Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 286 til 42 310 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
antall fluer
hvor mange fluer tar en fluesnapper i løpet av en sesong ca
J.A.O. (29.05.2011)
Svar:
Umulig å svare på, dessverre.
Roar Solheim (26.07.2011)
Kaje i pipa
Hei! Har hatt et kajepar i pipa en stund. De har et fast reirsted i en av ventilasjons sjaktene i 2 etasje.To unger har det blitt på dem, men nå som de har blitt større har de prøvd å bevege seg, og falt helt ned i kjelleren.Åpna luka i kjellern og så disse ungene. De så forsåvidt friske ut, men vil foreldrene klare å komme ned med mat , eller ungene komme seg opp 3-4 meter til reiret sitt igjen?? Skal jeg ta dem ut og sette dem på taket eller bare la dem være ?? Gjør det noe at jeg tok på dem da jeg fant dem?
I.G. (06.06.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Det gjør ikke noe å ta på og håndtere slike fugleunger. Den beste løsningen vil i dette tilfellet være å flytte ungene tilbake i reiret, og så kanskje tette igjen slik at de ikke kan falle ned på nytt. Når sesongen er over, ville jeg ha fjernet reiret og blokkeret pipeinngangen med kyllingnetting slik at ikke kaiene bygger reir der neste vår.
Roar Solheim (26.07.2011)
Hvordan kan vi flytte et reir?
Vi pusser opp hus, og har oppdaget et lite reir med unger i overgangen mellom vegg og tak der hvor vi river og skal sette opp nytt.
Fuglen er liten som en spurv. Den har grått bryst, brune vinger med en liten hvit stripe. Den har sort hette på hodet, og hvitt rundt øynene.
Vi tenkte kanskje å lage en fuglekasse og forsøke å flytte reiret over i fuglekassa.
Hvordan skal vi gjøre dette? Vi vil nødig skade fuglene eller reiret og ønsker å legge til rette så de kan fortsette å bo her men bare ikke i den veggen som vi nå skal rive.
Vi bor i Hadsel kommune i Nordland.
H.H.D. (04.06.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Vet ikke sikkert hva slags art dette kan være, men flytting av reir er neppe en løsning som vil fungere. Enten må man la reiret ligge til ungene er ute, og vente med arbeidet, eller så må man brutalt fjerne det, selv om siste løsning ikke er anbefalt.
Roar Solheim (26.07.2011)
hei
Jeg har en katt og den har klart å fagne en kjøttmeis og tok den med inn i stuen. den lever jeg klarte å redde den. Men den er ganske skremt og fått et lite sår på buken. kan du hjelpe meg litt her
takk
T.M.P. (06.06.2011)
Svar:
Beklager sent svar. I slike tilfeller må en bare vente og se 1-2 dager. Skadde fugler må få vann, men ellers holdes i ro f. eks. i en pappeske slik at de skjermes mot forstyrrelser.
Roar Solheim (26.07.2011)
Linerle
Hei.
Fant nettopp ett linerle reir på verandaen på hytta, med seks egg oppi. Siden vi har tenkt å bruke hytta de neste dagene lurte vi på om det er mulig å flytte reiret ned under verandaen slik at den får litt mer ro under ruging? Hva lønner det seg å gjøre?
P.L. (05.06.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Flytting av reir med egg KAN kanskje gå an, men er sjelden særlig vellykket. Da er det bedre å satse på at linerlene venner seg til at dere er i nærheten. Kanskje går det, og kanskje kan det gå galt...
Roar Solheim (26.07.2011)
egg
i fuglekasse ved hytta lå det 4 grønne små egg og for meg så det ut som de hadde hvite striper.
måtte bruke speil så det var vanskelig å se.
kan det være mulig.
T.Y. (05.06.2011)
Svar:
Hvite striper passer ikke med fuglekassehekkende arter. Svarthvit fluesnapper og rødstjert har blågrønne egg, og under spesielle lysforhold kan du kanskje oppfatte disse som grønne.
