Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 487 til 42 511 av totalt 49 973 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg klarer ikke å artsbestemme denne. En sanger?

T. (11.05.2011)

Svar:

Bildet viser en gulspurv.

Frode Falkenberg (11.05.2011)


#Diverse

vipe

Hei !

I dag fant jeg en helt ny vipe unge i veikanten. Den var sikkert bare noen dager gammel. Jeg måtte ta den opp fordi ellers kunne den blitt påkjørt. Spørsmålet mitt er, kan foreldrene forlate ungen slik som den gjør hvis du tar på eggene ?

J. (08.05.2011)

Svar:

Nei, foreldrene vil nok ikke forlate ungen selv om mennesker tar på den. Flytt ungen bort fra veien, gjerne i nærheten av høyt gress eller noe, slik at den kan gjemme seg. Etter en stund vil foreldrene dukke opp og gjenforenes med ungen.

Frode Falkenberg (11.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette? Ble observert i Stange kommune. Fuglen var helt uredd mennesker.

N.N (10.05.2011)

Svar:

Bildet viser en knoppand (også kalt moskusand). Det er en innført art til Norge, som ikke reproduserer i vill tilstand. Det vil si at fuglen du har tatt bilde av er en rømling...

Frode Falkenberg (11.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

musvåk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på om noen kan hjelpe meg å artsbestemme denne rovfuglen.

G.G. (10.05.2011)

Svar:

Dette er en sivhauk. Les mer om sivhauken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=158

Frode Falkenberg (11.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mystisk fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Legger ved noen bilder av en ukjent, lubben fugl observert i Devika i Lierne kommune 7. mai.
Sangen var først noen separate (5-10) pip, ca to per sekund. Dernest en trill "prrrri" med varighet 1-2 sekunder med en glidende stigning opp ca et helt tonetrinn.
Så ikke ut som noe ugleansikt, hadde rett nebb (ikke rovfugl), var lubben, størrelse kanskje som ei skjære, men med lubben kropp og kraftig hode. Tror oversiden stort sett var gulbrun.
Hva i all verden kan det være vi har sett?

N.F. (09.05.2011)

Svar:

Bildene viser to arter. Den øverst til venstre er en hunnfarget tårnfalk, mens resten er gråtrost.

Frode Falkenberg (10.05.2011)


#Diverse

Stilits

Jeg har matet småfuglene på helårsbasis i flere år nå, og har sporadisk hatt besøk av Stilits. Nå har den tilsynelatende slått seg til ved forplassen, jeg har observert den så og si hver dag i 6 uker. Kan det bety at den hekker i området, og at den kan bli værende i nærområdet?

P. (02.05.2011)

Svar:

Stillitsen har de senere år hatt en positiv bestandsutvikling og har økt i antall og utbredelse. Det er meget sannsynlig at du har et rede ikke langt fra ditt hus ettersom den nå er tilstede i hekketiden.

Morten Ree (06.05.2011)


#Økologi og atferd

Brushanne leik

Hei. Hvordan finner jeg en brushanne leik, når er den beste tiden for å finne de? Jobber med en naturfilm om dyre og fugle livet i oppland fylke så skulle hat litt film av disse flotte fuglene. Tror jeg finner brushanne oppe på fjellet i valdres?

Hvordan hekker haukugla, har den reir oppe i tre eller hekker den i gamle hakkespett hull?

Ø.E. (02.05.2011)

Svar:

Brushanen holder til i større våtmarksområder, ofte i høyereliggende strøk. Mai er den helt riktig tiden for leik, men de er ikke enkel å finne, da det ikke er noen lydytring fra spillplassen. Så her må kikkerten brukes nøye.

Haukugla hekker på toppen av brokne trær/stubber med en høyde fra 2m og oppover. De kan også hekke i store fuglekasser. Trives best i høyereliggende skogstrakter.

Morten Ree (06.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Laksand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Er dette laksender ? Fra Strynsvatnet sist i april.
Mvh Oddmund Kjøsnes

N.N (02.05.2011)

Svar:

Dette er et par med siland.

