Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 970 til 41 994 av totalt 49 931 spørsmål


#Diverse

Kongeørn

Hei!
Kan dere gi meg litt utfyllende informasjon om atferden til kongeørna? Altså, hvilke lyder, eller evt. bevegelser bruker de for å kommunisere med hverandre? Kommuniserer foreldrene og barn på samme måte som det par gjør?
Og hvor lenge kan denne fuglen leve? Hvor høyt, og fort kan den fly?
Jeg har lest at kongeørnparet forsvarer et territoreum, men hvor stort er det vanlig at dette er? Og holder et par sammen hele livet?
Og så lurer jeg på hvordan kongeørna jakter, og hvor mange ganger pleier den i gjennomsnitt og lykkes?
Til slutt: Har kongeørna noen naturlige fiender? Hvordan klarer den seg her om vinteren? Hvordan slåss den, når den skal jage bort inntrengere fra territoriet? Hva spiser den året gjennom?
Og hva foregår egentlig under hekketiden? Hvordan foregår parringen? Ruger bare hunnen, og hva gjør i så fall hannen i mellomtida?
Hvor vanlig/sjeldent er det at to unger vokser opp? Hvor lenge holder avkommet seg til foreldrene? Og blir ungen(e) jaget fra territoriet når de er blitt store nok til å klare seg selv, eller bare flyr de sin vei når tiden er inne?

Hilsen Anonym

A. (13.06.2011)

Svar:

Dette spørsmålet er altfor omfattende til at vi kan svare på det her. Du må selv søke i databaser eller fuglebøker etter alle disse dataene.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Økologi og atferd

HEI HAVSULE

hvordan finner havsulen mat ?

N.N (10.06.2011)

Svar:

Den stuper ned fra 20-30 m over havet, og forsøker å ramme sild eller andre stimfisker.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grå fluesnapper?

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en grå fluesnapper, eller svarthvit?

G. (13.06.2011)

Svar:

Dette er en gråfluesnapper.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Trekkfugler

Trost

Hei, i sangen "alle fugeler" sies det at trosten forlater landet om vinteren, men jeg ser enda flere troster om vinteren enn om sommeren. Er det bare tull det med at de flyr vekk om vinteren?

A.B. (02.06.2011)

Svar:

Nei. De fleste trosteartene trekker ut av Norge, men svarttrost og gråtrost kan prøve seg på å overvintre, spesielt langs kysten av Sør-Norge.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Økologi og atferd

Hakkespett?

Hei! På hytta som ligger ved kysten i barskog (Rogaland), har det kommet hull i veggen bl.a inn til utedoen. Det ser ut som at det kan ha sittet en fugl der og hakket for det er merker etter klør. Kan det være en spett som har gjort dette og hvorfor? Er det isåfall vanlig at spettene lager skade på husvegger? Lurer også på hvorfor spettene trommer?

I. (13.06.2011)

Svar:

Du har mest sannsynlig hatt besøk av flaggspett - det er denne arten som oftest lager hull i vegger. Svartspetten kan også gjøre dette, kanskje også grønnspett.
Spettene trommer av samme grunn som at mange fugler synger - det er deres måte å si i fra at de bor i området, og kanskje at de vil tiltrekke seg en make.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fink?

Så idag 22 juni kl 08.00 i Gaustadbekkdalen i Oslo en finkelignende fugl som hadde i all hovedsak en intens gul kropp med sorte striper/felt og svært røde kinn - hva kan det ha vært? Den satt på en et høyt strå, men jeg hørte ingen sang.

T.E. (22.06.2011)

Svar:

Kanskje du har sett en stillits - sjekk denne i fugleboka.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Fuglekasser

Gransanger/Løvsanger

Jeg hadde problemer med hakkespett som utvidet hullet i fuglekassen i fjor. Derfor monterte jeg en metallplate med åpning 27 - 28 mm der i håp om å få blåmeis til å hekke i år. Vel, det er ikke blåmeis som hekker her og jeg prøver å finne ut hva det kan være, men det nærmeste jeg kommer er gransanger eller løvsanger. Det har vært fluesnappere som har prøvd å komme inn, men de klarer det ikke. Må det være en meis?