Roar Solheim (26.07.2011)
forlatt rede
hei
Har ei kasse der et blåmeispar hadde reir. Fuglemora ruga på eggene i 13-14 dager.Så forsvant hun plutselig, for 2-3 uker siden, fuglefar satt i treet og kvittret uavbrutt samme morgen. Nå ligger det 7 egg i kassa. Skal jeg fjerne reiret, eller vente til høsten?
Denne kassa henger på et tre mellom to andre trær der det også er fuglekasser. Det er 15-20 meter i mellom. Et fluesnapperpar har den ene kassa, granmeis den andre. Henger kassene for tett, og er det grunnen til at blåmeisen forsvant?
L. (07.06.2011)
Svar:
Nei, her har trolig blåmeismor omkommet. Hun kan ha blitt påkjørt, tatt av katt, rovfugl, eller rett og slett ha dødd av andre årsaker. Nå kan du trygt fjerne hele reiret. Avstanden mellom kassene dine høres helt grei ut, og forårsaker ikke slike forsvinninger som dette.
Roar Solheim (26.07.2011)
Lenge fra eggene
Har svart-hvit flusnapper i fuglekassen. Har kamera der,men hvor lenge kan hunnen være borte fra eggene under rugingen uten at ungene inni skal fryse ihjel. Har fuglene kontroll over det?
N.N (07.06.2011)
Svar:
Hvor lenge fuglene kan være borte fra eggene, avhenger av flere faktorer. Lufttemperaturen spiller inn, og også hvor tidlig eller sent fuglene har kommet i rugingen. Nylagte egg kan ligge uruget og nedkjølt lenge, mens godt rugede egg må ha en mer konstant høy temperatur. Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt tid for hva som er grensen for hvor lenge en fluesnappere kan forlate eggene sine, men fuglen selv vet nok dette instinktivt.
Roar Solheim (26.07.2011)
Gåsunger
Er det ikke litt tidlig at gåsjakta begynner 10 august.??
På frøya er det nå mange nyklekte og sene gåsunger!!
sånn var det i fjor og! Da svømte det gåser med unger som ikke har kommet seg opp på vingene enda.. De blir jo lett skutt!! :((
H. (07.06.2011)
Svar:
Jo, jeg er helt enig. Men de som bestemmer disse jakttidene, kan kanskje begrunne hvorfor. Jeg foreslår at du retter spørsmålet direkte til Direktoratet for naturforvaltning, for det er de som bestemmer jakttider for de ulike fugleartene.
Roar Solheim (26.07.2011)
Låvesvaler
Hei.
Vi har latt døren i vår nybyggde stall stå åpen noen dager, og dermed flyttet det inn et Låvesvalepar og byggde rede på en drager oppunder taket. Nå kan vi ikke lukke døren før vi får lagd et hull i veggen slik at Svalene kommer seg inn og ut. Vi vil også holde Skjæra ute. Så mitt spørsmål er: "Hvor stort bør et slikt hull være?".
R. (02.06.2011)
Svar:
Beklager at du ikke har fått svar tidligere, men ferie og annet arbeid har redusert antall personer som kan svare. Et hull på f. eks. 15 x 15 cm vil være mer enn tilstrekkelig for låvesvalene for å fly ut og inn.
Roar Solheim (26.07.2011)
Kvitryggspett - tromming
I forrige uke så jeg to kvitryggspetter (han og hun) som satt og trommet intenst i hver sin lysstolpe like i nærheten av hverandre i en halvtimes tid. Kan hvitryggspetten ha 2 kull og hekker den i så fall så sent i sesongen? Eller trommer den på denne måten også utenfor hekkesesongen?
