Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 416 til 42 440 av totalt 50 217 spørsmål «forrige neste»
Hvor får en kjøpt jordnøtter nå på sommerstid?
Hei og takk for flott nettsted!
På hytta forer vi nå hele året, det er flott å oppleve fuglelivet så tett. Nå i helga kom en nøtteskriket med to unger for å innføre disse i tilbudet...tror det var unger da disse ikke hadde de voksne sin "proffe" måte å håndtere nøttene.
Kjøper store spann med jordnøtter gjennom vinteren, men dette er tydligvis kun å få i store kvanta på vinteren. Noen tips om hvor nøtter i spann kan kjøpes nå?
E.T.T. (13.07.2011)
Svar:
Dessverre, nei. Du må bare sjekke ulike forhandlere. Kanskje Felleskjøpet kan hjelpe deg?
Roar Solheim (17.07.2011)
Skarp lyd kveldstid
Hei. Flere kvelder på rad nå, så har vi blitt plaget av en skarp, skingrende lyd fra noen fugler. Det høres ut som om at de kommuniserer(paringslyd?). Èn lager lyd her, og en annen svarer langt borte. Fugelen ser helt svart ut, større enn ei kråke.Hva kan dette være for noe?
M. (13.07.2011)
Svar:
Vanskelig å si. Jeg tror mest at du har hørt lyder fra et kull hornugleunger - de sitter og tigger om mat med en lyd som høres ut som en rusten 17. mai trompet!
Roar Solheim (17.07.2011)
Fasan
Hei .vi har en fasan rundt på tomta vår i Tøcksfors i Sverige. Den har vært alene i et par mnd nå. Vi kom hit i går og nå har han funnet en make. Det vi har sett i dag er at fasanen (Frank ) hopper rundt på et ben ,etter sin fru (Frida. Vi så også i dag at hun ble hoppet på av han. Er det tida for det nå ? Og vil han klare seg på et ben ? Vi har blitt veldig glad i disse. Er det noe annet en brød og frukt de spiser..?
R.R.H. (12.07.2011)
Svar:
Fasaner spiser gjerne korn. Det KAN hende at de kan klare å legge egg og fostre opp kyllinger så sent på året. Dere får bare følge mned og se hva som skjer. Hannen kan klare seg på ett bein, selv om den er en bakkelevende løpefugl.
Roar Solheim (17.07.2011)
Ovalt hengerede i einer
Hei!
Jeg fant et veldig lite hengende rede i en søyleeiner. Den er oval og med inngang fra siden. Består av mose som er surret rundt og fast med lange hestehår. Hele det ultralette rede henger fast i hesthår.
J. (13.07.2011)
Svar:
Jeg klarer desverre ikke å si sikkert hva slags fugl som kan ha bygget dette reiret. Hengende reir er typisk bare for fuglekonge, men det er vanskelig å si om dette kan være et slikt. Plasseringen er egentlig ikke typisk for fuglekonge, så jeg er usikker. Beklager.
Roar Solheim (17.07.2011)
Fiskemåke
Jeg prøver igjen. Vi har en fiskemåke som ruger i en kasse høyt oppe i et tre. Det har den gjort i flere år, men i år har den ligget i kassen siden 22. mai og ligger enda og ruger på tre egg.. men det kommer ingen unger. Det var kaldt og mye vind i slutten av mai. Er eggene blitt ødelagte og bør jeg fjerne dem? Og vil de da verpe nye eller er det for sent nå? Eller har dere et bedre råd å gi? Vi blir takknemlig for svar både jeg og måken.
T.J.L. (12.07.2011)
Svar:
Når eggene ikke er klekket etter så lang ruging, er de kanskje ubefruktet. De vil ikke klekkes. Hvis dere fjerner dem, vil i det minste fuglen slutte å ruge. Den legger neppe nye så sent som nå.
Roar Solheim (17.07.2011)
Hvilken fugl?
