Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 620 til 42 644 av totalt 50 366 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

flaggspett eller hvitryggspett ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tror det er en flaggspett, men ikke sikker. Jeg har forøvrig 3 hakkespetter her, den ene har rødfarge under ved rumpa, mens to ikke har det.
Hvordan kan man skille flaggspett og hvitryggspett fra hverandre på en sikker muligst måte?

S. (29.06.2011)

Svar:

Bildet viser en ung flaggspett. De forveksles ofte med hvitryggspett da de har rødt over hele hodet. De unge fuglene har heller ikke foreldrenes røde undergump, bare en svak antydning til rosa.
Voksen flaggspett har to tydelige hvite skulderflekker, mens hvitryggspettens kjennes på hvit rygg/overgump. Dessuten er voksen flaggspett hann rød i nakken, hunnen mangler rødt mens hvitryggspett hann er rød over hel issen, hunnen er svart. Flaggspett har dypt rød undergump mens hvitryggspetten er rosa.

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Er svaner og måker de eneste som er monogame?

N.N (30.06.2011)

Svar:

De fleste av de større fuglene er monogame. Dette gjelder også hos ugler og rovfugler.

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei, jeg og noen i familien gikk en tur nær molde. Da så vi denne unge fuglen, vi var bare 30 cm fra å tråkke på den, vi dyttet litt bort i den og da for den bort over gresset. Den fløy ikke, kan det være noe galt med den?
Mvh carina

C.E. (30.06.2011)

Svar:

Dette er en trostunge. Mange fugleunger forlater redet før de kan å fly, derfor kan de virke ganske hjelpeløse.

Morten Ree (06.07.2011)


#Fuglekasser

Plassering av kvinandkasse?

Vi har plassert en kvinandkasse i en furu like ved et ganske lite tjern på Holleia i Ringerike. Det er en fri flygebane inn til kassa. Kassen har hengt i to vår nå, uten å bli brukt. Vi har sett kvinender i området. Bør vi flytte kassen til et større vann?

S.C. (01.07.2011)

Svar:

Har dere husket å fylle ca. 10 cm med tørt gress/mose eller spon/flis i kassen? Dette vil gjøre kassen mer attraktiv for ender. Kasser til ender kan også plasseres langt fra vann, helt opp til 1 km.

Morten Ree (06.07.2011)


#Fuglekasser

kasser

hei
Da jeg skulle sjekke de to fuglekassene mine som jeg visste var svarthvit fluesnapper unger i så jeg noe rart.

I den ene kassen var det fult av fluer men jeg så ingen døde unger bare reiret? hva kan ha skjedd.

og i den andre kassen var alle ungene døde.
men en hissig kjøttmeis som skrek rundt kassen.
hva kan ha skjedd?

og når jeg skulle skjekke en annen kasse bebodd av svarhvit fluesnapper.
så jeg bare et (som jeg syntes det var)et hvit egg som så nesten ut som et eggeskall men tar ikke foreldrene og hiver det ut jeg var for ikke så lenge siden ved kassen og da så jeg foreldrene fløy inn og ut og hørte det pep og pep
hva betyr dette?

N.N (06.07.2011)

Svar:

I kasse nr.1 tror jeg ungene har fløyet ut, men at det kanskje lå igjen rester av en død unge evt. et råttent egg og fluene har blitt tiltrukket av lukt.
I kasse nr.2 kan ungene ha dødd av matmangel, hvis dere har hatt en dårlig sommer med lite insekt, evt. at en eller begge foreldrene har blitt tatt av rovfugl. Kjøttmeisa var sikkert på utskikk etter ledig kasse for kull nummer to eller at den hadde en naturlig hekkeplass like ved som du ikke så.
I kasse nr.3 har nok ungene forlatt kassen og det lå igjen et røtegg, som det ofte gjør. Disse blir fort misfarvet og mister den lyseblå fargen og blir mer og mer hvitgrå.

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken art er dette? Tok bildet i Oslo for noen dager siden. Det er vel en ungfugl også?

N.N (30.06.2011)

Svar:

Dette er ei ung nøttekråke.

Frode Falkenberg (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Flaggspett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Snakker vi juvenil flaggspett? Funnet i Ås, så no hvitryggspett er det nok ikke.

E. (30.06.2011)

Svar:

Helt riktig, de er en ung flaggspett. Mange tar feil av det og hvitryggspett pga. at unge flaggspetter har rødt hode.

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

Kan hakkespetten få tak i unger med 35 mm åpning?