N.N (26.07.2011)
Svar:
Jeg kjenner ikke til at noen av spetteartene i Norge er registrert med to kull i løpet av en sesong, og i alle fall er det ingen som vil starte hekking så sent som nå. Men hvitryggspetten er spesialisert på å leve av store larver av vedlevende biller som hovedføde, og disse finnes i døde trær. Dette kan gi grunnlag for at hvitryggspetten kanskje kan være mer territoriell hele året enn andre spetter, noe som vil kunne forklare tromming også på denne tiden av året. Observasjonen er interessant, for det meste av trommeaktiviteten hos hvitryggspett er kjent og rapportert fra tidlig vår, før hekkestart.
Roar Solheim (26.07.2011)
fuglekasser til spurve ugle og Tårnfalk
takk, for svaret jeg mottok. Jeg er veldig fasinert av tårnfalk og spurveugle. Har sett og opplevd dem på nært hold, mange timer med kikkert har jeg brukt. Har også vært på nettet å lest om personer som har laget fuglekasser til Tårnfalk og spurveugle. I den forbindelse lurer jeg på hvor store kassene må være og hvor stort hullet må være? Har tenkt å lage noen selv. Tilslutt vil jeg opplyse om at jeg for en måned siden så Lappugle ved Tannlitjernet på Gravbergsveien mot Kynna i Våler i Solør. Jeg veit at det er få av dem i Norge og at de er en trua art. Så i den forbindelse lurer jeg på hvem jeg skal kontakte angående det.
T.M. (25.07.2011)
Svar:
Lappuglene har hekket med flere titalls par i Hedmark i år, så din observasjon er ikke uventet nå. Den blir videreformidlet. Spurveuglekasser må ha inngangshull på ca 4,5 cm diameter, og frontvegg minst 6-7 cm tykk, slik at hullet blir som en tunnell. Tårnfalkkasser kan være som firkantede bokser med vegger ca 40 cm, og stor, firkantet åpning i fronten.
Roar Solheim (26.07.2011)
Spørsmål:
På en tur på Sula ved Ålesund så vi ei kråke med gult nebb. Er det mulig at dette kunne være en alpekaie. Betdelig srre enn svarttrost og tydelig gult nebb.
G.B. (25.07.2011)
Svar:
Nei, det er neppe særlig sannsynlig, selv om jeg ikke kan gi deg noen forklaring på hva du kan ha sett. Alpekaie er aldri sett i Skandinavia så vidt jeg kjenner til.
Roar Solheim (26.07.2011)
fugl med mye lyd
Er dette buskskvett eller kan det være en tamarinsanger på villspor.
Tror det var to stykker som holdt til i nabolaget i en liten uke før det ble stille.
Helt vanvittig mye lyd og rare lyder fra en så liten fugl..
P.S.J. (25.07.2011)
Svar:
Dette er en buskskvett. De kan ha ganske variert og komplisert sang.
Roar Solheim (26.07.2011)
Hvordan forhindrer jeg at svalene bygger nye reder til neste år over vinduene på mitt nordlandshus?
Vi har mange svaler som hvert år bygger nye reder over loftsvinduene på vårt nordlandshus. Vi synes svalene er fine, men hele yttersiden av huset ser ikke ut pga av avføring fra svalene. Kan du gi meg noen tips på hvordan vi på en god måte kan hindre at de bygger reder i huset vårt?
N.N (24.07.2011)
Svar:
Tror du må perre av over vinduene med netting nå i vinter, slik at svalene ikke får festegrunnlag for reirene neste vår.
Roar Solheim (25.07.2011)
kan det være tårnfalker
jeg og samboeren min oppdaget et rovfuglreir høyt oppe i et grantre ved hytta i Bustad i Trysil rundt kristi himmel farts tider. Hver gang en av foreldrene var på vei til reiret hørte vi tydelig ki-ki-ki lyd. Fuglen var litt mindre enn en spurvehauk. Lys på undersiden m/små brune flekker. Lysebrun og hvit på oversiden. Tydelig lys grå markering ved øynene. Skarpt blikk. Litt stillstående i lufte for så stupe ned. Hadde alltid skogsmus/skogslemen i klørne på vei til reiret. Nå er ungene nesten flyve dyktige å de holder seg i trær i nærheten av reiret. Har vært ganske nærme dem ca.1.5-2m for å studere dem, virker tolerante. Har pløyet alt av bøker o.l å tror ganske så sikkert at det er Tårnfalker. For farger, utseende, vingespenn og størrelse stemmer overens. I tilegg er de avhengig av smågnager år og i år er det jo mus og skogslemen år. Kan du hjelpe meg med svar omthva du tror det kan være? Har desverre ikke noe godt bilde for mobilen har for dårlig megapiksel.
