Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 195 til 49 219 av totalt 49 973 spørsmål


#Fuglekasser

Stær spørsmål

jeg har fått står under taksteinen min. skulle jage fulglene vekk før de fikk unger der men var vist forsein til d,så no har jeg en hel haug med fulger under taksteinen min. men nå ser ikke huset mitt klokt ut,full i fugle bæsj og urin,renner nedover treverket,ser skikkelig fælt ut,bildene ser ikke kloke ut,bilene har vi no flyttet bort til naboen.vinduene er også fulle i bæsj,ikke kan eg tørke klær ute heller. det jeg lurer på er om hvor lenge de har planer om å bo der?før de flyr vekk med små tippene. huset er nytt og ikke malt ennå og vi viste ikke at de kom seg inn der de harkommet seg inn. hadde vi vist dette når vi flyttet inn hadde vi tettet igjenn disse smutthullene. har ikke hjerte til å hive de ut når de er så liten,de har vært der i noen uker no og hjeg har ennå ikke sett at de har vært ute ennå(ungene altså) håper påsvar. hilsen en som egentlig ikke er noe glad i sånne dyr

N.N (07.06.2006)

Svar:

Hei!
Stærungene blir i reiret i ca tre uker før de flyr ut. Med tanke på å unngå tilgrising av vegger/vinduer neste år, bør den aktuelle reirplassen tettes til. Dette fordi stæren kan bruke samme reirhull flere år i strekk. Et godt alternativ kan være å henge opp noen stærkasser i nærheten, da stærene kan benytte seg av en av dem i stedet.

Tore Reinsborg (26.09.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl kan det ha vært?

Hei.
Var på hytta i Uvdal i pinsen og under en rast ved et fjellvann i ca.900 m høyde kom det en liten fugl som holdt en flott konsert før oss.Sangen var nydelig å høre på med fem-seks forskjellige sekvenser.Vi fikk desverre ikke se den ordentlig,men en av sekvensene var så spesiell at dere kanskje kan ane hva dette kan ha vært for en fugl.Tenk deg at du har en eggedeler med kun to strenger og at du drar en negl over disse to strengene,og du vil få en rar ,litt metallisk lyd.Vi mener også at fuglen "sto stille" i lufta før den satte seg inn i et tre og begynte på konserten.

A.R. (06.06.2006)

Svar:

Hei!
Det er meget mulig at det er en av fjellets flotteste fuglearter -blåstrupen, dere hørte på deres rast ved fjellvatnet. Denne arten har i tillegg til en fargesprakende fjærdrakt, også en veldig flott og variert sang. På samisk heter den forøvrig cuodegielat som betyr "den som kan hundre språk". Det er muligens den sølvbjelle-aktige lyden kli-ling kli-ling kli-ling dere beskriver. Blåstrupen hermer også etter andre arter i sangen. På disse nettstedene kan du lese mer om blåstrupen:

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=959
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=7

Tore Reinsborg (26.09.2006)


#Økologi og atferd

Lomvi

Hvor gammel kan en lomvi bli, og hvor mange unger kan den få i løpet av livet?

T.V. (24.09.2006)

Svar:

Hei!
Den eldste registrerte lomvien i Europa ble 32 år og 1 måned gammel. I en undersøkelse på norske lomvier ble det funnet at 28,6 % overlever til sitt femte leveår, og det er først når de er 4-5 år gamle at de hekker for første gang. Det har vært en sterk negativ utvikling i lomvibestanden i Norge siden midten på 1980-tallet, og dette skyldes stor dødelighet på voksne fugler som følge av bl.a. drukning i fiskegarn og kollapsen i loddebestanden. De nevnte forhold gjør at sannsynligheten for at en lomvi som er i sitt første leveår skal kunne få fram avkom er mindre enn at den ikke får fram avkom. Lomvien legger ett egg per sesong, og i teorien vil en lomvi som f.eks blir 30 år kunne få fram ca 25 unger hvis den lykkes hver hekkesesong.

Tore Reinsborg (26.09.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Apeørn

Hvor i Fillipinene finnes det apeørn????

