Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 541 til 42 565 av totalt 50 356 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brun fugl

Hei!
Jeg har et fuglepar som år etter år legger egg og ruger ut ungene sine på loftet mitt. Fuglene er brune, og på str med en svarttrost og er veldig par.

Kan dere si meg noe om hvilken fugl det er? Brunfargen er mellombrun og jevn lik farge over hele fuglen.

T.H. (10.07.2011)

Svar:

Nei, jeg kan ikke si sikkert hva dette er. Hos svarttrost er hunnen brun og hannen helt svart, og de pleier ikke å hekke inne på loft.....

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Ornitolog

Hei og god sommer !

Har i lang tid tatt kontakt med både Stavanger Museum og Ornitologisk forening i Trondheim.
Fra Trondheim har jeg fått beskjed om at jeg skal vente til noen ringer meg for at de skal ta meg med og gi meg erfaring, og så har jeg fått beskjed om at jeg må kontakte SM.
Har ikke fått noe svar fra SM og jeg har sendt om og om igjen siden Desember.

Nå har jeg ringmerket selv med min farfar som har tatt eksamen for ringmerking, og han har ringmerket i flere år.
Er dette greit nok, eller må jeg være med noen fra Trondheim?
Han bor i Bardufoss, og jeg har merket 17 av 150 fugler nå, og jeg får nok ikke merket flere i år, og må vell vente til neste år for resten. Går dette likevell bra?
Flytter sør over (ringeriket/buskerud) i August, er det noen som kan hjelpe meg med videre påbygging i ringmerking ?

Har fått litt bøker om ringmerking.

Farfars navn er Geir-Harald Dreyer, og det er han som har lært meg opp.

M.K.D. (11.07.2011)

Svar:

I Buskerud bør du lettere kunne få kontakt med lokale ornitologer; sjekk igjen hjemmesidene til NOF. Det er beklagelig dersom Stavanger Museum ikke sender deg et svar...

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Fiskemåke

Fiskemåken i treet hos oss har ruget i 7 uker, men får ingen unger frem. Kan jeg ta fra henne eggene. De har ruget i samme kassen i mange år, men nå ser det dystert ut... Eller skal jeg la henne fortsete å ruge? Vil hun verpe på nytt om jeg fjerner egene?

T.J.L. (10.07.2011)

Svar:

Fjern eggene, så slutter i alle fall måka å ruge på uklekkbare egg.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Hva skjer her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk tatt et bilde av hva jeg tror er en Rørsanger ved Børsesjø i Skien, men når jeg zoomet in bilde ser det ut som at den er i klinsj med en annen fugl, eller??

G. (10.07.2011)

Svar:

Jeg ser bare en fugl som letter og flyr når jeg forstørrer opp dette bildet.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål om fugleart

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg lurte på om dere kunne hjelpe meg med å finne svaret på hva slags rovfugl dette er? Bildet er tatt ved Furusjøen, nær Rondane.

S.Ø. (10.07.2011)

Svar:

Dette er en fjellvåk.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugel regnr:nb10/nz07342

Hei håper du kan hjelpe med og finne ut vilken fugel dette er ,den landet i gåren vår i Stavanger , den er hvit og lingner på en spørv, den ringen som er på fugelen er oransje håper dere ka hjelpe, hilsen. Erling

N.N (11.07.2011)

Svar:

Her kommer ikke noe bilde opp, så det er umulig å gi deg et svar.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en bokfink, 1K?

N.N (10.07.2011)

Svar:

Nei, dette er en gråsisik.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Er det den samme fuglen som kommer tilbake?

Hei. Vi har hvert år noen kjøttmeiser som hekker i ventilen på husveggen etter at de for noen år siden hakket hull i nettingen. vI har nettopp hatt en som har hatt ett kull som har forlatt redet. 2 falt dessverre ned og vi vet ikke om det var fordi moren jaget dem hvis de var for svake i utgangspunktet. Vi snakket for noen dager siden at vi skulle tette igjen så vi unngår at de hekker i ventilen og tenker da også på hygienen, men før vi hadde summet oss så var det lyder der igjen og mye tyder på at det er 1 eller tilogmed 2 som er litt fram og tilbake og KANSKJE bygger rede. Er det en ny forbipasserende med en evt make, eller kan det være den samme som nettopp har vært der, og kan det være at det er en av fjorårets unger som kommer tilbake?

T. (11.07.2011)

Svar:

Det er neppe fjorårets unger som kommer tilbake, men en eller begge de voksne fuglene kan velge vsamme reirplass om igjen. Vent til i høst, og tett ventilen med fluenetting av metall.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Ugle rop

Ungene roper når de klager etter mat. Gjør også de nattaktive ugle ungene dette på dagen ?

Har tenkt meg ut å finne noen reir og lignende for å ta noen bilder, og når de klager, da får jeg vell en ganske god ledetråd på hvor de er? Eller har de fleste fugler begynt å "rømme" fra reirplassen, eller holder de seg i området?