Hei, kom over denne fuglen i forrige uke. Synes den ligner på en myrhauk eller en steppehauk. I min fugleguide er ett av kjennetegnene for steppehauken at den har 4 "fingre" på vingen istedefor 5 som myrhauken. Ser jo også at steppehauken ikke er spesielt vanlig her i Norge. Observasjonen ble gjort i Oppdal kommune. Ganske hissig adferd på fuglen så det er jo kanskje mulighet for reir eller noe?
J.M. (12.07.2011)
Svar:
Dette er en myrhauk hunn. Håndsvingfjær nr 5 fra utsiden av vingen er i utvekst på hver side, derfor ser fuglen ut til bare å ha 4 utstikkende håndsvingfjær.
Roar Solheim (17.07.2011)
Dvergfalk
Lurer på om dette er voksne eller ungfugler?
A.Ø. (13.07.2011)
Svar:
Dette er to ungfugler av dvergfalk.
Roar Solheim (17.07.2011)
Spørsmål:
Hvilken fugleart synes dere lager den mest trolske/skumle fuglelyden?
N.N (13.07.2011)
Svar:
Dette er helt subjektivt alt etter hvordan hver enkelt opplever lyder, så spørsmålet kan ikke besvares enkelt.
Roar Solheim (17.07.2011)
fugleegg
ønsker fotografier av fugleegg m/navn
N.N (13.07.2011)
Svar:
Da må du oppsøke litteratur om dette. I den gamle fugleboka Europas Fugler (Tiden 1967) er det en del plansjer med bilder av fugleegg bakerst i boka.
Roar Solheim (17.07.2011)
Kanadagås
Så en familie som hadde klart å fostre opp 6 unger! (6 unger som nå har fått sin "voksendrakt") Er det uvanlig mange eller er det kanskje helt normalt?
A. (13.07.2011)
Svar:
Tror det er nokså normalt, men kjenner ikke kanadagåsas kullstørrelse i detalj.
Roar Solheim (17.07.2011)
Fugl som "teller til tre"
På Øynaheia i Froland har jeg de siste dagene (5-12.7.11) hatt en fugl som synger midt på dagen, tre enkle klare plystretoner, alle sammen helt like, som om den teller en, to, tre. Hele sangen (en-to-tre) er på ca 3-4 sekunder. Så går det en stund før det hele gjentas. Hva kan dette være? Området er blandet furuskog, en del myrlendt og noen vann inni mellom.
mvh
Tore G Andersen
T.G.A. (13.07.2011)
Svar:
Dette KAN være starten på sangen til en rødvingetrost, men beskrivelsen er i seg selv ikke nok til å kunne si sikkert hvilken art du har hørt.
Roar Solheim (17.07.2011)
Vadar frå Nord-Fron i Oppland
Kan dette vera ein grønstilk-funnen i myrlende ca 1000 moh
ved Vinsterflyene i Oppland
B. (13.07.2011)
Svar:
Ja, dette er en grønnstilk.
Roar Solheim (17.07.2011)
Vadar frå Nord-Fron i Oppland
Lurer litt på kva andeart dette er-den haldt til i lite vatn i vierbeltet ca 1000 moh i Gausdal vestfjell.I same vatn heldt eit toppandpar til.
B. (13.07.2011)
Svar:
Brunnakke hunn.
Roar Solheim (17.07.2011)
Lager kattugler reir?
Hei.
Jeg har satt opp en uglekasse som det har bodd ugler i i noen år. Jeg antar det dreier seg om kattugle. Da jeg tok ned kassen for vedlikehold og rensing her om dagen ble jeg overrasket over å finne mye vissent gress og kvister i bunnen av kassen sammen med fjær og noen fjærballer. Mykt og godt, ca 3 cm tykt lag. Bygger virkelig ugler reir eller kan det ha en annen forklaring? Jeg har bilder av det om det skulle være av interesse.
B.T. (15.07.2011)
Svar:
Uglene bygger ikke reir. EDn annen fugl eller et ekorn har nok dratt inn materialet i kassa først, før uglene slo seg ned der.
