Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 337 til 42 361 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Linerle
Bor på Råholt i Akershus. Siste uken har vi vært veldig plaget av en Linerle som hakker på vinduene i stuen. Vinduene blir jo helt grusomme og det blir mye fuglemøkk.Prøver å jage den bort, men kommer igjen. Er det noe vi kan gjøre for å få den tilåslutte med det?
I.B.S.F.2.R. (17.06.2011)
Svar:
Du KAN forsøke å klistre opp en spurvehauksilhuett (fås fra Natur og Fritid, sjekk nettet), eller du kan forsøke å henge noe foran vinduet en stund slik at linerla ikke ser sitt eget speilbilde i glasset.
Roar Solheim (19.06.2011)
Svarthvit fluesnapper.
Jeg har hengt opp noen fuglekasser rundt huset. I to av kassene påviste jeg i dag hekking av svarthvit fluesnapper (jeg hører lyden av fugleunger som skriker).
1. Ved den ene av kassene ser det ut til å være bare en hunn som mater ungene. Jeg har ikke sett noen hann. Hunnen er borte maksimalt 1-2 minutter mellom hver gang hun er i kassa. Jeg antar derfor det er lett for henne å finne mat. Hvor mange unger vil hun kunne greie å fø opp alene?
2. Ved den andre kassa mater både hunnen og hannen. De to kassene henger 30-50 meter fra hverandre. Er det sannsynlig at det er samme hann som er far til begge kullene?
M. (18.06.2011)
Svar:
Hvis det er bra mattilgang kan hunnen klare å fø opp hele kullet alene, dvs. opp mot 7 (8) unger. Denne hunnen har enten mistet maken sin (drept eller omkommet av ulike årsaker), eller så er hun hunn nr 2 for en polygam hann (dvs en hann med to eller flere hunner). Hvis det da er lite mat, forer hannen i første omgang ungene i sitt første kull, og lar de senere hunnene mate selv. Vanligvis ligger slike kull nr 2 (og evt. 3) lenger vekk enn bare til naboterritoriet, så i ditt tilfelle kan den enslige hunnen være kone nr 2 for en hann som har reir lenger vekk, eller hun kan ha mistet sin egen hann. Hvis utviklingen i de to kassene er kommet like langt, er det mest sannsynlig at hun har mistet maken sin. Ligger hennes kull 1-2 uker etter nabokullet, kan hun være en hunn nr 2 som må mate alene.
Roar Solheim (19.06.2011)
rede ute av kassen
HEi
sorry trykket for fort, jeg bare lurte på en ting. for når jeg skulle skjekke kassene mine var det litt reirmaterialer utenfor kassen kan fugleungene ha fløyet ut, og tatt med seg litt mose.
kassen er bebodd av svartmeisen.
svarthvitfluesnapperen har kasse like ved...
TAKK
N.N (18.06.2011)
Svar:
Den KAN kanskje ha kommet med litt reirmateriale da ungene forlot kassa, men dette er ikke vanlig. Som regel har det skjedd noe galt når det ligger reirmateriale på bakken under kassa, eller henger materiale ut gjennom hullet. Vanligvis er dette et tegn på kamp mellom fluesnapper og en meis, hvor fluesnapperen har forsøkt å jage vekk meisen og overta fuglekassa.
Roar Solheim (19.06.2011)
Fuglekasse
hei, når er det best å henge opp en fuglekasse? Legger duer egg i fuglekasser om kassene er stor nok? Når er det man burde slutte å fôre, eller kan man gjøre det hele året?
mvh carina
C.E. (18.06.2011)
Svar:
Fuglekasser kan henges opp når som helst. Duer legger ikke egg i kasser, de bygger selv enkle kvistreir. Fuglene kan du legge ut mat til hele året.
Roar Solheim (19.06.2011)
¨Sjelden gjest
Hvilken type sisik er dette
M.J. (18.06.2011)
Svar:
Dette er en gråsisik.