S. (25.09.2006)

Svar:

Hei!
Apeørna finnes i skoger på øyene Luzon, Samar, Leyte og Mindanao på Filippinene. På dette nettstedet kan du lese mer om den utrydningstruede fuglearten:

http://www.animalplanet.no/fugler/asia/apeoern/index.shtml

Tore Reinsborg (26.09.2006)


#Økologi og atferd

svaner

kan jeg få vite fakta om svaner? når de legger egg, hvor lenge de lever, hvor store de kan bli og hvor mye de veier?

N.N (07.06.2006)

Svar:

Hei!
I Norge hekker to svane-arter. I Sør-Norge hekker stort sett knoppsvanen, mens sangsvanen hekker for det meste fra Trøndelag og nordover i landet. Disse to svanene er omtrent jevnstore, og en polsk knoppsvane veide hele 22,5 kg. Stort sett veier svanene noe mindre enn denne ekstremvekten, og ofte kan de være lettere enn 10 kg. Vingespennet på svanene er noe i overkant av 200 cm. Den eldste registrerte svanen i Europa var en knoppsvane som ble 19 år og 5 måneder gammel. Knoppsvanen legger eggene sine vanligvis i starten av mai, mens sangsvanen som hekker lenger nord legger eggene i tidsrommet fra midten av mai til midten av juni. Du kan lese mer om svanene på disse nettstedene:

http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=813
http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=1490
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=94&vis=
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=154&vis=

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Diverse

Bøker

Finnes det bøker om alle fuglene i hele verden på norsk????

S. (07.06.2006)

Svar:

Hei!
Det finnes (dessverre) ikke noe bokverk som beskriver alle verdens fuglearter på norsk. På engelsk kommer det i disse dager ut "Handbook of the birds of the world". Det er planlagt 16 bind av dette bokverket, og bind 11 skal komme i løpet av 2006. Bokverket kan bestilles på dette nettstedet:

http://www.naturogfritid.no/

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Om påfugl

Her på Torvastad på Karmøy har det i flere dager
gått en påfugl i hagen. Om natten sitter den på håndlisten
på verandaen og lager lyder med jevne mellomrom. Hvor i all verden kan den komme fra? Bør man mate den, og i tilfelle, hva skal man gi den? Den virker ganske tam...

S.M. (07.06.2006)

Svar:

Hei!
Påfuglen i hagen din har nok rømt fra fangenskap, og det beste vil være å annonsere funnet i håp om at eieren vil melde seg.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Sykdom og skader

fugleinfulensa

hva kommer det fra.?
kan det smitte andre dyr eller mennesker?
hva slags medesiner burker me til denne sykdomen.?
hva kommer virsuset fra.?

V. (08.06.2006)

Svar:

Hei!
Fugleinfluensa er som ordet sier influensa for fugler. Det finnes mange typer fugleinfluensa, både farlige dødelige og andre mildere typer. Det skal mye til for at mennesker blir smittet av fugleinfluensa. Smitten kommer gjennom væske, så man må ha direkte kontakt med infiserte fugler for å få det. Den aggressive fugleinfluensatypen H5N1 ble først bekreftet i SØ-Asia for noen år siden. Det var da de første dødsfall hos mennesker ble oppdaget. De menneskene som har blitt syke eller dødd av H5N1 har alle vært i nær kontakt med fugl. Medisiner (vaksine) mot fugleinfluensa er under utvikling.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

ROVFUGLER OG KATTER

KAN HØNSEHAUK OG HUBRO TA KATTER?

A.E. (08.06.2006)

Svar:

Hei!
Det er påvist at hubro har tatt katt. Hønsehauken er nok i stand til å ta katt (særlig kattunger), men vi har ikke funnet belegg for at den har tatt katt. Uansett vil det nok være ganske tilfeldig at disse artene tar katt, da andre byttedyr nok er en langt viktigere del av spiseseddelen.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

hva spiser andunger?

vi har 5 "gakk gakker" uttafor huset..vi trur at nabo hunden har spist opp mora. å lurte på hva de stakkars små spiser?

C. (08.06.2006)

Svar:

Hei!
Andungene spiser i motsetning til voksenfuglene mye insekter som de snapper i lufta. De finner også insektlarver og diverse frø under vann og i vannskorpa.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

andunger

hva spiser andunger? har et prosjekt om dem..