Roar Solheim (17.07.2011)
utsira
har nettopp kommet tilbake fra utsira, hvor jeg har tatt noe bilde av denne litle krabaten, men var slags fugl er det?
mvh. neil og Inger friestad
N.F. (15.07.2011)
Svar:
Dette er en ungfugl av steinskvett.
Roar Solheim (17.07.2011)
Andespørsmål
Lurer litt på denne anda her-hadde tilhald i tjørn i vierbeltet i Oppland.I same tjørna heldt og eit toppandpar til.(brunnakke...??)
B. (15.07.2011)
Svar:
Dette er en brunnakke hunn.
Roar Solheim (17.07.2011)
vadefugl
Lurer på om dette er ein grønstilk?Funnen ca 1000 moh i myrlendt område i Oppland
B. (15.07.2011)
Svar:
Ja, dette er en grønnstilk.
Roar Solheim (17.07.2011)
Rovfugl med lange halefjær?
Observerte nettop en rovfugl over Kongsberg. På størrelse med kråke/ravn som også fløy rundt rovfuglen og lagde et svare spetakkel.
Det rare var at det etter rovfugler stakk ut to tynne 'fjær', nesten halve fuglelengden.
Var det fjær, hadde den med seg et par gress-strå, eller var det en falk som hadde stukket av fra sin falkoner?
Vi var flere som observerte fenomenet, men motlys gjorde det vanskelig å se andre detaljer.
J.V. (16.07.2011)
Svar:
Vanskelig å si hva dette kan ha vært. En rømt falkonerfugl er en mulighet, musvåk med slange i klørne er en annen mulighet.
Roar Solheim (17.07.2011)
Trost traff vindu
Hei! Jeg lurer på om skadede fugler kan dø av stress/skrekk hvis man flytter dem for mye rundt? Jeg kom over en trost som akkurat hadde kollidert i et vindu og som ikke greide å lette, men som ellers var høyst levende. Jeg tok den med inn for at ikke skjæra skulle ta den (den prøvde). Jeg tok den ut igjen for å se om den kunne fly etter en liten stund, da flakset den voldsomt og gjemte seg under en busk, men plutselig ble den slapp og rolig, og døde etter få minutter. Kan det ha vært stress som tok livet av den, eller arter hjernerystelse seg slik?
T.R. (16.07.2011)
Svar:
Det var neppe stress som førte til at denne trosten døde. Fugl som kolliderer med vinduer, kan få alt fra lettere hjernerystelse til blødninger i hjernen. I siste tilfelle kan de plutselig dø, selv flere dager etter hendelsen. Her var det neppe noe mer du kunne gjøre enn å beskytte fuglen mot skjærer, katter o.l.
Roar Solheim (17.07.2011)
Fugl observert ved Lenningen i Gausdal Vestfjell
Min samboer og jeg var på fjelltur nå sist lørdag på vei fra Lenningen og observerte plutselig en fugl som satt å en gjerdestolpe ved en seter i området. Den hadde svart hette og sterkt gult bryst, nesten gullfarget. Nedenfor var den hvit. Det var det vi fikk sett før den fløy. Formen var som spurv, fluesnapper el.l. I fuglebok er det nærmeste vi har kommet "Narsissfluesnapper" eller "Mugimakifluesnapper". Er det mulig at vi kan ha sett en av disse? De er jo sjeldne gjester i Norge.
Hvilken fugl var det vi så?
K.L.K. (17.07.2011)
Svar:
Nei! Dere har sannsynligvis sett en gulerle hann.
Roar Solheim (17.07.2011)
trort
hva glør du om du finner en trosunge på bakken alene?
I. (17.07.2011)
Svar:
Lar den være i fred og går vekk. Foreldrene er i nærheten!
Roar Solheim (17.07.2011)
måltrost
Legger Måltrosten på samme reir åre etter
E.S.M. (17.07.2011)
Svar:
Nei, den bygger nytt reir.
Roar Solheim (17.07.2011)
Ugleunger som roper på mor?