Roar Solheim (19.06.2011)
Erlefugl med brunt bryst
Om morgenen den 14.mai observerte jeg denne fuglen gjennom soveromsvinduet sør for Mo i Rana. Den satt i ei bjørk. Før jeg kom meg ut på verandaen med kameraet, var den forsvunnet. Den var temmelig lik en linerle, bortsett fra det brune brystet. Mener jeg har hørt om en fugl som heter brunerle, men jeg finner ingen dokumentasjon på nettet om den. Hva kan det ha vært?
B.H. (18.06.2011)
Svar:
Brunerle er ikke et fuglenavn. Beskrivelsen er litt for mangelfull til at jeg kan se hva dette kan ha vært, dessverre.
Roar Solheim (19.06.2011)
Spørsmål:
Var vitne til at 3-4 skjærer hakket i hjel en annen skjære,tror dette var en unge.Hva er grunnen til dette?
A.G.K.L. (19.06.2011)
Svar:
Det kan være konkurranse mellom naboskjærefamilier; en familie hakker ihjel en fugl fra en konkurrerende flokk, men det kan også tenkes at det var noe galt med skjæreungen, og at de andre hakket den ihjel fordi de da oppfattet den som "fremmed".
Roar Solheim (19.06.2011)
Er dette skarv?
N.N (19.06.2011)
Svar:
Ja, dette er en storskarv.
Roar Solheim (19.06.2011)
Linerle
Har en bil som brukes til ballplukking på en golfbane ,hvor en linerle har et rede med 5 egg . ( i motor romet)Bilen brukes daglig i ca 1 t. Det jeg lurer på er kan den kjøres etter ungen er utklekt ?
P.S. (17.06.2011)
Svar:
Litt vanskelig å si. Vi har eksempler på at linerler følger med slike kjøretøy og mater ungene når det står stille, men det kan også hende at de oppgir reiret og forlater ungene.
Roar Solheim (17.06.2011)
Fugleegg
Kom over disse fugleeggene når jeg var ute å jobbet i skogen. Reiret lå inne mellom greinene på ei furu jeg hadde felt tidligere i vinter. Jeg var i gnag med å kviste treet for å hogge det opp til ved når jeg kom over reiret. Lurer litt på hva slags fugl som har lagt disse eggene.
A.H. (17.06.2011)
Svar:
Dette kan se ut som et måltrostreir.
Roar Solheim (17.06.2011)
hei!
hei jeg lute på en ting: hvordan ser man forskjell på gråspurv og pilfink hunner? feks. hvilken av fuglene mater ungen på bildet? + at jeg så en kjernebiter i hagen i går, er den skjelden på østlandet?
mvh carina
C. (17.06.2011)
Svar:
Dette er en gråspurv hunn som mater en unge. Fuglen i bakgrunnen ser ut til å være en ung hann av gråspurv. Hos gråspurv er hann og hunn ulike, mens de hos pilfink er like.
Kjernebiteren opptrer over store deler av Østlandet, men den er ikke spesielt vanlig. Den er en flott fugl, så du har sikkert hatt en fin opplevelse!Roar Solheim (17.06.2011)
Unge - kanadagås?
Hei igjen. Takker så mye for svaret i går (16.06.2011 kl 17:22) Jeg burde så klart tatt med at bildet ble tatt ved Hellesjøvannet i Aurskog Høland. Jeg har nå i ettertid lest at sivhauken faktisk er ganske vanlig der. Takk igjen for svaret. Jeg legger ved et nytt bilde fra samme sted. Dette var en av 5 unger, jeg så ingen voksne i nærheten og jeg var der i nesten 2 timer. Er litt usikker på arten, synes det ligner mest på kanadagås. ??
T. (17.06.2011)
Svar:
Jeg er ikke sikker, men for meg ligner dette mer på en andunge, selv om den hvite flekken på kinnet ligner mønsteret hos kanadagås.
Roar Solheim (17.06.2011)
Når er bakkehekkende fuglunger flyvedyktige?
Hei. Jeg går mye tur i Nordmarka. Hundene går i bånd i båndtvangsperioden, men selv i bånd hender det at vi nærmest går oppi fuglunger som gjemmer seg i gress og blåbærlyng. Jeg synes det er forferdelig trist når hunden min tar en sånn fuglunge. Dette skjedde forrige helg. Mitt spørsmål er: når er den største faren over? Når er de fleste "bakkefuglene" flyvedyktige?