Morten Ree (06.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartmeisen i kjøttmeiskassa igjen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Viser til spørsmålet mitt fra 28.4. om det jeg trodde var en svartmeis som har tatt i bruk kjøttmeiskassa vår. Far har tatt et bilde av fuglen som vi laster opp. Ikke verdens beste kamera, så vi har forstørret bildet i Photoshop litegrann. Far hevder fortsatt at det er svartmeis, i tilfelle kjøttmeis er den veldig "blek" og liten:) Hva sier ornitologen? I kveld skal vi gå opp i kassa og ta bilder innvendig også - kanskje fuglen ikke flyr ut.

O.O.N. (02.05.2011)

Svar:

Dette er svartmeis. Et godt kjennetegn er den hvite nakkeflekken. Den er også svært liten i forhold til en kjøttmeis.
Se bilder, kart og les mer om svartmeis her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=10573&vis=bilder

Morten Ree (06.05.2011)


#Diverse

vårdrakt

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er en fugl som skifter fra vinter til sommer. Men hvilken fugl er dette?

N.N (03.05.2011)

Svar:

Dette er en lirype hann i en flott overgangsdrakt fra vinter til vår, med tydelig oppsvulmet rød øyekam som viser at parringtiden er like om hjørnet.

Morten Ree (06.05.2011)


#Diverse

Hjelp! Fugleegg funnet!

Hei! Vi skifter tak, og de som har revet taket hadde funnet mye rusk og gamle reder i takrennene. Da jeg kom hjem fant jeg til min forbauselse et reir med egg i. Tre av eggene var desverre knust i fallet, men et av eggene er helt.. Da taket er fjernet, får jeg ikke lagt reiret tilbake der det lå, og jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre med dette lille egget? Er det noe hjelp i å forsøke å ruge det frem selv i varm kasse innendørs? Egget er ca.1,3 cm i lengde, hvitt med svake brune flekker. Hvordan fugl kan dette være? Hilsen dyrevenn

N.N (03.05.2011)

Svar:

Dette er sannsynligvis gråspurv. Det er ingen vits i å prøve å ruge ut egget, sjansen for å fore opp en liten fugleunge som krever larver og insekter er svært krevende og får en dårlig utgang.
Hva med å snekre noen fuglekasser og henge på veggen som et tilbud til gråspurvene neste år. Hullåpning 40 mm.

Morten Ree (06.05.2011)


#Økologi og atferd

Ugler i skorsteinen

En stund tilbake oppdaget jeg at det har flyttet inn ugler enten i tak eller skorstein på huset mitt... Tror det er skorsteinen pga lydene man kan høre fra ovnen vår, skorsteinen har ikke vært i bruk på 6 mnd. og nå lurer jeg på om det er trygt å bruke den, og hvordan jeg kan bli kvitt uglene?

B. (03.05.2011)

Svar:

Det forekommer at kattugle og kvinand/laksand kan ta i bruk skorsteiner til hekking. I såfall vil du finne egg/unger ved å åpne sotluka og sjekke bunnen av pipa. Det kan også like gjerne være en kattugle som bruker pipa til såkalt dagleie. Den er jo nattaktiv og vil bruke dagen til å sove mest mulig skjult.
Få tak i en liten firkant av netting og fest over pipa, men vær så snill å forsikre deg om at det ikke er fugl, egg eller unger der først.
Hvis det faktisk er hekking i pipa så må du helst vente med å bruke ovnen til ungene har forlatt redet.

Morten Ree (06.05.2011)


#Fuglekasser

DØD KATTUGLE

Har ei kassa hvor det har vært hekking av og til de seinere åra. Iår oppdaga jeg tidlig (tidlig i mars) kloremerker ved flyvehullet, og for ei uke siiden fløy ugla ut da jeg var og observerte. Idag fant jeg tydelig spor etter kamp på bakken, det var fjær flere steder, og under ei velta furu fant jeg ei død kattugle. Den hadde sår ved vingefeste og nesten avrivi vinge, men var ellers var kroppen hel. Kan det være en mår som kan være synderen ? Jeg vet ikke noe om tilstanden inne i kassa. Kan evetuelle egg/unger leve opp med bare en voksen, og er det ellers noe jeg bør forata meg ?

