Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 372 til 42 396 av totalt 50 299 spørsmål


#Fuglekasser

Hakkespett-terror

Hei!

Jeg har en kamera-kasse med 7 blåmeis-unger som er 13 dager gamle. De støyer fært og tiltrekker seg oppmerksomhet av en flaggspett som gjentatte ganger har prøvd å hakke seg inn, men det er metallplate rundt hullet, så den kommer ingen vei. Diameteren på hullet er 3,2cm. Den får nebbet litt inn, men ikke helt ned til ungene. Hvor står åpning må til for at den kommer inn? Hvor lenge vil hakkespetten være en trussel? Vil den ta selv flygeferdige unger om den kan? Og hvilke hakkespetter driver med slik reirplyndring?

J.H. (27.05.2011)

Svar:

Slik reirplyndring er best dokumentert og kjent hos flaggspett. Hvis hullet er ca 4 til 4,5 cm i diameter, ville nok flaggspetten kunne komme inn. Det er helst når ungene er inne i kassa at de er i fare for å bli tatt av spetten. Vanligvis vil den ha problemer med å kunne ta meiseungene etter at de flyr ut, selv om jeg har sett flaggspett angripe og kveste en voksen kjøttmeis på et forbrett om vinteren.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Fuglekasser

Hvor stort skal hullet være?

Hei :D
jeg har en fuglekasse som en hakkespett har ødelagt hullet på. nå tenkte jeg å sette på noe foran sånn at hullet blir fint igjen. i fuglekassen har jeg nå hatt blåmeis to år på rad, og tenkte kanskje det hadde vært morsomt med en annen type fugl. kan jeg bestemme hvilken fugl som skal komme ved å ha riktig størrelse på hullet? har sett at en svart-hvit fluesnapper har sett på den...hvor stort hull må den ha, og vet du m en side jeg kan gå inn på hvor det står hvilken størrelse hvilken fugl skal ha?

H. (08.05.2011)

Svar:

Det er ikke mulig å spesiallage fuglekasser slik at kun EN bestemt fugleart vil bruke dem, når det gjelder småfugler. Vanlig hullstørrelse for mange arter er å lage 32 mm inngangshull. Dette passer for mange meiser, fluesnapper, gråspurv og pilfink.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette trepiplerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

G. (28.05.2011)

Svar:

Det ser slik ut.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Prøver på nytt. Kan du artsbestemme denne fuglen for meg?

G. (12.05.2011)

Svar:

Dette er en gråsisik.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sykdom og skader

hakkespett fugleunge.

fant en stor hakkespett (rød hatt på hode). midt i traffikert vei. Tok den med hjem da det var vaskelig å vite hvor den kom fra. Den har fjær, spiser og virker ikke skadet. Hva er sjansen for at den klarer seg i det fri? og når skal man prøve å sette den ut?

T. (16.06.2011)

Svar:

Spetter er ikke de enkleste fuglene å berge i fangenskap. Siden det er en stund siden dette spørsmålet ble lagt inn, så har du trolig alt funnet ut om fuglen kunne klare seg eller ikke. Fugler som ligger på eller ved veier, har som regel kollidertr med bil. De kan ha indre skader som er usynlige for oss, men som likevel kan være dødelige for fuglen.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Skånsom lokking?

Etter ikke å ha hatt tilgang til norsk natur og ikke minst norske fugler i over 20 år prøver jeg nå å gjøre meg kjent med hva som finnes i naturen rundt meg. Jeg forsøker å lære meg å skille fuglenes sang og utseende og har stor moro av å klare å fange forskjellige arter med kameraet mitt.
Jeg ser at mange fotografer bruker lokking ved hjelp av opptak for å få fugl på kamerahold og leser her at dere sier det er greit så lenge man ikke overdriver.
Finnes det noe sted jeg kan lære mer om hvordan jeg gjør dette med lokking riktig allerede på første forøk.
På http://www.xeno-canto.org/europe/ finnes det utrolig mange fine opptak av forskjellige slag fuglesang. Her skiller man mellom "call" og "song". Er f.eks. den ene typen lyd (call/song) mer "effektiv" enn den andre?
Er det fugleslag det overhodet ikke er noen vits i å forsøke å lokke på?
Er det visse tider av dagen som egner seg bedre til lokking enn andre og tider hvor man kanskje forstyrrer mindre enn andre?
Til slutt. Vurderer å skaffe meg min egen opptaker for ev. å kunne gjøre opptak av fugl i skogen og så spille det av med en gang for å se hvilken fugl som dukker opp. Er dette en god ide?
På forhånd takk for svar.