Jeg har hatt en slik kasse der det var kjøttmeisegg, men ca. to uker senere var kassen tom. Det var litt overraskende for jeg hadde ventet å se unger der siden det ikke hadde gått så lang tid. Flaggspettten har hakket på kassen fra flere sider, men ikke i åpningen. Kan den ha klart å presse seg inn? Jeg tenker på å senere bruke metallplate på 32 mm og i tillegg gjøre inngangen dypere. Vil meiser fortsatt bruke kassene når åpningen blir dypere?

R.L. (01.07.2011)

Svar:

Hvis flaggspetten først bestemmer seg for å ta egg og unger så hakker den seg inn hvor som helst på kassen. En metallplate vil nok begrense hakkespettens lyst til å utvide hullet vinters tid, da den gjør det for å få plass til å sitte i kassen på natten.

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugleart?

Hei!
Idag har jeg lagt merke til en merkelig fugl jeg aldri har sett her jeg bor før. Vanligvis er det skjærer, måker og en brun fugl som lytter etter mark på gressplenen, men idag så jeg altså en helt annen fugl. Det som var særegent var at den hadde to spisse, mørke fjær stående opp fra hodet. Den hadde også en merkelig bevegelse innimellom, den liksom vippet seg litt bakover før den gikk videre. Da den fløy forsvant fjærne og den hadde et hvitt parti på stjerten. Den utstøtte et enkelt liter skrik da den fløy. Vi tror den var brun. Vi ga den navnet dinosaurfugl da den hørtes litt sånn ut da den laget lyd. (Skrevet med hjelp fra mamma!!!) Vi rakk ikke å ta bilde, dessverre, men hvis den kommer tilbake skal vi det! Vi bor på Etterstad i Oslo

L.5.Å.L.8.Å. (01.07.2011)

Svar:

Dette var en vipe.
Se bilder og les om vipa her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4457&vis=bilder

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette heilo, ung fugl, kanskje, eller noe helt annet?

N.N (01.07.2011)

Svar:

Dette er en voksen hunn av heilo. Den har mye mer diffuse farger enn hannen. Ungfuglene mangler den svarte stripen i bryst/buk og har heller ikke det hvite feltet som starter i pannen og går bakover hele kroppen.
Se flere bilder og les om heilo her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4484&vis=

Morten Ree (06.07.2011)


#Fuglekasser

Feil fugl i ”kjøttmeiskassen”

Bilde vedlagt spørsmålet

Normalt er det kjøttmeis som holder til i kassen på garasjen vår utenfor Tromsø, men i år er det disse her.
Hvilken fugl er det?

M.J. (01.07.2011)

Svar:

Bildet viser en nydelig rødstjert. Det er hannen som har denne flotte drakten, hunnen er mer kjedelig brun, men har den rødaktig stjerten.
Rødstjerten foretrekker normalt kasser med hulldiameter 50 mm, og den vil gjerne ha litt lave kasser så den kan ligge å titte ut om hullet.
Les mer om rødstjert her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9767&vis=

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulirisk

Så en skokk fugler utenfor vinduene i banken jeg jobber, de satt i en lav busk og spiste frøene fra almetrærne. Nokså ukjente fugler for meg, og jeg hadde selvfølgelig ikke fugleboken min med meg. Jeg nevnte det for en kollega som også er fugleinteressert senere da fuglene var fløyet, og han mente det måtte være gulirisk. Ifølge wikipedia er dette en sjelden fugl i Norge, første hekking registrert i fjor. Så jeg finner det ganske usannsynlig. Men jeg må legge til at det lignet da jeg så i fugleboken min da jeg kom hjem

K.F.L. (01.07.2011)

Svar:

Dette var sannsynligvis grønnsisik, en vanlig norsk art som ligner en god del på den meget sjeldne gulirisken.

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl på fjellet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hvilken fugl er dette? Observert over skoggrensen på Helgelandskysten

A.E. (01.07.2011)

Svar:

Dette er en heilo. Godt kjent av fjellvandreren som en følgesvenn med en monoton sørgmodig plystretone. Les mer om arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4484

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

Hvorfor er det ingen måkeunger i år?

Hei
Jeg bor nær sjøen på sørlandet. Der jeg bor har detså lenge jeg kan huske vært minst tre måkepar som har fått unger hvert år. I år og i fjor har jeg ikke sett noen måkeunger på de vante hekkeplassene. Vi fulgte med på et måkerede der de lå og ruget på tre egg helt fram til st.Hans og vi ventet i spenning på måkeungene, men så plutselig var eggene borte og ingen unger var å se. Er det minken, kråka eller store sildemåker?, Eller kan det være noe i veien med eggene siden ingen av de andre måkene heller får unger?