F.C. (03.05.2011)

Svar:

Dette kan tyde på mår, som er en av kattuglas største fiender. Viss det er tilfelle så er nok evt. egg/unger i kassen også borte.
Ved slike tilfeller vil det lønne seg å ta ned kassen og flytte den ca. 100 m. Måren husker alltid hvor den finner mat og vil nok besøke treet med kassen ofte hvis du ikke flytter den.

Morten Ree (06.05.2011)


#Økologi og atferd

meise unger

hvor lenge blir meiseungene i redet

N.N (03.05.2011)

Svar:

Stort sett fra 16 til 22 dager, alt etter temperaturforhold og hvor mye insekt og larver som er tilgjenglig.

Morten Ree (06.05.2011)


#Økologi og atferd

Sjur å kjell fugl

Vi har funnet nylig 4- kjellegg å 2 sjuregg i et sjurrede ,bestefaren min sa hvordan egg det var så vi klatret ned av treet å ventet ca 40 min ingen fulemor å se, vi hentet en vamelampe å klatret opp i treet igjen å hentet eggene de var ganske kalde, vi la dem i varmt høy under en varmelampe,hva skal man gjøre med eggene da ? å når klekkes dem ??

B.&.A. (05.05.2011)

Svar:

De aller fleste fugler begynner ikke å ruge på eggene før alle egg er lagt. Derfor vil disse bli liggende kalde. Derfor må man ikke ta fugleegg fra redet selv om de er kalde. Grunnen til at de venter med ruging er at alle unger skal bli like store slik at de også forlater redet forholdsvis samtidig.
Selvsagt kan man finne reder med kalde egg som skyldes at fuglene av en eller annen grunn har skydd rede eller mistet livet.
Hos rovfugler og ugler, som ofte også legger egg svært tidlig på våren, så ruges det fra første egg og ungene blir ulik i størrelse under reirperioden.

Morten Ree (06.05.2011)


#Fuglekasser

Kjøttmeis

Hei, jeg har lagt opp en fuglekasse med kamera og det er en kjøttmeis i den men den har jeg kun sett en gang om morgenen så lager den rede bare om morgenen eller hele dagen?

H. (04.05.2011)

Svar:

Når fuglene først bestemmer seg for å bygge rede så gjøres dette temmelig raskt og mye av dagen(e) går med til bygginga. Men den må også selvsagt ha litt føde og hvile innimellom.

Morten Ree (06.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

jeg så en lys brun fugl med lang hale som hang nedover når den fløy. Halen var ca like stor som fulgen, om ikke større. Fuglen var på størrelst med en trost. Fikke ikke med meg om den hadde utile farger, fordi jeg var så opptatt av halen. Jeg bur på Karmøy i Rogaland.

L.S. (04.05.2011)

Svar:

Dette må ha vært en fasan. Sannsynligvis rømt fra oppdrett. Fasan er flere ganger forsøkt satt ut i vår natur med vekslende hell. Det finnes noen få individer som klarer livet i det fri, men disse er nesten helt avhengig av å bli foret på vinteren.

Morten Ree (06.05.2011)


#Økologi og atferd

Egg fra hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Fant dette egget i barskog i Nordmarka, Oslo. Det kan minne om hønseegg, men det ble ikke funnet i nærheten av bålplass/rasteplass, og det er jo heller ikke skrelt slik mennesker ville gjort. Er det andre fugler som har denne form, farge og størrelse på eggene?

J.H. (04.05.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være et egg fra ringdue som er spist av kråkefugl. De lager et passende hull til å få inn nebbet for å "slurpe" i seg innholdet.

