Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 609 til 42 633 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Fuglelåter
Hei. Ser for meg den letteste måten å bli kjent med fuglelyder , er å ha en CD og avspiller. Raskt finne frem på CDèn når man lytter til fuglelåten .Mener å ha sett annonsert her på Fuglevennen.no CD med lydopptak av de mest vanlige fugler ? Ser for meg en avspiller som på displayet viser hvilken fugl som høres fra CD. Kan du hjelpe meg med hvor jeg helst for tak i dette ? På forhånd takk.
Med hilsen fugleinteressert Per Beverfjord
N.N (23.04.2011)
Svar:
Du kan nå få fuglelydene på CD-plate som MP3-filer - de tar mindre plass enn vanlige CD-skiver. Da kan du laste inn opptakene på en MP3-spiller eller en Ipod, hvor du på displayet kan se hvilken fugl du skal søke deg fram til.
Natur og fritid (Lista) har nok slike lydopptak til salg. Ellers finner du en fin og rimelig høyttaler til bruk med en MP3-spiller på nettstedet Birdsounds.nlRoar Solheim (24.04.2011)
blåmeisens toleranse
tåler blåmeisen at personer kan se i buret uten at dei blir redde og kan forlate reiret. grunnenv til at eg spør er at eg vil se blåmeisen men veit ikkje kor smart der er.
A. (23.04.2011)
Svar:
Blåmeisen er en riktig tøffing, og den tåler at du åpner lokket på en fuglekasse og titter ned på den. Men ikke forstyrr den mer en høyst en gang per dag!
Roar Solheim (24.04.2011)
Ønsker å beholde taksvalene på huset
Hei, har i mange år hatt taksvaler boende på vannbrettet over vinduene i andre etg.på huset. Nå er det på tide å ta av gammel panel og skifte vannbrett på huset men vi vil gjerne at svalene skal komme tilbake å bosette seg på nytt. Hva gjør vi for å få det til? Er redd de blir borte.
T.T. (24.04.2011)
Svar:
Hvis dere setter opp vannbrett lik de tidligere, vil nok svalene komme tilbake igjen.
Roar Solheim (24.04.2011)
Uviss art
Hadeland Folkemuseums dam. Skadet venstre ving. Hvilken art er dette? Får kun til å legge ved et bilde.
B.D. (24.04.2011)
Svar:
Dette er en kvinand hunn.
Roar Solheim (24.04.2011)
fuglefelle
Hvem melder man fra til om man finner en fuglefelle man tror er ulovlig?
T. (24.04.2011)
Svar:
Meld fra til politiet, eller til lokal representant for Statens Naturoppsyn (SNO).
Roar Solheim (24.04.2011)
Ravn i etablert klatrefelt i Sandefjord
Et av de ebtalerte og populære klatrefeltene i Sandefjord har fått ett hekkende ravnepar rett over en av de boltede rutene. Vi ønsker jo ikke å ødelegge for de vordene foreldrene, men lurer på hvor lenge ravnen vil være der, hvor lenge varer hekketiden, vil det forstyrre at vi klatrer i nærheten av reiret, er det lover/regler som tilsier at vi bør holde avstand. Har dere annet å tilføye så setter jeg pris på det.
Jeg har selv bodd i Sandefjord i mange år, men har aldrig sett ravn lokalt her, men iår har jeg hørt fra bekjente at det også er sett flere ravne-reir i området. Er dette en art vi kan vente å se mer av ?
M.B. (24.04.2011)
Svar:
Ravn er en helt normal, forventbar hekkeart i dette området. Så lenge ravnene har egg og unger i reiret, må de respekteres og ikke forstyrres. De er vernet i henhold til lovverket. Ravnene hekker ofte svært tidlig, med egglegging i mars. Ungene kan forlate reiret omkring midten av mai. Når ungene har fløyet ut av reiret, kan dere klatre igjen uten å forstyrre ravnene.
Roar Solheim (24.04.2011)
Fink ?
Hei . Hvilken art er dette?
Utenfor bergen.
M.K. (23.04.2011)
Svar:
Ser ut til å være en bokfink, kanskje en ung hann.
Roar Solheim (23.04.2011)
Skadede fugler
Hvis man finner skadede fugler (altså hvis det er tydelig at fuglen er så skadet at den ikke kan ta vare på seg selv), finnes det noen man kan kontakte? Er det nok å ringe til den lokale dyrlegen, eller burde man kontakte noen som er eksperter på ville fugler?
Jeg antar at det beste ville være å la fuglen være der den er, men er det greit å flytte den hvis den befinner seg i et trafikert område (f.eks. flytte den ut i veikanten).
Har reddet en fugl fra en katt før, men da var ikke fuglen alvorlig skadet og etter en stund kunne den fly videre. Vil bare være sikker på at jeg vet hva jeg skal gjøre hvis jeg finner en som er i dårligere forfatning.