D. (09.06.2006)

Svar:

Hei!
Andungene spiser i motsetning til voksenfuglene mye insekter som de snapper i lufta. De finner også insektlarver og diverse frø under vann og i vannskorpa.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Fugleforing

Spurv i fangenskap

Vi bor på Mallorca. Her har det vært utrolig mange spurveunger på bakken i det siste. Vi fant bl.a. en i hagen. Den kunne ikke fly, men spiste korn og frø og drakk vann selv fra vår kanin's inngjæring. Vi kunne ikke se noen skader annet enn at den så pjusket ut og at halefjærene kanskje var litt snaue. Den ble trygg på oss etter et par dager, og bodde ute sammen med kaninen for å være trygg fra ville katter. Etter en uke lå den plutselig død. Hvorfor? Dør spurver i fangenskap?

K.H. (11.06.2006)

Svar:

Hei!
Hos spurvefuglene er det svært stor dødelighet på ungene, og av et kull på 7-12 individer er det kanskje bare to som når voksen alder. Hvis fugler ikke får rett type næring i fangenskap kan de lett omkomme.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

Hva heter norges tyngste fugl

Hva heter norges tyngste fugl

N. (11.06.2006)

Svar:

Hei!
De tyngste fuglene som hekker i Norge er svanene, og en knoppsvane i Polen ble hele 22,5 kg.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


Hakkespett lager hull i hytteveggen.

I mai mnd laget en hakkespett et hull midt på langveggen på hytta. Den ligger i Ø. Slidre 830 m.o h.Det er andre gangen dette skjer på ca 8 år. Hva kan gjøres for å unngå dette. Hytta blir gjevnlig beiset med Butinox 510 furu beis, og er i god stand. Takknemlig for snarlig svar.

J.F. (11.06.2006)

Svar:

Hei!
Hvis den hevder territorium vil hakkespetten forsøke å finne plasser med god klang og høy lyd. Å sette opp fuglekasser rundt om på tomten kan lokke hakkespetten til å hakke på dem, da det gir en hul og høy lyd. Når det gjelder størrelsen på kassene anbefales stærkasser (30cm vegger, 15cm bredde, hull 5cm). Man kan også finne et tørrtre (evt. avbarket stamme) og sage ned og plassere i utkanten av eiendommen slik at den kan markere sitt område fra denne. Gjerne slå på en blikkplate på toppen, for å gi økt lydfrekvens.
I Sverige har man funnet ut at spettene skyr blåfarge. Så oppheng av blått fargebånd kan være et forsøk verdt. Dette kan da henges ved de plasser hvor spetten er mest aktiv.
Det er også en mulig løsning å skjære ut en rovfugl/uglesiluett, enten helfigur eller bare et hode, og male på to sterkt gulfargede øyne. Plasseres strategisk til direkte over hullet eller andre plasser på bygningen. Dette vil minne spettene om en ugle eller hauk, og den vil kunne reagere med stor skyhet overfor denne, da disse er av spettenes fiender.
En annen mulighet er å skjære ut en silhuett av en sittende stor hakkespett (svartspett, ca. 50cm) og feste til et hjørne av veggen. Respekten for denne kan da føre til at mindre spetter holder seg borte. Vi har fått tilbakemeldinger på at dette fungerer.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

kan Ravnen lukte

lurer på om Ravnen har luktesans?Hvordan kan dei lokalisere maten under snøen?

N.N (12.06.2006)

Svar:

Hei!
Alle fugler har trolig luktesans, men denne er relativt dårligere utviklet enn synet og hørselen. Ravnen lever mye av åtsler om vinteren, og disse kan være tildekket av snø. Den kan finne disse åtslene igjen, men det kan være basert på hukommelse om hvor den fant mat tidligere og ikke direkte luktesans.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

Måker på bilen

Jeg har store problemer med at kråker og måker sitter på taket, panseret og speilene på bilen min. Der sitter de å skriker og hopper. Det blir STORE riper i lakken. Hvordan skal jeg skremme dem, evt. bli kvitt dem. Desperat etter hjelp før bilene blir ødelagt!!!

T. (12.06.2006)

Svar:

Hei!
Den beste måten å få måker og kråker vekk fra biltaket, vil være å sette den i en garasje, car-port e.l. Hvis man ikke har tilgang til slikt, kan man dekke til biltaket med en presenning, bilduk e.l. Skremming kan også fungere, men de kan komme ganske raskt tilbake igjen etter å ha blitt skremt. Hvis det er mye avfall som har lokket fuglene til området hvor du har bilen, vil en opprydding i dette trolig få en slutt på problemet.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

hva gjør stokkandene om sommeren?

hva gjør stokkandene om sommeren?

