale i en kasse kan være lagt inn i vår. Men ellers er det fornuftig å rense ut etter endt hekkesesong.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Diverse

svaner

Hei. svaner befinner seg ofte i elver osv på dagtid, men hvor befinner de seg om natten?

A.B. (31.03.2011)

Svar:

Samme sted.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Diverse

hvit fugl

hei jeg fikk se en helt hvit fugl i toppen av ett tre stor som ei kaie eller kråke kansje men jeg lurer veldig på hva det var jeg har sett hvite kråker her en gang før så jeg lurer på om dere veit noe om fuglen jeg såg?????

A.Ø. (31.03.2011)

Svar:

Det høres nesten ut som om du kan ha sett en hvit due...?

Roar Solheim (04.04.2011)


#Diverse

fugleskitt?

Fant skitt på veranda . Ca. 6 cm. lang, mørk brun med hvitt på den ene enden. Så ut som små brune marker tett sammenpresset. Tykk som en manns tommel. Siden dette er i 5 etg. må dette være fugl. Kan du si hvilken? Glemte å ta bilde. Er spent på svaret.

B. (02.04.2011)

Svar:

Desverre ikke mulig å si ut i fra en beskrivelse, men det hørtres overraskende stort ut.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Fuglekasser

Tårnfalk og stær

Bilde vedlagt spørsmålet

Har et spørsmål om tårnfalk, og et godt tips om stærekasser :)

Jeg vil gjerne henge opp en kasse til tårnfalk, da det er et ideelt område for dem der jeg har hytte. Har sett tårnfalker der også. Det er ei stor åpen myr ved hytta, og ei stor høy furu midt på myra jeg kan henge kassa i. Tenkte å henge kassa rundt 7 m oppe i den. Men hvor følsomme er de for menneskelig aktivitet? Hytta mi er kanskje 30-40 m fra treet, og jeg skal bygge ut og styre litt der. Vil ikke at de skal bli forstyrret av meg. Går det bra? Eller bør jeg finne et annet tre lengre borte?

Det er kjent at bestanden av stær har gått ned, men i min hage har jeg VELDIG god erfaring med å lage kassene større og dypere enn "vanlig". Jeg bruker 20 cm brede bord og gjør kassene 40 cm høye, med flyvehullet oppe ved ca 35 cm. Har hatt to-tre par i hagen hvert eneste år siden jeg byttet ut noen mindre kasser jeg hadde hengende. Der hadde jeg kun sporadiske hekkinger. 15x15 cm er altfor liten plass til disse fuglene synes jeg!

Og i og med at kassene mine er så høye vil ikke stæreungene hoppe opp i hullet før de er store, og risikerer ikke å bli dratt ut av skjærer og kråker. :-) Har skjærer som nærmeste nabo, men de har aldri vært en trussel etter at jeg gjorde om kassene. Et godt tips til de som vil ha stær i hagen sin. Og hvem vil ikke ha denne trivelige og vakre fuglen i sin hage?

Legger ved et bilde av den ene stæren fra i fjor, der ser en litt av en av kassene også. Her har de i alle fall gode hjem. God vår!

E. (03.04.2011)

Svar:

Takk for godt stærkassetips! Tårnfalkkassa bør kanskje henges 100 m eller mer unna hytta dersom det blir mye aktivitet der.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Fuglekasser

Kattugle kasse?

Hei

lurte litt på og lage en fugle kasse beregnet på kattugle da jeg vet det er mange av disse i nærmiljøet. Det jeg lurer litt p i den forbindelse er om det er for sent å få hekking i år?
Lurer også litt på hvor det er lurt og henge den opp da det er både løvskog og barskog i nærmiljøet, bor ganske nærme sjøen og en golfbane. Vet det er mye gnagere i området ettersom det er mye upløyde jorder. Så hva skal till for og få i gang prosjektet?

O.S. (03.04.2011)

Svar:

Det høres ut sdom et gunstig område. Du KAN teoretisk få kattugle i kassa dersom du henger den opp i løpet av noen få dager, men sannsynligvis er dette for sent for årets hekkesesong.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Diverse

Blåmeishekking

Hei!

Jeg har nå et blåmeispar som har begynt å lage rede i en fuglekasse med kamera, så jeg kan følge med på det som skjer. Jeg lurer på om det er mulig å se forskjell på kjønn og alder hos blåmeis, og når paringen skjer. Skjer paringen før, under eller etter reirbyggingen, og hvor lenge er hunnen drektig? Heter det forresten drektig når det er snakk om fugl?

Hvor store er blåmeisterritorier i hekketiden? Hvordan beskyttes kassa mot andre konkurrerende arter, slik som kjøttmeis?

J.H. (04.04.2011)

Svar:

Fugl er ikke drektige, det er det bare pattedyr som er. Fuglene parrer seg flere ganger hvert døgn, og meisene egger ett egg hver dag. Du kan ikke beskytte kassene mot konkurrerende arter - fuglene må selv finne ut av kassebruken seg imellom. Vet ikke riktig hvor store territorier blåmeisene har, men de kan hekke ned mot 10-15 m mellom to reir. Du kan ikke se forskjell på kjønnene hos blåmeisene, annet enn at hunnen har en stor rugeflekk i brystet under rugetiden.

Roar Solheim (04.04.2011)


#Økologi og atferd

Sidensvanser

I slutten av februar kom det en diger flokk med Sidensvanser hit, mellom 150-200 stk., minst. ( Lurøy, Helgelandskysten, innlandet) Disse har kost seg med maten jeg gir småfuglene, men nå lurer jeg på om jeg skal slutte å mate de? Er det noen fare for at de hekker her i området når det er god mattilgang her? (Har lest at de hekker i Troms/ Finnmark)Vil helst ikke slutte å gi mat, da det er mange små og store fugler som nyter godt av maten jeg henger/legger ut. På forhånd tusen takk for svar:)

Å. (03.04.2011)

Svar:

Bare fortsett med matingen. Sidensvansen vil uansett trekke mot nord til sine hekkeområder i de sibirske skogene i Russland. Der lever de av insekter på sommeren. Sidensvansen har alltid hekket i Finnmark, og de senere år har den hekket så langt sør som Hedmark fylke. Dette er enten fugler som trekker lenger syd på vinteren eller fugler som blir igjen.

Morten Ree (04.04.2011)


#Økologi og atferd

Korsnebber

Hei!
I dag observerte vi 4-5 korsnebber oppe i ei furu. De satt og spiste på konglene. Er i tvil om det var gran-eller furukorsnebb. Grankorsnebb er vel mer vanlig her i Trøndelag enn furukorsnebb? Jeg kan legge til at det var flere grantrær med masse kongler på stedet. Men fuglene oppholdt seg bare i furua. Hva tror du? Hvilken korsnebb kan det ha vært?

Hilsen Elsa

N.N (04.04.2011)

Svar:

Tidligere hadde man en regel som sa at korsnebb i gran kunne være begge artene, mens korsnebb i furu var furukorsnebb. Nå er ikke dette helt å stole på da begge arter kan nyttiggjøre seg begge treslagene. Furukorsnebb har et kraftigere nebb som egner seg bedre til å ta de harde furukonglene med og vil nok vise større tilknytning til furu. Nebbet er kanskje det som best skiller de to artene fra hverandre. Furukorsnebb har et kraftig nebb som er like høyt som langt, mens grankorsnebb har et litt slankere nebb.

Morten Ree (04.04.2011)

««første 42 549 - 42 573 av 49 835 siste»»