Tenker ikke bare på Ugler, men de fleste ettersom at jeg så en ung Flaggspett igår.

M.K.D. (12.07.2011)

Svar:

Ugleunger roper mest etter mat om natta. Tiggeropene blir kraftigst når ungene har lært å fly, og da er det ikke lett å finne selve reiret, bare reirområdet. Spetteunger tigger ganske kraftig etter mat helt på slutten av reirperioden, og da er det mulig å lytte seg fram tilo hvor reirhuillet er.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sykdom og skader

liten trost

I dag fant pappa en trostuge som ikke hadde utviklede vinger. den lå ved siden av katten min da vi fant den. vi puttet fulen i en eske med gress. hva skal vi gjøre med den.

I. (17.07.2011)

Svar:

Vanskelig å si sikkert. Hvis den ikke er skadet, bør den settes ut der du fant den. Det er tidkrevende å fore opp slike unger selv, men du kan lese om et slikt tilfelle i Fuglevenn-bladet nr 1 2007. Gå inn på hjemmesidene til NOF (birdlife.no) og let etter de gamle Fuglvenn-bladene som PDF-dokumenter.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Låvesvaler

Hei, hvor mye insekter pr gram spiser låvesvalen i løpet av et år?

T. (12.07.2011)

Svar:

Dette vet jeg ikke, og jeg er usikker på om slik informasjon finnes noe sted, dessverre.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sykdom og skader

Måken Jonas

Jeg har i flere år hatt ett måkepar i nærhet av huset. For vel ca.1 -2 uker siden så jeg at den ene var skadet. Den ene vingen er tydeligvis skadd. Den har nu holdt til ute på plassen foran huset. Jeg gir den mat sent på kvelden når det ikke er så mye andre fugler i nærheten. Jeg skulle gjerne sett at noen som forstår seg på skadede fugler, kunne sett på den. Jeg synes synd på stakkaren som går rundt og gjemmer seg når andre fugler er i nærheten. Det virker som ytterste del av vingen er skadd. Jeg har ikke hjerte til å avlive den hvis det er det som skal til, men jeg skulle gjerne ha hjulpet den på noe vis. Er det noe håp for den? Jeg var i kontakt med Dyrebeskyttelsen, men har ikke fått noe respons.

R.W.R. (12.07.2011)

Svar:

Gå inn på hjemmesidene til NOF (birdlife.no), og let under organisasjon etter nærmeste forening eller kontaktperson til der du bor. Kanskje du da kan finne en fuglekyndig person som kan vurdere skaden.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sandsvale?

Bilde vedlagt spørsmålet

Beklager fryktelig dårlig bildekvalitet, men med en slik hurtigflygende fugl ble det en stor utfordring å få noe bilde i det hele tatt. Kan dette være annet en sandsvale? Den klippet med vingene, fløy høyt og raskt i store buer over området. Synes ikke biotopen passet med det jeg leser om den. Tett bebyggelse og trafikk, nedenfor er en blomstereng før man kommer til stranden, som består av sand og småstein, ingen bratte klipper el.l. Har ellers sett den flyvende lavt over vann, men her er ikke noe vann, det fins imidlertid et par km unna. Har aldri før sett svaler på dette stedet.

N.N (11.07.2011)

Svar:

Ja, dette er en sandsvale. Den lyse buken og beltet i brystet avslører den, selv om bildet er uskarpt.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dykker?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet ved Maridalsvannet i Oslo i går. Synes det ligner en toppdykker, men er litt usikker. ??

J. (12.07.2011)

Svar:

Dette er en laksand hunn.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Fugleforing

Hvor får en kjøpt jordnøtter nå på sommerstid?

Hei og takk for flott nettsted!
På hytta forer vi nå hele året, det er flott å oppleve fuglelivet så tett. Nå i helga kom en nøtteskriket med to unger for å innføre disse i tilbudet...tror det var unger da disse ikke hadde de voksne sin "proffe" måte å håndtere nøttene.
Kjøper store spann med jordnøtter gjennom vinteren, men dette er tydligvis kun å få i store kvanta på vinteren. Noen tips om hvor nøtter i spann kan kjøpes nå?

E.T.T. (13.07.2011)

Svar:

Dessverre, nei. Du må bare sjekke ulike forhandlere. Kanskje Felleskjøpet kan hjelpe deg?

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarp lyd kveldstid

Hei. Flere kvelder på rad nå, så har vi blitt plaget av en skarp, skingrende lyd fra noen fugler. Det høres ut som om at de kommuniserer(paringslyd?). Èn lager lyd her, og en annen svarer langt borte. Fugelen ser helt svart ut, større enn ei kråke.Hva kan dette være for noe?

