Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 112 til 42 136 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
HEI
Hvem er den største og hvem er den minste i Norge?
TAKK
N.N (21.07.2011)
Svar:
Går uit i fra at du mener fugl: fuglekonge er minst, knoppsvane størst (med hensyn til vekt).
Roar Solheim (22.07.2011)
KASSE TIL VENDEHALS OG RØDSTJERT
HEI
jeg lurer på kassemål til disse to artene og tips om hvor jeg burde henge de o.s.v
N.N (21.07.2011)
Svar:
Begge disse kan nok bruke kasser av stærkassestørrelse; ca 4,5 cm diameters flyvehull, og ca 12 (-15) cm bunntverrmål, høyde 30-35 cm.
Roar Solheim (22.07.2011)
Grønnspett
Dette bildet er fra Maridalen i Oslo. Stemmer det at det er en ung grønnspett?
T. (22.07.2011)
Svar:
Ja, dette er en ung grønnsåett.
Roar Solheim (22.07.2011)
Ravnelyd?
Hei, vi gjekk tur på Vidden i Bergen, der vi såg ravn og høyrde nokre kråkeaktige (bare underlegare) lydar. Men vi høyrde og ein meir langtrukken ulelyd, litt sånn: huuuu, som ein lang plystrelyd, litt hol. Var det og ravnen? Såg ingen andre fuglar, men blei litt overraska over forskjellen mellom den grove lyden og den meir mjuke.
A. (21.07.2011)
Svar:
Denne beskrivelsen er for vasg til at jeg kan si hva det er du har hørt,dessverre, men plystrelyd høres ikke ut til å være noe som kommer fra en ravn.
Roar Solheim (21.07.2011)
Måser og nyslådd høy.
Hvorfor elsker måsene (vi sier måse, og ikke måke her nord) nyslådde jorder? Når traktorene er ute på jordene sine å slår høyet på sommeren, ser jeg at det alltid samler seg masse måser på jordene, og det er som oftest en en egen flokk rundt traktoren mens den klipper. Liker måsene nyslådd høy? Og hvorfor?
H. (21.07.2011)
Svar:
Sannsynligvis er det insektene i høyet de er ute etter. I det høyet blir slått, blir levestedet ødelagt for en rekke insekter, og da er de lette å fange.
Roar Solheim (21.07.2011)
største og minste
hei
hvilken fugl er den største og hvem er den minste?
TAKK
N.N (20.07.2011)
Svar:
Struts er verdens største og tyngste fugl, mens biekolibri er d3en minste.
Roar Solheim (21.07.2011)
Er det mat mangel blant kråker og sjører???
Hei er det mat mangel for odsel fugeler som krøke og skjura?? de har denne sommeren gått løs på mine jorbærplanter noe jeg synes er rart. siden det er masse innsekter 50 m una og masse makk. Har aldri sett eller hørt at kråka sloss om jordbær. Men hvordan blir jeg kvitt disse som ikke skyr noe. Og hvordan kan jeg ha bæra for meg selv.????
N.N (21.07.2011)
Svar:
Jeg kan ikke gi deg noen forklaring på hvorfor kråkefuglene er spesielt ute etter dine jordbær, for dette er ikke vanlig matvalg for disse fuglene. Det eneste sikre som hjelper i slike tilfeller, er at bærene dekkes med nett over, slik at fuglene ikke slipper til.
Roar Solheim (21.07.2011)
Når forlater måsene redet?
Hvor gamle pleier måseungene å være før de forlater redet? Disse her i området (Nardo, Trondheim) er blitt flyvedyktige og er ca. like store som de voksne, og er sånn 50/50 mellom grådrakt og hvit. De kan fly på toppen av en blokk og rundt omkring, og likevel sitter de og piper mens de nikker på hodet og foreldrene forsvarer dem med nebb og klør.
Og én ting til: Det er vel fiskemåsen som i nylige år har trukket inn til byen og så og si overalt? Avisene skriver aldri om hvilken art vi alle opplever, og jeg tenkte at det kanskje kunne være gråmåse, men antar det er fiskemåse. Synes også det er ironisk at de angriper deg om du er 300 m unna ungene (mens de ligger på taket), mens de ikke tør fange en matbit du slenger ut på samme avstand.
P. (21.07.2011)
Svar:
Ja, det er fiskemåkene som har inntatt hustak som hekkeplasser mange steder. Når måkeungene kan fly, har de i praksis forlatt selve reiret, selv om de holder seg i området omkring. De begynner gradvis å lære å finne mat selv, men fortsetter gjerne å tigge mat fra de voksne selv lenge etter at de har lært hva de kan finne på egen hånd. Hvor lenge dette fortsetter vet jeg imidlertid ikke sikkert, men det er trolig slutt innen utgangen av sugust.
Roar Solheim (21.07.2011)
And med feil farge?
Jeg tok bilder av denne på Sætre i Hurum i juli og klarer ikke å finne ut hvilken and det kan være. Er det en med feil farge??