H.J.K. (17.06.2011)
Svar:
Troster kan ha to kull, og dermed ikke-flyvedyktige unger sent i juli, men de fleste fugler har nok ungene på vingene i løpet av juni.
Roar Solheim (17.06.2011)
Kamera
Hei! Har du tips til en som har lyst til å kjøpe kamera og teleskop for å begynne med fuglekikking? Evt. tips om hvor jeg kan finne gode råd om dette.
I. (17.06.2011)
Svar:
For råd om teleskop og kikkert kan du kontakte NOFs firma Natur og fritid; 38 39 35 75 - da får du riktig råd som passer til ditt bruk og hvor mye du kan bruke av penger på slikt utstyr.
Roar Solheim (17.06.2011)
Rovfugl
Dette bildet er fra Hellesjøvannet i Aurskog Høland. Jeg så en sivhauk der en time etter at dette bildet ble tatt. Går det an å se om dette også er en sivhauk til tross for litt dårlig lysforhold?
N.N (17.06.2011)
Svar:
Ja, dette er tydelig en sivhauk, og bildet er bra!
Roar Solheim (17.06.2011)
Etterlyser svar
Hei.
Hvorfor får jeg ikke svar på spørsmålene jeg sendte inn, jeg tror det var 12., eller 13. juni, om kongeørna? I tilfelle dere ikke finner igjen dem jeg sendte, skriver jeg opp dem jeg kommer på nå:
Jeg vet at denne arten holder sammen i par, og forsvarer et territorium. Men holder de sammen hele livet, og hvor stort er dette området vanligvis?
Hvordan jakter kongeørna, og hvor mange ganger gjennomsnittlig lykkes den? Er den dag- eller nattaktiv, eller begge deler?
Hva med sansene? Jeg har lest en del av spørsmålene dere har besvart på sidene deres, og sett at dere ikke vet noe om hørselen til denne fuglen. Men hva med de andre? Og hva vil det si at synet til kongeørna har ti hanger høyere OPPLØSNIG enn mennesket?
Kan dere gi meg litt detaljert info. om hva som foregår i hekketiden dens? F.eks.: Hva er oppgavene til hannen? Dele paret på rugingen, eller sørger han bare for å f@ore hunnen, og etter hvert ungene med mat. Hvor sjelden er det forresten at to unger vokser opp? Er det ikke sånn at den ene utkonkurrerer den andre ved "matfatet"? Og hvor fort utvikler de seg?
Er Lydene/kroppsspråket som blir brukt det samme mellom foreldre og avkom, som mellom par?
Og til slutt: Hvor gamle kan disse fuglene bli? Hvor høyt, og fort kan de fly? Hvilke matvaner har de året gjennom. Og hvordan klarer de seg her om vinteren?
Oi, dette ble visst en god del! Men jeg håper det går bra?
Hilsen Anonym
A. (17.06.2011)
Svar:
Dette spørsmålet er så omfattende at ingen har tid til å sette sammen et langt svar til deg - vi swom skriver svar gjør dette på vår egen fritid. Derfor er det de kortere spoørsmålene som først blir besvart. Du ønsker svar på så mye at jeg anbefaler at du søker på nettet eller på bibliotek etter disse svarene. Beklager.
Roar Solheim (17.06.2011)
Steinskvett?
Eg såg to fuglar i Åsane i Bergen, ved ei litt fuktig, flat utmarkseng - fuglane flaug frå tretopp til telefonledning og tilbake, mens ein av dei sang, ein enkel fuglesang med to tonar, ein høg og ein låg, stadig gjenteke. Eg kom ikkje nær nok til å få teke eit veldig godt bilete, men dette er det beste eg klarde. Kan det vera ein steinskvett? Eller noko heilt anna?
Ø.H.B. (17.06.2011)
Svar:
Nei, dette er en buskskvett, i samme familie.
Roar Solheim (17.06.2011)
Noen annelse om hvilken ful dette kan være?
Dette bildet ble nokså nylig tatt midt i storybyen. Bildet er ikke av beste kvalitet. Fuglen ser ut som em miks av due og en form for gribb.