S.A.J. (20.06.2011)

Svar:

Spørsmålet ditt er ikke lett å besvare, for her kommer mange vurderinger inn (ikke eksakte svar). Lokkelyder og sang har ulik effekt på fugler. Mens sangen kanskje kan provosere hanner til å komme nærmere, kan lokkelydene trekke til seg begge kjønn, også om høsten. Her er det bare snakk om å teste ut og å gjøre dine egne erfaringer. Det er alltid spennende å gjøre egne lydopptak, men hvis hensikten kun er å få tak i lyd for slik lokking, så er det langt enklere å kjøpe ferdige CD-er med fuglesang.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Fuglekasser

FINNE REIR

Hei

stiller mange spørsmål her, og takker for svar:

jeg lurte på hvor jeg burde lete og hva jeg burde gjøre for og prøve å finne reir til linerler.
Hadde vært veldig morsomt og funnet et.
burde jeg kanskje sitte stille et sted og se hvor de er?

Har også bygget en spesialkasse til linerlen men denne ble ikke bebodd så jeg tok og hengte den inne på låven der det er svaler, tror du de vil bo i en sånn kasse, eller er det forsent?

utenfor svartmeiskassen der det var reirmaterialer utenfor kassen, så jeg nå litt nøyere fjær også, så jeg skjekket kassen og da var den tom, hva kan ha skjedd?

TAKK

G. (19.06.2011)

Svar:

Linerlekasser bør henge utendørs, men det er ikke lett å få linerler i dem. Den beste metoden for å lete etter linerlereir er å sette seg ned og å følge med på hvor de voksne fuglene flyr når de har mat i nebbet - da skal de vanligvis til reiret for å mate ungene sine. Hva som har skjedd i svartmeiskassa kan en bare spekulere i, for det er mange alternative forklaringer.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sykdom og skader

Svak kråkeunge

Igår så jeg en kråkeunge som lå i gresset, helt utmattet. Han prøvde å skrike etter sin mor, men det kom ikke ut en lyd. Han lå et stykke vekk fra reiret, så jeg tenkte jeg skulle bære han til reiret. Da jeg bar han, fikk han krampeaktive bevegelser, og dødde. La også merke til en annen kråkeunge som lå død på en gren i treèt. De var av ganske stor str syns jeg, når lærer de å fly? Noen på jobb så andre fugleunger ( skjor, trost ) ligge i grøften helt utmattet. Syns hele greia var ekkelt, og syns det var skikkelig leit at kråke ungen dødde i hendene mine. Ble mildt sagt overrasket over str, og at de ikke klarer å ta vare på seg selv.

M. (21.06.2011)

Svar:

Ikke godt å si hva som har skjedd her. Ungene kan ha blitt foreldreløse, og ha vært på slutten av å sulte ihjel, de kan ha blitt påkjørt og ha hatt indre skader, men det er dessverre også mulig at de kan ha blitt forgiftet fordi noen (ulovlig) har lagt ut gift beregnet på kråkene.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan du si hvilken fugleunge dette er?

N.N (22.07.2011)

Svar:

Se svar på spørsmålet i tidligere sending.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å si hvilken fugl dette er?

N.N (20.06.2011)

Svar:

Dette er en ungfugl av en finkefugl, men jeg har for mangelfulle illustrasjoner i bøker til å kunne si sikkert hva det er. Formen på hodet og nebb kan minne om en rosenfink, men nebbet er kort og lite, og minner mer om et sisiknebb.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Kattugle?