N.N (21.07.2011)
Svar:
Dette er en tamvariant av stokkand. Fargeutgaven er nokså vanlig å se på en del rømte tamender, som ofte holder seg sasmmen med stokkender.
Roar Solheim (21.07.2011)
Lappspove/Svarthalespove
Så en nokså stor vadefugl på vidda i Tana igår. Fikk desverre ikke bilde. Den så ut som en lappsove, men ser på bilder at svarthalespove er veldig lik. Hvordan se forskjell? Beskrivelse: langt rett nebb, lange bein, sterk rødbrun farge unntatt vinger som var gråspraglet. Nebb og bein mørke, muligens mørk rød. Litt mindre enn fjelljo, som hadde reir like ved, merkelig nok. Sterk lyd som hørtes ut som når du gnir isopor mot et vindu.
E.K. (21.07.2011)
Svar:
Det er nok størst sjanse for at det er en lappspove du så. Har selv fotografert den i Finnmark for et par uker siden, og denne arten hekker flere steder i fylket. Svarthalespova har mørkt tverrbånd ytterst på en hvit stjert, og et hvitt vingebånd på langs i hele vingen. Derfor er det lettest å se forskjell når fuglene flyr eller strekker ut vingene.
Roar Solheim (21.07.2011)
Art?
Tok dette bildet ganske langt fra land i Rødehavet. Finner ingen "match" i fugleboka og lurer på om dere kan hjelpe? Bildet ble tatt på lang avstand, men det så ut som den stadig stupte ned i sjøen. Lyden minnet litt om måker..
T. (29.05.2011)
Svar:
Dette ser for meg ut til å være en sotmåke (Larus hemprichii). Jeg kjenner ikke arten, men i Gyldendals store fugleguide er dette den som kommer nærmest i det området du sier at du så fuglen.
Roar Solheim (20.07.2011)
Låvesvaler
Jeg lurer på hvor låvesvalene er om vinteren
O.S.S. (27.05.2011)
Svar:
Da er de i Afrika sør for Sahara, mange overvintrer faktisk i Sør-Afrika.
Roar Solheim (20.07.2011)
Hvilken type and ?
Hvilken type and er den hvite anden som har tydligvis slått seg sammen med en stokkand ?
H. (09.05.2011)
Svar:
Dette er en hvit tamform av stokkand, trolig et rømt individ. I store stokkandflokker er det ikke uvanlig å se slike.
Roar Solheim (20.07.2011)
kjæledyr?
Er det mulig å ha en ugle som kjæledyr?
N.N (07.05.2011)
Svar:
Nei, det er ikke tillatt, og heller ikke tilrådelig. Ugler er nemlig ikke særlig interessert i "kose"adferd som vi gjerne liker å ha kjæledyr som hunder og katter for.
Roar Solheim (20.07.2011)
Tjeld
Kan det bety noe ''ekstra'' når tjelden, et par, dvs. TO stk. setter seg på hustaket, i bolighus som e bebodd, og delvis ''skvaldrer''. Vi lurer på dette, min datter og jeg. Relaterer spørsmålet til: ''Hvis en fugl (liten) flyr mot vinduet og faller død om, er en redd for dødsfall i nærmeste fam. Folketroen er slik her på Senja. Det er heller ikke så bra at trosten bygger reir på verandaen. Også DET regnes som negativt.
Vennlig hilsen
Ingvill V. Østvik Brandser,
Vasshaug
9303 Silsand
I.V.Ø.B. (26.05.2011)
Svar:
Hvis tjelden setter seg på hustaket ditt, betyr det ikke annet enn at den anser taket som en trygg og god sitteplass!!!
Roar Solheim (20.07.2011)
Hei
Hvorfor blir ikke fjærene til fugler våte når du dukker ?
T. (26.05.2011)
Svar:
Fugler som dykker, setter inn fjærdrakten med fett fra en kjertel som ligger på oversiden av stjerten. Dette avstøter vannet.
Roar Solheim (20.07.2011)
Observasjon
Jeg så denne fuglen i Dalådalen i Meråker i påska.
Er det en kongeørn?
E. (26.05.2011)
Svar:
Ja, dette er en kongeørn, kanskje 3-5 år gammel fugl.
Roar Solheim (20.07.2011)
Havørn?!
Hei! En venn av meg observerte en stor brun rovfugl i nærheten av Langhus, utafor Oslo. Jeg mente det måtte være en spurvehauk eller en hønsehauk, men kompisen mente at spurvehauken er for liten og imotsetning til hønsehauk og spurvehauk, var den fuglen han så ikke lys på buken. Den var relativt brun over hele kroppen. Etter litt goggling så mener kompisen at det må ha vært en havørn! Men er det mulig, på Langhus/Ski?? Jeg så på nettet at havørna har hekket nær Drøbak, men alikevel..... Men det hadde jo vært veldig moro om han har rett :)
A.O. (02.06.2011)
Svar:
Det er godt mulig å observere havørn over det meste av Norge, men jeg mistenker at det er mer sannsynlig at dette kan ha vært en musvåk. Den er også svært mørk.
