Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 898 til 42 922 av totalt 50 286 spørsmål


#Diverse

Spørsmål:

TROST SOM ER RØD UNDER VINGENE

N.N (23.04.2011)

Svar:

Rødvingetrost.

Roar Solheim (23.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet i dag tidlig. Er det en musvåk?

N.N (23.04.2011)

Svar:

Nei, dette er en spurvehauk.

Roar Solheim (23.04.2011)


#Diverse

Hønsehauk lyd?

Jeg tror jeg hører en Hønsehauk fra skogen. Kji, kji, kji, kji, kji. Jeg går etter lyden. Det er en kraftig lyd, når jeg nærmer meg hører jeg at den snur på hodet eller flytter seg litt når den kakler, lyden kommer liksom fra flere steder inni den tettvokste barskogen. Der var den, noe stort og tungt viser meg stjerten i det den letter og blir borte- var det en hønsehauk? Nå legger jeg merker til at den kommuniserer med noe som sier kijææ en eller to ganger også svarer den med å kakle. Er dette en make? Forstyrrer jeg den på denne tiden av året? Jeg finner spor etter et måltid nøtteskrike på vei tilbake.

A. (22.04.2011)

Svar:

Det høres ut som at du har kommet inn i territoriet til et hønsehaukpar. Hvis du bare går gjennom skogen, er du neppe noe annet enn et tilfeldig "dyr" som haukene venter på skal forsvinne. Dersom du oppholder deg så nær fuglene at de flyr vekk, og gjør dette over lengere tid, så forstyrrer du dem.

Roar Solheim (22.04.2011)


#Økologi og atferd

paring

kor lang tid tar det når blåmeisene har part til egga kjem?
eg er lurer veldig for eg har akkurat fått blåmeiser i fugleburet. (reiret er ferdig bygd)

A. (22.04.2011)

Svar:

Spurvefugler parrer seg nhver dag, og legger ett egg hver vdag i leggetiden. Men jeg vet ikke hvor mange timer før egglegging parringen må skje.

Roar Solheim (22.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette.

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet ble tatt i Tanzania. Kan dere se hvilken fugl dette er?

K.A. (22.04.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være en svartglente.

Roar Solheim (22.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Klarer ikke å avgjøre hvilken art dette er? Hjelp mottas med stor takk...

T. (22.04.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være en trepiplerke.

Roar Solheim (22.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøugle

En morgen e kjørte til jobben flakset det en kvit fugl over veien. Det spesielle var at fuglen var helt kvit og e mener å huske (ca 2 år siden) at e reagerte på at han beveget seg litt "klumsete". Fortalte det på jobben men ingen hadde peiling.
Det ville jo være utolig om dette var en snøugle men hvilken fugl kunne det da være ? Dette skjedde i et skogsområde i Saltdal kommune i Nordland

R.B. (17.04.2011)

Svar:

Det er umulig å si hva du har sett ut i fra denne beskrivelsen. Men Saltdal er nær Saltfjellet, hvor snøugle opptrer nokså regelmessig. Derfor er det ikke umulig at en av dem kan bevege seg ned i Saltdalen (mest sannsynlig i vinterhalvåret).

Roar Solheim (21.04.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasse til Tårnseiler

Jeg ønsker å lage en fuglekasse til Tårnseilere, men mangler en "oppskrift" på dette. Hvordan skal den lages?

A.C. (20.04.2011)

Svar:

Gå inn på NOf´s hjemmeside birdflife.no, sjekk under btidsskrifter og Fuglevennen. De gamle heftene ligger der som PDF-dokumenter, og i hefte nr 2 fra 2007 finner du omtale av tårnseilerkasser.

Roar Solheim (21.04.2011)


#Diverse

Skrikørn

På 1980-tallet (tror jeg det var)ble det avlivet av veterinær ei skadd ørn på Bøstrand i Ballangen kommune. Den ble først observert da den på en merkelig måte flakset like foran 17.maitoget. Skolen der jeg arbeidet skulle få ørna for å få den utstoppa, men først skulle den sendes inn til nærmere undersøkelser fordi det var en fredet fugl. Etter noen måneder fikk vi beskjed om at vi ikke kunne få den fordi det var ei skrikørn. Det var en så sjelden fugl at den måtte beholdes av vitenskapelig interesse.
I fuglebøker står det at skrikørn ikke er påvist i Norge. Kan det likevel stemme at det var ei skrikørn vi hadde på besøk lengst nord i Nordland eller ble vi lurt av noen som ønska ei utstoppa havørn? Vi har for øvrig bilde av ørna på skolen.

T.B. (20.04.2011)

Svar:

Jeg kjenner ikke denne episoden direkte, og har ikke muligheter til å sjekke den opp nøyerenå, men jeg mener å huske at en steppeørn ble påtruffet på denne måten. Andre jeg har snakket med lurer også på om dette kan dreie seg om en steppeørn. Men storskrikørn er sett noen få ganger i Norge.