Morten Ree (06.05.2011)


#Økologi og atferd

Adoptere en skadet fugl

Jeg har veldig lyst på å bli venn med en fugl. Men jeg har ikke lyst til å kjøpe en fanget fugl i butikken. Er det noe sted man kan tilby seg å ta vare på en skadet fugl som ikke klarer seg selv i naturen? Morfaren min vet mye om fugler og kan hjelpe meg sånn at jeg vet hvordan jeg skal mate den og passe godt på den. Hilsen Gabriela (8 år)

G. (05.05.2011)

Svar:

Det er svært vanskelig å ta vare på skadde fugler. I tillegg til at de er litt redde for oss mennesker, så er det også krevende å finne riktig mat. Husk at nesten alle småfuglene våre lever av insekter og larver på sommeren. Det beste du kan gjøre for å bli venne med fuglene er å gi dem mat om vinteren og henge opp fuglekasser om sommeren. Hvis du mater fuglene kan du prøve sakte men sikkert å nærme deg foringsplassen mer og mer, med mat i hånden. Enkelte av meisene kan bli så tamme at de spiser fra hånden din!

Morten Ree (06.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hanner og hunner.

Vi har mye pilfink, kjøttmeis og blåmeis hjemme. Er det noen enkel måte å se forskjell på kjønnene for disse tre fugleartene?

M. (05.05.2011)

Svar:

Hos kjøttmeis er hannen oftest sterkere gul i brystet med en bred sammenhengende svart stripe. Hunnen er litt blekere og den svarte stripen tynnere og ofte litt usammenhengende. Ellers er de svært like.
Kjønnene hos blåmeis er helt like, men hunnen kan være en atydning blekere i fargene.
Hos pilfink er kjønnene helt like.
Les mer om norske hekkefugler i Norsk Fugleatlas på denn linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (06.05.2011)


#Økologi og atferd

Fugleruging

Hei ! Kor lenge ruger Blåmeisa,kjøttmeisa.Spettmeisa ?

F. (05.05.2011)

Svar:

Blåmeis og kjøttmeis, ruging 12-16 dager, ungetid 16-22 dager, spettmeis, ruging 15-18 dager, ungetid 22-24 dager.
Variasjonen i ruge- og ungetid avhenger av temperatur og tilgang på larver og insekter.

Morten Ree (06.05.2011)


#Fuglekasser

Kjøttmeis hekking

Hei. Vi satt opp en fuglekasse med kamera i midten av april. Det er en kjøttmeis som overnatter i fuglekassa vår hver natt, men det er ingen tegn til redebygging. Hvor sent er det vanlig at kjøttmeiser går i gang med å bygge rede? Er håpet ute for denne gang, tror du? Jeg bor i Harstad, og vi har enda ganske mye snødekke der jeg bor.

H. (05.05.2011)

Svar:

Kjøttmeisa er som regel den meisen som hekker tidligst (siste halvdel av april). Men så langt nord og med snødekke vil den nok avvente situasjonen litt. Ettersom kjøttmeisa har okkupert kassen har den nok planer om hekking. I disse dager kommer en hissigpropp fra Afrika, nemlig svartkvit-fluesnapperen, og den kan nok gi kjøttmeisa kamp om fuglekassen. Det er nok stor sjanse for hekking i kassen, hele mai måned er aktuell, dessuten kan meisene ha to kull og kan gjerne ta i bruk kassen midtsommers.

Morten Ree (06.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ungfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kva fugl er dette? Lurer på om det kan vera ein ungfugl av bruntrost?

E.B.H. (02.05.2011)

Svar:

Bildet viser en hunnfarget steinskvett. Flere bilder av steinskvett finner du på http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9813&vis=bilder

Frode Falkenberg (05.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugler er dette ?

H.K.W. (05.05.2011)

Svar:

Bildet viser to grønnsisiker.

Frode Falkenberg (05.05.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken snipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken snipeart er dette? Bildet er tatt ved Maridalsvannet i Oslo.

J.A. (05.05.2011)

Svar:

Dette er en grønnstilk. Les mer om grønnstilken på http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=61. Nydelig bilde!

Frode Falkenberg (05.05.2011)

««første 42 487 - 42 511 av 49 973 siste»»