M.E.S. (12.06.2006)

Svar:

Hei!
Om sommeren vil stokkand-hunnene være opptatt med å passe på andungene sine. Stokkand-hannene opptrer i større eller mindre flokker, og holder seg mye skjult i vegetasjonen i innsjøer. Stokkendene skifter fjær utpå sommeren, og hannene vil da ha en ganske hunnlik farge på fjærene.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken and?`?

jeg bor i akershus/nittedal... og her om dagen så jeg en rar and som svømte rundt i et vann sammen med ungen sin...(den hadde bare en) vi pleier og bade der og den er ganske sky og holder seg borte sår vi mater de andre stokkendene som er der. den var der i fjor også, men da hadde den ingen unge. den er brun på hodet/hals med litt lyse øyne så man ser dem godt,litt oransje aktige, har en hvit ring rundt halsen og en litt lys flekk på nebbet. (så ikke så godt hva slags farge)den er lysegrå på ryggen, som er krydret med en slags brungrå farge. fuglen er en del mindre en stokkanda. ungen var hvit og svart med hvite flekker på kinnene, det var nokså liten så jeg tipper at den nesten akkurat var klekt. når den ropte på ungen var den noen skarpe kvarr kvarr kvarr, et par ganger etterhverandre i rask rekkefølge. det som var litt rart var at når den svømte ''vippet'' den på hodet frem og tilbake, og plutselig dukket både den og ungen under og kom opp igjen flere meter unna, dette gjentok de flere ganger... vannet den svømmer i ligger i skogen og er ganske stort... jeg lurer på hvilken and dette kunne være... har prøvd og slå opp i bøker, men finner ikke noe særlig... lurer på om det kunne være kvinand, men den hekker jo ikke her i nittedal?! så, da måtte jeg spørre deg om det, og jeg håper du klarer og svare på det...(dette har jeg lurt på helt siden i fjor, første gang jeg så den)

H.M. (13.06.2006)

Svar:

Hei!
Ut i fra din gode beskrivelse av anda og andeungen, er det høyst sannsynlig en kvinnand-hunn med unge du har sett. Denne arten vil nok kunne hekke ved diverse skogstjern i Nittedal. Du kan lese mer om kvinanda på disse nettstedene:

http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=538
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=102

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

Svaler i sjøhus

Jeg er iferd med å arbeide i båthuset og ser at det under taket er fuglereir. Det flyr svaler inn og ut av båthuset og det blir mye gris av dette. Hvordan kan jeg få fjernet dette og når er den sikreste tiden og rive reiret?

N.N (15.08.2006)

Svar:

Hei!
Hvis du absolutt ikke vil ha svaler i båthuset, må du sørge for at alle dører er lukket og at evt. hull i veggen som svalene kan komme inn gjennom er tettet. Reirene kan fjernes når ungene er flydd ut, og det anbefales å fjerne reirene etter at det har vært ei frostnatt. Dette pga at reirene kan inneholde lopper som kan være ubehagelige å få på kroppen. Fordelen med å ha svaler i nærmiljøet er at de skaper mye liv og røre, er vakre, samt at de spiser mye insekter.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Diverse

Måke

Hei!
To måker fløy over veien og den ene endte opp i kjørebanen.
Jeg var raskt ute og tok den opp (den ble ikke truffet av noen bil). Den var i sjokktilstand og svært slapp. Jeg tok den opp på fortauet, vingene virket hele. Men så begynte den å gulpe etter luft og døde etter noen få minutter. Den hadde ingen ytre skader og i ettertid lurer jeg på om det hadde vært bedre å ha lagt den i gresset og latt den få være alene (jeg holdt den og strøk den over hodet). Mitt spørsmål er altså om menneskelig kontakt gjør at fuglen går enda dypere inn i sjokk og eventuelt dør?

Takknemlig for svar!