Roar Solheim (21.04.2011)


#Økologi og atferd

Sansene

Er det mulig å si noe generelt om sansene til fuglene kontra sansene våre?hvilken av de er sterkere/svakere?
Å hvis man har ca 20 kasser med hull på 2,7-3,5mm opning å henger det opp uti skogen,hvor mange kasser vil man sånn ca få fugle i?Får dere ornitologer somregel "fullt hus" i alle sånne kasser?

J. (20.04.2011)

Svar:

Hvis fuglekassene henger 50 meter eller mer fra hverandre i skog, så er det faktisk mulig å få småfugler i mer enn halvparten av dem, kanskje nesten alle sammen.

For mange fugler er synet langt bedre enn vårt. Hørselen er også bra, spesielt hos mange ugler. Noen fugler har også veldig god luktesans (f. eks. amerikanske gribbearter, som lukter seg fram til råtnende kjøtt høyt oppe fra lufta).

Roar Solheim (21.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stort hull i fersk grantre

Bilde vedlagt spørsmålet

Inntil hytta vår ved Vansjø har vi et stort grantre. I løpet av vinteren - sansynligvis i slutten av februar, er det kommet et storty hull i grantreet. Hullet har følgende mål: Dybde 20 cm, bredde 10 cm og lengde 50 cm. Høyden fra bakken er ca 100 cm. Kan det være en hakkespett som greier å lage et slikt stor hull?

P.P. (20.04.2011)

Svar:

Dette hullet er laget av en svartspett, som har hakket seg inn til stokkmaurene inne i kjernen av grana (du ser maurgangene i midten av hullet).

Roar Solheim (21.04.2011)


#Diverse

Flott

Bærer fugler med seg flott, eller sitter de for lite i ro til at flotten ikke får festet seg ?

N.N (21.04.2011)

Svar:

Nei, en del fugl kan ha flått, men det er hovedsakelig pattedyr som er utsatt for å ha mye flott.

Roar Solheim (21.04.2011)


#Diverse

Glente

Kan det være Glente som jeg så i Stjørdal, Nord-Trøndelag
19/4. Etter fuglebok er det eneste alternativ?

J.L. (21.04.2011)

Svar:

Det er ikke mulig å si sikkert hva du har sett uten beskrivelse eller foto, for det er fullt mulig å forveksle noen andre arter med glente, alt etter hvordan man ser dem. Men det er absolutt mulig å få besøk av glente i Nord-Trøndelag. Nærmeste hekkested er i Sør-Sverige, men glenter blir jevnlig sett i Norge.

Roar Solheim (21.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Litt lang avstand på dette, men går det an å se hvilken art fuglen til høyre er? Det er vel en toppdykker til venstre. Tusen takk for flott side/tjeneste. God Påske!

T. (20.04.2011)

Svar:

Dette er et par laksender, hunnen til venstre og hannen til høyre.

Roar Solheim (21.04.2011)


#Diverse

Hastighet

Hvilken fugl som hekker i Norge kan oppnå høyest hastighet?

J.K.K. (16.04.2011)

Svar:

Vandrefalk

Roar Solheim (19.04.2011)


#Økologi og atferd

Lundefuglens nebbfunksjon.

Hei ornitolog
For meg er det en gåte, hvordan Lundefuglen og Alker mfl. klarer å fange så mange fisk uten å miste de den har i nebbet fra før. Det ser fysisk umulig ut. Kan du forklare meg hvordan dette fungerer. Er nebbet "hengslet" på en annen måte, eller er tungen en nøkkel her? Veldig spent på svaret. Finner ingen forklaring på nettet.
Hilsen
Odd

O.L. (19.04.2011)

Svar:

Nebbet hos alkefuglene er ikke vesensforskjellig fra andre fuglers nebb, så det er nok bruken av tunga som er hele hemmeligheten ved lundenes fiskefangst. Lomvi fanger bare EN lodde om gangen, som den flyr med i nebbet for å levere til ungen.

Roar Solheim (19.04.2011)


#Diverse

Storskarv i Brønnøysund ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fotograferte denne i Brønnøysund havn fredag 1-Apr-2011. Trur det er ein Storskarv, men er det hann, hunn eller ungfugl ?

A.R. (17.04.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være en ungfugl. Jeg vet ikke om det er mulig å se forskjell på kjønnene, i alle fall kan ikke jeg det.

Roar Solheim (19.04.2011)


#Diverse

Hakkespett

Er plaget med at flaggspetter hakker hull i husveggen. Kun på nord og østvegg. (mot skog) Panelen er ny, så det er neppe for å finne mat? Hvorfor gjør han dette?

A.L. (18.04.2011)

Svar:

Jeg mistenker at denne adferden har med mat å gjøre, for spettene hakker seg inn i trær når de får en resonanslyd som sier dem at det er larver inne i treet. Jeg mistenker at bordpanel gir slike falske signaler til spettene, og derfor fortsetter de å hakke hull selv om de ikke finner noen larver. Blå farge skal visstnok kunne stoppe noen spetter, en annen mulighet er å henge fiskenot foran panelen en tid, der hvor spetten hakker, for å stenge fuglen ute fra veggen.