M. (23.04.2011)
Svar:
De som best kan si noe om skadde fugler, er vanligvis ikke veterinærer (fordi det er veldig få veterinærer i Norge som har utdannelse og erfaring med fugl), men erfarne fuglefolk. Let på hjemmesidene til NOF under organisasjon, så kan du finne lokale kontakter. Se siden birdlife.no.
Roar Solheim (23.04.2011)
Spørsmål:
TROST SOM ER RØD UNDER VINGENE
N.N (23.04.2011)
Svar:
Rødvingetrost.
Roar Solheim (23.04.2011)
Musvåk?
Tok dette bildet i dag tidlig. Er det en musvåk?
N.N (23.04.2011)
Svar:
Nei, dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (23.04.2011)
Hønsehauk lyd?
Jeg tror jeg hører en Hønsehauk fra skogen. Kji, kji, kji, kji, kji. Jeg går etter lyden. Det er en kraftig lyd, når jeg nærmer meg hører jeg at den snur på hodet eller flytter seg litt når den kakler, lyden kommer liksom fra flere steder inni den tettvokste barskogen. Der var den, noe stort og tungt viser meg stjerten i det den letter og blir borte- var det en hønsehauk? Nå legger jeg merker til at den kommuniserer med noe som sier kijææ en eller to ganger også svarer den med å kakle. Er dette en make? Forstyrrer jeg den på denne tiden av året? Jeg finner spor etter et måltid nøtteskrike på vei tilbake.
A. (22.04.2011)
Svar:
Det høres ut som at du har kommet inn i territoriet til et hønsehaukpar. Hvis du bare går gjennom skogen, er du neppe noe annet enn et tilfeldig "dyr" som haukene venter på skal forsvinne. Dersom du oppholder deg så nær fuglene at de flyr vekk, og gjør dette over lengere tid, så forstyrrer du dem.
Roar Solheim (22.04.2011)
paring
kor lang tid tar det når blåmeisene har part til egga kjem?
eg er lurer veldig for eg har akkurat fått blåmeiser i fugleburet. (reiret er ferdig bygd)
A. (22.04.2011)
Svar:
Spurvefugler parrer seg nhver dag, og legger ett egg hver vdag i leggetiden. Men jeg vet ikke hvor mange timer før egglegging parringen må skje.
Roar Solheim (22.04.2011)
Hvilken fugl er dette.
Dette bildet ble tatt i Tanzania. Kan dere se hvilken fugl dette er?
K.A. (22.04.2011)
Svar:
Dette ser ut til å være en svartglente.
Roar Solheim (22.04.2011)
Art?
Klarer ikke å avgjøre hvilken art dette er? Hjelp mottas med stor takk...
T. (22.04.2011)
Svar:
Dette ser ut til å være en trepiplerke.
Roar Solheim (22.04.2011)
Snøugle
En morgen e kjørte til jobben flakset det en kvit fugl over veien. Det spesielle var at fuglen var helt kvit og e mener å huske (ca 2 år siden) at e reagerte på at han beveget seg litt "klumsete". Fortalte det på jobben men ingen hadde peiling.
Det ville jo være utolig om dette var en snøugle men hvilken fugl kunne det da være ? Dette skjedde i et skogsområde i Saltdal kommune i Nordland
R.B. (17.04.2011)
Svar:
Det er umulig å si hva du har sett ut i fra denne beskrivelsen. Men Saltdal er nær Saltfjellet, hvor snøugle opptrer nokså regelmessig. Derfor er det ikke umulig at en av dem kan bevege seg ned i Saltdalen (mest sannsynlig i vinterhalvåret).
Roar Solheim (21.04.2011)
Fuglekasse til Tårnseiler
Jeg ønsker å lage en fuglekasse til Tårnseilere, men mangler en "oppskrift" på dette. Hvordan skal den lages?
A.C. (20.04.2011)
Svar:
Gå inn på NOf´s hjemmeside birdflife.no, sjekk under btidsskrifter og Fuglevennen. De gamle heftene ligger der som PDF-dokumenter, og i hefte nr 2 fra 2007 finner du omtale av tårnseilerkasser.
Roar Solheim (21.04.2011)
Skrikørn
På 1980-tallet (tror jeg det var)ble det avlivet av veterinær ei skadd ørn på Bøstrand i Ballangen kommune. Den ble først observert da den på en merkelig måte flakset like foran 17.maitoget. Skolen der jeg arbeidet skulle få ørna for å få den utstoppa, men først skulle den sendes inn til nærmere undersøkelser fordi det var en fredet fugl. Etter noen måneder fikk vi beskjed om at vi ikke kunne få den fordi det var ei skrikørn. Det var en så sjelden fugl at den måtte beholdes av vitenskapelig interesse.