E.L. (22.06.2011)

Svar:

Ingen sangere hekker i fuglekasser, så det må nok være noe annet du har fått besøk av. Men jeg kan ikke si hva slags art dette er, uten nøyere beskrivelse.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

ringdue som ikke klarer å finne mat selv

Hei, vi har funnet en liten ringdue for 6 uker siden. Han var veldig ung og skadet. Vi tok han med hjem, matet han og nå er han blitt stor og flyr ute. Men på denne måten har han vokst opp hos oss, han har blitt veldig tam og han klarer ikke å finne mat selv. Selv om han er ute i naturen, kommer han tilbake hver dag for å få mat. For noen dager siden tok vi han med til skogen, sånn at han kunne leve der på egen hånd. Men han kom tilbake og var kjempe sulten, så hva kan vi gjøre for at han klarer å finne mat selv? Hilsen Denise

D.P. (13.06.2011)

Svar:

Fugler som er foret opp på denne måten, må gradvis lære å finne mat selv. Hvis dere brått setter en slik fugl ut i skogen, vil den mest sannsynlig sulter i hjel eller bli tatt av en rovfugl/rovpattedyr.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Økologi og atferd

småfuglenes "revir"

Takk for svar på mine to foregående spørsmål.Lurer på hvor stort område eksempelvis sort/hvit og grå fluesnapper,blåmeis og kjøttmeis har i forhold til artsfrender. Er det store forskjeller på de forskjellige artene av småfugl. Svaler og stær er jo veldig selskapelige.
Leste også i et svar et annet sted her at vi ikke har fugler i Norge som spiser bier. Som birøkter har jeg opplevd flere ganger at kjøttmeisen sitter i flyhullet til bikuben og plukker døde bier om våren. Vi har også i en bigård vært plaget av at flaggspetten hakker hull i kuben og ødelegger tavlene. Når den har vært på ferde blir det et ca 5 cm stort hull tvers igjennom kuben.

L. (14.06.2011)

Svar:

Selv om enkelte fugler kan plukke bier, lik kjøttmeisen du beskriver, så er det ingen arter i Norge som har spesialisert seg på bier som hovednæring. Hvis fuglene kan komme til selve bikakene, så er nok mange interessert i dem (honning og larver).
De fleste småfugl har territorier som gjør at de må¨ha 10-50 meter til nærmeste nabo. Enkelte arter forsvarer ikke leveområdet, men hekkeplassen og maken sin (stær, svaler).

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Fugl puster tungt!!!!!!!

Hei.
Jeg lurer på om det er normalt for en fugl å puste med munnen, du hører at den 'peser'? (den har munnen åpen)
Den spiser og drikker ellers normal.

og jeg lurer på om dere vett hva som forårsaker dette og hva det er som kan gjøres for å bli kvitt dette?

og et spørsmål til, har en liten kråke i hagen, men ingen tegn til at foreldrene mater den. Hvor ofte pleier kråke foreldrene å mate ungene sine?

Hilsen en fugle venn :)

N.N (16.06.2011)

Svar:

Fugl som peser med åpent nebb, kan være stresset. De gjør dette for å kjøle ned kroppstemperaturen. Kråkene forer ungene sine vanligvis flere ganger i løpet av dasgen, men det kan nok variere hvor lang tid det går mellom hver mating, avhengig av hvor lett foreldrene finner mat.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kveldsfugl

God kveld! Hver eneste kveld de siste tre til fire ukene har det kommet en fugl over himmelen som kvekker to ganger for så å kvitre gjentagende, mellom ti og elleve hver kveld. Den er nok litt mindre enn en trost men siden den alltid kommer i skumringen ser jeg ikke detaljer. Den bruker vingene tilnærmet kontinuerlig med svært korte pauser og er overhodet ingen seiler.

M. (18.06.2011)

Svar:

Jeg tror du har sett og hørt en rugde, selv om den er større enn en trost.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

hei
har en fugl som flyr rundt i hagen min som jeg lurer på hva slags fugl det er ,den er brulig ,middels stor ,kranglevoren og har en utrolig merkelig kvitrelyd som hørtes ut som en elektrisk saks eller noe sånt.
håper dere kan hjelpe min nysgjerrighet

N.N. (20.06.2011)

Svar:

Dessverre, jeg klarer ikke å finne hva dette kan være for noe, spesielt ikke når du sier at den er "kranglevoren".

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

heipiplerke eller trepiplerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

O.R. (13.05.2011)

Svar:

Dette ser mest ut som en trepiplerke for meg.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Når drar stæren til syden?

Jeg bor i Moss, og de siste dagene nå har jeg sett store mengder stær i flokk, akkurat som om de samler seg for å dra til syden? Har også sett andre småfugler i store flokker på hummelen. Er ikke dette tidlig?
Dagen før jordskjelvet i Oppland var det hundrevis av fugler i trærne der jeg bor. De "skravlet" noe veldig. Kunne de merke at noe ville skje?

W.N. (23.07.2011)

Svar:

Stærene forlater Norge i september-oktober, men etter at ungene har forlatt reiret, samler stærene seg i stadig større grupper og flokker utover sommeren. Fugl og pattedyr kan ofte merke jordksjelv før vi gjør det.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Økologi og atferd

fugle egg

hvilken tid på året KLEKER SVARTTROSTEGG

H. (23.07.2011)

Svar:

Svarttrost og andre troster har vanligvis reir og egg fra slutten av april og utover. Første kull klekkes gjerne i mai, men svarttrost kan ha to kull i løpet av sommeren.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Musvåk

Vi har funnet en forkommet musvåk, vil tippe at den er 4 uker. Den har tilvennet seg til oss meget raskt! Men hva burde vi fore den med? Hvor ofte? Osv

R.V. (23.07.2011)

Svar:

Musvåk spiser kjøtt, så kylling eller kjøtt fra ville fugler (trafikkofre) går bra. Men dere bør få en fuglekyndig person til å undersøke fuglen for å vurdere om den er skadet eller ikke.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ender?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg var i Danmark forleden og kom over disse to endene. Hva slags typer er de to?