Noen ider?
D.H. (17.06.2011)
Svar:
Dette er en form for tamdue.
Roar Solheim (17.06.2011)
Tårnfalk eller ........
Ved kysten i Rygge har vi stadig hatt gleden av å se tårnfalk, som "stiller" i lufta med vibrerende vinger. Det har vært tale om at vi også har hønsehauk i området. I pinsen var det sterk vind og da så jeg fuglen på bildet, som jeg av gammel vane antok var tårnfalk, helt til jeg noterte at den faktisk var noe større enn tårnfalken, "knall" lysebrun på oversida, og det som så ut som å "stille" var at den rei på sønnakulingen. Den oppholdt seg for det meste akkurat langs vannkanten, mens tårnfalken er mest over tørt land. Den var ikke så stor som en hønsehauk etter min oppfatning, som jo er svær sammenlignet med tårnfalken. Bildet viser en fugl med utspilte halefjær, men fuglen fløy mye med samlet rett hale, slik vi ser på tårnfalken. Hva mener ornitologen?
J.H. (16.06.2011)
Svar:
Dette er en tårnfalk.
Roar Solheim (16.06.2011)
Sivhauk?
Dette bildet tok jeg tidligere i dag. Trodde først at det var en myrhauk, men ser i ettertid at undersiden ligner mer på sivhaukens. Er litt usikker nå, og ifølge fugleboka er visst ikke sivhauken særlig vanlig i Norge..
T. (16.06.2011)
Svar:
Dette er en sivhauk. Den finnes flere steder i Norge, selv om den ikke er spesielt vanlig. Du kunne ha nevnt hvor bildet er tatt.
Roar Solheim (16.06.2011)
Knirkende fugl
Hei! Bor i Buskerud og ikveld oppdaga vi en fugl som satt i et grantre/ bjørk (usikker fordi vi ikke så den og trærne står tett). Den lagde en voldsom knirkelyd, høres nesten ut som ei gammal skapdør. Vi har også oppservert en slags uglelignende lyd på natterstid som kommer fra samme området. Veit du hva det kan være og om det eventuelt kan være samme fuglen som lager de lydene? Fuglen vi hørte idag hakket også i trestammen innimellom knirkinga.
H. (14.06.2011)
Svar:
Er du helt sikker på at det faktisk var en fugl du hørte? Hvis det er litt vind, så kan det komme ganske fugle-forvirrende knirkelyder fra trærne selv når de beveger seg i vinden. Skapdør-beskrivelsen passer ikke med noen fugler jeg kjenner, men meget godt med slike knirkelyder fra trærne selv, som jeg også har blitt lurt av flere ganger!
Roar Solheim (15.06.2011)
Alder på Kattugle-unge
Hei! Kan du si utifra dette bildet hvor gammel denne kattugle-ungen er? Ettersom jeg sjekker kassa med ca 2 ukers mellomrom, er jeg ikke helt sikker på når den klekket.
T.T. (14.06.2011)
Svar:
Denne ungen er nok 3-4 uker gammel, og det er like før den forlater kassa, Jeg tipper at den har hatt eldre søsken som allerede er ute.
Roar Solheim (15.06.2011)
Svale?
Denne fløy forbi så raskt at jeg ikke rakk å få fokusert. Den virket langt større enn en svale, men vingene hadde "svaleform". Er det mulig å se art?
N.N (15.06.2011)
Svar:
Nei, jeg kan ikke si hva dette er, men for meg har fuglen mer gjøk-form enn svaleform.
Roar Solheim (15.06.2011)
Tårnfalk?
Hei. Er dette en tårnfalk? Bildet er tatt i Egypt.
T. (15.06.2011)
Svar:
Ja, dette er en tårnfalk.
Roar Solheim (15.06.2011)
Fugleegg funnet i vedbod
Hva slags egg er dette?
S.O.M. (15.06.2011)
Svar:
Reidet kan ligne et linerlereir, men eggene er veldig lyse, og jeg kjenner ikke noen småfugler som har så lyse, fargeløse egg.
Roar Solheim (15.06.2011)