Følger også med på et Svanerede der mammaen ligger og ruger
ennå. Er det vanlig at svaneungene kommer så sent?

Hilsen Grethe W.

G.W. (02.07.2011)

Svar:

Dette tyder på at mink, rev eventuelt andre predatorer har vært på ferde. De mindre måkene som krykkje, hettemåke og fiskemåke går tilbake i antall over hele Europa.
Svanene ruger på eggen mellom 33-42 døgn, men de skulle normalt hatt unger nå.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

hvordan overlever fulgene med så mange katter her på TROMSØYA??

Det er så mange katter på øya at jeg ikke kan tenke meg at småfuglene kan holde bestanden sin oppe? Det må være et fuglevern her? men det er det ikke! men det er ikke lov for mennesker å ta fuglene på øya! Men hva med alle kattene, de har ikke noen grenser! Jeg er redd for at det vil bil for lite fugler på tromsøy i Tromsø by(!)på grunn av de alt for mange kattene som bor her!

K. (02.07.2011)

Svar:

Katter er gode jegere og tar masse fugl. I Norge finnes ca. 600 000 katter og disse tar millioner av fugl hvert år. Dette er spesielt ille der hvor det etablerer seg forvillede eierløse huskatter.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

norske nasjonal fulg»

N.N (02.07.2011)

Svar:

Fossekall. Les mer på denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8837&vis=bilder

Morten Ree (06.07.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Er det noen regel om hvilken vei en fuglekasse skal henge, nord-, sør-, øst- eller vestvedt

T.S. (02.07.2011)

Svar:

En fuglekasse skal ikke henge rett mot sør, det kan føre til overoppheting av fugleungene. I tillegg skal kassen henge litt forover, enten at man finner et tre med litt skeiv stamme eller at man legger bak en trebit øverst på baksiden.

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

funnet måkeunge

hei:) jeg var på vei til bussen en dag da jeg kom over en liten måkeunge som gikk langs fortauet midt i byen, det fløy noen måker over. men jeg bestemte meg for å ta den med hjem på gården. jeg hvet ikke om det var dumt gjort å ta den med meg? burde jeg latt den være?
akkurat nå lager den mye lyd fra seg... jeg har prøvd å gitt den noe mat og vann. jeg tar gjerne vare på den hvis det er mulig, men trenger noen råd.
vi har jo også høner på gården

H.M. (02.07.2011)

Svar:

Du skulle ha latt den være der den var (jfr. internettsak på forsiden av fuglevennen). De fuglene som fløy over deg var helt sikkert foreldrene. Selv om et bymiljø er en farlig plass for måker så er det uansett best å være der foreldrene er. Det beste er om du setter den ut omtrent der hvor du fant den, for å se om foreldrene fortsatt kan være der. De har sikkert også noen flere unger i området.
Å fore opp en fugleunge er en krevende jobb og ofte må de tvangfores i starten. Den vil også miste den læring som foreldrene gir ungene.

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

irriterende fugl

Hei, Det er en fugl som bruker å holde meg våken lenge om natten og jeg aner ikke hvordan fugl det er. Den lager en slags ti tu ti tu lyd og det tar veldig lang tid før den gir seg. hvilken fugl kan det være??

A.O. (02.07.2011)

Svar:

Fuglene synger mest intenst før hekkeperioden. Etter St.Hans så vil fuglesangen stilne av. Lyden du beskriver ligner på kjøttmeis. Mulig den synger litt før et evt. 2. kull. Men det kommer ikke til å vare lenge.

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bjørkefink?

Kan bjørkefinken ha hvit "hatt"? Dette er ved Børgefjell, så et par (hunnen var grågrønn, holdt seg i bakgrunnen). Hannen var altså lik en bjørkefink -- med med hvit "hatt". Pussig.