T.M. (25.07.2011)
Svar:
Det høres absolutt ut til at du har funnet et tårnfalkreir. Eneste alternativ til denne er dvergfalk, som også hekker i slike gamle kråkereir, men dvergfalken er mer spesialisert på å jakte småfugl. Musespisingen tyder derfor mest på tårnfalk, en art som er veldig tallrik i Trysil.
Roar Solheim (25.07.2011)
Skjære med brukket vinge
Vi har i den siste uken sett en skjære som hopper rundt i nabolaget, med den ene vingen hengende ned. Det ser ut som en unge. Nå har vi klart å få tak i den, og lurer på hvordan vi skal gå frem for å hjelpe den på best mulig måte?
T. (24.07.2011)
Svar:
Dere kan holde den i en stor pappeske noen uker, mens dere gir den mat og vann. Skjærer er altetere, og kan fores med det meste, men f. eks. kattemat på boks kan være et godt alternativ.
Roar Solheim (24.07.2011)
Spørsmål:
Så en fugl i luften i Albufeira/Portugal som stod helt stille i luften i mange sekunder.
Har hørt at det er en som kalles "stiller`n", men
hva er det for en fugl?
O. (24.07.2011)
Svar:
Det høres ut til at du kan ha sett en tårnfalk. I dette området finnes også den nære slektningen rødfalk, som kan stille i lufta på samme måte.
Roar Solheim (24.07.2011)
Måseunge
Noen unger har plukket opp en måseunge , men vil ikke si hvor de fant den. Da de satte den fra seg kom det tre store måser som hakket på ungen . Jeg ble bekymmret og tok den med meg hjem (noe man ikke skal gjøre)
Det store spørsmålet nå er hva jeg skal gjøre med ungen? Skal jeg fortsette å ta vare på den og mate den , og isåfall med hva ??? Håper noen kan gi meg et raskt svar på dette !
N.N (24.07.2011)
Svar:
Måker er altetere, og kan fores med nesten hva det skal være av ukrydret mat. Fisk, kattemat, poteter, brød, korn osv - nesten alt går an. Hvis du ikke kan finne fram til foreldrefuglene, så er nok eneste utvei å fore opp måkeungen dersom du skal unngå å måtte avlive den.
Roar Solheim (24.07.2011)
Pilfink eller gråspurv hunn?
hei, jeg har to spørsmål:
1)Hvordan ser men forskjellen på gråspurv- og pilfinkhunn? jeg har både gråspurv og pilfink på fuglebrettet mitt, det hadde vært litt gøy om jeg kunne se forskjellen på hunnene:)
2) skal man mate fuglene hele året?
C. (06.06.2011)
Svar:
Hos gråspurv er hann og hunn ulike, mens hos pilfink er kjønnene like. Pilfinkene har varmt brun hette, hvitt kinn med sort flekk i det hvite.
Fuglene kan du fore året rundt, dersom du har lyst til det.Roar Solheim (24.07.2011)
Foring i hekketiden
Er det en god ide å fore fuglene i hekkesesongen? Kan det være skadelig for ungene på noe vis?
J..,.V. (07.06.2011)
Svar:
Dette er ikke noe problem. Voksne fugler som får fuglemat, får bedre tid til å finne insekter og småkryp til ungene, og dermed har de større sjanse til å få frem ungekullet sitt.