Roar Solheim (20.07.2011)
Grantrær
Hei,jeg lurer på hvilke fugler som legger egg i grantrær?
A.O. (01.06.2011)
Svar:
Det er det svært mange som kan gjøre, så dette spørsmålet tar det for lang tid å gi deg eksakt svar på. Du bør lese selv i fuglebøker for å finne svar på dettre.
Roar Solheim (20.07.2011)
Mus eller fjellvåk ?
Jeg regner med at fuglen på bildet er enten en musvåk eller fjellvåk.Men hvordan ser man forskjell på dem ?
K.J. (29.05.2011)
Svar:
Dette er en musvåk. Fjellvåkern har lysere stjert erd mørkt tverrbånd ytterst, eller med noen få, brede, mørke tverrstriper. Brystet og hodet er også som regel mye lysere hos fjellvåken enn hos musvåken.
Roar Solheim (20.07.2011)
Svarthvit fluesnapper
Når jeg skulle sjekke kassene idag så så jeg at en svarthvit fluesnapper fløy inn i en kasse da jeg var på tur til å sjekke den, og en annen svarthvit fluesnapper stod i en gren ved siden av og var hissig, da jeg åpnet kassen får å sjekke var det ingenting oppi der. Tror du at de blir å lage reir der eller har jeg skremt dem vekk?
N.N (20.05.2011)
Svar:
Du skremmer ikke vekk fluesnapperne ved å kontrollere en kasse. Dersom ingen hekket i kassa, var det nok andre grunner til det enn at du sjekket reirplassen. Fluesnappere er veldig tolerante, og tåler godt at man ser ned i kassene.
Roar Solheim (20.07.2011)
Ringdue
Hei, Da vi kom hjem fra påskeferie oppdaget vi at et ringduepar hadde startet bygging av et rede på terrassen under et lite tre i balkongkassen. 2 egg ble etterhvert synlige. Vi lot de være i fred og "stengte" av halve terrassen da vi syntes dette var spennende. To unger ble klekket ca. mellom 13 og 16. mai. Nå har vi ikke sett moren eller faren på 2 dager. Hvor lenge kan disse små klare seg uten mat?
N.N (26.05.2011)
Svar:
Dette har du kanskje selv funnet ut av, siden vi ikke har kunnet svare deg tidligere. Hvis de voksne ikke viser seg på 2 dager, tyder det på at noe kan ha hendt dem. Forhåpentligvis gikk det bra med dueungene.
Roar Solheim (20.07.2011)
Fuglelus
Er det noen her som kan hjelpe meg med et svar angående mistenkt fuglelus eller annen parasitt som krabler rundt på katta mi etter å ha fanget fugl? Svart , helt flat, utrolig rask , stor i kroppen. Kan dere hjelpe meg med dette?
Er dette farlig for mennesker og eller katt? Hvis dere ikke kan svare.. har dere noen tips om hvor jeg kan få svar?
Med tusen takk for hjelpen
R.A. (04.06.2011)
Svar:
Hørtes nesten ut som at katten kasn ha fått på seg en lusflue. Dette er typiske fugleparasitter, og de er ikke farliger for pattedyr, selv om de kan virker litt ekle. De må klemmes flate for å ta livet av dem, med neglene eller med en tang!
Roar Solheim (20.07.2011)
Hvilken fugl?
Hei! I toppen av aspa vår i hagen satt i dag en fugl på størrelse med en meis - virket litt lengre/smalere i brystet. Heile hodet var sort/svært mørkt, mørkt nebb (spurvenebb), lys grå/beige i heile brystpartiet, mørke føtter og heilt mørk stjert. I halsen var han rustrød/brunrød, men fargen var kun ovenfor brystpartiet - som et halssmykke. Ikke skarp avgrensing. Ikke spraglet i underkropp! På grunn av at han satt øverst i treet, fikk jeg ikke med meg vingene og ryggpartiet. Heller ikke rakk jeg å se ham i flukt, da han var borte idet jeg kom ut med kikkert... Låten hans var bare èn rein, kort tone - kun ett i gangen med noen sekunders mellomrom. Jeg kjenner de fleste vanlige artene vi har her, men har aldri sett eller hørt en slik. Har sjekka på nett og i bok, - det nærmeste jeg kommer som likner, er Svartstjert. Hvor sannsylig er dette i Harstad, tror du?
G.K. (30.04.2011)
Svar:
Kan du ha sett en bjørkefink hann? sjekk denne i fuglebøkene.
Roar Solheim (20.07.2011)
And?
Sted; Asker. Observert en fugl på størrelse med en and. Rødaktig hode. Markert overgang til hals. Lys gulaktig farge på kropp. Ved flukt syntes en kort stjert.Gjemte seg i et hult tre. Krøp inn i et hull 2 meter oppe på stammen ( og kom ut samme vei)
G. (09.05.2011)
Svar:
Høres ut til å kunne ha vært en laksand hunn.
Roar Solheim (20.07.2011)