K. (03.07.2011)

Svar:

Dette tror jeg dreier seg om rødstjert.
Se bilder og les om arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9767&vis=bilder

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisunger

Hei, jeg har en fuglekasse i hagen med kjøttmeisunger.Jeg har fulgt med dem og "lurt" i kassen når jeg ser at foreldrene er ute på jakt etter mat. Det bekymrer meg at en av ungene er markant mindre enn de andre. Det virker som den er mye yngre.De andre er like store og har like mye fjær. Har lest at de flyr ut etter 17 til 19 dager. Hva med denne lille da? Vil foreldrene mate både den og de som er i treet utenfor? Det er 7 til 8 unger i kassen. De ble klekket den 18.juni.Kan jeg henge opp mat så det blir lettere for foreldrene? Foret med villfuglblanding og meiseboller hele vinteren, men avsluttet etter påske. Da undulatene våre fikk unger klekket de til ulik tid og det var stor forskjell på den første og siste, men det gjevnet seg ut etterhvert. Trodde villfugunger klekket på likt? Mvh Tonje

T.S. (03.07.2011)

Svar:

De fleste ville fugler begynner først rugingen når kullet er fullagt. Dermed blir ungene like store i utgangspunktet og vil forlate reiret til noenlunde samme tid. Det du beskriver tyder på at den ene ungen på en eller annen måte er svekket og syk og vil sannsynligvis omkomme. Men hvis mattilgangen er god så kan den kanskje klare seg. Småfuglene forer sine unger stort sett med insekter og larver. Når de kommer ut av redet vil foreldrene lære dem opp til å fange dette, men også utover sommeren lære dem å leve av bær og frø samt de muligheter en foringsplass gir.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Kom over et bittelite reir, i vannkanten av en elv.
Kan du fortelle meg hva slags fugleegg det er ?

K.L. (03.07.2011)

Svar:

Litt vanskelig å si, men det kan være linerle.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Moskusand

Er det noe negativt ved avføringen fra Moskusanden som går å beiter på Brunsneilen (iberiasneilen)Kan det medføre noen spredning av egg eller noe som gavner sneilen?

B.M.H. (03.07.2011)

Svar:

Møkka gjør ingenting galt. Moskusand og til dels stokkand er vel de eneste som faktisk spiser denne iberiasneglen.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Skjor hakker ihel kyllinger

Har høns gående mye fritt i hagen. Nå om våren/sommeren supplerer jeg flokken med noen kyllinger. I år har vi hatt et stort problem med at kyllingene som går i innhegning blir hakket i hel av skjor. Har prøvd å tette alle "smutthull" i innhegningen, men de finner alltid en vei inn. Det virker som de operer i flokk og bare vi åpner ytterdøren flyr de igjen. De har nå tatt alt for mange kyllinger og det ser helt håpløst ut. Kyllingene er blitt ganske store og det er en gåte for meg at skjoren "vinner" denne kampen gang på gang. Er nå oppgitt og er på jakt etter en måte å få skjoren til å mislike hønsegården sånn at denne masakren kan ta slutt. Finnes det noe de skyr unna?

R.K. (03.07.2011)

Svar:

Ut fra naturens ståsted så blir hønsefugler hardt predatert. Det er derfor de får store kull. Det er viktig å lage gode skjuleplasser i innhegningen og selvsagt å prøve å tette gjerdet. Jeg vet ikke om du har en hane i flokken, de vil varsle tidlig om farene og samtidig passe på flokken. En montering av en høytaler og jevnlig spill av hønsehauklyd ville nok gjort skjærene mer forsiktige.

Morten Ree (06.07.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasse

hei
jeg fant i går noen planker med en skrå side, da tenkte jeg at jeg kunne bruke de til fuglekasse med skråtak.
Men jeg lurer bare på hvor lang den minste siden(den som hullet skal sitte i)kan være? holder det at den er ca. 10-15 cm.
Eller er det for lite, så det er ikke sikkert noen vil flytte inn.
Også lurte jeg på hvor stort et reirhull av dvergspetten er.
lengde bredde og høyde

TAKK

K. (04.07.2011)

Svar:

Standard meisekasse er anbefalt å ha frontside på ca. 25 cm, med ca. 16 cm opp til flygehullet. Du kan kompensere med å ta veldig liten avstand fra tak til flygehull. Ved så lav kasse er det ektra viktig at du tømmer den etter hver hekkesesong. Det er to arter som foretrekker slike lave kasser, det er rødstjert og grå-fluesnapper. Førstnevnte vil ha en diameter på ca. 5 cm i flygehullet mens grå-fluesnapperen gjerne vil har hel åpning på siste 1/3 av kassen.
Dvergspettens reirhull er sirkelrundt, men litt høyere (fra 33 til 40 mm) enn bredt (28 til 37 mm). Hullet er mellom 21 og 28 cm dypt og har en innvendig diameter på 7 til 10,5 cm. Høyden opp på trestammen varierer fra 1 til 7 m.

Morten Ree (06.07.2011)

««første 42 620 - 42 644 av 50 366 siste»»