Hei! Den siste uken har vi hørt en merkelig fuglelyd utenfor huset vårt hele natten. Det høres ut som en tynn fløytelyd, men mer knirkete som i et gammelt sykkelhjul. Lyden gjentas rytmisk, hvert 20. sekund. I kveld fant vi ut at det er tre ugleunger som roper på moren sine! Og moren kom for å mate dem! Fantastisk skue å se moren fly inn som en sort silhuett over himmelen! Vi så ikke fargene til fuglene, men de virker ca. 30-40 cm store (ungene) og moren har minst en meter vingespenn. Vi er jo veldig spent på hva slags ugle det kan være? Vi leste at kattugla ofte lager reir i gamle hakkespettreir, og det kan passe bra siden vi har det på tomta. I tillegg sitter de i trær som går ut mot store jorder, og det skal også passe, i følge det vi har lest. Vi bor på Øvre Romerike. Hva tror dere? Hvor lenge vil de holde på med dette? Det er veldig spennende og flott, men samtidig litt irriterende for nattesøvnen!
H.R.T. (25.06.2011)
Svar:
Mest sannsynlig er dette ungekullet til hornugle. Hvis dere kommer nært nok, evt. bruke kikkert, så kan dere se etter om øynene er oransjegule, som er øyefargen til hornugle. Kattugla har forøvrig mørke øyne, men er selvsagt også en aktuell art.
Både hornugla og katteugla kan hekke i gamle skjære- og kråkereir. I tillegg kan kattugla hekke i store fuglekasser og inne i gamle hus. Kattugle i hakkespetthull, i så fall hos svartspett, er sjeldent.
Se bilder og les om hornugla her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5843&vis=bilderMorten Ree (08.07.2011)
Snøugle?
Vi var i går (25.06.2011)på tur til Tuva, Ringsaker kommunes høyeste fjell (1090m), og så da på langt hold en stor hvit fugl som vi først lurte på om var en ørn. Men vi fant ut at ørn som var så hvit både oppå og under ikke kunne finnes på disse trakter. Den fløy veldig lavt over terrenget (vi var da ca 900m o.h.), og den forsvant stadig bak koller, så det var vanskelig å få fokusert den ordentlig i kikkerten. Kunne det være en snøugle?
E.T.O.T.F.R. (26.06.2011)
Svar:
Man skal aldri utelukke snøugle, men det er en veldig sjelden fugl. Nå har vi i år hatt tidenes ugleår i Hedmark på grunn av store mengder smågnagere. Dette er en interessant observasjon, som jeg videresender til våre folk i fylkesavdeling i fylket, som da vil følge opp saken.
Morten Ree (08.07.2011)
Plagsom tjeld
Hei.
På hytta vår er vi de senere årene blitt mer og mer plaget av tjeld som har "flyttet inn" på altanen vår. Hver helg vi kommer må vi vaske rundt hele området, da det er blitt helt hvitt av tjeldavføring. I tillegg ødelegger de blomstene våre, legger egg i blomsterkassene og holder oss våkne på nettene med skrikene sine. Har dere noen tips til hvordan man kan bli kvitt dem? Har hørt om folk som bruker plasthubroer for å skremme vekk fugler. Vil det fungere på tjelden? Har hørt noen si at en hubro vil trekke til seg kråker, og da har vi jo bare et nytt problem. Vi prøvde å legge ut plastslanger i blomsterbedet, men det skremte ikke tjelden i det hele tatt.
Blir kjempeglad for gode råd.
På forhånd takk
A. (26.06.2011)
Svar:
Ikke uvanlig med hekkende tjeld i blomsterkasser, men jeg skjønner dens sterke lydytring kan virke forstyrrende. En ting er sikkert, ikke bruk plasthubro. Dere vil da få byttet ut tjelden med mengder av mobbende kråkefugl. Hva med å forme jorden i blomsterkassen litt høyere på midten og legge en plastduk over hvor dere stikker hull der hvor plantene skal stå, akkurat som i en jordbæråker?
Morten Ree (08.07.2011)