Roar Solheim (19.04.2011)


#Diverse

Grønnspetthekking

Hei!

Jeg har den siste tiden observert en grønnspetthann som hakker ut et reirhull i en osp. Jeg stod ca 25 meter unna da jeg observerte spetten. Deretter fløy den, for så å komme tilbake igjen. Kort tid etter fløy den vekk igjen, men jeg hørte den ca 50 meter lenger unna.

Jeg ønsker å observere grønnspettene nå i hekkeperioden.

Er det greit om jeg står på denne avstanden (ca 25 m) og observerer grønnspettene? I tilfelle, hvor ofte kan jeg oppsøke reirplassen?

Vil jeg skremme dem vekk slik at de ikke hekker i dette hakkespetthullet, dersom jeg er der for ofte?

Bør jeg bruke kamuflsjetelt? I hvilken avstand bør jeg sette opp teltet?

mvh Adrian

A. (17.04.2011)

Svar:

Hvis du vil observere jevnlig, er det veldig lurt å sette opp et kamuflasjetelt som du kan kikke fra - da kan du sette teltet på 15-20 m hold, og du skremmer ikke fuglene med plutselige bevegelser når du sitter i teltet. Sett inn en campingstol til å sitte på, så blir du ikke så sliten hvis du sitter der noen timer.

Roar Solheim (19.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

hei. så disse på et hyttetak på beitostølen -ligner litt på due og litt på rype... hva er de? tydelig at de skifter drakt..

V. (17.04.2011)

Svar:

Dette er tamduer, kanskje en gjeng etter et brevdueslipp (?).

Roar Solheim (19.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle?

I slutten av mars var vi på isfiske rett ved Røros og ble vitne til to ugler som jaktet i fjellbjørkeskogen. Veldig lyse på undersiden, med noe som på avstand fremsto som en svart bård rundt vingens underside. De var noe ikke fullt så lyse på oversiden. Relativt store fulgler. De jaktet like over tretoppene men stupte ned mellom trærne av og til, som oftest uten å stanse opp. En gang i blant satt de seg på bakken eller på en grein. De kunne jakte samme lien flere ganger, men aldri samtidig. Vi har ikke peiling på ugler men kunne slå fast at det ikke var snøugler. Men hva kan det ha vært?

J. (17.04.2011)

Svar:

Mistenker at det var et par haukugler du så.

Roar Solheim (19.04.2011)


#Diverse

LÅVESVALE

HEI!

Kan malariamyggen i Afrika være giftig når svalene eter den selvom den ikke er blitt sprøytet med miljøgift?
Er takknemlig for svar.

M.J.B.M. (18.04.2011)

Svar:

Myggen er ikke giftig uten at den har fått i seg giftstoffer. Men insekter i Afrika kan være giftige og inneholde DDT, slik at dette er skadelig for de insektspisende fuglene. Mange afrikanske land har mindre kontroll og restriksjoner på bruk av slike giftstoffer enn land i EUROPA.

Roar Solheim (19.04.2011)


#Diverse

Hvordan "stoppe ut" en sommerfugl..

Er utrolig fasinert av sommerfugler så jeg lurte på hvordan "stopper man ut" en sommerfugl og er det lov..?

T. (18.04.2011)

Svar:

Sommerfugler stoppes ikke ut - de bare tørkes. Det er vanlig prepareringsmetode. Jeg har en gang "stoppet ut" en stor gresshoppe ved å tømme bakkroppen dens og fylle med silikon, slik at ikke den skulle råtne.

Roar Solheim (19.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Jaktfalk/Hønsehauk

Grunnet sen påske har vi i år observert en rovfulgl som er ca 2xstørrelse til en skjære som holder til i en fjellvegg som vi ser fra hytta på Sinnes i Sirdal. Vår antakelse var at det var et hønsehauk-par, men det ser ut som det er 3 fugler, som vi har observert parrer seg i et tre i fjellveggen. Grunnen til at vi stusser på art er at de ikke har reir i tre, men på en fjellhylle høyt oppe i fjellveggen, noe som passer bedre på jaktfalk. Kan Hønsehauk lage reir i fjellhyller? Fargen på fuglene er lysebrun overside og hvite undersider m sorte striper, også sorte striper på hale, som slås ut i vifte v jaging av skjærer fra stedet. Lyden låter som Kiiia, Kiiia. Vet ikke om dette er nok til å hjelpe?

T.M.S. (19.04.2011)

Svar:

Jeg tipper det er mest sannsynlig at dere observerer et vandrefalkpar. Hvis det er tre fugler, kan det være konkurranse mellom to hunner om samme hann (eller omvendt - to hanner). Vandrefalken hekker på fjellhyller.

Roar Solheim (19.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt på svært lang avstand og forstørret kraftig.Fuglen steg i sirkler høyere og høyere.Lurer på hvilken rovfugl dette er.Håper det er mulig å identifisere den.

K.J. (18.04.2011)

Svar:

Ja, dette ser ut til å være en fjellvåk.

Roar Solheim (19.04.2011)

««første 42 898 - 42 922 av 50 286 siste»»