Roar Solheim (24.07.2011)
Liten grå fugl
For et par uker siden så vi her i Rana, Nordland, noen småfugler vi ikke finner i fugleboka.
De var på størrelse med en spurv, og var svært lite redde.
Vi så dem gjennom et vindu på 2-3 meters avstand mens de spiste mark i gresset.
Kroppen var grå, hodet hadde en grå kalott øverst.
Rundt halsen var det markerte sorte og hvite ringer, en av hver.
Hvilken fugl var dette?
Ø. (09.06.2011)
Svar:
Har dessverre ikke noen gode forslag til hva dette kan ha vært for noe.
Roar Solheim (24.07.2011)
kråkeunge
Jeg har i 4 dager fulgt med på en kråkeunge som har falt ut av reiret, i en park midt i Oslo sentrum. Foreldrene har vært tilstede og jeg har ved flere anledninger sett de sammen med ungen. Men nå de siste 2 dagene har kråkungen vært med eller mindre alene, og den har sittet på omtrent samme plass hele tiden. I dag fant jeg den sittende helt fullstendig apatisk i høljregnet og den reagerte omtrent ikke da jeg strakte frem litt mat til den. Jeg tror den er veldig svak....Så spørsmålet er da; går det an å ta den innendørs en halvtimes tid, fått i den litt mat og varme, for deretter å sette den ut igjen (Det har regnet 3 dager i strekk så den er veldig pjusk og "ustelt")? Foreldrene har reir i nærheten, så de følger garantert med på'n!
A. (10.06.2011)
Svar:
Dette lar seg gjøre, men er egentlig ikke å anbefaler. Det er bedre å dytte mat i ungen der den sitter. Hvis den fjernes fra stedet, selv om det bare er for en kort stund, kan foreldrene oppfatte dette som at ungen er tatt av et rovdyr og borte for alltid, og dermed ikke lete etter den når den settes tilbake igjen.
Roar Solheim (24.07.2011)
Fuglesnapper??
Vi sliter veldig med mygg og har hørt at fuglesnapper kan hjelpe på problemet:) Er dette tilfelle, hvordan fuglekasse må jeg ha og kan jeg henge den høyt på garasjeveggen?
K. (11.06.2011)
Svar:
Du kan gjerne henge en fluesnapperkasser på en garasjevegg, men det kan godt hende at du f. eks. får kjøttmeis eller gråspurv i den. Fuglene kan ta en del mygg, men de klarer neppe å fjerne et myggproblem dersom det er så mye mygg at dere plages av insektene.
Roar Solheim (24.07.2011)
Kråkeunger
Hei. En dag for ca 3 uker siden hørte vi fuglelyder fra pipa. Etter å ha hørt på dette i et døgn, ble mannen i huset bedt om å ta ut fuglene (som mest sannsynelig hadde ramlet ut av rede OPPE i pipa) og avlive de, da jeg ser det som en bedre løsning enn sultedøden... Fuglene, to stk og et egg ble funnet, men avlivning ble ikke et alternativ... Trodde først de var skjæreunger, men det viser seg å være kråker. De bor for tiden på vaskerommet i et provisorisk rede, de har fått en grein oppunder taket og de blir foret med oppbløtt hundefor, kokt egg, rå eggeplomme, oppbløtt havregryn. De får sitte lenger på greina for hver dag, og vi forsøker oss på litt flytrening. Spørsmålet mitt er følgende; Når kan de settes ut og på hvilken måte? Og KAN de settes ut? De er veldig tamme. Er avlivning likevel et alternativ?
R. (13.06.2011)
Svar:
Jeg mistenker at dette er to kaieunger, for det er denne kråkefuglen som oftest kan bygge reir i piper. Det er fullt mulig å fore dem opp, men som du sier, så kan det hende at de ender som to veldig tamme fugler. Det er også mulig at de gradvis forvilles, men dette må de bruke tid på selv.
Roar Solheim (24.07.2011)