N.N (23.07.2011)

Svar:

Dette ser ut som en slags tamender. Den til høyre kan minne om en snadderand pga det hvite vingespeilet, men bildet er ikke godt nok til at jeg kan si noe sikkert.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hei!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg lurer på åssen fugleunge dette er?

Jeg har et til spørsmål.
I dag var jeg i skogen og så så jeg en fugl fløy ut bak et tre fikk ikke sett helt åssen fugl det var, men jeg gikk bak treet og der var et ganske stort hull ca: 50 cm over bakken med et reir i, det var ganske lite reir også var den 4 lysebrune egg med mørke brune prikker på, eggene var ca 2 cm i lengen og 1 cm i bredden, fuglen jeg så var brun.

S.S. (19.06.2011)

Svar:

Ungen er for liten til å være sikker, men nebbet kan faktisk minne om et duenebb. Fuglereiret og fuglen du beskriver kan passe med gråfluesnapper.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Hvilken fugl har lagt egget?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg var og så i fuglekassen til mormor og morfar her om dagen. I kassen var det 4 døde unger og ett egg. Morfar hadde hørt en hagesanger synge mye i flere uker, men plutselig ble den borte. Hvilken fugl har lagt egget på bilde? Hvorfor forsvant foreldrene plutselig?
mvh carina

C.E. (20.06.2011)

Svar:

Dette egget kan se ut som et gråfluesnapperegg. Hagesangere legger aldri egg i kasser. Foreldrefugler kan dø av naturlige årsaker også når de har egg og unger.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Spørsmål:

Hei. Jeg har en gjøk som fløy på vinduet på huset mitt og brakk nakken.Er det lov å få den utstoppet og finnes det noen i Sandnesområdet som kdriver med dette.mvh Finn Helge Lima,Ålgård.

N.N (19.06.2011)

Svar:

Ja, gjøk kan du beholde uten å søke spesiell tillatelse. Men du bør finne fram til en autorisert preparant som gjør kvalitetsmmessig bra arbeid.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med blå vinger

På tur ved Maridalsvannet, så vi en fugl med kraftig kropp og hode. Den var kanskje litt større enn en due. Kroppen var brunspettete, men oversiden av vingene var klar blå. Hva slag fugl er dette?

J. (13.06.2011)

Svar:

Du har sannsynligvis sett en nøtteskrike.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Fuglekasser

stær og tårnseiler

hva er størst sjanse til å få i fuglekasse av tårnseiler og stær? ps jeg har laget en fuglekasse med 19 cm bredde, og 3,2 eller 3,5 cm hull og der bor det nå en pilfink så kanskje det kan være en fuglekasse til en pilfink

L. (20.06.2011)

Svar:

Dette avhenger av hvordasn kassa er hengt opp. Tårnseiler hekker oftest i kasser oppunder hustak, mens kasser på trestammer er mer typiske for stær.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Fuglekasser

raudstjert

HEI

jeg bare lurte på hvor jeg burde henge en kasse til raudstjerten (har veldig lyst til å få den i en kasse)
og hvor stor kassen kan være.

TAKK

K. (08.07.2011)

Svar:

Se beskrivelser i Fuglevennen nr 1 2011, ta kontakt med Norsk Ornitologisk Forening (www.birdlife.no).

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Om å ta med fugleunger hjem

Synes alt for ofte at det tas fugleunger med hjem i den tro at de er forlatt. Tror folk er uvitende om at foreldrene oftest er i nærheten og passer på ungene sine. Her trengs det opplysning og den bør starte allerede fra barnehage/ barneskolealder av. Noe for NOF?

G. (09.07.2011)

Svar:

Her gis det stadig opplysning, hvert eneste år, men ikke alle lærer dette, dessverre.....

Roar Solheim (23.07.2011)


#Fuglekasser

VENDEHALS

HEI

Lurer på hvor jeg burde henge en kasse hvis jeg vil at vendehalsen skal flytte inn, hvor høyt oppe kassen skal henge og hvor stor kassen skal være o.s.v

K. (10.07.2011)

Svar:

Kasse på samme størrelse som for stær, henges i skogkant mot hogstflate eller kulturlandskap, ca 3-4 meter over bakken, men vendehalsen er ganske fleksibel, så dette er bare ca- angivelser.

Roar Solheim (23.07.2011)

««første 41 970 - 41 994 av 49 931 siste»»