Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 884 til 42 908 av totalt 50 205 spørsmål «forrige neste»
Skjærereir i klatrerosene
I fjord bygde et skjærepar reir i den ene av våre to klatreroser. Vi syntes det var litt artig, og lot de få være. Naturen gikk sin gang, og pasret og ungene flyttet ut når tiden var inne. Reiret ble liggende da klatrerosen beskjæres på nå på våren.Var bortreist på ferie fra 25.3.2011 til 1.4.2011. I løpet av den uken hadde vi fått nye leieboere. Denne gangen bygget skjærene reir i en annen klatrerose som står på samme vegg.Vi har jo ikke hjerte til å fjerne reiret, så de får bli denne gangen også.Me-e-n nå ser det ut til at vi får ennå et par nye leieboere - nemlig et spurvepar! Det virker som at de bygger oppundet taket/taksteinen på samme side av huset som klatrerosene. Hva kommer dette av? Er det så godt og bo hos oss?? Må nevne at en av naboene har måkereir på taket hvert år. Til å begynne med bygde måken opp på pipa, men ved omlegging av tak og pire var det ikke mulig å bygge opp på pipen lenger. Da har måkene innstallert seg på taket av en ark i steden.
Venter spent på svar.Kan legge til at vi bor på Borre i Vestfold. Ved sjøen og Borre Nasjonalpark.
Mvh Karin R.
N.N (12.04.2011)
Svar:
Det er aldri enkelt å vite hvorfor fuglene velger å legge reir akkurat der de gjør. Så også her - en kan bare konstatere at fuglene velger disse stedene, og enten godta dem, eller gjøre tilpasninger slik at ikke fuglene blir tril ulempe (f. eks. forhindre at de skiter på utebord og lignende). Fiskemåker har i stadig større omfang funnet ut at det kan være gunstigf å hekke på hustak. Der kommer ikke mink eller rødrev til for å spise egg eller unger.
Roar Solheim (15.04.2011)
fossekall
hei jeg lurer på hvor fossekallen trives mest jeg driver med foto og er 16 år og lurer på hvor jeg kan finne den
noen tips ?
er den der det er små bekker med små stryk eller mere kraftig stryk ? osv
takk
mvh Even Agerup
E.H.A. (12.04.2011)
Svar:
Fossekallen hekker langs småelver som har vannføring hele sommeren, og de kan gjerne hekke i eller ved små stryk. Men de jakter vanligvis der vannet er mer stilleflytende og ikke altfor stritt.
Roar Solheim (15.04.2011)
Hvorfor er Hegren fredet?
Hei!
Lurer egentlig på hvorfor Hegren er fredet?
A.H. (13.04.2011)
Svar:
Alle fugler er fredet, med mindre det er en god grunn til at det skal tillates jakt på dem. For at fugler skal kunne jaktes, er det vanligvis snakk om fugler som man tradisjonellt har spist (skogshøns, ender, gjess), og som i tillegg tåler et visst jakttrykk. Ellers er det ingen grunn til at folk skal få lov til å skyte og drepe fugler for sin egen fornøyelses skyld.
Roar Solheim (15.04.2011)
Spørsmål:
jeg har fått 2 fuglekasser, med diameter 3,5 cm hull, 26cm høy og 13 cm bred.
Hvilke fugler kan jeg få besøk av her, og kan jeg sette den opp bare 5-6 m fra huset?? Eller er det for nære---
N.N (13.04.2011)
Svar:
Bare sett dem opp slik du beskriver. Du kan få kjøttmeis, blåmeis, gråspurv, pilfink, spettmeis og svarthvitfluesnapper i en slik kasse.
Roar Solheim (15.04.2011)
Fugleunger
Hei, jeg har et spørsmål angående fugleunger. For to år siden fant jeg to fugleunger løpende på bakken, men vet ikke sikkert hvilken art det var. Jeg så et reir ca 15m fra bakken i et furutre, jeg hadde ingen mulighet til å legge dem i reiret, og tok dem med hjem. Da jeg viste ungene til morfar sa han at jeg måtte gå tilbake med dem til der jeg fant dem. Jeg gjorde det, men dagen etter fant jeg bare masse fjær på bakken, og den ene lå død. Tenker at den andre sikkert var tatt av katt eller liknende. I fjor leste jeg flere steder at det var ulovlig å holde ville fugler. Så spørsmålet mitt er, er det lov å fóre opp fugleunger om man finner dem på bakken uten mulighet til å legge dem tilbake i reiret, for så å slippe dem ut når de er flygeklare?