M. (13.07.2011)

Svar:

Vanskelig å si. Jeg tror mest at du har hørt lyder fra et kull hornugleunger - de sitter og tigger om mat med en lyd som høres ut som en rusten 17. mai trompet!

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Fasan

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei .vi har en fasan rundt på tomta vår i Tøcksfors i Sverige. Den har vært alene i et par mnd nå. Vi kom hit i går og nå har han funnet en make. Det vi har sett i dag er at fasanen (Frank ) hopper rundt på et ben ,etter sin fru (Frida. Vi så også i dag at hun ble hoppet på av han. Er det tida for det nå ? Og vil han klare seg på et ben ? Vi har blitt veldig glad i disse. Er det noe annet en brød og frukt de spiser..?

R.R.H. (12.07.2011)

Svar:

Fasaner spiser gjerne korn. Det KAN hende at de kan klare å legge egg og fostre opp kyllinger så sent på året. Dere får bare følge mned og se hva som skjer. Hannen kan klare seg på ett bein, selv om den er en bakkelevende løpefugl.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Ovalt hengerede i einer

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg fant et veldig lite hengende rede i en søyleeiner. Den er oval og med inngang fra siden. Består av mose som er surret rundt og fast med lange hestehår. Hele det ultralette rede henger fast i hesthår.

J. (13.07.2011)

Svar:

Jeg klarer desverre ikke å si sikkert hva slags fugl som kan ha bygget dette reiret. Hengende reir er typisk bare for fuglekonge, men det er vanskelig å si om dette kan være et slikt. Plasseringen er egentlig ikke typisk for fuglekonge, så jeg er usikker. Beklager.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Fiskemåke

Jeg prøver igjen. Vi har en fiskemåke som ruger i en kasse høyt oppe i et tre. Det har den gjort i flere år, men i år har den ligget i kassen siden 22. mai og ligger enda og ruger på tre egg.. men det kommer ingen unger. Det var kaldt og mye vind i slutten av mai. Er eggene blitt ødelagte og bør jeg fjerne dem? Og vil de da verpe nye eller er det for sent nå? Eller har dere et bedre råd å gi? Vi blir takknemlig for svar både jeg og måken.

T.J.L. (12.07.2011)

Svar:

Når eggene ikke er klekket etter så lang ruging, er de kanskje ubefruktet. De vil ikke klekkes. Hvis dere fjerner dem, vil i det minste fuglen slutte å ruge. Den legger neppe nye så sent som nå.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, kom over denne fuglen i forrige uke. Synes den ligner på en myrhauk eller en steppehauk. I min fugleguide er ett av kjennetegnene for steppehauken at den har 4 "fingre" på vingen istedefor 5 som myrhauken. Ser jo også at steppehauken ikke er spesielt vanlig her i Norge. Observasjonen ble gjort i Oppdal kommune. Ganske hissig adferd på fuglen så det er jo kanskje mulighet for reir eller noe?

J.M. (12.07.2011)

Svar:

Dette er en myrhauk hunn. Håndsvingfjær nr 5 fra utsiden av vingen er i utvekst på hver side, derfor ser fuglen ut til bare å ha 4 utstikkende håndsvingfjær.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Dvergfalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette er voksne eller ungfugler?

A.Ø. (13.07.2011)

Svar:

Dette er to ungfugler av dvergfalk.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilken fugleart synes dere lager den mest trolske/skumle fuglelyden?

N.N (13.07.2011)

Svar:

Dette er helt subjektivt alt etter hvordan hver enkelt opplever lyder, så spørsmålet kan ikke besvares enkelt.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

fugleegg

ønsker fotografier av fugleegg m/navn

N.N (13.07.2011)

Svar:

Da må du oppsøke litteratur om dette. I den gamle fugleboka Europas Fugler (Tiden 1967) er det en del plansjer med bilder av fugleegg bakerst i boka.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Økologi og atferd

Kanadagås

Så en familie som hadde klart å fostre opp 6 unger! (6 unger som nå har fått sin "voksendrakt") Er det uvanlig mange eller er det kanskje helt normalt?

A. (13.07.2011)

Svar:

Tror det er nokså normalt, men kjenner ikke kanadagåsas kullstørrelse i detalj.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som "teller til tre"

På Øynaheia i Froland har jeg de siste dagene (5-12.7.11) hatt en fugl som synger midt på dagen, tre enkle klare plystretoner, alle sammen helt like, som om den teller en, to, tre. Hele sangen (en-to-tre) er på ca 3-4 sekunder. Så går det en stund før det hele gjentas. Hva kan dette være? Området er blandet furuskog, en del myrlendt og noen vann inni mellom.
mvh
Tore G Andersen

T.G.A. (13.07.2011)

Svar:

Dette KAN være starten på sangen til en rødvingetrost, men beskrivelsen er i seg selv ikke nok til å kunne si sikkert hvilken art du har hørt.

Roar Solheim (17.07.2011)

««første 42 541 - 42 565 av 50 356 siste»»