Treffer 2 ugleunger og en voksen ugle til stadighet rundt i nærområdet. Oftest på kvelden men også på dagtid. Ungene sitter oftest i grantrær ved siden av hverandre, skriker litt av og til. Uglemor alene også på gjerdestolper.Har ikke "horn"og er gråbrun på farge. Området er i nærheten av et gårdsbruk med sauer.Kan de ta lam? Det hender de flyger rett over hodene våre, kan de skade oss?
Bor på Sotra. Er det vanlig med uglehekking her ute på kysten ved Bergen?

H.K. (21.06.2011)

Svar:

Ingen ugler utgjør noen trusler mot så store husdyr som sauer og lam. På Sotra bør kattugle være den mest sannsynlige arten å treffe på.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette?

N.N (21.06.2011)

Svar:

Dette ser for meg ut til åkunne være en hagesanger pga det kraftige nebbet.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Tjeldeegg

Vi har hatt et tjeldepar som hadde lagt egg utenfor løetrappa vår og tjelden har ligget å ruget på eggene i to og en halv uke og plutselig var eggene borte. (2-3 dager siden) Idag når vi klippet plenen fant vi det ene egget under et tre ca. 20 m. fra redet. Hva slags dyr/fugl kan ha forflyttet eggene?

N.N (22.06.2011)

Svar:

Eggene kan ha blitt tatt av kråkefugl, mink, mår eller et annet pattedyr. Tjeldene selv flytter ikke på eggene sine.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjendt småfugl ?

Har en fugl som synger fra morgen til kveld, uavbrutt
Sitter oftest i en gammel eil bak huset
Den er lys grå i brystet, litt brunaktig på rygg og vinger
Har en "sort hat" på hodet ( størrelse ca som en Linerle )
Har et repetuar som kan ligne litt på svarttrost + mye mer
Kan ikke huske å ha sett denne fuglen tidligere

E.N./.9.5.6.3. (22.06.2011)

Svar:

Du har trolig sett og hørt en munk.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

brukkiet bein

vi vet ikke hva det er med gulspurven vår,men den klarer ikke gå så vi lurer på om det kan være noe alvålig...

K. (21.06.2011)

Svar:

Her finnes ikke noe bilde, så dette spørsmålet lar seg ikke besvare.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

SKJÆR UNGE

Bilde vedlagt spørsmålet

har funnet en skjær unge som var alene på veien og ikke kunne fly,lurer på hva jeg skal gjøre med den?,jeg mater den med boller og vann.har den fritt på et rom når jeg er der og ellers i et stort skap mens døren er på gløtt.

N.N (23.07.2011)

Svar:

Denne skjæreungen har tydeligvis nettopp forlatt redet, så det tar nok noen uker før den kan fly godt. Den må trolig passes og mates 4-8 uker før den kan ha mulighet til å klare seg selv. Skjærer er altetere, og kan fores med det meste av matrester, men mat som f. eks. kattemat på boks er ypperlig.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sykdom og skader

Skadet småfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fant nettopp en liten fugl på terrassen som bare ligger rolig og puster. Har lagt den litt skjult i en liten pappeske med litt vann og brødsmuler. Hva bør vi gjøre med den?

E. (22.07.2011)

Svar:

Dette er en løvsanger, og den har trolig fått hjernerystelse ved kollisjon med glassrute. Det eneste dere kan gjøre, er nettopp å gi den beskyttelse mens den enten kommer til hektene, eller dør. Utfallet avhenger av hvor kraftig sammenstøt den har vært utsatt for. Løvsangeren spiser ikke brødsmuler, men vann kan den ta. Hvis den begynner å flakse omkring, er den nok klar til å kunne slippes fri.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette? Svømte sammen med brunnakker og hadde omtrent samme størrelse som dem. Synes den ligner stokkand, men ikke helt. Hybrid?