Forresten, hvor lang tid ca. bruker stærunger og kjøttmeis/blåmeis på å bli flygeklare fra de er klekket?
Takk for svar!
L.L. (13.04.2011)
Svar:
Hvis du finner fugleunger ute, så er som regel foreldrene i nærheten og venter på at du skal gå vekk. Det er sjelden at de virkelig er forlatt eller har problemer, derfor skal en generellt ikke ta med seg fugleunger hjem. Det krever mye kunnskap og stort arbeid å fore opp fugleunger, derfor er det generelt ikke tillatt å ta til seg ville fugler. Det er imidlertid positivt at folk vil hjelpe skadde fugler, og det er derfor en slags stilltiende aksept for at folk gjør dette. Men for ikke å feilvurdere og ta med fugler hjem som egentlig ikke har problemer, så bør en nok kontakte fuglefolk for å få en riktig vurdering.
Roar Solheim (15.04.2011)
kjernebiter.
Hei.
Jeg bor i Rendalen og hadde i dag besøk av en kjernebiter, den har aldri vært her før.
Mvh Kari Fiskvik.
N.N (14.04.2011)
Svar:
Kjernebiteren ser ut til å øke i utbredelse over hele Sør-Norge. Artig med meldinger også fra Rendalen.
Roar Solheim (15.04.2011)
Fuglekasse på verandaen
Hei
Idag merket vi at noen fugler har tatt i bruk "pynte-fuglekassen" vi har på verandaen. De fløy inn med nebbet fullt av kvister og gress.
Hva bør vi gjøre? Fjerne den? med tanke på at vi snart kommer til å sitte ute veldig mye så er dette ugunstig for begge parter.
Fuglen er av den vanlige sorten. Liten med gult bryst.
S. (15.04.2011)
Svar:
Det høres ut som at en meis (blåmeis eller kjøttmeis) bygger i kassen. Men hvis meisen aksepterer at dere er der, så ville jeg bare latt dem hekke i kassa.
Roar Solheim (15.04.2011)
Gulirisk?
Hei! Jeg har ikke for lenge siden gått i innkjøp av speilreflekskamera og siden blitt på ivrig fuglefotografering.
En av mine første bilder var av en gul liten fugl. Fuglen hadde også et karakteristisk finkenebb. Ettersom jeg ikke kunne se at dette ikke lignet på verken grønnsisik eller grønnfink identifiserte jeg som en gulirisk.
Men i dag oppdaget jeg at gulirisken ikke er noe vanlig fenomen her til lands og kun er observert i Bærum 2010.
Så hva er det egentlig snakk om?
E. (15.04.2011)
Svar:
Dette er en flott gulspurv hann. Gulirisk er veldig uvanlig i Norge, og som regel observeres bare enkeltindivider.
Roar Solheim (15.04.2011)
Gåsetrekk
Så flere store gåsetrekk over Ringerike i dag.Hvor langt ca. flyr gjessene i ett strekk før de går inn for landing
for å hvile/ spise på vei til sine hekkeområder.
B.H. (15.04.2011)
Svar:
De lander nok i Nord-Trøndelag eller langs Nordlandskysten for å beite. Også på Bjørnøya raster det kortnebbgjess på våren under trekket til Svalbard.
Roar Solheim (15.04.2011)
Nebb
Hva er det?
N.N (15.04.2011)
Svar:
Dette er en kjernebiter.
Roar Solheim (15.04.2011)
Glente
Til min store overraskelse oppdaget min kone og jeg en stor rovfugl som kretset over gården vår i Kvisla Hol kommune Buskerud i dag.Jeg så at det hverken var kongørn eller fjellvåk, gikk derfor inn på nett for å finne ut hvilken fugl det var, og oppdaget da til min store ovverraskelse at det var en Glente. Også flere andre fugleintr. så fuglen.
Ut fra litteraturen så er dette en sjelden fugl her til lands, og ut fra kart finnes den i sør-sverige og Danmark, ellers vanlig i sør-europa. Har dere fått melding fra andre som kan ha observert samme fugl i det siste.