I fuglebøker står det at skrikørn ikke er påvist i Norge. Kan det likevel stemme at det var ei skrikørn vi hadde på besøk lengst nord i Nordland eller ble vi lurt av noen som ønska ei utstoppa havørn? Vi har for øvrig bilde av ørna på skolen.
T.B. (20.04.2011)
Svar:
Jeg kjenner ikke denne episoden direkte, og har ikke muligheter til å sjekke den opp nøyerenå, men jeg mener å huske at en steppeørn ble påtruffet på denne måten. Andre jeg har snakket med lurer også på om dette kan dreie seg om en steppeørn. Men storskrikørn er sett noen få ganger i Norge.
Roar Solheim (21.04.2011)
Sansene
Er det mulig å si noe generelt om sansene til fuglene kontra sansene våre?hvilken av de er sterkere/svakere?
Å hvis man har ca 20 kasser med hull på 2,7-3,5mm opning å henger det opp uti skogen,hvor mange kasser vil man sånn ca få fugle i?Får dere ornitologer somregel "fullt hus" i alle sånne kasser?
J. (20.04.2011)
Svar:
Hvis fuglekassene henger 50 meter eller mer fra hverandre i skog, så er det faktisk mulig å få småfugler i mer enn halvparten av dem, kanskje nesten alle sammen.
For mange fugler er synet langt bedre enn vårt. Hørselen er også bra, spesielt hos mange ugler. Noen fugler har også veldig god luktesans (f. eks. amerikanske gribbearter, som lukter seg fram til råtnende kjøtt høyt oppe fra lufta).Roar Solheim (21.04.2011)
Stort hull i fersk grantre
Inntil hytta vår ved Vansjø har vi et stort grantre. I løpet av vinteren - sansynligvis i slutten av februar, er det kommet et storty hull i grantreet. Hullet har følgende mål: Dybde 20 cm, bredde 10 cm og lengde 50 cm. Høyden fra bakken er ca 100 cm. Kan det være en hakkespett som greier å lage et slikt stor hull?
P.P. (20.04.2011)
Svar:
Dette hullet er laget av en svartspett, som har hakket seg inn til stokkmaurene inne i kjernen av grana (du ser maurgangene i midten av hullet).
Roar Solheim (21.04.2011)
Flott
Bærer fugler med seg flott, eller sitter de for lite i ro til at flotten ikke får festet seg ?
N.N (21.04.2011)
Svar:
Nei, en del fugl kan ha flått, men det er hovedsakelig pattedyr som er utsatt for å ha mye flott.
Roar Solheim (21.04.2011)
Glente
Kan det være Glente som jeg så i Stjørdal, Nord-Trøndelag
19/4. Etter fuglebok er det eneste alternativ?
J.L. (21.04.2011)
Svar:
Det er ikke mulig å si sikkert hva du har sett uten beskrivelse eller foto, for det er fullt mulig å forveksle noen andre arter med glente, alt etter hvordan man ser dem. Men det er absolutt mulig å få besøk av glente i Nord-Trøndelag. Nærmeste hekkested er i Sør-Sverige, men glenter blir jevnlig sett i Norge.
Roar Solheim (21.04.2011)
Hvilken art?
Hei. Litt lang avstand på dette, men går det an å se hvilken art fuglen til høyre er? Det er vel en toppdykker til venstre. Tusen takk for flott side/tjeneste. God Påske!
T. (20.04.2011)
Svar:
Dette er et par laksender, hunnen til venstre og hannen til høyre.
Roar Solheim (21.04.2011)
Hastighet
Hvilken fugl som hekker i Norge kan oppnå høyest hastighet?
J.K.K. (16.04.2011)
Svar:
Vandrefalk
Roar Solheim (19.04.2011)
Lundefuglens nebbfunksjon.
Hei ornitolog
For meg er det en gåte, hvordan Lundefuglen og Alker mfl. klarer å fange så mange fisk uten å miste de den har i nebbet fra før. Det ser fysisk umulig ut. Kan du forklare meg hvordan dette fungerer. Er nebbet "hengslet" på en annen måte, eller er tungen en nøkkel her? Veldig spent på svaret. Finner ingen forklaring på nettet.
Hilsen
Odd
O.L. (19.04.2011)
Svar:
Nebbet hos alkefuglene er ikke vesensforskjellig fra andre fuglers nebb, så det er nok bruken av tunga som er hele hemmeligheten ved lundenes fiskefangst. Lomvi fanger bare EN lodde om gangen, som den flyr med i nebbet for å levere til ungen.
Roar Solheim (19.04.2011)
Storskarv i Brønnøysund ?
Fotograferte denne i Brønnøysund havn fredag 1-Apr-2011. Trur det er ein Storskarv, men er det hann, hunn eller ungfugl ?
A.R. (17.04.2011)
Svar:
Dette ser ut til å være en ungfugl. Jeg vet ikke om det er mulig å se forskjell på kjønnene, i alle fall kan ikke jeg det.
Roar Solheim (19.04.2011)