G. (22.07.2011)

Svar:

Dette ser helt ut som en stokkand hunn for meg.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Måker

Alle oppslagsbøker sier at måker har ett kull i året. Nå har jeg i tre år observert fra min takterasse måkene i mitt nabolag( tak) Og de har faktisk 3,4 og opptil 5 (!!!)kull i løpet av en god sommer!! Er det forskjell på fiskemåker og fiskemåker som har blitt bymåker?:)

N.N (29.06.2011)

Svar:

Jeg betviler at ett og samme måkepar har flere kull i løpet av sommeren. KANSKJE de kan klare 2 kull, selv om jeg ikke kjenner dokumentasjon på dette. Trolig er det flere ulijke par som har unger på forskjellig tidspunkt, slik at det ser ut som fler kull etter hverandre.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sykdom og skader

Peking and med brukket vinge

Har en peking and som har brukket vingen,har tatt på bandasje for og holde vingen i ro og på plass,vil denne gro,hvis ja,hvor lenge må den være bundet opp??

V. (25.06.2011)

Svar:

Ikke helt lett å si, men brudd hos fugl pleier å gro i løpet av 2-3 uker.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Kråke?

Jeg har sett og forsøkt å ta bilde av en kråkelignende fugl, men fuglen er brun derhvor kråka er grå og har et hvitt bånd på undersiden av vingene. Det ser også ut til at fuglen er hvir på stjerten. Er dette en helt vanlig kråke?

S. (03.07.2011)

Svar:

Det høres ut som at du kan ha sett en kråke med fargefeil i fjærdrakten. Dette er ganske vanlig for mange kråkeunger, og har sammenheng med mangelfull næringstilgang under oppveksten.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Svømmedyktige måkebarn????

Jeg og min samboer satt på et utested ved kaia i byen vi bor. Vi så en måkeunge som enda ikke var flyvedyktig rusle rundt kaia. Plutselig kom en mann og kastet den ned i sjøen 2-3 meter ned i havnebassenget. Mange av oss som sådette ble kjempe forskrekket, for en slem ting å gjøre. Nå drukner den, eller får ikke seg opp igjen, eller får ikke mat fra Mor!!! Har vi noen grunn til å bli sinte? Vet så lite om hvordan disse små måkene klarer seg.

A.S.H. (09.07.2011)

Svar:

Måkeunger er svømmefugler, så dette burde ikke være problematisk for fuglen. Men det var jo lite respektfullt å håndtere måkeungen på denne måten. Slike fugleunger bør man la være i fred.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har et par fugler hoppende på tunet. Deser ut som trost, men de er litt mindre enn gråtrost. Kort hale, men lengre enn stær sin, mørk med et rød-skjær. Hva er det? Bildet er tatt igjennom et vindu og er derfor litt uskarpt

P. (10.07.2011)

Svar:

Dette er en ung svarttrost.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Ørliten dunete unge.

Bilde vedlagt spørsmålet

Litt usikker på art, kjøttmeis, linerle eller fluesnapper (samboeren mener det siste).Hoppet eller falt ut av reiret på taket - mange reirbyggere der og jeg greier ikke lokalisere hvilket/hvor. Han har nå holdt hus hos oss i 4 dager og vokser. Jeg har gitt han først kokt egg, nå får han usaltet karbonadedeig. Innimellom får han noen fluer/mygg/stankelben, men i mindre grad. Er innpakket i et håndkle (litt space da, i en bolle på kjøkkenet. Men han er litt stille, synes jeg, maser lite. Prøver å fore lite og ofte, men kan gå en time mellom, og da får han to "tugger" men vil ofte ikke ha andre gangen. Er det noe jeg skal/må endre her - eller er det bare å gi opp?

E. (10.07.2011)

Svar:

Dette ser ut til å kunne være en kjøttmeisunge. Det er ikke lett å fore opp slike unger, men kanskje har det gått bra? Matvalget høres ganske bra ut.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

G. (10.07.2011)

Svar:

Dette er en grtåsisik.

Roar Solheim (22.07.2011)

««første 42 372 - 42 396 av 50 299 siste»»