H.L. (14.04.2011)
Svar:
Ja, glente ble visstnok også sett i Østfold i går.
Roar Solheim (15.04.2011)
gåsetrekk
Vi så minst ni store gåsetrekk over, Skøyen /Smestad (Oslo) i går. Dro i retning øst,nordøst. Hva slags gjess? Hilsen ingun
I.B. (11.04.2011)
Svar:
Høyst sannsynlig var dette kortnebbgjess, det er de som trekker over Norge mot Svalbard nå.
Roar Solheim (14.04.2011)
Lomvien
Hei..
Jeg bare lurer på hvordan lomvien får tak i maten sin?
B. (12.04.2011)
Svar:
Den dykker ned til kanskje 75 m dyp oig fanger fisk, oftest lodde.
Roar Solheim (14.04.2011)
Fasan?
I dag så jeg en fugl jeg lurer på hva er. Den var litt stor, omtrent som ei høne kanskje. Den var brun/svart fargesprakende på kroppen, grønt hode, hvit ring rundt halsen og rød rundt øynene. Rakk ikke å se så godt på den før de ble borte, men fikk tatt et litt dårlig bilde. Ser ikke fargene på den, men ser omtrent størrelse og form på den. Fuglen ble observert på Hamar, i et boligstrøk nær et skogsområde. Har lett litt på nettet for å finne ut hvilken det kan være. Kan det være en fasan?
E. (12.04.2011)
Svar:
Ja, dette er en fasan, en hann. Fotograferte selv en fasanhann på Rollsløkka på Hamar for 5 dager siden!
Roar Solheim (14.04.2011)
Falkehjelp
Så denne kretse forbi på Lista, er det mulig å se hva slags falk vi har med å gjøre på bildet?
T. (11.04.2011)
Svar:
Det ser ut til å være en ung vandrefalk, men kan ikke si det helt sikkert, fordi bildet ikke lar seg forstørre så mye.
Roar Solheim (14.04.2011)
Hvilken art er dette?
Denne fuglen traff jeg på ved en elveos på Sunnmøre.
Den var omtrent på størrelse med en kvinand.
Hvilken art kan det være?
mvh Adrian Grande
A.G. (11.04.2011)
Svar:
Dette er en teist, flott bilde!
Roar Solheim (14.04.2011)
stokkand bygger rede i grantre utenfor kantina vår !!??
Ikke veldig normalt?
T. (13.04.2011)
Svar:
Nei, men stokkender kan legge egg i gamle kvistreir etter kråker eller andre, men de bygger ikke selv reir oppe i trærne.
Roar Solheim (14.04.2011)
grågås eller kortnebbgås??
så gåseflokk over randsfjorden søndag- Stod i hadelandsavisa i går at det var grågås, men er det ikke kortnebbgås som trekker over østlandet?
M. (13.04.2011)
Svar:
Jo, på søndag fløy nesten halvparten av svalbardbestanden av kortnebbgås mot nord over øst-Norge. Flokken ble anslått til å holde 20.000 - 30.000 fugler, av en totalbestand på ca 65.000. Aldri har så mange kortnebbgjess blitt sett på trekk i en og samme flokk!
Roar Solheim (14.04.2011)
Hubro eller hva?
Hei
Vi bor inntil et rolig landbruksområde i Asker. I kveld etter mørkets frembud, ved 21 tiden hørte vi en regelmessig låt i skogen som sa hoooo. Det er selvsagt ikke ringdue for den kjenner i godt. Spørsmålet er om det er en fugl (hubro) eller evt et dyr som har denne låten? Forslag mottas med takk!
J. (13.04.2011)
Svar:
Merst sannsynlig at du har hørt kattugle i det området du beskriver.
Roar Solheim (14.04.2011)
Sjære/skjære/skjur
Hvorfor vipper sjæren/skjura på stjærten?
M. (14.04.2011)
Svar:
Det vet nok bare skjæra selv.....
Roar Solheim (14.04.2011)
ny bil
nabo katta sitter på bilen om natta og legger igjen mye sand etter seg hva kan jeg gjøre
L. (07.04.2011)
Svar:
Dette er ikke et fuglerelatert spørsmål, og egentlig bør du snakke med kattemennesker. Selv ville jeg ha lagt presenning over bilen, dersom du ikke kan få den inn i garasje, eller bli kvitt katta.