N.N (23.09.2006)

Svar:

Hei!
Det er ikke hyggelig å komme opp i slike situasjoner som du beskriver. Fuglene blir stresset av å bli håndtert av mennesker, men vi mener du gjorde det riktige ved å sjekke ut tilstanden til den. Måken du nevner kan ha omkommet pga indre skader etter kollisjon med bil. Hvis man kommer over påkjørt fugl som lever og som virker veldig skadet, bør avlives der og da.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Er det lov å henge opp fuglekasser i et naturreservat????

S. (23.09.2006)

Svar:

Hei!
For naturreservatene er det utarbeidet verneforskrifter som de skal forvaltes etter. I disse verneforskriftene står det sjelden eller aldri noe om fuglekasser. Ofte står sitat "Det må ikke iverksettes tiltak som kan endre naturmiljøet, som f.eks. oppføring av bygninger, anlegg og faste innretninger" sitat slutt, i disse. Hvis det skal settes opp et mange fuglekasser i regi av en lokal fugleforening/prosjekt, kan virksomheten komme i konflikt med verneforskriften. Dette fordi organisert bruk av naturreservatene ofte er forbudt. Forvaltningsmyndigheten for naturreservatene er enten kommunen eller Fylkesmannen, og en av disse kan du kontakte for å vite mer.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

Duer

Er det en spesiell lyd duer ikke liker?

P. (22.09.2006)

Svar:

Hei!
Mange fugler kan bli skremt av diverse lyder (f.eks. skarpe smell, hyling), men hva duene ikke liker av lyd, utover generelle betraktninger, er vanskelig å svare på.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Økologi og atferd

Due har rede på balkongen

På balkongen vår har en due laget rede og lagt egg. Hvor lang tid tar eggklekkingen og tiden frem til dueungen er flyveferdig. Er det noe fare for spredning av lus e.l? Bør vi fjerne den?

I.A.H. (13.06.2006)

Svar:

Hei!
Klekkingen av eggene kan ta bare noen minutter. Eggene, som regel 2 i tallet, legges med 48-timers mellomrom og det siste vil følgelig klekke to dager senere enn det første. Det tar 35-37 dager fra klekking til ungene flyr ut. Det kan komme lopper og insekter i fuglereir, men disse vil normalt sett ikke plage oss mennesker. Man bør imidlertid vaske hendene etter å ha vært i berøring med alle typer fugl og dens reir.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Økologi og atferd

fossekallen

-er hunn-fossekallen og hann-fossekallen helt identisk?
-hva er kjennetegnet til fossekallen?
-hvilken del av Norge oppholder fossekallen seg i?
-holder fossekallen seg bare i Norge eller er den i andre land også?

N.N (13.06.2006)

Svar:

Hei!
Kjønnene hos fossekallen er like både av utseende og størrelse. Kjennetegnene til fossekallen er at den er omtrent på størrelse med en stær, brunsvart til sotsvart drakt med hvitt smekkeparti. Den lever nesten utelukkende ved rennende vann, og hekker helst nær fosser eller stryk med eksponerte steiner egnet som sitteplasser. Den er utbredt i hele Norge og finnes også i det øvrige Europa, samt NV-Afrika, Lilleasia, Midtøsten og sentral-Asia østover til Kina og SØ-Sibir. Den er imidlertid langt mer fåtallig i deler av Europa som er flatt og dermed har mindre med fosser og stryk. Fossekallen er forøvrig kåret til Norges nasjonalfugl.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Økologi og atferd

Måkeunge

Hei! Har funnet en liten måkeunge, som hadde falt ut av retet. Prøvde å legge den tilbake, men den var på full fart utenfor kanten igjen. To andre unger hadde knekt nakken i fallet ned i asfalten. Den er liten og brunprikkete, ca 8-10 dager. Lurer på hva jeg kan fore den med, nå. Har gitt den litt kattungemat med fisk i som jeg har tynnet ut med vann og gitt den med en sprøyte.

J.R. (14.06.2006)

Svar:

Hei!
Hvis man finner små måkeunger som går på bakken og ikke er i reir, så er det helt naturlig. Dette fordi måkeungene forlater reiret ofte bare et døgn etter klekking. Foreldrene vil ikke være langt unna, og det beste vil være å la den være i fred, da foreldrene vil ta seg av den.

Tore Reinsborg (22.09.2006)

««første 49 195 - 49 219 av 49 973 siste»»