Roar Solheim (07.04.2011)
Repiplerke
et dette en Trepiplerke??
lar merke til korte klør (se rød pil)
bilde tatt idag 03-04-11
N.F. (03.04.2011)
Svar:
Dette ser ut som en heipiplerke på draktkarakterene. Jeg skjønner hva du mener med kloa, men trepiplerke ville vel ha vært enda kortere? Der er forøvrig nærmere tre uker til de første trepiplerkene skal dukke opp i Norge.
Frode Falkenberg (06.04.2011)
Hvilken and?
Gikk gjennom noen bilder fra i fjor og fant dette av en andefugl som jeg ikke vet hva er.
Det ble tatt i Nitelva ved Lillestrøm i novenber i fjor.
Det er ganske dårlig men jeg måtte beskjære bildet ganske mye.
Er det en hybrid mellom kvinand og en annen and?
J. (05.04.2011)
Svar:
Nei, dette er en kvinand, og det ser ut til å være en ung hann, med tegninger både fra hunn og med litt hann-hvitt på ryggen.
Roar Solheim (05.04.2011)
Syk blåmeis
Takk for svar på spørsmålet jeg sendte den 31. mars med samme overskrift. Jeg er enig i at blåmeisen på bildet ser frisk ut, men nå har sykdommen utartet seg. Det blir nye syke fugler hver dag. Det begynner med at de bruser med fjærene og at de er like kvikke. Men i løpet av et par dager så har de blitt som runde dunballer, og det er dun over hele fuglen bortsett fra hodet. Da sitter de bare rolig på fuglebrettet, eller i et tre og klarer ikke å bevege hodet for å ta seg mat. Jeg har sett at de prøver å legge hodet under vingen, men de klarer ikke det heller. Den er tydelig syk, og til slutt forsvinner den, Jeg antar at den klarer å fly bort til en skog i nærheten, og der dør den vel. Hvær dag så dukker det opp nye, syke fugler. Det er tydelig at det er noe som smitter. Jeg har lest masse om fuglesykdommer nå, og jeg synes at det ligner mest på salmonella. Jeg har vasket og tatt bort fuglebrett og fuglehus og også fjernet rester etter fuglemat og fugleskitt på bakken så godt jeg kan, men det er ikke mulig å få med seg alt. Nå får fuglene bare hengende mat. Jeg har to katter, og de oppholder seg mye vet fuglematingsplassen. Jeg leste at både katter og mennesker kan bli smittet hvis det er salmonella, og det skremmer meg litt. Ut i fra det jeg nå har fortalt så lurer jeg på om du kan si hva det er, og hva jeg skal gjøre for å få bort smitten. Jeg sender med et bilde av en syk meis som sitter med ryggen til, og en frisk meis med fronten til så du kan se forskjellen. Og jeg sender ytterligere et bilde av en syk meis sett fra siden og en svarttrost. Takk for hjelpen.
G.O. (05.04.2011)
Svar:
Ved å fjerne fuglebrettet og bare fore med hengende mat (meiseboller), har du allerede gjort det du kan gjøre. Vasking av forbrettet og så tørkinbg og venting med opphenging et par uker, er også bra. Du behøver ikke å engste deg for smitte til mennesker, så lenge du ikke har fugl som flyr inn og skiter ned på matvarene i huset - det er helst slike ting som kan skje i store produksjonshaller.
Roar Solheim (05.04.2011)
Sjekking av fuglekasser
Hei!
I dag sjekket jeg en av fuglekassene jeg har hengt opp. I det jeg løftet av lokket kom det en kjøttmeis flygende ut av kassa. Den lå mest sannsynlig og sov i kassa.
Kan kjøttmeisa komme tilbake til kassa og hekke der, eller er den skremt slik at den aldri mer kommer tilbake?
Har du et tips for hvordan jeg skal sjekke kassene uten å skremme fuglene unødig?
Når begynner de ulike meisene med reirbyggingen?
mvh Adrian
A. (05.04.2011)
Svar:
Hvis den bare sover i kassa, er det ikke sikkert den vil hekke der uavhengig av at du har skremt den. Men dersom den allerede har valgt ut denne kassa som hekkeplass, så vil den nok komme tilbake. Sjekk kassene på dagtid, da skremmer du ikke ut meisene når de har satt seg inn for å sove.
Roar Solheim (05.04.2011)